Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tajemství třetihorních ústřic

20. 5. 2019


Nález: jeden  kousek třetihorní ústřicep4300846.jpg

Datum a čas nálezu: 30. dubna 2019 ,  16 hod. 36 minut v zemině po vrtu.
 

 
Nález 2
Místo: Les psích duší Chocerady
Datum a čas nálezu 10.5. 2019  , 15 hod. 10 min.

Fotografie  poslány například do NM hl. m. Prahyp5100920.jpg
Odpověď:
Dobrý den, po poradě s kolegou, který má na starosti sbírky bezobratlých živočichů mladších geologických útvarů jsme se usnesli na tom, že se opravdu zřejmě jedná o ústřici, patrně třetihorního stáří. V Choceradech by mořské sedimenty třetihor být neměly, takže patrně tam byla někdy v minulosti někým "přinesena"

 
s pozdravem
Jana Bruthansová

 
Já se nyní pustím do spekulací a budou i tajemné.
Začněme ale od počátku například předmincovních platidel. Používalo se například zajímavé peří, drahé kameny, kamenná kola, kožešiny, vzácné rostliny a také, jak jinak, lastury různých mlžů.
Pokud ústřice někdo k nám přinesl, nezkoušel tu s nimi platit, nebo dokonce založit slaný rybník a chovat je zde po vzoru například Francie? Je zajímavé, že se zde vypráví o místech, kde je dodnes slaná půda. Jedno takové místo je kousek od nás, kde byl přírodní závrt, nyní je bývalá tajemná jáma zavezena, místo oploceno.  Přiznám se, že jsem neměla odvahu zeminu ochutnat:-).
V třetihorách se vyvíjeli první ptáci, přelétal tedy migrující prapták a kousky lastur zde odešly z jeho zažívání?:-) 
Druidové ke své magii používali lastury. Jak ví ten, co sleduje naše tajemno, Les psích duší a okolí bylo jejich posvátné místo. A jsme přímo u Keltů. Keltská duhovka - statér má obrázek lastury. Druidové, jejich kněží, zde měli své posvátné místo, mohli tedy používat i třeba lastury. Toto je však spekulace.Kavčí hora, takový byl první dochovaný název tohoto místa, kam zahrnujeme celé místo nad Lesem psích duší + jeho území.
Jak je to s tím mořem? Když si mohu zkrátit cestu po poli, jasně vidím, že tu kdysi dávno nějaká voda byla a muselo jí být hodně. To samé můžete pozorovat na protějším kopci. Kaňon vzniklý mezi kopci jsou právě Chocerady. Prostě pozůstatky nějakého velkého toku, nebo přírodní zásoby vody. Říční písek, velké oblázky křemene, ohlazené vodou. Křemen tu je v mnoha podobách, tudíž tu můžete i dnes najít třeba achát, nafialovělý fluorit, růženín, citrín a další. Bohužel už jen malé kousky, větší už jsou dávno vysbírané. Vím, že to není důkaz o moři, to je jasné, ale mocná řeka tu byla, i když  asi sladká.
V roce 2012, kdy Les psích duší začínal, našla zde jedna paní také mušli, ale zkamenělou. Nález pouhým okem v místě, kde je Les psích duší velmi kamenitý. 
Protože i u nás má být muzeum, ráda je tam věnuji. Je málo vesnic, kde mají své třetihorní ústřice:-). Nebo ne a s tím mořem to bylo trochu jinak?
 
Vyvstává plno otázek, na které možná budou časem nějaké odpovědi a pátrání tak rozhodně nekončí.p4300845.jpg

 
Zapsala Eva
foto LPD archív.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pra-Sázava

(Martin, 11. 1. 2022 23:22)

Ono to s tím tokem nebude až taková záhada, kousek pod oním místem teče Sázava a zde budou její třetihorní až čvtrtohorní terasy. Ty oblázky a písek jsou jasným důkazem. Také zde můžou být různé naplaveniny ze vzdálených míst obsahující třeba i ty lastury. Takže ty mohly také prostě připlavat po "Pra-Sázavě" odjinud..

Re: Pra-Sázava

(Eva, 13. 1. 2022 11:12)

Jo, tehdy byla nějaká řeka, daleko širší, která vlastnětekla i na protějším kopci. Taky to může být pozůstatek moře. Místo je dnes o minimálně 150 m výš, ale tehdy.....

Tretihory

(Vladimír, 20. 5. 2019 11:54)

Moc krásné čtení, vždy mne to zaujme a jak to popisuje s tati úplně v duchu před sebou vidím

Re: Tretihory

(Holly, 21. 5. 2019 9:46)

Děkuji, sama miluji záhady a tohle bych nikdy nečekala.