Domácí plněný bůček
Ingredience :
1,5 kg vepřový bok
150 g plátková slanina
Náplň :
3 lžíce solamyl
450 g krůtí maso
asi 3 lžíce strouhanka
2 ks vejce
Postup přípravy :
Nejdříve si připravíme náplň. Krůtí maso (stehna nebo prsa) omyjeme, osušíme, nakrájíme na kousky a v robotu rozmělníme na kaši. Vmícháme vejce, solamyl a strouhanou housku. Směs ochutíme solí, pepřem a mletým kmínem. Nakonec vmícháme usekanou petrželku a náplň necháme v chladu rozležet.
Pro přípravu receptu je velmi důležitý výběr masa. Budeme potřebovat nízký libový bůček bez kostí. Maso očistíme od kůže a větších částí tuku, které nevyhazujeme. Plát masa rozklepeme, potřeme hořčicí a poklademe plátky anglické slaniny, na kterou naneseme nádivku. Svineme do rolády, spojíme jehlami nebo párátky a pevně omotáme potravinářským provázkem. Povrch rolády osolíme a opepříme.
V pekáči necháme rozškvařit tučné odřezky z bůčku s olejem, na kterém roládu ze všech stran prudce opečeme. Domácí plněný bůček podlijeme malým množstvím vývaru a zvolna pečeme v troubě při 200 °C za občasného polévání vlastní šťávou doměkka.
Hotovou plněnou roládu vyjmeme, zbavíme jehel, provázků a uchováme na teple. Z výpeku odstraníme tučné části a přebytečný tuk odebereme. Šťávu lehce zaprášíme moukou, podlijeme vývarem a krátce podusíme.
Domácí plněný bůček nakrájíme na plátky a podáváme s pečeným nebo vařeným bramborem.
Šťávu můžeme podávat zvlášť v omáčníku. Velice chutným doplňkem k tomuto pokrmu je dušený smetanový špenát, ale také zelí s bramborovým knedlíken.