JATERNÍ DIETA
Játra jsou orgánem pro život člověka zcela nepostradatelným. Podílejí se na metabolismu sacharidů (látkové přeměně cukrů), účastní se látkové přeměny tuků, odbourávají z těla škodliviny (detoxikační funkce), atd. Zdravotní potíže poukazující na možné poškození jater Únava Svalové křeče Náhlé zhoršení zraku bez příčiny Poruchy růstu a kvality nehtů Poruchy trávení Kožní potíže Oslabené vazivo Poruchy menstruace Vypadávání vlasů na temeni hlavy, suché vlasy Zažloutlé bělmo očí Žlutý povlak na jazyku Pigmentové skvrny na pokožce Nervozita, tvrdohlavost až zlost Druhy léčby a obnovy činnosti poškozených jater: * Jaterní dieta * Jaterní dieta - nevhodné potraviny: Tuky - sádlo, slanina, přepálené tuky, smažená jídla, přepuštěné máslo, lůj Tučná masa - vnitřnosti, jelita, jitrnice, tučné vývary z mas, nakládaná masa Uzeniny - vuřty, uherský salám, vysočina, česnekový salám, paštika, konzervy, vinné klobásy Sýry a smetanové výrobky - tučné sýry, plísňové a zrající sýry a smetana, smetanové jogurty Koření - ostré koření, pepř, kari, chilli, paprika, masox, sójová omáčka, worcesterová omáčka, ocet Vejce - majonéza a tatarská omáčka Nápoje - víno, pivo, koňak, vodka a jiný alkohol Ořechy - vlašské ořechy, burské ořechy, mandle, slunečnicová semínka, mák Zelenina - květák, ledový salát, zelí, kapusta, okurka, česnek, čerstvá cibule, nakládaná zelenina Ryby - šproty, uzené ryby, tučné ryby, kaviár Pečivo - čerstvé teplé pečivo, koláče, kynuté buchty, pečivo z listového těsta Moučníky - šlehačkové a krémové zákusky a dorty, čokoláda Jaterní dieta - vhodné potraviny: Tuky - olivový, slunečnicový a řepkový olej v malém množství Libová masa - kuře, králík, vepřová a hovězí kýta, kapr, štika, rybí filé Uzeniny - drůbeží salámy, dušená šunka, šunkový salám, debrecínka Mléčné výrobky - nízkotučné mléčné výrobky Koření - bazalka, tymián, oregano, libeček, petrželka, bobkový list, meduňka, bazalka, šalvěj Zelenina - mrkev, celer, brokolice, kadeřávek, tykev, pastinák, chřest, čínské zelí, rajčata, pór, patison Ovoce - všechny druhy ovoce, kompoty a přesnídávky Pečivo - starší pečivo, chléb, nekynuté koláče a sladkosti z piškotového těsta, pečivo z třeného, bramborového a tvarohového těsta Jaterní dieta a příprava pokrmů strava by měla obsahovat málo tuku jídlo by mělo být upravováno pouze vařením, dušením či v mikrovlnné troubě při přípravě nepoužívat přepálené tuky pro přípravu nepoužívat pečení a grilováníJATERNÍ DIETA
Jedním z prvotních příznaků postižení jater je únava, která se objeví náhle nebo přichází postupně a přetrvává dlouhodobě. V těchto případech je nutné si nechat udělat jaterní testy. Jestliže jsou jaterní testy negativní a únava stále přetrvává, je to ve většině případů způsobeno lehce sníženou, zhoršenou očistnou funkcí jater. Ta je bohužel laboratorně často neprokazatelná. Jedinou možností, která by měla přinést zlepšení zdravotního stavu a tudíž i obnovení radosti a energie do života, je léčba poškozených jater.
* Bylinné přípravky *
Většina tablet, které se používají při léčbě jater pro jejich regeneraci, jsou výtažky z bylin. Tyto preparáty jsou nejen přímo předepisované lékaři, ale i zcela běžně dostupné v lékárnách. Nejvýznamnějším přírodním lékem je bylina zvaná ostropestřec mariánský. Je hlavním zdrojem látek, které chrání jaterní buňku. Čaj z něho připravený by se měl pít 2x denně, po jednom šálku.
Další přírodní novinkou při léčbě jater je ovoce avokádo.
* Inhalace a masáže zad *
Velmi často pomůže ke zlepšení celkového stavu i inhalace stoprocentního lékařského kyslíku přes masku z láhve (půl hodiny týdně) v kombinaci s masáží zad.
* Baňkování *
Baňkování může mít nečekaně rychlý pozitivní účinek na regeneraci jater. Baňkuje se tzv. jaterně-žlučníková zóna, která se nachází zhruba mezi pravou lopatkou a páteří. Opakovat lze 1-2x týdně, později podle potřeb jednou do měsíce, či do roka.
Jaterní dieta je základem pro léčbu a regeneraci poškozených jater. Jejím hlavním principem je vynechání tuků a živočišných bílkovin, jenž játra zatěžují více, než se obecně ví.
Jaterní dieta se musí přísně dodržovat, a to dlouhodobě. Pozitivní ale je, že játra jsou orgán, který má největší schopnost sebeuzdravení, takže jestliže nejsou játra ještě těžce, nenávratně poškozena, bývá jaterní dieta velmi účinná a časem jsou játra schopna opět pracovat jako u zdravých lidí.
Vhodnými nádobami na přípravu pokrmů jsou tlakové hrnce, mikrovlnné trouby, varné sklo, alobal, nádoby s tlustým dnem.
Za nejdůležitější při léčbě jater se považuje přísné dodržování jaterní diety. Jen tak může dojít k obnovení jaterní činnosti a návratu člověka k normálnímu životu.