Jdi na obsah Jdi na menu
 


28. ÚNORA 2011 Z NETOLIC K BLANSKÉMU LESU

5. 3. 2011

TRASA:  Netolice- Grejnarov - Lužice - Dolní Chrášťany - Chvalovice - Dobčice
               ( 12 km)
      V 8.05h jsme autobusem odjeli do Husince, kde jsme v 8.10h nastoupili do autobusu směr Č. Budějovice. Vystoupili jsme v Netolicích.
          Z netolického náměstí jsmešli Gregorovou ulicí kolem rodného domu hudebního skladatele a pedagoga Fr. Gregory, kolem kapličky, kolem rybníku Mnich , kolem podniku Koh-i-noor Grafit, kolem rybníku Podroužek, kde je známý autokemp do Grejnarova. Grejnarov býval renesanční statek rodu Grejnarů, úředníků při rožmberském dvoře. Odtud jsme pokračovali do Lužic. Lužice mají prostou zvoničku na návsi, před vsí kapličku a za vsí boží muka. Pak jsme pokračovali do Dolních Chrášťan a cestou na poli jsme viděli hledače vltavínů.Dolní Chrášťany mají převážně  patrové usedlosti, na návsi kapli. Odtud jsme šli polní, respektivě lesní cestou a vyšli jsme na silnici vedoucí do Chvalovic v místě, kde na proti bývaly doly na grafit, vystavěné v r. 1880 a uzavřené v r. 1959 pro vytěžení. Ve Chvalovicích na návsi je kaple,v domě č. p. 2, který je v dezolátním stavu, ve vařilo pivo. Z Chvalovic jsme po silnici pokračovali do Dobčic, kde kolem návsi je mnoho krásných statků ve stylu selského baroka z 19. stol., na návsi je rybníček a také kaple. Od r. 1990 je ves památkovou zónou.
  Pak už jsme šli na autobusovou zastávku a v 13.06h jsme odjeli do Prachatic, kde jsme vzhledem k jarním prázdninám museli počkat do 14.45h na autobus do Vlachova Březí.

luzice.jpg

                                                               boží muka za Lužicemi

dolni-chrastany.jpg

                                               kaple v Dolních Chrášťanech na návsi

dobcice2.jpg

                                                                       Dobčice