Jdi na obsah Jdi na menu
 


17. ledna 2011 DO KRAJE ZA LIDOVOU ARCHITEKTUROU

22. 1. 2011

Trasa :  Němčice - Radošovice - Strýčice - Záboří
              ( 8 km)
         
             V 8.05h jsme odjeli autobusem do Husince, kde jsme přestoupili do autobusu jedoucího do Č. Budějovic. Vzstoupili jsme v Němčicích.
            Ne všichni  byli v loni zde, atak nás nejdříve čekala prohlídka této obce. První zastavení bylo u informační tabule u autobusové zastávky, kde se lze něco dovědět o obci. Odtud vedly naše kroky ke kostelu sv. Mikuláše , kde před vchodem je též infornační tabule. Kostel je z 13. století , u něho je hřbitov a za hřbitovní zdí boží muka.Před kostelem je pomník padlým z r. 1920. Po prohlídce zacházíme do areálu Šálkov, což je zařízení s restaurací a tanečními prostory i s venkovními posezeními vzniklé přestavbou hospodářských budov bývalé fary. Ještě chybí dostavět ubytovací zařízení z vlastní fary. V restauraci jsou ochotní nás obsloužit ještě před otvírací dobou, a tak se  na další cestu občerstvíme. Je to tu pěkné, a tak si slibujeme, že sem zajdeme někdy na oběd. Odtud se ještě vydali na prohlídku němčické návsi, kde nás zaujmou domy se štíty ve stylu selského baroka, zvláště dům č.p. 6, na návsi uprostřed je pomník věnovaný sedláky A. Švehlovi, u silnice je také kaplička. Odtud jsme se vydali do Radošovic. Cesta vedla kolem bývalé němčické školy, lemovaly ji u Němčic steré duby, dále cestu lemovaly vetšinou topoly. Vlevo jsme viděli vesnici  Tupesy a vpravo vesnici Sedlovice. Před Radošovicemi jsme šli kolem kapličky.
     V samotné vesnici Radošovice nás zaujala rozlehlá náves s kaplí Panny Marie se zvoničkou a hodinami z r. 1823, boží muka, která dříve stávala za vesnicí a samozřejmě i stavení ve stylu selského baroka, např. dům č.p. 15 z r. 1818. Odtud jsme pokračovali do Strýčic. Cestou si všímáme vlevo rybníka Dehtář, který nechali vybudovat Rožmberkové v r.1479.
    Ve Stýčicích nejdříme jsme zašli ke kostelu sv. Petra a Pavla, kde na věži mají čapí hnízdo, prohlédli si přilehlý hřbitov. Pak jsme naše kroky nasměrovaly k Reitingerovu mlýnu, který má jještě funkční zařízení. Pak jsme šli ke škole. Všechny překvapila její stavba, která ve své době byla velmi moderní( škola je z r. 1929), protože Strýčice je poměrně malá vesnice. Ve škole by měla být instalována expozice "Selské dovednosti", ale v r. 2006 byla vyplavena, a tak nás pan školník a zároveň starosta pozval v létě do mlýna, který chtějí otevřít a umístit tam také selskou jizbu.Před školou lze ještě vidět opravenou kapličku. Pak jsme se už vydali do Záboří. Vlevo jsme ještě mohli vidět Dehtář a před námi pohleh na kopce Blanského lesa- Kluk, v pozadí Kleť, Vysoká Běta,Chrášťanský vrch s vesnicemi pod nimi.
    V Záboří nás zaujala celá náves s krásně opravenými staveními ve stylu selského baroka, kaplička rozkročená přes potok protékající návsí, návesní kaple z r. 1891 a kovárna přestavěná na obchod. Dojem umocnilo sluníčko. 
   Ze Záboří jsme odjeli v 13.01h do Prachatic, kde jsme stihli autobus v 13.45h do Vlachova Březí.

radosovice.jpg

                                                 nejhezčí dům v Radošovicích

strycice.jpg

                                                  kostel sv. Petra a Pavla ve Strýčicích

zabori-vesnicke-usedlosti-1.jpg

                                                             Záboří - na návsi