Jdi na obsah Jdi na menu
 


Správné oblečení na zkoušku

25. 10. 2010

 

Čekají vás státnice, přijímací pohovor do zaměstnání nebo jiná prověrka ústní formou? Pak mějte na paměti, že důležité nejsou jen vědomosti. Velkou roli hraje totiž o váš oděv. Vhodnou kombinací oblečení a doplňků můžete své vědomosti podtrhnout. Anebo také úplně zatratit!

Datum publikace článku

 

Každá zkouška, kde se prověřují vaše právě nabyté vědomosti, je zároveň i zkouškou toho, jak správně se umíte oblékat. A věřte tomu, že správnost vaší volby rozhodně není přímo úměrná hloubce výstřihu nebo krátkosti sukně. Ba právě naopak!

Výstřihy a minisukně neplatí

Příliš hlubokým výstřihem a krátkou sukní působíte spíše lacině. Je to, jako byste musela to, co nemáte v hlavě, dohánět svým tělem. A to přece nemáte zapotřebí. Pokud jde o výstřih, neměl by rozhodně odhalovat podprsenku ani její ramínka. Pamatujte na to, že méně znamená více.

Sukně by neměla sahat níže než nad kolena. Ale na druhou stranu byste neměla volit ani sukni až k zemi nebo dokonce na zem. Ideální délka se pohybuje od kotníků těsně nad kolena. Pod sukni je nutné vzít si silonky. Nejideálnější jsou silonky tělové barvy, popřípadě černé. V zimních obdobích samozřejmě volte spíše silnější zimní punčochy. Ty působí nejlépe právě v černé.

I kalhoty lze obléci, ale...

Pokud se nerozhodnete pro šaty či sukni, můžete si obléci i kalhoty. Kalhoty by však rozhodně neměly být z jeanoviny nebo manšestru. Volte raději kalhotové kostýmy či, dnes znovu aktuální, tesilové kalhoty černé barvy. Obecně se totiž od ženy při takovéto příležitosti očekává mírně sváteční oděv, který podtrhuje ženskost.

 
Kabelka celý outfit doladí
foto: samphoto.cz/jiunlimited
 
Místo kapes kabelku

U kalhot, ale stejně tak třeba i u saka, dbejte na kapsy. Měly by být upravené a nic by z nich nemělo vyčnívat. Stejně tak se vyvarujte také nošení velkých těžkých nebo neforemných věcí po kapsách. Působí to nejen neesteticky, ale navíc s sebou většinou máte kabelku, takže využívat kapsy není nutné.
Kabelky vybírejte spíše malé. Měl by se vám do ní vejít mobilní telefon, peněženka, klíče a popřípadě kapesníčky. Nic dalšího během zkoušky zřejmě potřebovat nebudete. V souvislosti s kabelkami je dobré zmínit ještě jedno pravidlo: kabelka by měla barevně a materiálově korespondovat s vašimi botami.

Podpatek nebo baleríny

Při volbě obuvi se upřednostňují boty na podpatku. Výšku i tloušťku podpatku volte podle své zkušenosti a schopnosti v takových botách chodit. Není totiž nic horšího, než vzorně upravená mladá dáma, která se neohrabaně kymácí na zbytečně vysokých podpatcích. Pokud si ale s podpatky vůbec nerozumíte, máte jedinou jinou možnost - baleríny.

A ještě jedna rada závěrem. Ačkoli nabídka společenských šatů je velmi pestrá a za společenský oděv vám dnes v obchodě nabídnou téměř cokoli, měla byste se vyhnou úzkým „špagetovým" ramínkům. Na ples jsou ideální, na zkoušku však nikoli. Působí totiž tak trochu jako noční košile.