Jdi na obsah Jdi na menu
 


IrfanView

IrfanView je rychlý, kompaktní software, který je dostupný zdarma. Program umožňuje práci s mnoha typy souborů. Nabízí dodatečné rozšíření pomocí tzn. pluginů. Program je samozřejmě dostupný také v českém jazyce.

V tomto článku si popíšeme návod, jak tento program úspěšně nainstalovat a využít jej v kombinaci s Vašimi eStránkami.

Pro instalaci je možné využít následujících odkazů nebo použít například tento přímý odkaz na stažení. Následně provedeme instalaci. Stačí instalátor spustit a klikat na další - next.

Nyní bychom měli mít program nainstalovaný, ale v angličtině. Pro správné nainstalování češtiny stáhneme tento balíček. Po stažení jej rozbalíme - extrahujeme. Klikneme na soubor pravým tlačítkem a dáme rozbalit nebo extrahovat. Zde záleží na konkrétních nainstalovaných aplikacích na Vašem počítači.

irfanview01.png

 

Po rozbalení všech pět souborů musíme překopírovat do následujícího umístění:IrfanView\Languages\ tzv do složky Languages, která se nachází ve složce, kam jste nainstalovali celý program. Pravděpodobně budete mít celou cestu ke složce následující: C:\Program Files\IrfanView\Languages\.

Po zkopírování zapneme program IrfanView a nastavíme český jazyk následujím postupem: Options - Change Language...

irfanview02.png

 

Následně stačí vybrat češtinu a kliknout OK. Změna jazyka se provede ihned.

Nastavení ikony stránek

Nyní se ukážeme postup, jak uložit obrázek s příponou ico. Tento typ souboru můžeme použít pro nastavení ikony stránek tzv. favicony.

  • Otevřeme obrázkový soubor v programu IrfanView.
  • Klikneme na Soubor - Uložit jako...
  • Vybereme Uložit typ jako: ICO - Windows Icon

irfanview03.png

 
  • Pojmenujeme soubor jako favicon a klikneme Uložit.

Nyní máme vytvořenou faviconu.

Milan Moučka

 
11. 10. 2010