Jdi na obsah Jdi na menu

HOUSE DANCE

20. 10. 2010
Jeden ze stylů street dance, který je v České republice relativně mladý, protože se k nám dostal později než např. new style a poppin´. Tancuje se už podle patrného názvu - na house music. Ve vývoji tohoto stylu se významnou měrou podílelo město New York, kde se tančí jeden z nejlepších housů.
Základem v housu je uvolnit své tělo a nechat se vést hudbou. Důležitý je zejména pohyb nohama a tělem. Nelze ho jednoznačně determinovat, protože se vyvíjí ze dne na den a vychází z tanečníkovy kreativity a stylu.
Přesto house můžeme rozdělit na dva základní druhy: latino house a jackin house. Jackin house naopak velice využívá hrudníku. Pohyb hrudníku (jackin) je zde nepostradatelný a měl by být náplní celého tance. U nejlepších tanečníku jacking housu můžeme vidět jejich velmi lehké nohy a o to právě jde. Nohy se musí stát lehkými a uvolněnými. Měly by se zvedat hodně do výšky a došlapovat na špičky. Rozhodně ne dupat jako například u krempu. V latino house není tak důležitý pohyb hrudníkem, jako správné používaní těla a nohou. Latino proto, že vychází z latinsko-amerických tanců. To znamená, že můžeme vidět podobnost kroků ze salsy nebo z podobných tanců. K nohám se přidávají boky a celé tělo.