Jdi na obsah Jdi na menu
 


výstava "Malované opony"

 Hořičky - sál obecního hostince (původně U Vitoušků) - vernisáž 17. 3. 2012. Výstavu si prohlédlo celkem cca 300 návštěvníků.

   p1090516.jpg                                                                                      

    S realizací a celkovou koncepcí výstavy nám velice pomohl pan Josef Kačer a o.s. Pechanec. Podařilo se nám vzbudit zájem dvou sousedních obcí, Hořiček a Slatiny nad Úpou, o dochované významné památky na činnost ochotnických souborů a spojit je s výstavou Malované opony, kterou jsme si zapůjčili v Muzeu českého amatérského divadla v Miletíně. V souvislosti s výstavou jsme uspořádali řadu zajímavých akcí. 

horicky--vystava-malovane-opony--2012.jpg       Centrálním exponátem výstavy bylo znamenité dílo původně vytvořené Antonínem Gebrlem z Chvalkovic (1870) a dvakrát přemalované (1912, 1924) významným malířem opon a dekorací Janem Lvem z Jilemnice. Vzbudilo zaslouženou pozornost všech účastníků, zvláště těch, kteří vzpomínali na její poslední prezentaci před 61 lety v sále U Vitoušků, když byla posledně spuštěna na závěr inscenace Jiráskovy Vojnarky.
p1090509.jpg    
 
Rovnocennou součástí výstavy byla prezentace několika částí unikátně zachovaného souboru divadelních dekorací ochotníků ze sousední vsi Slatiny nad Úpou.
 
 
 
    brezen-2012-016.jpgVernisáž výstavy navštívená asi 100 občanů byla zahájena výkladem o historii opony i divadelních aktivit v Hořičkách (MgA. Jiří Valenta, autor projektu Místopisu, Databáze, Muzea českého amatérského divadla, editor publikace Malované opony divadel českých zemí). Vystavené dekorace ze Slatiny nad Úpou pak ožily vystoupením členů divadla Drak z Hradce Králové a Divadla Na tahu z Červeného Kostelce. 
     V příštích dnech pak výstava patřila dětem. Žádné dlouhé kázání neslyšely, ale potěšila je humorná zkratka muzikálové Červené Karkulky a mohly si pohladit zbloudilého medvěda.

 Hororový muzikál Červená karkulka trvá přesně 5 minut. Máte-li chvilku, mrkněte  se! Určitě Vás potěší.     
     V historickém sále U Vitoušků na vesnickém náměstíčku v Hořičkách byla opona nainstalována tak, aby mohla i nadále připomínat nejen dávné aktivity místních ochotníků, ale aby i vyzývala k jejich následování.
 

Náhledy fotografií ze složky Malované opony