Jdi na obsah Jdi na menu

Rozhledna na Vsackém Cábu

Spolu s chatou Vsacký Cáb byla na vrcholku hory Cáb (841 m n. m.) vystavěna menší kamenná rozhledna. Slavnostní otevření chaty proběhlo dne 29. 6. 1928 a v rámci slavnosti byla vztyčena státní vlajka právě na této rozhledně. Chata Vsacký Cáb funguje do dneška, bohužel rozhledna dlouhého trvání neměla. Nepřežila období druhé světové války a musela být dle pokynu hlavního štábu ministerstva národní obrany v roce 1938 stržena. A to v zájmu ochrany strategických a vojenských objektů, jelikož z ní bylo možno pozorovat část vsetínské zbrojovky. (zdroj: Wawreczka H. a kol.: Beskydy turistickými stezkami. Třinec, 2015. str. 188 a 208.)

Dnes na samotný vrchol Cábu zavítá asi jen zlomek z celkového počtu návštěvníků, kteří se zastaví na chatě. Na vrchol ani nevede značená trasa, ale vydat se můžete buď lesní pěšinou z rozcestí Pod Vsackým Cábem a pak rovnou za nosem (připravte se na strmější výstup) nebo pohodlnou pěšinou vedoucí nad chatou (doporučuji). Rozhledna však nebyla jedinou stavbou, která stávala na vrcholu Cábu. Vedle rozhledny se nacházela ještě triangulační věž. Dnes jsou z triangulační věže stále patrné kamenné podstavce a z rozhledny zbyla rozpadající se kamenná mohyla. Kdybych to měla nějak shrnout, tak z vrcholu Cábu dnes neuvidíte nic, jelikož je zalesněn a Zbrojovka Vsetín je v konkurzu.

Obě fotografie na koláži od sebe dělí 87 let. Pohlednice, ze které pochází obrázek rozhledny, je datována rokem 1932, kdy byla odeslána ze Vsetína na Slovensko. Autorem fotografie je PhMr. Karel Puszkailer - významný fotograf, nadšený propagátor turistiky a turistického ruchu na Valašsku, vydavatel pohlednic, průvodců a také předseda klubu Československých turistů.

Místo navštíveno v rámci cyklovýjezdu na Cábské jezírko a Vsacký Cáb.

 

Zbytky rozhledny květen 2019

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

igor - rozhledna na vrcholu Vsacky Cab

6. 10. 2022 22:10

zbytky kamenu nejsou s triangulacní věže ale s věže velkého skokanského mustku. byly zde dva. velky s dževěnou věži skákalo se 35 m a maly bez věže 15m. vedle zbytku této rozhledny jsou směrem na západ jesě patrné odrazové stoly mustků a buben s doskočištěm.