Jdi na obsah Jdi na menu

Vernisáž výstavy: „Jak šel čas na Starých Hamrech“ 10.7.2016

Jak praví staré rčení: „Lepší pozdě, než vůbec“, lehce opožděně přináším report z vernisáže výstavy „Jak šel čas na Starých Hamrech“, která proběhla v neděli 10.7.2016 v Kulturním domě na Starých Hamrech. Musím se přiznat, že ač se snažím dění okolo Hamer sledovat, tentokrát mi to málem uniklo. Nakonec však vše dobře dopadlo a Beskydské vzpomínky nechyběly. Na vernisáž jsem se vydala spolu s „hlavní hvězdou“ výstavy p. Igorem Černochem, z jehož sbírky byla výstava vytvořena.

Na Hamrech v téže dobu probíhala tradiční pouť, kterou jsme omrkli jen v rychlosti, protože bylo docela vedro. Samotná vernisáž byla zahájena ve 13:30 starostkou obce pí. Tořovou, která po přivítání přítomných nastínila, že se v budoucnu chystá pokračování výstavy - rovněž ze sbírky Igora Černocha. K vidění bylo také několik fotografií z archivu Povodí Odry, které vznikly v době, kdy se mapoval terén před výstavbou přehrady. Tyto fotografie od Povodí Odry budou viset v Kulturním domě natrvalo. Při vstupu vás určitě zaujme panoramatická velkoformátová fotografie, na které je zachycena část obce od kostela až po Ostravačku.

Jak se vlastně Igor Černoch, pocházející z Frenštátu p. R. ke Starým Hamrům dostal? Jako malý byl se svým dědou na Starých Hamrech. Tehdy se mu vryl do paměti záběr kolejí mizejících pod vodou. Později se začal zajímat o zaniklou železnici a odtud to už bylo jen kousek k zatopeným Starým Hamrům.

Celkem na výstavě můžete vidět několik stojanů se záběry jak známými, tak lze najít i záběry méně známé. Zachycena je zde Řečice, Hutě pod Smrkem a samozřejmě zatopený střed Hamer. Z hamerských osad je zastoupena Javořinka i s Pepinčinkou chaloupkou. Staré fotografie jsou doplněny i současnými záběry od p. Lukeše a p. Hlucháně. 

Na vernisáž dorazil i Henryk Wawreczka, který se do budoucna chystá vydat další publikaci právě o Starých Hamrech. Na což se opravdu těším, protože knihy p. Wawreczky to je záruka kvality.

Celkově byla na vernisáži i slušná návštěvnost. Myslím, že to byla i víceméně jediná možnost, jak by mohl pracující člověk výstavu navštívit, když se podíváte na otevírací dobu. Každopádně budete-li mít možnost určitě výstava za shlédnutí stojí. Mínus je jen ta otvíračka.

Výstava potrvá do 26.7.2016 a navštívit ji můžete v pondělí 9:00-10:00h a v úterý 13:30-16:00h.

Několik fotografií z výstavy je k vidění ZDE

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář