Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hudební večery ‒ František Růžička

19. 8. 2019

Léto. Zase je tady léto. Jaké? Rozmarné, kouzelné, odpočinkové, nebo deštivé? Úmorné, sluncem a suchem spalující, myšmi přemnoženými a vykrádajícími i zrno na polích. Ale, jak pro koho. S létem se však nejen na venkově, ale i ve městech pojí mnohé sportovní, kulturní i nekulturní programy. A zase – jak pro koho. „Léto ve městě“ je již každoročním klišé (nebo sloganem) vydávaný přehled o konaných programech od června až do září také v jihočeské metropoli. Podat však ucelený přehled by bylo přímo nesmyslným počinem.

Tradičně se prvním červencovým večerem představuje na mrtvém rameni u soutoku Malše a Vltavy „Vícežánrový hudební festival na vodě“ pořádaný statutárním městem České Budějovice. Tentokráte se od pondělka postupně představili: Tomáš Klus a Cílová skupina, Trio Balkan Strings, St. Johnny a dechová sekce SKP, Original Vintage Orchestra, SLINXS. Takže to máme od pondělí do pátku s výběrem podle vlastníhou vkusu. Zlatá tečka přišla na závěr, při kterém se břeh Sokolského ostrova zaplnil bezpočtem příznivců. Hostovala Monika Absolonová a BOOM!BAND.

Tím se také většina dalších akcí přenesla do centra města. Na náměstí Kinematograf bratří Čadíků, v nádvoří radnice různé koncerty a divadelní představení, na letní scéně KD Slávie Letní festival a přímo na rynku – Náměstí Přemysla Otakara II. – Hudební večery na náměstí.

Kdo nepřišel, sám sebe ošidil o pěkný večer, doprovázený i příjemným kulturním zážitkem. V měsíci červenci se představily skupiny: BEZNOT, Bonsai č. 3, Výborné trio, Kaplan´s Friends Blues Band. Věřme, že příznivé večerní počasí vydrží i v dalším prázdninovém měsíci. Dodejme, že další programy probíhaly i na jiných místech metropole (Galerie Mariánská, Galerie Na dvorku, Letní kino Háječek, Klub K2, Jihočeské divadlo…).

Není ale všechno zlato, i když vám k tomu hrají krásné melodie. Zatímco při kinematografu je připraveno několik řad laviček (kdo by u toho také stál), pak při Hudebních večerech si posluchači, zejména ženy v plném věku stěžovaly, že jim oproti loňsku odstranili lavičky přímo na prostranství před radnicí. Tedy místem, kde vystupovali umělci. Škoda, přeškoda. Ale co s tím naděláte? Zatímco místní radnice se snaží udržet na historickém rynku pulzující autobusovou přepravu, na spokojenosti večerních posluchačů jako by žádný zájem ani neměla.

Takže si s radostí půjdete sednout na některou předzahrádku, kterých tady zase o trochu přibylo. Jen musíte mít štěstí a najít si tu správnou. Tedy: na té správné světové straně. Jelikož jsme se chtěli ještě pokochat zapadajícím sluníčkem na krůpějích vodopádu vytékajícího z náruče statného Samsona na kašně, který stojí uprostřed náměstí, zvolili jsme místečko ve stylu italském u společnosti Gutero Gastro… Caffe Siciliana Di Alfio Conti. A objednali si po dvojce červeného… V domnění, že bude italsky jiskřivé.

Spokojenost načatého večera? Taková mlaďounká a hezoučká servírka. Taková mladá a hezká šenkýřka… Takové hrozné patoky (zpravidla se to říká o pivu). „My ale nechtěli svařák, mladá dámo!“

Ale červené víno nemůže být v ledničce, nám bylo odpovědí. „Ano, ano, zpravidla se servíruje v pokojové teplotě. A víte, jaká ta teplota bývala na takovém středověkém hradu?“ Tož Bušku, žádné dolévání, jde se domů! Pěšky. Aby z nás ten nepříjemný pocit vyprchal. Ono nebylo „přeteplé“ jen to víno, ale i ta číše, která stála pod slunečními italskými paprsky. Kdyby alespoň ta stála na sedmém schodu… Tak snad zase za rok.

Ale ani doma nebyl klídek při západu slunce. To totiž probíhal již druhý den LÉTOFEST 2019 na místním Výstavišti. Těch decibelů, bušících do bytů nikoliv jen v blízkém okolí, ale i v tom dalekém!

Ani zavřené okno vám nepomohlo. Takže zase obvyklé: „Co s tím naděláte?“

František Růžička, Hlas svědomí

p15502161.jpg

Večerní hudba před radnicí

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář