Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hair – Vlasy

19. 4. 2020

Dovolil jsem si použít název slavného rockového muzikálu, který byl na Broadwayi uveden roku 1968, v české verzi u nás, v divadle Pyramida, roku 1997. Pokud si vzpomínám, byl i ve filmovém zpracování.

Jen letmo dodejme, že byl produktem kultury hippies a sexuální revoluce v USA jako protest proti Vietnamské válce v šedesátých letech minulého století.

Jako připomínka: obdobný protest proti srpnovému „osvobození“ vojsky Varšavské smlouvy od kontrarevoluce u nás (datum jistě netřeba uvádět), kdy se mnozí muži přestali holit, jiní si začali pěstovat knírek nebo bradky. Možná že byly i další obdobné protesty.

***

V dnešní pohnuté době „stavu nouze“ bylo nutné přijmout různá opatření k zajištění bezpečnosti obyvatel. Mezi nimi i uzavření provozoven se službami. Tedy např. i kadeřnictví. Mladým mužů to nejspíše nikterak nebude vadit, protože nosí krátký sestřih a mnozí z nich stejně používají pro své zkrášlování vhodnou moderní techniku. No a na nás v kategorii 65+ zase už tak nezáleží. Takže klidně znovu začneme nosit dlouhé vlásky jako v mládí, právě v oněch šedesátých letech. Pokud ale ještě nějaké vůbec máme.

Ale dosti nadsázky. Horší případ jsem zaznamenal, když jsem ztratil klíč od bytu a nebylo místo, kde bych si mohl pořídit nový. Naštěstí tento stav již pominul a obdobné provozovny již zase mohou poskytovat různé služby. Budiž léto pochváleno a tento mimořádný stav snad brzy pomine. A tak postupně otevřou i další „malé“ provozovny, např. jen s jedním vlastníkem (řemeslníkem, OSVČ).

***

Je bezesporu, že od samého počátku tento stav většina obyvatel pochopila jako nezbytnou nutnost a také jej akceptovala. Jenže – jak už to bývá – když člověk vezdejší nemá co dělat, tak má také více času a rovněž více přemýšlí. Pokud se to ovšem „myšlením“ někdy nechá vůbec nazvat. Koukám, koukám, poslouchám, poslouchám. Jak jinak než na televizi nebo rozhlas. Také na internetové stránky, pochopitelně. Ale myslím vůbec?

Mnohdy až žasnu, co se můžeme dozvědět. Nechávám záznamu volný myšlenkový průchod, nehodlám to jakkoliv hodnotit a seřazovat podle síly moudra nebo blbosti.

Davaj sjudá! Přestože kolem nás kolují mnohé hlášky, tak právě tuto nebude mladá generace znát. Jednak proto, že je mladá, jednak proto, že se ruštinu už ani neučila. Snad by k tomu mohla najít rovnítko, když – podle zpráv z éteru – paní kancléřka přikázala, že dodávka ochranných prostředků nepůjde do Česka a na Slovensko (snad i do Maďarska) a zůstane k přerozdělení pro potřeby nadřazené rasy. Nevím. Na Barrandově-TV se to označilo také, jako že se neví!

Hydra! Kterou je nutné vykořenit, jak svého času coby představitel OF na JE Temelín hlásal Ing. Vladimír Dlouhý. Dnes už jako „malý prezident“ radí a požaduje… Copak ve prospěch vlasti učinila Hospodářská komora? Před časem (pro Týden) uvedl, že Česko je šampionem, ale jen v nižším patře Evropy. Dále uvádí důvody, proč Západ doháníme jen velmi pomalu… Závěrem uvádí, že je třeba hledat nový způsob, jak pečovat o cenovou stabilitu… Po podzimu zase přijde zima!

Procenta! V našich podmínkách se bude jako náhrada poskytovat jen 60 % platu. Zatímco v Německu až 100 %. Proč by také ne, když se včas zásobili z našich dividend! Jo, jo, jejich důchodci na svém také nebudou kráceni. Porovnali jste si někdy vzájemnou výši důchodů „tam“ a „tady“?  Takže: brát si příklad! Ale ve všech sférách, pane Soukupe! Ještě jsem neslyšel, kolik budou za svůj odpočinek brát poslanci. Vrátí paušální náhrady? Asi to nejde, berou to podle zákona, který si sami odhlasovali.

Divadelní role. Přímo výstavní ve vysílání ČRo ‒ Dvojka. Bára Kodetová se otázala, proč vláda nezadala objednávku samoživitelkám na šití roušek, mohla jim dodat i materiál… No comment! Nejzajímavější je, že se s životním nedostatkem hlásí ti, kdož tráví svou dovolenou v Himalájích nebo v Austrálii. Možná i každoročně.

Pokřik. Ozývají se banky, pojišťovny, herecké společnosti… Všichni by zkrachovali, snad i zemřeli, kdyby coby zaměstnanci pobírali jen 50 % platy. A zmíněné společnosti? Že by začaly pronajímat postavené paláce nebo úřadovaly? Což zůstat u původních kancelářských stolů a nepolstrovaných židlí, aniž by se tak často měnily, jak to u mnohých úřadoven vidíme.

Cena vepřového. Podle prognóz poroste. (Barrandov-TV) Proč? Protože Čínu před časem postihl prasečí mor. Jistě je to pravda. Ale kardinální otázka zní: kdo přinutil naše chovatele vybít naše vlastní chovy? A stáje nebo chlévy nechal ve větru „transformace“ rozpadat…

Obrana vlasti. Velice poučné, téměř hororové. Ministerstvo obrany tvrdě kritizováno, že v této době podalo „jakýsi“ materiál k řešení mimořádných stavů, do kterých se stát může dostat. – Jenže: tento úkol byl zadán již v roce 2005. Takže se ptejme: proč to nevyřešily tehdejší příslušné vlády či další ústavní orgány?

Filtry. V rámci „civilní obrany“ bylo známo, jak tyto filtry pracují – nádech, výdech. Takže ty dnešní „amatérské“, všívané do roušek, chrání pouze na vdech. Naopak při výdechu roznášejí aerosol po celém okolí! Dlouhodobě zanedbaná „civilní obrana obyvatelstva“. Spíše úplně zrušená.

Změna času. Nezdravá soudnost zřejmě nezná mezí. Jistá dáma se dotazovala, proč nám nezůstal normální čas, a přešlo se na letní. Ano, ano, ty změny jsou jistě ptákovina, ale bylo by potřebné telefonovat do Bruselu: tam sedí žáby u pramenů nesmyslností.

Dluhy. Také mi to připadá jako ptákovina. Dluhy, „vyrobené“ před rokem 2015, by se neměly vymáhat. Svatá prostoto! Odpustíme také všechny trestné činy z doby před 1. únorem 2020?

Pláč. Hlasitě naříkají a pláčou „podnikatele“ z Prahy, na které se v prvním kole „náhrad“ ještě nic nedostalo. Připusťme, že je to nesystémové. Ale – na druhé straně? Když přijel na vánoční trhy do Prahy venkovan, dostalo se mu snad občerstvení na přijatelné cenové úrovni odpovídající jeho příjmům? Těžko. Namazanou housku a pitíčko do taštičky, vydřiduši! Kampak jste to zainvestovali? Do hnízdečka ve Špindlu, nebo na Šumavě?

Rada na závěr. Kuchařky, nemáte droždí? Tak si sežeňte pekařské kvasnice! Nebo je má zajistit také vláda? Snad dokonce „kosmickou rychlostí“, jak by si představovali na TV Barrandov?

Jistěže bychom mohli při nadbytku času psát a psát… Jenže: když tak posloucháte odborníky, tak vás utvrdí v názoru, že nejde o žádnou pandemii, protože statistické údaje dokazují, že na chřipku umírá daleko více lidí. A žádná mimořádná opatření se nekonají… V posledních (nemnoha) letech se likvidovaly nákazy AIDS, eboly, Sars, Mars, možná i jiné, vše bez razantních opatření. V současném případu Covid-19 k tomu však dochází. Jelikož byl s velkým humbukem roznesen po celém světě!!!

Nenabízí se proto logická otázka, kdo že to zavinil??? Odpovědí je, že teď na to není vhodná doba, to se může řešit až následně!! Také řešení. Obdobné jako s naší privatizací, transformací, amnestiemi a jinými volnomyšlenkářsky vymyšlenými vymoženostmi…! Nebo snad je to ideologický a strategický záměr nám zatím neznámé celosvětové mocnosti???

František Růžička (Hlas svědomí)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář