Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zelenej štvrtek – František Růžička

7. 5. 2014

 

Vůbec se nelekejte, nezarážejte, nejde ani o lajdácký pravopis, ani o práci zlovolného tiskařského šotka. Spíše jsem měl obavu, aby si někdo nepostěžoval, že o těch letošních Velikonocích toho již bylo napsáno dost. Berte to úplně zlehka tak, jako by se řeklo, že se hrál mariáš a konec vyšel na zelenou sedmu. Nebo tak, že naše (nebo i vaše?) babička nás poučovala, že „komu se nelení, tomu se zelení“.

Byla to spíše čirá náhoda, souhra okolností, že jsem právě v ten den, na Zelený čtvrtek, bloumal po jedné z okrajových částí vnitřního města jihočeské metropole. Už je to hodně let, co jsem tam po odložení zeleného roucha vojenského začal budovat své rodinné hnízdečko v rané panelákové výstavbě. Po nastěhování jsme v nejbližším okolí s radostí a budovatelským nadšením vysázeli v „Akci Z“ (tedy zadara) stromečky, kytičky a na volné ploše upravili dětské hřiště, sloužící v zimním období zase jako kluziště. O zábavu a bezpečnou výchovu dětí bylo postaráno. Po letech se stromečky už kácí jako přerostlé a hřiště bylo podle nového investičního záměru přetransformováno (za tehdy pro nás zcela nepředstavitelný obnos) na parkoviště. Nedá se nic dělat, musíme jít s dobou. Dětičky si raději pustí nějaký krvák nebo válku na svém PC.

Pokud jsem časově zmínil Zelený čtvrtek, pak vězte, že v Německu byl doložen již ve 12. století a snad byl jeho název odvozen od zeleného mešního roucha, jež se v ten den v kostele užívalo. Toho dne se podle lidového prostředí měla jíst zelená strava jako špenát, zelí a jiná zelenina, aby byl člověk celý rok zdráv. Jenže, kdo by dneska věřil na babiččiny povídačky. Máme lékárny a v nich moderní medicínu na všechny neduhy. I když třeba náhle zezelenáte. A právě to se mi tam přihodilo.

Pod hlubokým dojmem toho, co jsem spatřil, se mi totiž vybavila vřelá vzpomínka na pana metropolitního primátora Juraje. Jak tomu se i od úst zelení, když se mu v politikaření nelení. Kdybych to měl podrobněji rozebírat, pak nejúspěšněji se mu nelení před objektivy kamer nebo mikrofony některého z podlézajících a zcela bezzubých sdělovacích prostředků českého jihu. Jen já mám takovou smůlu. Všechno vidím černě a v ustavičně kritickém tónu. No, ale zhodnoťte a řekněte sami. Když se na tu přiloženou fotografií podíváte, cože radostného vás může napadnout?!

Já jsem došel k závěru, že je sice Zelený čtvrtek, všechno by se mělo v předčasném jaru zelenat, ale ta cca 35 centimetrová nudle souběžná s chodníkem s tím bude mít nejspíše delší dobu proklatě velké problémy. Žádný mechanismus secí, okopávací, žací, ani hrabací se na ni nedostane. Ledaže by magistrát města uzavřel smlouvu (bez dodatku primátora) na speciální dodávku od nějakého JZD v likvidaci. Nebo snad - že by sám pan velkomožný vzal motyčku, vyzval svoji náměstkyni Ivanku a vydali se tento lán přemalovat nazeleno? To by bylo prvomájové radosti!

Jen mám trochu obavu (zase ten kriticky černý scénář!), jak by to mohlo dopadnout. Také on, paní náměstkyně, coby zahradnická architektka, měla pod svým palcem starostlivost o přebudování volného prostranství před KD Vltava. Stávaly tu krásně vysochané krásky: Vltava a Malše. Nebo Malše a Vltava, jak chcete. Byly krásné, i když bez vody. Už nejsou. V rámci modernizace se někam zatoulaly. Třeba na nedalekou E55. Ale k věci. Oddechový prostor sídliště se úspěšně přebudoval a napustila se i čisťounká a příjemně chladivá vodička. Po velmi krátké době se přišlo na to, že návrhy nesou známky zmetkovitosti a vše se muselo předělávat. Šutry ve vodě jsou ostré a nebezpečné! Plocha nemá vhodný povrch, musí se udělat hrobečky kolem stromečků. Byly osety travičkou. Krásně se zazelenala. Pak přišel podzim a ze stromečků začala padat jablíčka a hruštičky. Nevhodné pro konzumaci bezprizorně se potulujících dětiček. Na to nikdo nepomyslel, a tak je také nikdo neuklízel. Pěkný maglajz!

Při pohledu na dílko, zaznamenané druhou fotografii, jsem se otřásl strachem. Snad si tu pracně vyprojektovanou a zrealizovanou chodníkovou šikanu neobjednal sám pan primátor, aby do jihočeské metropole přivedl další kousek sportovní zábavy ve formě nějaké „Formule CB“. Po podzemním maratónu v garážovém prostoru multifunkčního centra Merkury, při kterém účastníci žebrají o doušek čerstvého vzduchu, a půlmaratonu v ulicích, kdy řidičům ze zlosti teče pěna od úst, zatímco starcům pěna radosti při pohledu na vlnící se propocená trička mnohých závodnic, by to byla skvělá předvolební atrakce. Takže nezapomeňte: volby budou! A už brzy!

Takových místeček ale zcela určitě najdete víc, až poletíte na slet čarodějnic. Tak se těšte!

Léta Páně 30. dubna roku 2014.

 

František Růžička, České Budějovice

 

p1230900.jpg

p1240130.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

komu se nelení tomu se zelení

(Jan Pospíšil, 8. 5. 2014 12:28)

krásné uličky i silnice jen co je pravda, je to zajímavá Reklama pro Nás mimo-Budějovičáky zda máme navštívit tuto lokalitu pouze v době konání dalšího Motokrosu, protože jinak podle článku i fotek soudím, že nic zajímavého k vidění tu není a nebude...

Re: komu se nelení tomu se zelení

(jihočech, 9. 5. 2014 17:36)

Pane POSLÍŠILE, více urazit Jihočechy nelze. Stačí události 30. tých let, které vygradovaly do ztráty čsl. pohraničí a pozdější nacistické okupace, která otevřela dveře sprostotě, ubohosti, rabování a úpadku. Ta ztráta čsl. pohraničí je obecně známá, méně se zdůrazňují zločiny proti lidskosti od pádu nacistické moci a protiněmecký teror. Historikové tomu říkají učeně "excesy odsunu Němců"... To přikryl pozdější komunistický režim deroucí se k moci po 7.5.1945 - dni kapitulace Německa a zejména po převzetí moci 25.2.1948. Na Šumavě a vůbec v příhraničí se vraždilo. Stačilo se přiblížit k železné oponě.... Jihočeští lidé byli vystěhováváni a zabavován jim rodový majetek, statky, živnosti.... Mnoho z toho šlo i díky zvýšené lokální aktivitě jihočeských komunistů KSČ navrub českobudějovické věrchušce. Ta je nezničitelná, a děti dřívějších bolševiků dělají chaos, kam vstoupí.... Na těch fotografiích pana Růžičky je vidět dílo mdlého ducha, a Váš příspěvek asi kam patří?

Re: Re: komu se nelení tomu se zelení

(Joachim Gauck, 9. 5. 2014 19:04)


Joachim Gauck chválil sblížení Čechů a Němců v jednotné Evropě
Ve znamení smutné minulosti, dramatické přítomnosti i optimistické budoucnosti se nesla návštěva německého prezidenta Joachima Gaucka v České republice.

Ve znamení smutné minulosti, dramatické přítomnosti i optimistické budoucnosti se nesla návštěva německého prezidenta Joachima Gaucka v České republice. Autor: Deník/Martin Weiss

7.5.2014 22:25

Praha - Ve znamení smutné minulosti, dramatické přítomnosti i optimistické budoucnosti se nesla návštěva německého prezidenta Joachima Gaucka v České republice, která dnes skončila. Tradičně položil velký důraz na připomínku společných dějin, které poznamenala nacistická okupace českých zemí a následné vysídlení německé menšiny.

Tentokrát ji Gauck demonstroval cestou do Terezína. S českými politiky ale řešil i krizi na Ukrajině a chválil sblížení Čechů a Němců v jednotné Evropě.
Gauck přijel do Česka podruhé od svého nástupu do úřadu před dvěma roky. Už při své první návštěvě v roce 2012 omluvným dopisem za nacistické vyhlazení Lidic a uctěním památky jeho obětí ukázal, že bude usilovat o odčinění historických křivd mezi oběma sousedy. Své pověsti dostál i tento týden, když se spolu s prezidentem Milošem Zemanem poklonil památce desetitisíců převážně Židů, kteří za války zahynuli v terezínské pevnosti.
Nacistická okupace
Předtím na Univerzitě Karlově označil nacistickou okupaci Čech a Moravy za smutný vrchol mnohasetletého soužití Čechů a Němců. „Poslední akt tohoto dramatu následoval po osvobození v roce 1945, kdy museli své domovy opustit i Němci, útěkem, vyhnáním, nuceným přesídlením, etnickým vyčištěním, odsunem – ať už se to nazývá jakkoli – vinní i nevinní zároveň," připomněl poválečné vysídlení tří milionů Němců z Československa a ocenil, že se touto temnou kapitolou zabývá stále více mladých Čechů. Za jeho slova se mu dostalo uznání od šéfa vysídlených sudetských Němců Bernda Posselta a německého tisku. Více si přečtěte ZDE!

Se svými českými partnery se Gauck věnoval ale i pozitivnějším stránkám nedávné historie. Několikrát v Praze vyzdvihl osobnost prvního polistopadového prezidenta Václava Havla, s nímž ho pojila minulost kritika komunistického režimu ve své zemi a kterého nazval svým velkým vzorem. Se Zemanem si při návštěvě závodu Škoda Auto v Mladé Boleslavi pochvalovali spojení tradiční české automobilky s německým koncernem Volkswagen na počátku 90. let.
Situace na Ukrajině

Německý prezident se při pobytu v Česku nevyhnul ani aktuálnímu dění na Ukrajině, jehož aktéry vyzval k návratu k jednacímu stolu a na Moskvu apeloval, aby spolupracovala s Organizací pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která se snaží o urovnání ukrajinsko-ruského konfliktu. Zeman, který si s Gauckem vyměnil vysoká státní vyznamenání, naproti tomu varoval před rostoucí hrozbou vypuknutí občanské války na Ukrajině.

Ačkoli dějiny česko-německých vztahů nazval i dějinami utrpení, jejich budoucnost během své návštěvy vylíčil Gauck optimisticky. Důvod vidí ve členství obou zemí v Evropské unii a nynějším proevropském kurzu Česka. „V Evropě máme společně jednu povinnost: už nikdy nepřipustit, aby mnohotvárnost byla zničena a násilí triumfovalo nad duchem – nikdy a nikde," vzkázal z Prahy německý prezident.
Autor: ČTK

Maličko záhad v Budějovicích a co na svět?

(Muller, 7. 5. 2014 19:32)

Vážený autore, díky za sérii běžných denních záhad, nejlépe obrazem. Jeden obrázek, jedna fotka nad tisíc slov, stránky planých řečí...

Rád bych se podělil s náhledem na naše "záhady" s profesionálním záhadologem, kde k jeho další knize ZAKÁZANÁ HISTORIE je tento komentář: Dějiny našeho světa jsou plné fascinujících záhad. Zcela neuvěřitelné jevy, nálezy a tradované příběhy stavějí etablovanou vědu před hádanky, na které nenalézá odpověď – a proto o nich raději mlčí jako hrob. Při svých rešerších procestoval Lars A. Fischinger celý svět a výsledky jeho bádání nabourávají náš dosavadní obraz světa. Tato kniha nám otevírá oči pro skryté kapitoly lidských dějin. Ukazuje oblasti, kde všechna tradiční vysvětlení a vědecké modely prostě selhávají. A dovádí nás k překvapujícím odpovědím na otázky, které stavějí běžný obraz světa na hlavu. - in https://www.kosmas.cz/knihy/175065/zakazana-historie/

Díky za obrázky z Budějovic, kde je to podobné jako v celém rozbitém Československu, v tradici rozbíjení c.k. Rakouska. Ničit, rozbíjet, vymýšlet hlouposti na to jsme kabrňáci... Ale udělat si svou zemi jako zahrádku, to se nějak nedaří... Že by ten úzký pruh byl už pro "malé zelené mužíčky", co pomalu diktují v Budějovicích na radnici i jinde, co je správně?

Tak vlastně se díváme na česká "Akta X" - více na WIKIPEDII
"Agenti řeší případy zařazené mezi tzv. Akta X, nevysvětlitelné případy související často s paranormálními jevy a s možnou existencí mimozemského života na planetě Zemi. Zároveň se snaží odhalit pravdu o vládním spiknutí, jehož cílem je skrýt pravdu o přítomnosti mimozemšťanů a možné kolonizaci planety." - http://cs.wikipedia.org/wiki/Akta_X
- tolik pro svět U.S.A. A co autoři "šikany"? Co když počítají, že tam pojede zfetovaný lobysta, kde uvedení se pod "obraz Boží" je přece podle verdiktu soudu nad lobbystou Janouškem polehčující okolnost, neboť byl tak opilý, že těžko vnímal. A ten projektant? Kdo ví? Třeba už radnici v ČB ovládli einstenisté, a je to vlastně rovné, v zakřiveném časoprostoru.... nebo byli jen "ožralí"? Becherovka je léčivá! Holt záhadologie v praxi! Fotky nelžou!