Jdi na obsah Jdi na menu
 


Instalace sochy sv. Jana Bepomuckého

7. 9. 2020

Uveďme hned úvodem, že se jedná o sochu sv. Jana Nepomuckého. Ta byla sochařem Ivanem Tláškem koncem měsíce července instalována na rohu náměstí Míru v Novém Boru. V následující neděli ji pan farář Ing. P. Morávek požehnal a posvětil. Asi by na tom nebylo zase až tak nic divného, ale opak je pravdou. Složili se totiž na ni čtyři kamarádi důchodci, přispěl i pan farář a nakonec i starosta Kravař Jan Vomáčka, který tenkrát tu sochu „odklonil“. Do Nového Boru se tak vrací sv. Jan Nepomucký, který na stejném místě stál od roku 1972 do roku 2003. Tedy plných třicet jedna let. Hlavním organizátorem akce byl úžasný človíček jménem Pepa Doškář. Byl to právě on, kdo již koncem roku 2013 připravil článek o peripetiích kolem sochy tohoto národního světce.

Dovoluji si původní text použít pro nahlédnutí do celé složitosti. A možná i nepochopení jistých činovníků tam na severu. Článek zněl „Před 10 lety byla šikovně odkloněna socha sv. Jana Nepomuckého z Nového Boru do Kravař“.

Tehdy padl při jednání Městského zastupitelstva návrh, aby město (dále jen NB) podalo k soudu určovací žalobu. Zastupitelstvo návrh přehodilo na Radu města. Také padl návrh jednat se starostou Kravař o vrácení sochy do NB… V 70. letech minulého století JUDr. J. Freund a pan B. Ostroveršenko opravovali zdarma, na vlastní náklady, vandaly poničené sochy ve Skalici a v Janově. Rovněž opravili amfory na kamenné zídce a bráně na Tržním náměstí. Tím vzniklo nové, krásné kulturní místo. Něco mu ale ještě chybělo. Z iniciativy ředitele sklářské školy RNDr. Špačka byla bez velké slávy, ale za nadšeného souhlasu občanů, instalována socha zmíněného patrona. Když nastoupil pan farář Pavlas (1979), socha tam v té době ještě stála. Se zimním náhledem vznikla i krásná pohlednice. Ale v lednu 2004 již socha v NB nebyla, ale ležela v nějaké kravařské stodole… V říjnu 2003 totiž tajemník Metal navrhl, aby socha byla vrácena do Kravař, byť byla již v majetku NB. Rada nesouhlasila. Nedlouho na to dochází k revokaci a souhlasí se s navrácením. Statutárně podepsáno. V neděli 23. 11. 2003 je socha za protestu občanů odvezena do Kravař. Tomuto „odklonění“ sekunduje již zmiňovaný pan tajemník.

Několikrát soud řešit tuto otázku, ale nezjistil, kdo je majitelem této kulturní movitosti. Tajemník nerespektoval vedení města a žalobu nepodal. V lednu 2004 soud konstatuje, že socha byla zákonným způsobem přemístěna z Kravař do NB. Při převozu z NB do Kravař byl porušen zákon.

V roce 2009 nová Rada města nesouhlasí s navrácením sochy do Kravař a ruší usnesení z roku 2003…

Posléze padl návrh, aby obě města nechala udělat kopii sochy v kamenosochařské škole v Hořicích. V říjnu 2013 došlo k jednání s ředitelem SPŠ v Hořicích. Ředitel J. Moravec ujistil, že není problém kopii sochy udělat. Předpokládané náklady 350-450 tisíc Kč.

Článek končí prosbou „Svatý Jene z Nepomuku, drž nad Novým Borem a naší sochou svoji ruku, nad sochou, která leží ve stodole v Kravařích.“ (Podle autora Josefa Doškáře).

Dnes již tedy v Novém Boru stojí zdařilá kopie. Od roku 2013 se o navrácení snažilo několik lidí, ale marně, další soudní řízení město odmítlo, jednání mezi městy bylo neúspěšné… Nakonec lze lakonicky konstatovat, jak je to jednoduché… Stačí – jen se domluvit.

„Svatý Jen z Nepomuku“, drž nad nimi stráž! Pomníky se dneska kácí, stěhují, hanlivě poškozují. Kdo ví, čeho se ještě dočkáme.

Představovat českobudějovického akademického sochaře Ivana Tláška (nar. 1951 v Praze) jistě netřeba. Spočítat sochy nebo sousoší, kterým věnoval svůj umělecký fortel je nejspíše nemožné.

Je autorem kopie Samsona na kašně v Českých Budějovicích, renovoval pomník V. Lanny, na jihočeském venkově (Jelmo, Slavkovice, Mirovice…), opravoval mnohé sakrální památky. V jihočeské metropoli je od něho i Pamětní deska obětem komunistické zvůle. Ale rozhodně jej neznají jen v Jihočeském kraji.

Marie Vaněčková (Hlas svědomí)

img_20200628_105621.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář