Jdi na obsah Jdi na menu
 


Galerie - červenec – František Růžička

20. 7. 2015

V respiriu DK Metropol (Č. Budějovice) se uskutečnila vernisáž fotografické výstavy pod tajemným názvem 3A+P. Ne, nebojte se, nejde o žádnou matematickou úlohu, jen o žertovně ironické krytí tří autorů aktu (ironicky amatérů) a jednoho fotografa osobností výtvarného umění (ironicky profesionála).

Jan CHADIMA (1940) se vzdělával na LŠU v Praze a na Institutu pro lektory a porotce pod vedením prof. Šmoka. Jedenáctým rokem vydává časopis „Chadimova fotorevue“, při jehož tvorbě vznikla řada portrétů významných osobností výtvarného umění. Fotografuje výhradně při daném osvětlení s poměrně dlouhým expozičním časem. Snaží se o zachycení okamžiku a vnitřních pocitů objektu.

Miloš VOJÍŘ (1938) patří mezi přední fotografy aktu závěru 20. století. Lze jej považovat za moderního klasika a je jedním z posledních žijících mohykánů osmdesátých let. Svým dílem se řadí k předním uměleckým fotografům aktu. Začal akt fotografovat v šedesátých letech ve svém bytě, později ateliéru. Okouzlilo ho také prostředí Adršpašských skal. Časem přešel k digitální fotografii, v níž rozvíjí svoji tvorbu až do abstraktního zobrazení.

Miroslav KOLÁTOR (1944) žil dlouhá léta ve Švýcarsku, kde začal fotografovat. Po návratu do Čech jeho fotografie aktu vznikají v přírodě. Vždy vyhledává prostředí, které konvenuje k oblému tvaru ženy a při fotografování využívá přirozené světlo. Pořízené foto dále upravuje na počítači a pomocí vrstev dotváří voje představy o konečném obraze.

Roman UNGER (1969) patří mezi tahouny fotografického dění v Náchodě a o své tvorbě říká: „Když mi žena dovolí dotknout se její krásy aparátem, tak si toho opravdu vážím a nemohu ji fotit tak, aby nebyla krásná. Tomu se asi říká pokora. Klasický ženský akt mne trochu omezuje, ale slouží mi jako základ pro koláže a sendviče. Můžu tak víc vyprávět…“

Byl jsem velice rád, že jsem se na vernisáži sešel právě s fotografem z Náchoda. Svého času (1968/9) jsem spolupracoval s ansámblem ZK Tepna Náchod, který při svých cestách po vlastech českých předváděl krásné módní přehlídky. Pochopitelně – především ale krásné modelky, pro které to však v době socialistické kultury nebyl žádný podnikatelský džob. Dělaly to však s radostí a profesionální noblesou. Měl jsem tak možnost pozvat do jihočeské metropole i tehdejší Miss ČSR, devatenáctiletou Marcelu Bitnarovou, povoláním kadeřnici, aby se stala hvězdou večera při pětihodinovém tanečním a zábavném programu v DK Beseda. Závěr programu tvořila právě módní přehlídka Tepny Náchod a všechny manekýnky byly odměněny nadšeným potleskem a kytičkou… 

Kdeže loňské sněhy i naše mládí jsou. Kde je i náš rozvinutý textilní průmysl…???  

František Růžička, České Budějovice

p1290753.jpg

Vstupní upoutávka

p1290756.jpg

Krása bez závoje (Vojíř)

p1290764.jpg

Autoři s kurátorkou B. Maříkovou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Jsou změny klimatu největší hrozbou?- varování:papežova encyklika „Laudato sii“ (Buď pochválen)

(Alexander Ač, 12. 10. 2015 15:48)

www.youtube.com/watch?v=CtgiPlGKSK8
Hvězdárna a planetárium Brno, 24. ledna 2012
Alexander Ač, Je změna klimatu největší hrozbou lidstva? Nahráno 8. 2. 2012
Dostali jsme možnost žít na naší planetě Zemi jako jediné z celé sluneční soustavy. Odměňujeme se jí však ničením, likvidací a spoustou dalších věcí, díky kterým si z této planety děláme nepřítele. I přesto všechno nám ale stále dává vše, co k životu potřebujeme.
U tohoto videa vám nebudu přát pěknou podívanou, ale popřeji vám zamyšlení. Stále si totiž neuvědomujeme, na jak křehkém kousku vesmíru jsme dostali právo žít.
www.videacesky.cz/navody-dokumenty-pokusy/vy-jste-planeta-zeme-4-minuty-ktere-vam-zmeni-zivot aneb: Papež kritizuje bezohledné bohaté a
vyzývá k boji proti ničení planety - VATIKÁN/PRAHA Má být textem nejenom pro katolíky, ale pro všechny obyvatele planety. To o své první vlastní encyklice (jednu už dopracoval v červenci 2013 po předchůdci Benediktovi XVI.) prohlásil papež František. V dokumentu, jenž Vatikán představil ve čtvrtek, píše hlava katolické církve o důležitých ekologických tématech a kritizuje také nešetrné chování bohatých.
Název papežovy encykliky „Laudato sii“ (Buď pochválen) je odvozen od jednoho z veršů Písně tvorstva, kterou napsal svatý František z Assisi ve 13. století. Tato duchovní píseň vyjadřuje spiritualitu světce, který je nejenom patronem živé přírody, ale jehož jméno současná hlava katolické církve přijala po svém zvolení do čela církve v březnu 2013.
Dokument, který vznikal po dobu jednoho roku, má 192 stran a je rozdělen do šesti kapitol. Ačkoli oficiálně byl jeho text představen až ve čtvrtek v poledne ve Vatikánu, už dříve unikkla jedna z jeho předchozích verzí na veřejnost. O publikaci se na stránkách italského týdeníku L’Espresso postaral novinář Sandro Magister. Mělo se jednat o italskou verzi encykliky, kterou ovšem Svatý stolec nechtěl pustit do oběhu a již podle všeho zlikvidoval. Vatikánský mluvčí Federico Lombardi k tomu uvedl, že se nejedná o finální verzi dokumentu. Sandro Magister, který má v týdeníku L’Espresso na starosti zpravodajství o církvi, kvůli zveřejnění neautorizované encykliky přišel o akreditaci u Svatého stolce.
Životní prostředí a chudoba souvisejí!

Kde je i náš rozvinutý textilní průmysl…???

(Runa A. Sandvik, 29. 7. 2015 2:20)

http://www.thebureauinvestigates.com/
jasně vysvětluje kde:
Archiv bezpečnosti státu
Společnost byla založena v roce 1985 novináři a učenci pro kontrolu rostoucího vládní tajemství. Národní archiv Security kombinuje jedinečnou řadu funkcí: středisko investigativní žurnalistiky, výzkumný institut pro mezinárodní záležitosti, knihovnu a archiv dokumentů odtajněných amerických pramenů. To také slouží jako advokacie organizace na obranu a rozšíření přístupu občanů k informacím vlády. Od svého vzniku, archiv podal více než žádostí 40.000 cílené svobodném přístupu k informacím a žádosti o odtajnění na více než 200 kanceláří a agentur ve Spojených státech. V důsledku toho byly provedeny více než 10 milionů stran dříve tajných US vládních dokumentů veřejného.

Zde se pane autora můžete i vy dozvědět jak už nejméně od roku 1985 se dohodli politici východu a západu na sametové koalici beztrestnosti zločinů komunismu a nyní vaše modelky jsou v důchodu, bez doktorů, bez financí, s ubohou penzí co v Dánsku by byla na 2 či 3 dny... Ä lékařské péče, často ve starobincích. Tedy bez peněz a s holými zadky - textilní průmysl, původně německý - už není a nebude. Vše je nahrazeno v textilním průmyslu lacinou otrockou prací žen/ otroků v Číně, Indii, Thjsku a podobně. Miliony asijských žen otročí ve špinavých dílnách jak evropské ženy v Anglii 18 a 19. století - tehdejší a nynější otroci židovského ničení pracovní síly = otroků.
Zdraví Runa za pomoci překladače do Budějovic - máte tam dobrý Budweiser?

Kontakt:

( Miloš Vojíř, 27. 7. 2015 19:56)

ATELIÉR FOTOGRAFIE Miloš Vojíř
Baarova 1381, 500 02 Hradec Králové
tel.: 495 523 175
mobil: 602 246 159
e-mail: vojir@vojirfotoatelier.cz