Jdi na obsah Jdi na menu
 


Město králů – František Růžička

7. 4. 2015

České Budějovice vznikaly ze samé podstaty jako město královské, založené nařízením „krále železného a zlatého“. Po staletí byly oporou českých panovníků kteréhokoli rodu, ať už na trůně seděli Přemyslovci, Lucemburkové, Jiřík Poděbradský, Jagellonci či Habsburkové.

Sami Budějovičtí se rádi nazývali „vždy věrné město královské“, ač ve skutečnosti jejich věrnost někdy visela na vlásku. Když ale král Ladislav chtěl dát Budějovice do zástavy Rožmberkům, vzbouřili se měšťané a prohlásili, že raději zapálí své doby a odejdou do jiných královských měst.

Vztah mezi městem Budějovice a českými panovníky měl mnoho podob, z nichž některé měla představit připravená výstava. Králové udělovali svým městům četné výsady, které obvykle platily po staletí. Jiná panovnická privilegia byla adresována místním korporacím (např. cechům), skupinám obyvatel či jednotlivcům. V archivu najdeme důkazy přirozené úcty obyčejných lidí ke korunované hlavě, ale zároveň záznamy o trestech za prohřešky, když například hostinský pořádal taneční zábavu v době povinného smutku za zemřelého císaře.

Čeští králové byli v Budějovicích za velkého jásotu vítáni a oslavováni, zatímco někteří se za celou dobu vlády do svého věrného města ani nepodívali. Všichni panovníci bez rozdílu však využívali prosperující město jako pokladnici, kam je možné sáhnout, jakmile je od královské pokladny vidět dno. Také obrovské finanční půjčky králi patří do pestré historie vztahů mezi králem a městem, obešly se ale bez jásotu a oslav.

V rámci oslav jubilejního roku 2015 zajímavou výstavu připravil Stání okresní archiv České Budějovice v prostorách vlastní výstavní síně, která se při vernisáži zaplnila mnoha zvědavci a zájemci o historii vlastního města. Ředitel archivu PhDr. Daniel Kovář v úvodním slově přidal mnoho dalších zajímavých informací, zejména pak o návštěvách jednotlivých panovníků. Ti byli zobrazeni s dodatkovým textem na výstavních panelech. Upozornil na nejzajímavější exponáty, především na zakládací listinu, která se však zachovala pouze v přepisu, neboť originál nebyl nikdy nalezen. Současně pozval i na další akce, které budou v průběhu roku následovat.

Jako výstava pod názvem „Znak, pečeť, vlajka“ bude představena městská symbolika v proměnách času. Při přednáškách témata: Územní rozvoj Českých Budějovice na starých mapách (duben), Otázky kolem počátků města (květen), O městském archivu (červen), Minulost a současnost budějovického kronikářství (září), Budějovický středověk na starých fotografiích a vedutách (říjen). Dodejme ještě, že řadu zajímavých akcí připravuje také Jihočeské muzeum.

František Růžička, České Budějovice

p1280620.jpg

Zahájení výstavy ředitelem archivu

p1280616.jpg

Prohlídka exponátů

p1280624.jpg

Marie Terezie

p1280628.jpg

Vzácné archiválie o založení města

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář