Jdi na obsah Jdi na menu
 


Foodtrucky ‒ František Růžička

27. 10. 2019

Tak jsme zase o něco chytřejší. A náš milý jazyk český bohatší o další anglickou „počeštěnost“. Hospodine, Bože, kdož by před tím obstál… Nechme ale lingvistiky, stejně s tím nic nenaděláme. A pan docent Oliva by to stejně dokázal mírumilovně a s pochopením obhájit… O co ale vlastně jde? „Food“ je v angličtině jídlo, potrava, což už dneska zná téměř každý školní žáček. A „truck“ zase dobře znají motorističtí fandové jako nákladní tahače. Takže – náklaďáky nebo vagony plné žrádla – sorry!

Českobudějovická mutace víkendového týdeníku 5+2 oznámila svým čtenářům, že „Krajinskou obsadí foodtrucky“. No, a když to oznámí novinář, zejména jihočeský, pak to musí být zcela jistě pravda. I když „Jihočeská pravda“ již neexistuje, protože je pod kontrolou zahraničního vlastníka. Kam až jsme to klesli… Ale co, jsme přece světoví. A bylo to k poznání i v části konané akce, v Hroznové ulici. „Speak-daing. Zastavte se na kus řeči, v jedné z našich řečí! Hola! Guten Tag! Hallo! Bonjour! Buongiorno! Dobrý den! Live in vith Lingo. Don´t learn it, live it!“ Europe direct České Budějovice.

Nezbývá než vysvětlit souvislost. Na konec posledního prázdninového týdne byl pro jihočeskou metropoli připraven multižánrový festival, již tradičně známý pod názvem „Město lidem, lidé městu“. Předem uveďme, že počasí oproti loňskému roku bylo daleko přívětivější. Svítilo sluníčko až do samého západu, nepršelo, bylo teplo. Děvčata i mladé paní na lehko oblečené, bylo na co se dívat. A toho jídla a pití. Nejen plné trucky, ze kterých se servírovalo, ale i mnohé další stánky, přístavky, dokonce celá zabraná teritoria jako před Masnými krámy. Zde dokonce opečená klobása jen za 70, zatímco v těch „bio“ nebo „foodfastech“ burgry všeho druhu od 140 výše. Limča za 50, burčák za 30 (ještě kyselka), namazaný chlebíček za 20, 30, koláček za 45… Nepleťme sem ale cenovou politiku, šli jsme za zábavou.

No a té bylo dost. Zejména pro mladé, ještě mladší, dokonce dostatek hluku i pro miminka ještě v kočárku. Zdravá výchova. Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. Pokud se ho vůbec dožiješ. A pokud tě rodiče vůbec něčemu naučí, když škola už to nezvládá. Nejsou lidi, nejsou peníze. Tady, přímo na place, jsme viděli pravý opak.

Ale teď konečně k té zábavě. Pro úsporu času i místa nebudeme popisovat, kde a kdy se co konalo. Lokalita byla daná ulicemi krajského města – Krajinská, Hroznova, Piaristické náměstí, Česká, Pláž na slepém rameni Malše… Několik průběžných koncertů obstaraly skupiny Velký ZUŠ Band, Panspace, Beznot, Láďa Latka trio, Nano, The Acoustic A-team, Trio Traktůrek a další. Šlágry pro mládí. Z dalšího programu jen ve zkratce:

● Po celý den delikatesy od lokálních gastro mágů, víno s láskou, nápoje lásky, jídlo z celého světa…;

● Akrobacie na šálách (snad nevlezli pro úspory oknem do KB);

● Bubenická show, program Letního kina, kostkoviště pro děti, kafe v trávě, čajové dýchánky;

● Konoptéka, dětské dílničky, divadelní představení, zábavná stezka pro děti;

● Posezení kde se dalo, dokonce i na trávníku, který byl rozprostřen na několika místech. A nebyl mokrý jako před rokem.

● Na velkoplošném plátně cestovatelská projekce (Severní Thajsko);

● Módní přehlídky, malování sprejem a skicování grafitti, kadeřnická show, prodejní stánky s různým tovarem…

Pokud byla jen letmo nastíněna cenová hladina, nutno dodat, že tyto akce již nelze posuzovat očima a myšlením důchodců. Podstatně rozdílným ukazatelem je příjem důchodce cca 15 tisíc a výdělečně činným zaměstnancem s cca 30-50 nebo i vyšším příjmem. Takže doporučení: není vhodné pro důchodce, kteří by sem přišli povečeřet. Neutáhla by to jejich peněženka, ani jejich slechy…

Konec dobrý, všechno dobré. I letos ve 22 hod., aby si okolní obyvatelé nemohli stěžovat na rušení nočního klidu. Konečně něco pozitivního! Jen aby to někdo uhlídal. „Městská“ to určitě řešit nebude!

František Růžička (Hlas svědomí)

p15506201.jpg

To je foodtruck

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář