Jdi na obsah Jdi na menu
 


EuroHeroes Challenge ‒ František Růžička

26. 6. 2019

Copak tady máme za ten tajemný název? Je to název iniciativy, kterou RunCzech v roce 2018 představil ve spolupráci s Evropskou atletickou asociací, a to za účelem podpory talentů evropské atletiky.

Sportovní fanoušci budou dobře vědět, že tento čtyřdílný seriál vstoupil do RunCzech sezony s novým formátem. Dosažené časy běžců se bodují novým způsobem, což údajně nutí závodníky více přemýšlet o rozvržení tempa a závěrečném finiši. To také nutí závodníky k účasti na více závodech série. Tvůrci projektu si tak slibují dramatičtější podívanou a iniciují odhady na to, kdo bude mít šanci na celkové vítězství.

První závod v Karlových Varech vyhrál Ital Yassine Rachnik v novém traťovém rekordu. Do Českých Budějovic mu však na sobotu 1. června přijel silný konkurent, loňský vítěz s traťovým rekordem Brit Luke Traynor. Maratonci vědí, že klima může sehrát rozhodující roli. Takže – sobota ráno příjemných 13 stupňů Celsia, večer přijatelných 22… Trasa závodu po jihočeské metropoli tentokráte doznala podstatné změny vzhledem k mnohým silničním uzavírkám (ach ouvej).

Italský běžec Rachnik vyrazil ostrým tempem a brzy setřásl skupinku svých největších konkurentů. Stále držel vysoké tempo, svůj náskok postupně zvyšoval a doběhl do cíle s více než minutovým náskokem před druhým Ukrajincem Romaněnkem, třetí doběhl Španěl Beato. Loňskému vítězi se tentokráte nedařilo, tempu nestačil, závodem se protrápil a skončil desátý. Naprosto vyčerpaný byl z cíle odnesen na nosítkách. Z českých běžců byl nejlepší jako osmý Vít Pališta. Jako dvanáctý doběhl Jiří Homoláč a čtrnáctý nestárnoucí Petr Pechek. Vítěz dosáhl traťového rekordu časem 1:03:02 hod.

Mezi ženami obhájila loňské prvenství moldavská běžkyně Lilia Fisikovici, která zvítězila i v Karlových Varech a je vedoucí ženou konané série. Podle odborníků se rozhodovalo až v závěru závodu, kdy utekla svým soupeřkám z Ukrajiny: Michajlovové a Skrypalovové. Z českých závodnic byla celkově desátá Petra Pastorová ‒ těsně před Ivanou Sekyrovou.

Dodejme, že na startu hlavního závodu bylo 3600 běžců. Nevím, zda to byla odvaha překonat sám sebe, nebo hazard s vlastním zdravím, když na posledních několika borcích bylo již po prvním kilometru znatelné, že toho mají plné kecky. A o nadbytečných kilech ani nemluvě. Ale proč ne? Sportem ke zdraví nebo trvalé invaliditě!

Další závod se koná v Olomouci a ten závěrečný v Ústí nad Labem 21. září 2019. Závod byl přenášen na iVysílání.cz a TV kanálu ČT Sport. Součástí jihočeské akce byl také dm rodinný běh, který byl zahájen o hodinu dříve za účasti 3200 rodičů a dětí. Sportu a zdravému nadšení zdar!

František Růžička (Hlas svědomí)

p15407541.jpg

Ještě s plnou parou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář