Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ráj rybářů – František Růžička

20. 6. 2017

Mnozí z nás, dříve narozené generace, znají pošumavskou přehradní nádrž Lipno jako velkolepé budovatelské dílo, postavené v letech 1952-1959, které mělo zajistit dostatečný zdroj elektrické energie pro zdárný růst nového, socialistického národního hospodářství. Ale také, a to především, jako oblast klidu, odpočinku, zdravého sportování, rekreace společné i individuální. Kolik se k tomu váže úžasných vzpomínek! Bylo by nespravedlivé neuvést, že lipenské jezero bylo (je a jistě bude) vyhlášeným rájem rybářů. Rybáři jsou sice známi svým chlubením, ale tady jde skutečně o kapitální úlovky. Například taková štička o délce 115 cm a váze 14,5 kilo, tuční sumci a candáti, to jsou vzácné trofeje. Motorových člunů hladinu tehdy mnoho nebrázdilo, vodní lyžování bylo jen pro odvážlivce. Když vás ale na hladině nečekaně přepadla bouřka, což bylo mnohdy nepředvídatelné, mohli jste to „dopádlovat“ také s dlaněmi do krve rozedřenými.

Hladina jezera má rozlohu téměř 49 km² a je největší v ČR.  Podzemní elektrárna již od svého spuštění lákala k návštěvám. Možná že mnozí mohou zavzpomínat i na brigádnickou činnost, kdy zde vznikala četná podniková rekreační střediska nebo i soukromá zástavba. Ta však podléhala jistému omezení, neboť se jednalo o střeženou lokalitu, nacházející se v těsné blízkosti západní, německo-rakouské státní hranice. Z tohoto důvodu také v průběhu času docházelo jak k devastaci některých obcí, tak i k jejich celkové likvidaci, zejména sakrálních objektů. Do hraničního pásma byl vstup možný jen na povolenku, nebo nebyl možný vůbec. Dovolím si přidat vzpomínku na školní brigádu, kdy naše nářadí při hrabání sena bedlivě dozoroval ozbrojený příslušník Pohraniční stráže.

Nic už není jako dříve. Elektrárna sice dále láká, vodní hladina rybáře také, ale přilehlé stráně jsou poseté nejen rekreačními chatkami, ale až nepřiměřenými „hausy“, četnými ubytovacími a sportovními komplexy. Lipenská zátoka je okupována cizím kapitálem (Marina Lipno s nejmodernějším přístavem v holandské režii). Dříve dostačující Hotel Lipno s ubytovnou a několika prodejnami Jednoty Kaplice je nahrazen rozsáhlým prodejním komplexem. „Gešeft is gešeft.“

Všechno je dnes jiné. Politika, zásobování, zábava, turistika, sportování, nárok na poskytování komunálních služeb. Vlastně jakýchkoliv. Takže si můžete například zapůjčit i elektročlun nebo plachetnici a k tomu si objednat občerstvení přímo na palubu. Kdo tam nebyl, jistě brzy přijede. V zimě láká lyžařský areál Kramolín, od jara do podzimu nejen Stezka korunami stromů, zakončená 40 metrovou vyhlídkovou věží, adrenalinové a naučné zastávky, cyklostezky, turistické trasy, aquapark, občerstvovací a různá zábavná zařízení…

Pokud sem vyrazíte na delší dobu, můžete si přidat zajímavé výlety třeba do Frymburku, Nové Pece a dál ke Schwarzenberskému kanálu, projít Jezerní stezkou, Kamenným mořem až k Plešnému jezeru. Nebo na opačnou stranu k cisterciáckému klášteru ve Vyšším Brodě, pozdravit Petra Voka, který jej založil v roce 1259, začíst se do některé ze 70 tisíc uložených knih, zhlédnout poštovní známky, nebo zamířit k nedalekému hradu Rožmberk s nočními strašidýlky.

Jak poznáváte, možnosti jsou neomezené. Já se však musím přiznat, že téma „Lipno“ jsem si záměrně schovával na dno šuplíku, abych se ve vhodnou chvíli mohl z tohoto RÁJE klidu, pohody a odpočinku vrátit zpět do očistce politického harašmentu (ryze jihočeského).

***

Z loňského prázdninového putování Šumavou jsme se vraceli záměrně ještě přes Lipenskou oblast, kde se před krátkým časem (5. - 21. srpna) uskutečnil velkolepý podnik „RIO - Lipno olympijské“. Jistě si pamatujete, že „Olympijský park“ se uskutečnil také v Plzni, Pardubicích a Ostravě. Celkem jej navštívilo přes milion sportovních fanoušků.

Na lipenské atrakci se podílelo sedm obcí (Lipno, Černá v Pošumaví, Frymburk, Horní Planá, Nová Pec, Loučovice, Vyšší Brod, Přední Výtoň), které od ČOV dostaly cca 3,5 mil. Kč. Na přípravě a průběhu se podílelo značné množství organizátorů, zdravotníků i dobrovolníků. Podle statistiky se zde vystřídalo 350 tisíc diváků, přijelo 55 olympijských medailistů (ti zde nechali otisky svých rukou, které budou umístěny v galerii slávy), známí sportovci (Jihočeši Neumannová, Poborský, Verner, Chalupa). Závěrečnou disciplínou byl maraton za účasti 72 běžců. Výsledky dalších disciplín je možné zpětně dohledat na webových stránkách. V průběhu her se uskutečnily další doprovodné akce, jako koncerty, laserové show či výstavy.

Všeobecná spokojenost byla nejen mezi sdělovacími prostředky (televize, rozhlas, noviny), ale i mezi činovníky (lipenský starosta Zdeněk Zídek s melody boys či jihočeský hejtman Jiří Zimola se svými politickými melody girls a mnoho vzácných hostů i s olympioniky). Pan hejtman ke kritickým hlasům k financování (již tehdy!!!) hrdě prohlašoval, že akce byla veleúspěšná, ČOV poskytl 30 milionů a kraj přispěl stejným obnosem. Pochvalovala si i jihočeská záchranka, utonulých nebylo, dalších ztrát na životech také ne. Kolik se vybralo na parkovištích, není známo, to je přece věcí jen soukromých subjektů (ještě neplatilo EET!).

Celá velkolepá sportovní akce se zdaleka nekončila v klidném ovzduší. Již tehdy „vybublala“ na povrch nejasná okolnost kolem likvidované olympijské vesničky. Pro ni musel padnout lesní pozemek (uváděno 230 stromů). Ten se promění ve staveniště a vyroste zde nové centrum obce. Má tu být nové náměstí, promenáda – ale také hotel s 110 pokoji a 220 lůžky. Právě do tohoto záměru se zapojila policie, starosta byl obviněn a poslán před soud. Údajně proto, že pozemky prodal nevýhodně developerské firmě a obec tak připravil o 120 milionů korun. Druhým obviněním bylo pokácení vzrostlých stromů… Nakonec z éteru zazněl smích, když soud starostu osvobodil, neboť obec na prodeji údajně neprodělala (!) a stromy byly shnilé a duté (!). Zmiňována byla dále jména milionáře Miloše Kratochvíla, architekta Martina Krupauera (Atelier 8000) a firmy Conduco…

Závěrem lze uvést, že celý spor rozdělil místní občany na dva tábory. (Kolik takový příkladů známe nejen v ČR, ale i v USA nebo Francii či Velké Británii. O Izraeli a jiných nažhavených lokalitách ani nemluvě.) Jedni lipenskému starostovi tleskají, druzí jej viní, že z poklidného Lipna se stal Lipnoland.

Odpovídat na podstatu nadhozené otázky je nemožné, protože vyznívá jako zcela zbytečná. Počítám se do té druhé skupiny spektra, takže se na Lipno a zdejší zástavbě ještě brzy vrátíme.

František Růžička (Hlas svědomí)

p1360050.jpg

Ráj rybářů

p1360062.jpg

Ráj podnikatelů

p1360074.jpg

Ráj sportovců (osiřelý)

p1360073.jpg

Ráj podnikavců (pro výstavbu)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář