Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pocta letcům – František Růžička

26. 5. 2014

 

Původně jsem chtěl tuto stať nadepsat pouhými třemi písmeny – RAF. Při náhledu do podkladových materiálů jsem si však uvědomil, že by také mohlo dojít k nechtěné propagaci západoněmecké levicové teroristické skupiny – Rote Aenee Fraction, která se zformovala ze studentského hnutí koncem šedesátých let. Byla aktivní zejména v letech 1970–72, kdy uskutečnila bombové útoky, následně došlo k zatčení. Ve svých třech generacích však působila až do roku 1998, kdy byla rozpuštěna.

To by jistě nebyla správná forma pocty letcům RAF – Royal Air Force. Vojenské letectvo britských ozbrojených sil se prezentuje jako nejstarší na světě, vznik je datován 1. 4. 1918 a sehrálo významnou roli v britské vojenské historii. V bitvě o Británii (červenec – říjen 1940) se ubránilo mnohonásobné přesile německé Luftwaffe. Podle dostupných údajů v něm létalo téměř tři tisíce pilotů, z toho asi pětina zahraničních. Mezi nimi i 145 Poláků a 88 Čechoslováků. Celkově v době druhé světové války působilo v britském vojenském letectvu přes 2500 československých pilotů, 493 jich v bojích zahynulo. Připomínány jsou 310, 312, 313 stíhací a 311 bombardovací perutě. Letectvo RAF následně operovalo i při korejské válce, válce o Falklandy či invazi do Iráku. V jejich řadách je připomínán Karel Janoušek, který získal hodnost maršála.

Ze současné doby je známo, že vedení hlavního města Prahy stále hledá vhodné místo, kde by měl stát pomník československých pilotů, kteří během války bojovali v řadách tohoto letectva. K odhalení má dojít 17. června a má se ho zúčastnit i vnuk Winstona Churchilla. S nápadem přišli Britové, kteří v Praze žijí a sami vybrali přes 3 mil. korun. Bronzovou sochu vytvářejí ve slévárně v Horní Kalné. Žel, návrh britské ambasády, aby pomník stál na Klárově (sochou je Okřídlený lev) vedle památníku druhého odboje nebyl dosud schválen. Zlí jazykové tvrdí, že bude provizorně stát na pozemku ministerstva obrany na Pražském hradě.

Již tradiční vzpomínkový koncert k výročí 2. sv. války se uskutečnil v Jezuitském sále hotelu Růže v Českém Krumlově v předvečer státního svátku. Účastníky plně obsazeného sálu přivítala jménem rodiny zesnulého majitele hotelu p. plk. Jana Horala ředitelka Marie Mrzenová. Vzpomenula, že zásluhou pana plukovníka se tento hotel zařadil mezi nejkrásnější a nejprestižnější svého druhu. Jako vzácné hosty přivítala vdovy po našich letcích RAF paní Vlastu Šiškovou, Hanu Fajtlovou, Jiřinu Úlehlovou a Jiřinu Malou. Dále zástupce Britského velvyslanectví, Senátu a PS parlamentu ČR, ministerstva kultury, radnice Č. Krumlova a Č. Budějovic a další osoby veřejného a kulturního života Jihočeského kraje.

Zúčastněné v úvodním slovu přivítal i starosta Č. Krumlova Dalibor Carda, který poděkoval organizátorům za založení této tradice květnových koncertů i za důstojné přemístění bust prezidenta T.G. Masaryka a E. Beneše z pozůstalosti p. plk. Horala do Č. Budějovic. Nezapomněl připomenout myšlenku vrácení pamětní desky se jmény válečných letců RAF z krumlovského okresu na důstojné místo v centru města. Osobně je pověřen k zajištění akce v příštím roce, kdy se připomíná 70 let od konce války. Na jeho slova navázala čestná místopředsedkyně Sdružení zahraničních letců RAF (1939–1945) paní Vlasta Šišková se zdravicí a poděkováním organizátorům této již dlouholeté významné akce.

Kulturní část večera zahájil Antonín Matzner, dramaturg hudebního festivalu Pražské jaro, který podrobně vysvětlil, proč i „Swing pomáhal vyhrát válku“, jak byl prezentovaný titul tohoto vzpomínkového večera. V podání Swing Tria Avalon ve složení Jakub Šafr, Martin Voříšek a Jan Kubeš s hostujícím houslistou P. Švestkou zazněly skladby Glenn Millera, Duke Ellingtona, Artie Shawa, Benny Goodmana, George Gerschwina a dalších. Právě tato krásná a stále živá hudba pomáhala lidem v Evropě překonávat válečné útrapy.

S pozvánkou k připravenému občerstvení o přestávce koncertu zaznělo i přání, aby už konečně přestalo pršet a nastaly skutečně krásné májové dny. Závěrem lze už jen konstatovat, že to byl velice zdařilý večer, uspořádaný pod záštitou Sdružení čs. a zahraničních letců hlavním organizátorem ing. Karlem Pokorným.

 

František Růžička, České Budějovice

 

p1240315.jpg

 

Hlavní organizátor ing. Pokorný s ředitelkou hotelu

 

p1240298.jpg

 

Swing Trio Avalon

 

p1240305.jpg

 

Manželky již zesnulých letců

 

p1240295.jpg

 

Místopředsedkyně Sdružení paní V. Šišková s ředitelkou hotelu

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář