Jdi na obsah Jdi na menu
 


Léto na Šumavě – František Růžička

6. 9. 2016

Léto, léto, rozmarné léto. Právě takové to letošní bylo. Celkově i tady na Šumavě. Netřeba si ale stýskat, že by o zábavu nebylo postaráno. Kromě tradiční pěší turistiky stále více se rozmáhající cykloturistiky, rybaření, lezení po skalách, pádlování či veslování ve vlnách, houbaření… atd. také množství kulturní zábavy. Správa Národního parku Šumava dokonce vydala pro návštěvníky malou brožurku „Programy pro veřejnost“. Lze v ní najít přehled akcí od května až do konce října 2016, a to s podrobným programem pro jednotlivé lokality.

Máte-li zájem, můžete jen tak v krátkosti a stručnosti nahlédnout do akcí pestrého nabídkového programu. Rozhodně je nelze ani všechny vyjmenovat. Navíc, mnohé jsou již za námi. Přesto jich do konce října můžete ještě dost stihnout. A pokud ne, pak přijde zase zimní zábava. I ta má svá kouzla.

● Středeční večery na Šumavě – Suchý les zpívající, Tetřev hlušec, Troubení krále lesa, Tajemství Stožecké kaple, Vlčí smečka, Vzkříšení Soumarského rašeliniště, Soví voliéry, Pstruhová líheň, Muzeum bez hranic, Vázání vorů, Rýžování zlata, Tajemný svět rostlin, Netopýří noc…

● Poznávací výlety do NP zajistí dle zadaného přání vyškolení průvodci parku. Lze podniknout dobrodružné výpravy za poznáním divoké přírody. Pro návštěvníky na vozíku (držitele průkazu ZTP a ZTPP) nebo seniory nad 65 let s pohybovým hendikepem lze uskutečnit elektrickým skútrem s nástupními místy na Rokytě nebo Stožci.

● Na místě zaniklých osad jsou v terénu umístěny otevřené knihy v podobě historického fotoalba se starými fotografiemi.

● Koně vždy patřili do této krajiny. I dnes je možné objednat si vyjížďku s kočárem taženým koňmi. Jak jsem si ale mohl ověřit, nejedná se právě o cenovou hladinu jako v MHD, každý kočí používá svůj vlastní sazebník. Účast na těchto vyjížďkách je na vlastní nebezpečí.

● Pokud by vám nestačil prostor NP Šumava, můžete se vydat do sousedního parku Bavorský les.

● Cestovat po Šumavě lze dobře také s využitím ekologické dopravy, linek tzv. zelených autobusů. Informační centra s dostatkem propagačního a informačního materiálu jsou rozmístěna po celém regionu.

Rozhodně netřeba zůstávat jen u nabídky Národní parku. Snad každá obec, město, městys i vesnice se snaží mít svůj vlastní program.

● Kašperské Hory prožily Den hudby, Festival Mount Kašperk, Festival na konci světa, Pouť Panny Marie Sněžné a čekají je třídenní městské slavnosti, farmářský a řemeslný jarmark, hudební a taneční doprovodný program.

● Hrad Kašperk nabídl noční prohlídky s dobrodružnou výpravou do nitra tajemné zříceniny za poklady a tajemstvím Karla IV.

● V kostele na Mouřenci u Annína se představil Jaroslav Hutka a probíhá řada dalších akcí.

● Především na ty nejmenší nezapomněli pod názvem „Pohádkové Velhartice“ nedělními pohádkami „O Sněhurce“ a „O holčičce, která se ještě nenarodila“.

Tak příjemný zbytek babího léta.

Poutník František

p1350968.jpg

Ranní mlha pod strání

p1350972.jpg

Východ slunce na Kvildě

p1360030.jpg

Rokyta, expozice kamene

p1360036.jpg

Čistá voda na Modravě

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář