Jdi na obsah Jdi na menu
 


PePa už má taky namydlené schody!

17. 8. 2023

Za více než tři desítky let, kdy se pokouším aktuálně glosovat dění na naší politické scéně formou komentářů či jiných žurnalistických žánrů, jsem sousloví o „namydlených schodech“ použil pouze dvakrát. Poprvé to bylo v květnu 2021, a to v článku s titulkem: Závistivci již namydlili schody P. Arenbergerovi (SN č. 5/2021, vloženo 12. 5. 2021, ZDE). Měsíc předtím, dne 7. 4. 2021, nastoupil do funkce ministra zdravotnictví do té doby známý a úspěšný ředitel Nemocnice na Vinohradech – prof. MUDr. Petr Arenberger.

Bylo to tehdy v době chaotického boje proti „covidu-19“, kdy „úmrtnost“ ministrů zdravotnictví byla enormní. Arenberger byl v pořadí již třetím ministrem tohoto resortu v Babišově vládě – po A. Vojtěchovi a J. Blatném. Když tento „dvouměsíční“ ministr ve funkci skončil (25. 5. 2021), vrátil se do této funkce „čekatel“ na velvyslanecký post ve Finsku – A. Vojtěch.

Ale protože žijeme v Čechách, kde být úspěšným znamená velkou komplikaci, začal P. Arenberger jako odborník na dermatologii komusi velmi vadit, zejména pozdějšímu nástupci v této funkci, brněnskému rentgenologovi V. Válkovi. Ten tomuto svému kolegovi „zařídil“ nejprve to, že poslal do Vinohradské nemocnice kontrolu (ta nicméně žádná pochybení nezjistila) a v lednu 2022, po nástupu Fialovy vlády, docílil toho, že byl P. Arenberger odvolán z funkce ředitele Nemocnice na Vinohradech. Mstivost některých jedinců jde až za hrob.

Ostatně – v životě to bývá stále stejné: všelijakým „pidimužíkům“ je tato země malá a žádná meta není pro ně nedosažitelná. Že to jednou skončí tím, že nebude penicilin ani dětské medikamenty na horečku, dokonce i kdysi běžný Endiaron (jeho jméno se slušelo raději nevyslovovat příliš nahlas, abychom nebudili pohoršení), to jistě ani tento Fialův „génius“ z Brna na postu ministra zdravotnictví nepředpokládal.

P. Arenbergerovi přitížilo jednak to, že má hezkou manželku (a s ní dvě dcery), taktéž odbornici na dermatologii, na níž se dá vydělat „balík“ peněz, jednak to, že za svůj život si stačil pořídit značný počet nemovitostí. Nakonec naši přičinliví novináři („investigativci“) na tohoto jinak nudného pana profesora „vyšťourali“, že nemocnici, kde dělal ředitele, pronajímá jednu ze svých nemovitostí. A „rozjelo se“ další vyšetřování…

Jako symbolické, poslední polínko na hranici, na níž měl být nakonec P. Arenberger „upálen“, bylo použito to, co pohotově „vypátral“ známý historik z ÚSTR P. Blažek (i v těchto dnech je na roztrhání, a to v aktuální „kauze Fremr“), že Arenbergerovo jméno figuruje ve svazcích StB, a to pod krycím jménem „Kůže“. Nejednalo se ovšem o kategorii „agenta“ či „důvěrníka“, nýbrž jen nevědomého „kandidáta tajné spolupráce“ (KTS). Všechno to nicméně stačilo k tomu, aby tento ministr ve funkci skončil.  Mnoho českých závistivců tehdy tomuto v pořadí již třetímu ministrovi zdravotnictví mydlilo schody tak pilně a intenzivně, že na nich nakonec uklouzl a málem si zlomil nohu (obrazně).

─────

petr-pavel--kam-vitr--tam-uniforma.jpg

Dnes (14. 8. 2023) jsem použil sousloví o „namydlených schodech“ podruhé – v tak krátkém čase dvou let (a něco). I tato skutečnost vypovídá o tom, že cosi nezdravého se usídlilo v české politice. Expertů na „mydlení schodů“ u nás přibývá: jen se to pro změnu halí do roucha „boje proti dezinformacím“. To je teď jeden z módních „narativů“, jenž má požehnání jak z Bruselu, tak i od strýčka Joea z Washingtonu.

Tentokrát je oním „postiženým“ samotný prezident republiky P. Pavel, kterého někteří dnešní kritikové ještě před pár týdny nejen volili, ale i vynášeli do nebe. Dnes si už i ti méně odvážní novináři troufnou škodolibě naznačovat, že s tím soudcem Fremrem PePa „šlápl vedle“. Zkrátka: neměl to vůbec dělat a raději si najít někoho, kdo není zatížen totalitní minulostí.

V době, kdy P. Pavel pobývá kdesi na dovolené (je to tabu, na něž se novináři bojí zeptat), se zmíněný soudce rozhodl raději sám vyřešit „bobtnající“ kauzu po svém. Dnes, v pondělí 14. 8. 2023, oznámil (jistě po předchozí domluvě s prezidentem republiky), že se nominace na ústavního soudce vzdává. Je to rozumné, chlapské rozhodnutí. Bohužel – přichází pozdě, čtvrt hodiny po dvanácté. Po „provalení“ této aféry by R. Fremr správně neměl pokračovat ani na svém dosavadním pracovišti. Dosáhl přece důchodového věku, a proto může skončit ze dne na den. Za ta léta má jistě „nahospodařeno“ dost, aby mohl své místo přenechat jiným „hrabošům“.

Dovedu si živě představit, jak se dušička PePy zaradovala, že nemusí tak choulostivou kauzu řešit. Mnozí z jeho příznivců již mezitím pochopili, že jízda na motorce či jiné kratochvíle mu jdou líp – než prezidentské „úřadování“. My, kteří jsme s napětím sledovali, kterak se tato kauza čím dál víc „zašmodrchává“ a jak ze skříně tohoto soudce vypadávají další a další "kostlivci", máme dávno jasno: „Kauza Fremr“ je totiž prvním vážným „klopýtnutím“ P. Pavla v jeho úřadu. Příště to už bude na rezignaci. Měl by si to uvědomit. Pavlův „sešup“ popularity i důvěry u občanů je alarmující. To jsme tady ještě neměli.

Jistě nejsem sám, kdo si rád počká na postupné „úniky informací“ o tom, kdo že panu prezidentovi tak parádně namydlil ty schody s „kauzou Fremr“. Celé to muselo být připravováno dlouho dopředu – v řádu týdnů, možná i měsíců. Kdosi ze zákulisí musel dobře vědět, že to „zlomí vaz“ nejen dotyčnému soudci, ale možná i samotnému P. Pavlovi. Osobně by mě velmi zajímalo, zda ta sebevražda jednoho z prezidentových bodyguardů s tím vším nějak nesouvisí. Ani bych se nedivil. V politice totiž žádné náhody nebývají: pouze o některých skutečnostech se dozvíme až s velkým zpožděním.

Být na místě P. Pavla, z dovolené na Hrad bych příliš nespěchal. Počkal bych si, až se na R. Fremra trochu „zapomene“. Při obzvláště nepříznivé politické konstelaci by to pro PePu mohla být v tomto úřadu dovolená prvním a zároveň poslední. Pozor na to!

14. 8. 2023

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Mám obavu,

(Falka, 22. 8. 2023 18:33)

že náš PePa je natolik silný v kramflecích, že mu nějaké namydlené schody nevadí. Nebo - že by měl tak silné ochránce/vodiče?