Jdi na obsah Jdi na menu
 


U nás v Kocourkově 3

16. 3. 2015

Česká politická scéna se po listopadu 1989 stala nikoli službou veřejnosti, nýbrž uměním, jak se co nejrychleji a pokud možno bez práce dostat k výnosným korytům (či alespoň korýtkům) a jak se u nich udržet co nejdéle. A při této bohulibé činnosti, tedy službě sobě a svým kamarádům, si „nahrabat“ co nejvíce, aby byla naše třída politiků až nadosmrti „za vodou“.

Průvodním jevem tohoto procesu, pro nějž se používají nejčastěji pojmy, jako například „služba vlasti“, „vláda lidu“ či „zastupitelská demokracie“, jsou aféry a skandály, potvrzující nám dnes a denně, že politika se u nás zredukovala na pouhou „technologii moci“. Na konci tohoto procesu ovšem bývá obvykle proces skutečný, soudní, jehož aktéři končí na lavici obžalovaných a ve vězení.

Dlouho se našim politikům dařilo zametat všechny „kauzy“ pod koberec a za pomoci spřízněných duší z řad vyšetřovatelů a státních zástupců je „zahrávat do autu“. Jenže každá falešná hra jednou končí a pak to dostane rychlé obrátky. Také u nás to už začalo a bude to pokračovat…

A protože každý den v naší líbezné zemi přináší stále nové a nové, doslova epochální události, jimiž se nesmazatelně zapisujeme do světových dějin, rozhodli jsme se zavést rubriku kontinuálního komentování právě probíhajících událostí na naší vnitropolitické scéně. Zkrátka, každý den se u nás něco děje a my se k tomu chceme vyjadřovat – otevřeně a bez servítků.

P. S.

K tomuto textu, který vznikl před rokem, jen malé doplnění: V posledních měsících je stále zřejmější, že nákladně vydržovaný stát, který má v demokracii sloužit občanům, ve skutečnosti nefunguje a selhává ve stále větším počtu oblastí. Jedním z největších selhání tohoto druhu byly povodně v letech 1997 a 2002, dále „Kauza metanol“, výbuchy muničních skladů ve Vrběticích a v posledních dnech případ masového vraha Z. K. v Uherském Brodě.

Také o těchto kauzách chceme a musíme psát, protože občanskou povinností každého z nás je k takovému šlendriánu nemlčet, ale tvrdě ho pranýřovat a požadovat nápravu od těch činitelů, kteří za tyto oblasti veřejného života nesou odpovědnost.

REDAKCE

●●●

● Šéf poslanců ČSSD: Ať Babiš zapomene na předčasné volby

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nenajde dostatečnou podporu, aby rozpustil Sněmovnu, tvrdí poslanec Roman Sklenák. Babiš podle něj kritizuje ČSSD z taktických důvodů, protože ANO klesají preference. (Aktuálně.cz, 10. 3. 2015, 12:10)

─────

Chlapci z vedení ČSSD se „pochlapili“, a aby se nebáli, vystoupili na tiskové konferenci společně. „My se Babiše nebojíme!“ To byl jejich vzkaz pro všechny voliče ČSSD. Asi proto, aby si dodali odvahy před blížícím se sjezdem strany. Kdoví, jak dlouho jim jejich odhodlání vydrží?

●●●

Na kontě sbírky pro rodiny obětí střelce v U. Brodě je už milion

Na kontě sbírky uherskobrodské radnice, jejíž výtěžek dostanou rodiny obětí střelby třiašedesátiletého muže, je již zhruba milion korun. Kromě jednotlivců přispívají i firmy či města. Finanční dar 400.000 korun schválili i radní zlínského hejtmanství. Střelec v restauraci Družba zavraždil 24. února osm lidí a další ženu vážně zranil. (České noviny, 10. 3. 2015, 13:25)

─────

To není moc. A co naši milionáři ve vysoké politice? Zajímalo by mne, kolik na toto konto přispěl ze svého A. Babiš a další členové naší vlády či parlamentu?

●●●

● Ovčáčka naštvalo, že ho ČT nevysílala živě

Prezidentská kancelář zvažuje, že podá stížnost Radě pro rozhlasové a televizní vysílání kvůli tomu, že ČT24 v úterý nevysílala živě tiskovou konferenci mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka. Mluvčí České televize Alžběta Plívová uvedla, že Hrad pro brífink neohlásil žádná zásadní sdělení, a televize proto dala přednost aktuálním tématům. (Novinky,cz, 10. 3. 2015, 14:37)

─────

Těžko bychom hledali příklad flagrantnějšího porušení veřejnoprávní služby tohoto média. V kterékoli civilizované zemi by následovalo okamžité odvolání ředitele a další drastická opatření. Ne však u nás, kde premiér v televizi zakuňkal cosi o tom, že potřebujeme veřejnoprávní televizi, prý kvůli nebezpečí oligarchů. Najednou! Má pravdu, že potřebujeme veřejnoprávní televizi. Potíž je jen v tom, že ČT už řadu měsíců tuto svou roli neplní, a jak se zdá, tak předsedovi vlády to nijak nevadilo. Jeho si totiž nedovolili neodvysílat. Na rozdíl od Zemanova tiskového mluvčího nebo bývalého prezidenta Klause, o němž se vysílalo jen to, co někomu vyhovovalo.

●●●

● Pro ČSSD je novou nástrahou a rizikem Andrej Babiš

Mocenské soukolí Hradu ani prezident Miloš Zeman již nejsou pro ČSSD před jejím 38. sjezdem v Praze 13. až 14. března tím, co by podobně jako před dvěma lety na sjezdu ohrožovalo její fungování a politickou budoucnost. Sociální demokracie v současnosti působí jednotně a o rozdělení nejdůležitějších postů ve straně je dopředu dohodnuto. (Česká pozice, 20. 3. 2015)

─────

To je překvapení! Když Sobotka uzavíral koaliční smlouvu s Babišem, bylo každému jasné, o koho jde. To jen Sobotka chtěl být premiérem za každou cenu a tak mu to nevadilo.

●●●

● Justici je nutné změnit, jinak soudci nebudou stíhat, říká exministryně

Rok a měsíc ve funkci ministryně spravedlnosti má za sebou Helena Válková. Její působení v čele tohoto rezortu skončilo v únoru vynuceným odchodem. „U zákona o státním zastupitelství chybělo jasné zadání od koaličních stran, tedy KDU-ČSL a ČSSD,“ řekla v rozhovoru pro iDNES.cz k jednomu z bodů, který jí kritici vytýkali. (iDNES.cz, 10. 3. 2015, 17:51)

─────

Plně s paní exministryní souhlasím. Nejlepší by bylo všechny vyházet a začít budovat justici na „zelené louce“: bez bývalých komunistů, estébáků a příslušníků Lidových milicí. Ale ani mládí nemusí být zárukou, že to bude lepší. Bolševický synek Robert Pelikán, pocházející z rodiny „skalního stalinisty“ a normalizačního učitele na pražské právnické fakultě Dragutina Pelikána, opravdu není to „pravé ořechové“ na post ministra spravedlnosti. Někdo lepší by se nenašel?

●●●

● Šumperský pekař vyhrožoval masakrem jako v Brodě: Byl to konfliktní typ

Otřesná událost se stala minulý pátek v Šumperku. Zaměstnanec místního pekařství tu svým kolegům vyhrožoval masakrem podobným tomu, který se týden předtím odehrál v Uherském Brodě. Při něm muž zastřelil osm lidí a sebe. (Blesk, 10. 3. 2015, 17:35)

─────

Tak a máme to. Další z případů, které se budou objevovat jako houby po dešti. Komu všemu máme za to poděkovat? Pane ministře Chovanče a pane policejní prezidente Tuhý, děkujeme! Jen tak dál a větší kapky…

●●●

● Uherský Brod: Velitel chtěl zasáhnout, ale zastavili ho

Respekt přinesl dva týdny po tragédii v Uherském Brodě nová zjištění o policejní akci. Třeba to, že na místě byla brzy plně vybavená jednotka, která chtěla zasáhnout, ale "vyšší šarže" rozhodla jinak. (Aktuálně.cz, 10. 3. 2015, 13:57)

─────

Už to začíná. Je pochopitelné, že policisté, kteří žijí v místě tragédie spolu s ostatními občany, nakonec řeknou, jak to bylo. Nic jiného jim nezbývá, protože tam žít musí a kvůli pochybení nadřízených se přece nebudou stěhovat na opačný konec republiky. Prý se během těch dvou hodin, než došlo k příjezdu zásahové jednotky z Brna, vystřídalo pět velitelů této akce. Nakonec to bylo z nejvyšších míst zaraženo a jen se čekalo. Ať žije operativnost naší policie! Jenom nechápu, proč takovou policii platíme ze svých daní!

●●●

● Babiš není naše modla, dělá chyby, říká o svém předsedovi Pilný

Zakladatel české pobočky firmy Microsoft a poslanec hnutí ANO Ivan Pilný po sjezdu své strany řekl, že volba vedení byla předem domluvená a jasná. Teď svoje slova uvádí na pravou míru. Jsem v ANO, protože věřím, že můžeme něco změnit, uvedl Pilný pro rádio Impuls. (EuroZprávy.cz, 10. 3. 2015, 19:04)

─────

Další politický naivka. Myslel jsem si, že už takové lidi v politice nemáme, ale mýlil jsem se. Divím se, že tento muž, který určitě nemá problém, aby se uživil vlastníma rukama i hlavou, zakotvil právě v takovém politickém uskupení. Co si proboha od toho sliboval? Co mu tam slíbili? Kdyby Babišovi patolízalové říkali svému šéfovi pravdu, možná by ani tolik chyb nedělal. Vždyť nikdo se nemýlí úmyslně, ale spíše z nevědomosti či z nedostatku zkušeností.

●●●

● Vrbětice budou stát obranu a armádu 80 milionů korun

Ministerstvo obrany a armáda budou mít roční náklady spojené s hlídáním muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku a zprovozněním muničního skladu v Květné 80 milionů korun. Úřad je bude požadovat po vládě. V úterý to oznámil mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Armáda dosavadní náklady na ostrahu Vrbětic vyčíslila na necelých 28 milionů korun, poznamenal náčelník generálního štábu Petr Pavel. Vojáci jsou ve Vrbětících od listopadu. (Týden.cz, 10. 3. 18:00)

─────

Už jsme si na to za těch 25 let zvykli. Když se soukromým firmám daří, zisky si nechávají (viz Bakala). Když ale vznikne problém a musí se jeho řešení ujmout stát a všechny náklady zaplatit, firmy, jichž se škody týkají, se tváří, jako by za to mohl někdo jiný. Zvláštní pojetí kapitalismu, nemyslíte? Můžeme si za to sami, že veškeré takové škody se platí z kapes daňových poplatníků. Kdyby občané vyvinuli patřičný tlak na politiky, aby prosadili potřebné zákony, nic takového by možné nebylo.

●●●

● Diplomatická válka ČR-Rusko: BIS odhalila v Praze tři špiony z Moskvy

Bezpečnostní informační služba (BIS) odhalila v Praze tři ruské špiony, ti pak museli v tichosti opustit Českou republiku. Moskva nám to vzápětí vrátila. S informací přišel týdeník Respekt. (EuroZprávy.cz, 12. 3. 2015, 9:37)

─────

Že by tady byli jenom tři? To se mi opravdu nechce věřit. Chtělo by k tomuto číslu přidat ještě několik nul. Pak by to bylo přesnější, i když ani toto číslo asi nebude vyjadřovat skutečný stav věcí…

●●●

●Bývalý šéf Nagyové u soudu odmítl vypovídat. Řekl jen pár vět

Obvodní soud pro Prahu 1 ve čtvrtek opět rozplétal kauzu bývalé šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové (dříve Nagyové). Ta je spolu s bývalými šéfy vojenské kontrarozvědky obžalovaná ze zneužití Vojenského zpravodajství (VZ). Případ vedl v červnu 2013 k pádu vlády. - Jako hlavní svědek byl předvolán bývalý ředitel Úřadu vlády a formální nadřízený Nečasové Lubomír Poul. - Jeho výpověď ale trvala pouhé tři minuty – většinu z té doby mu soudkyně četla jeho práva, včetně práva odmítnout výpověď, kdyby si způsobil trestní stíhání. Poté Poul přednesl pouhých pár vět. "V červnu 2013 jasem byl zadržen. Nebyly mi sděleny důvody, proč jsem byl zadržen. Odmítám vypovídat," řekl a opustil jednací síň. (Hospodářské noviny, 12. 3. 2015)

─────

Proč se tomu někdo diví. Poul jenom využívá svého práva, aby výpovědí neohrozil sám sebe. Že by s tím vším neměl nic společného, tomu by mohly uvěřit jenom malé děti. Myslím si, že na tohoto pána dojde a že i on skončí ve vězení.

●●●

● To je koza! Taková blbost, šílenost, nepříčetnost, průjem a hovadina! Má guláš v hlavě. Okrade tím lidi. Kníže, Okamura i Kubera si smlsli na ministryni

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová, která kandiduje na místopředsedkyni ČSSD, chce, aby se oba rodiče vystřídali na rodičovské dovolené minimálně na měsíc až dva. Pokud by na to rodiče nepřistoupili, o tuto dobu by se jim zmenšil finanční příspěvek od státu. Politici se jejímu návrhu většinou otevřeně vysmáli a klepou si na čelo. - „Je to koza. Ať prvně naučí chlapy kojit. A pak mohou ženy vesele pracovat jako jeřábnice nebo traktoristky. To už fakt budeme lidem regulovat celé životy,“ vysmál se návrhu Marksové-Tominové senátor ODS Tomáš Jirsa. - „To je doklad toho, že v naší vládě jsou lidé, kteří mají naprostý guláš v hlavě. Toto je omezování osobní volby. To nic neřeší a zvýší to administrativní náklady. Bude se to muset nějak dokumentovat. Jak se to bude řešit v zaměstnání, aby si vzal na dva měsíce rodičovskou dovolenou? Poškodí to rodinu. Přece na rodičovské dovolené nebývá ten, kdo vydělává víc. Když tam bude, rodina přijde o peníze. A když nebude, rodina přijde o příspěvek a opět ji to poškodí. To jsou fakt blbosti a důkaz toho, že stát neví, jak by lidi více okradl a buzeroval. To je blbost,“ zlobil se europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf. (ParlamentníListy.cz, 12. 3. 2015, 4:40)

─────

Komentovat hloupost některých lidí je jen ztráta času. Vůbec nechápu, proč si Sobotka tuto ženu vybral do vlády. Je zřejmé, že tato „moderní“ politička neví, která bije a ani netuší, ve které zemi se momentálně nachází. To se v minulosti různým „internacionalistům“ stávalo. Většinou skončili špatně. Troufám si odhadnout, že jiné to nebude ani u soudružky Marxové-Engelsové.

●●●

● Alena Gajdůšková otevřeně: Babiš získal hlasy ve volbách s programem ČSSD. Teď by rád víc doprava

38. SJEZD ČSSD I díky "puči" v Lánech si prý sociální demokraté konečně uvědomili, že nesvornost a působení pátých kolon není cesta k úspěchu, řekla ParlamentnímListům.cz senátorka Alena Gajdůšková těsně před 38. sjezdem ČSSD. Podle ní šlo o jakousi katarzi, kterou však ČSSD hodně dospěla. (ParlamentníListy.cz, 12. 3. 2015, 18:52)

─────

To je věru zajímavé přiznání rok a půl po volbách! Proč nám to místopředsedkyně ČSSD soudružka Gajdůšková říká až teď? Předtím to socdemákům nevadilo? Asi ne, jinak by se ozvali dřív. Zřejmě jim došlo, že se Babiš s jejich programem chystá vyhrát příští volby, dokud ho budou lidi volit. Za dva roky už šanci nemá. Snad ta upřímnost souvisí s tím, že na nastávajícím sjezdu ČSSD nebude už Gajdůšková kandidovat a vrací se do rodného kraje – na Valašsko. Je to pochopitelné. Patří totiž ke staré gardě soc. dem. politiků, která se Sobotkovi nehodí do krámu. Ten má raději „moderní“ ženy se dvěma příjmeními (M. Marksová-Tominová) a těmi správnými názory na rodičovskou dovolenou mužů i na kvóty žen v politice. A samozřejmě „miláčka žen“ J. Dienstbiera ml., kterého v těchto dnech označil M. Zeman za nejslabšího ze všech ministrů Sobotkovy vlády. To ale Sobotkovi nevadí, protože Dienstbier bude na sjezdu kandidovat na místopředsedu. Na rozdíl od J. Tejce, o kterém Sobotka prohlásil, že ještě není „zralý pro tuto funkci“. Přesně tuto formulaci používali komunističtí kádrováci, když chtěli někomu zabránit, aby byl přijat do KSČ. Že by se i tentokrát Sobotka inspiroval osvědčenými myšlenkami „budovatelů světlých zítřků“? Mluví jako starý bolševik. Divím se, že raději nevstoupil do KSČM. Ale tam by ho nejspíš Vojta Filip nechtěl, protože by jim to tam svou hloupostí mohl pěkně „pohnojit“. Hlavně že je „zralý“ Dienstbier. Mně se zdá, že je dokonce už „přezrálý“ a měl by z vlády vypadnout.

●●●

● Sobotka se nebojí, že mu má krýt záda účastník lánského puče Chovanec

Pověrčivostí Bohuslav Sobotka netrpí. Jinak by nedovolil, aby volební sněm ČSSD, na němž má být potřetí v řadě zvolen do čela strany, začal právě v pátek třináctého. Premiér nemá protikandidáta a je si svou pozicí natolik jist, že vyjmenoval, koho by si přál ve vedení. ČSSD také rozhodne, zda na jejích kandidátkách bude povinně 40 procent žen. (iDNES.cz, 12. 3. 2015, 13:09)

─────

Začínat sjezd v pátek třináctého, to chce opravdu notnou dávku jak odvahy, tak i naivity, protože to po mém soudu nemůže dobře dopadnout. Sobotka jen prokazuje, jak je dětinský až umanutý, když si chce dokazovat, jak je dobrý. Ne, není. To, že se daří ekonomice, není zásluha jeho, ale ekonomických zákonů, které naštěstí on nemůže ovlivnit. A to, že jeho vláda zatím „šlape“ bez větších problémů, je proto, že přes velká ramena, která předvádí Babiš, na tradiční politickou stranu, jakou je ČSSD, Babišovo hnutí ANO zatím nemá. Také on je naivní v tom, když si myslí, že by dnes ANO mohlo zcela ovládnout naši politickou scénu. Tady vždycky platilo: když někdo příliš vystrkuje růžky, dostane přes prsty, a když to nepomůže, pak začne politika, kterou dobře známe – „všichni proti ODS“. Přesně to teď čeká jak Babiše, tak i jeho hnutí. Vůbec mu nezávidím. A co se týká ministra Chovance, předurčeného Sobotkou do funkce prvního místopředsedy, tak to je riziko, které na sebe může vzít jen ten, kdo je ochoten v přímém televizním přenosu spáchat politickou sebevraždu. Sobotka chce mermomocí celému světu dokázat, jak je skvělým stratégem a originálním politikem. Není. Je jen hloupý a naivní. Údajná „popularita“ Sobotkovy vlády má prostý důvod: Sobotka dělá všechno proto, aby žádné problémy nebyly. V zásadě nic neřeší a všechno zametá pod koberec. Až bude nucen z funkce odejít, to teprve budeme „koukat na drát“, kolik různých kauz se pod tím kobercem najde! V politice vždycky platilo a platí: Kdo nic nedělá, nemůže nic pokazit. A přesně to je případ B. Sobotky, za nímž zatím žádné skutečně hmatatelné výsledky práce vidět nejsou.

●●●

● Uráží mě, když ve mně vidí jen ženu, říká Teska Arnoštová, objev ČSSD

Neříká vám nic jméno Lenka Teska Arnoštová? Brzy se to změní. Premiérovi Bohuslavu Sobotkovi připadá zajímavá varianta, že by se ve vedení ČSSD objevily poprvé dvě ženy a Teska Arnoštová získala před sjezdem podporu od 12 krajských organizací. „Nejsem úplně typický příklad pro otázku kvót,“ říká o sobě žena s trochu nezvyklým jménem. - Někde dokonce psali, že do vedení míří čtyři ženy. Teska, Arnoštová, Marksová, Tominová. Nejsme čtyři, ale dvě. Kdybych si dala jméno Tesková Arnoštová, tak už se mi to ani nevleze na dveře,“ vysvětluje svérázně, proč si nepřechýlila jméno, které přijala od svého muže, jenž se jmenuje Teska.

(iDNES.cz, 18. 2. 2015, 13:11)

─────

Vracím se k článku starému bezmála měsíc proto, že tato žena se má stát na sjezdu ČSSD novou místopředsedkyní strany. Další z těch, které si potrpí na dvě příjmení (pokud možno bez spojovníku, aby byly originální a „světové“), tato navíc s mužskou podobou příjmení. Bože, chraň nás před lidmi tohoto typu! Nic horšího si nemohla sociální demokracie, kdysi tradiční strana dělníků, dát do svého „stínového programu“ – než takové nesmysly. Nejde o zastoupení žen v politice. Bude-li v rozumné míře, a nikoli administrativně nařizované, pak je to v pořádku. Ženy vždycky do veřejného života patřily. Nežijeme už v 19. století, kdy i vyšší vzdělání bylo výhradně záležitostí mužů. Zdá se však, že „sociální inženýrství“ některých politiků ČSSD přesáhlo únosnou mez. – Jen tak na okraj: Něco podobného, jako teď navrhuje Sobotka, bylo i za komunistů. Ti měli také svoji soudružku Anežku Hodinovou-Spurnou. Jinak i komunistické funkcionářky používaly přechýlené příjmení svých manželů. V tom zůstali komunisté věrni tradici, která tady vždycky byla.

●●●

● Sobotka na sjezdu ČSSD rýpl do Babiše: Je v permanentním střetu zájmů

Problém současné koalice tkví v tom, že se šéf hnutí ANO Andrej Babiš nevzdal po vstupu do politiky svého ekonomického a mediálního vlivu, pronesl premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka při svém zahajovacím projevu na 38. sjezdu strany. Vrátil tak Babišovi jeho políček, který uštědřil koaličnímu partnerovi na sjezdu hnutí ANO přede dvěma týdny. Podle Babiše však Sobotka neřekl nic nového. (Novinky.cz, 13. 3. 2015, 114:12)

─────

Sjezdová jednání, jak známo, bývají většinou přehlídkou marnosti, bilancí nesplněných slibů a stavěním vzdušných zámků. Kam se zařadí rokování 38. sjezdu ČSSD, to teprve ukáže čas. Co se týká zahajovacího projevu předsedy ČSSD, pravdu má samozřejmě Babiš. Sobotka nejen všechno věděl od samého začátku, ale náramně mu to vyhovovalo, protože chtěl být za každou cenu premiérem. Na důsledky něčeho takového tehdy ve svém opojení mocí nemyslel. Dnes mu to vadí, nebo se aspoň tak tváří. Teď totiž Sobotkovi začíná téci do bot a hrozí, že by ho Babiš mohl vyhodit ze sedla a sám vládnout po vítězství v mimořádných volbách. To je představa, která asi budí Sobotku v noci ze snů. Možná dokonce věří i tomu, že by se jednou mohl stát prezidentem. Nemělo by nás to překvapovat. Hloupí lidé mívají občas hloupé nápady.

●●●

● Sobotka dostal od sjezdu varování. Chovance mu zvolili až napodruhé

Volba vedení ČSSD podle představ Bohuslava Sobotka se zkomplikovala. Sobotka byl sice 85 procenty hlasů zvolen do čela strany, dostal podporu od 606 ze 713 delegátů pražského sjezdu, jenže při volbě prvního místopředsedy v prvním kole narazil Sobotkův favorit, ministr vnitra Milan Chovanec, uspěl až ve druhém kole. (iDNES.cz, 13. 3. 2015, 13:54, aktualizováno 19:09)

─────

Zdá se, že Sobotka by potřeboval dostat pořádnou ránu, aby se mu rozsvítilo v hlavě. To, co se zatím na prvním sjezdovém dnu stalo, je zřejmě málo. No zkrátka, někdo potřebuje více času, aby si věci ujasnil. Sobotka patří k nim. Jak může někdo takový být předsedou vlády, to je pro mne velká záhada!

●●●

● Živě: Napodruhé už Chovanec uspěl, Tejce porazil o 180 hlasů

Původně jasný favorit na statutárního předsedu ČSSD Milan Chovanec nakonec musel nečekaně bojovat ve druhém kole. V něm se utkal s Jeronýmem Tejcem. Podle informací Aktuálně.cz Chovanec získal 433 hlasů, Tejc 253. (Aktuálně.cz, 13. 3. 2015, 19:06)

─────

Na to, jaká ramena Chovanec před volbou dělal, to dopadlo dost katastrofálně. Poměr 3:2 jako v ledním hokeji by měl být pro něho důvodem k pořádnému zamyšlení. Když k tomu připočteme jeho selhání v roli ministra vnitra při policejním zákroku v Uherském Brodě, tak by to měl být vážný námět k odchodu z politiky vůbec. Nechápu, co lidi Chovancova typu do politiky žene? V mnoha směrech je na tom hůř než byli někdejší komunističtí pohlaváři: taky nic neumí a ještě svou neschopnost dává na odiv v televizi. Tak se může chovat jedině politický sebevrah!

●●●

● Parní válec Sobotka. Jeho síla na sjezdu překvapila i věrné

To, co nedokázali tak hlasití předsedové ČSSD, jakými byli Miloš Zeman a Jiří Paroubek, se povedlo uhlazenému Bohuslavu Sobotkovi. Sám obhájil post, navíc má ve vedení všech pět loajálních lidí. - Bohuslavu Sobotkovi se podařilo v pátek v pražském Kongresovém centru něco, co dosud žádnému předsedovi v novodobé historii ČSSD. Prosadil do vedení strany všechny své favority. To nedokázali ani Miloš Zeman, ani Jiří Paroubek, natož Stanislav Gross s Vladimírem Špidlou. (Aktuálně.cz, 14. 3. 2015, 7:08)

─────

Přirovnání k parnímu válci opravdu sedí. Lepší vtip jsem už dlouho nečetl. Sobotka má k parnímu válci hodně, hodně daleko. Ten, kdo to napsal, asi nikdy nic takového neviděl. Jinak by tuto hloupost nemohl napsat. „Parní válec“ by měl nejspíš daleko silnější potlesk, než jaký sklidil Sobotka. Byl to spíše potlesk ze slušnosti – aby se neřeklo. Daleko silnější a častější potlesk totiž měl J. Tejc. Sobotka se svou silou rovná Špidlovi. Je taky slušný jako on, ale v politice takoví lidé většinou úspěch nemají, a pokud ano, tak jen dočasný. Sobotkovou výhodou bylo, že momentálně žijeme v jakémsi mezidobí, kdy je relativní klid, protože jeho oponenti sbírají síly před příštím střetnutím, a i konkurenti za zády ČSSD mají zatím malou šanci na úspěch. Ve skutečně reálném politickém „ringu“ by to vypadalo trochu jinak a i ten výsledek by byl pro Sobotku méně příznivý. Sobotka zvítězil, protože neměl žádnou opozici, jež by se proti němu postavila. Lépe řečeno: delegáti byli na sjezd „vybráni“ tak pečlivě, aby zajistili hladké zvolení nejen Sobotky, ale i jím navržených kandidátů. Tomu chce někdo říkat vnitrostranická demokracie? Jaký je pak rozdíl mezi takovou „demokracií“ a tou v Babišově hnutí ANO? Žádný. Liší se jen o těch 15 procent, o která dostal Sobotka méně hlasů delegátů. Toť vše. Komentáře netřeba. Ten si udělá každý, kdo má mozek v hlavě a používá ho k přemýšlení, sám. Epizoda s kandidaturou J. Tejce, kterou zpočátku nikdo nebral vážně, ukázala, že ve skutečném střetnutí by asi létaly chlupy a o šrámy by nebyla nouze. – Dovolím si připojit ještě jeden čtenářský názor, publikovaný v komentáři k jednomu z článků o sjezdu.  Zní: „Tento stát řídí člověk, který nikdy v životě nepracoval.“ Myslím si, že to vyjadřuje velice přesně situaci, v níž se právě nacházíme. Někomu z toho může začít běhat mráz po zádech. Já se tomu jenom směji. Víc dělat neumím…

●●●

● Slabí neměli šanci, zhodnotil Sobotka volby do vedení ČSSD

Místopředsedy sociálních demokratů byli v pátek zvoleni silní kandidáti. Slabí neměli na sjezdu nejmenší šanci, prohlásil dnes premiér a staronový předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Nakonec nezvolený bývalý šéf poslaneckého klubu Jeroným Tejc přitom získal mezi delegáty značnou podporu, která zdramatizovala volbu ministra vnitra Milana Chovance prvním místopředsedou strany, a jen těsně mu uniklo místo mezi řadovými místopředsedy. - „Slabí kandidáti včera zvoleni nebyli. Slabí kandidáti tady včera neměli nejmenší šanci,“ zdůraznil. (Lidovky.cz, 14. 3. 2015, 11:10)

─────

Silácká a sebevědomá vyjádření patří k výzbroji slabých politiků. Proto je úsměvné, když hovoří slabý předseda ČSSD a ještě slabší premiér Sobotka o „slabých“ kandidátech na posty místopředsedů své strany. Možná si neuvědomil, jaký kabaret tím  z nejvyššího sněmování své strany dělá. Další důkaz o jeho nekompetentnosti. Bude asi trvat ještě hodně dlouho, než mu dojde, jak na tom ve skutečnosti je. V historii, kterou má údajně tak rád, bychom našli mnoho příkladů, kdy bezprostředně po závratném úspěchu následuje krkolomný pád. Počkejme si, jak to v Sobotkově případu dopadne…

●●●

● Haškovec Tejc přiznává: Bylo mi nabídnuto místo řadového místopředsedy, když nepůjdu proti Chovancovi

Poslanec Jeroným Tejc, který se na pátečním sjezdu ČSSD nestal ani řadovým místopředsedou strany, jím mohl být, pokud by vzdal kandidaturu na post statutárního místopředsedy strany. Uvádí to server Aktuálně.cz, který s Tejcem přináší rozhovor. Poslanec, který je považován za představitele haškovského křídla sociální demokracie, ale toho, že se kandidatury na post statutárního místopředsedy nevzdal, nelituje. (ParlamentníListy.cz, 14. 3. 2015, 8:41)

─────

Tak a máme to hned z první ruky – od přímého účastníka sjezdového klání o post místopředsedy ČSSD. Koho chce ještě Sobotka přesvědčovat, že na sjezdu byla „demokracie“? Možná byla, ale ta sobotkovská, jako všechno ostatní: Sobotkův sjezd, Sobotkovi kandidáti a Sobotkova stranická jednota. Má to jednu malou vadu na kráse. Sobotka totiž není taková osobnost, aby mohla stranu posunout někam dopředu. V zájmu zachování pozice vlastní a svých momentálních spojenců potáhne stranu jen dolů a přivede ji až k politické bezvýznamnosti. To je osud, o kterém 38. sjezd ČSSD rozhodl.

●●●

● Jestli neschválíme stanovy, pošlou nás členové do háje, bojoval Sobotka za kvóty pro ženy

Sociální demokraty čeká v druhém dni 38. sjezdu zejména změna stanov strany. Navrženo je několik desítek změn, nejvíc vášní ale vzbuzují dvě z nich. Podle první by nově o sestavování kandidátek rozhodovali všichni členové strany, nikoli jen vedení, druhá zase ukládá povinnost mít na kandidátkách pro krajské a sněmovní volby nejméně 40 procent žen. Sobotka řekl, že pokud změny neprojdou, bude to neúspěch a členové strany, kteří stanovy odsouhlasili, je pošlou „do háje”. (Novinky.cz, 14. 3. 2015, 9:41)

─────

Což o to. Jestliže členové ČSSD pošlou svého předsedu a spolu s ním i delegáty sjezdu ho háje, to občané-voliči pošlou ČSSD i se Sobotkou v příštích volbách mnohem dál. Kam? Do … Jistě tušíte, kam to bude.

●●●

● Tejc: Sobotka získal absolutní moc i absolutní odpovědnost

Současný sjezd sociální demokracie by mohl být novým začátkem mé kariéry, míní Jeroným Tejc, který v pátek i přes odpor předsedy strany a premiéra Bohuslava Sobotky získal mezi delegáty značnou podporu. Sobotka, který má ve vedení strany přesně ty lidi, které si přál, podle Tejce na sjezdu získal absolutní moc, ale i absolutní odpovědnost. – S vlastním výsledkem na sjezdu je Tejc spokojen. "Myslím, že pokud někteří čekali, že dnešní sjezd bude koncem mé kariéry, myslím si, že z těch reakcí, které mám, může být spíše novým začátkem," poznamenal muž, pro kterého se v místopředsednické volbě vyslovilo 335 z více než 700 delegátů. – „Já jsem to vnímal tak, že stojím proti dohodám. Svým způsobem jsem běžel proti kulometné palbě a padl jsem tři metry před cílem," podotkl také. O tom, jestli se o post ve vedení strany bude ucházet i na příštím sjezdu, prý zatím nepřemýšlí. (Novinky.cz, 14. 3. 2015, 12:40)

─────

Sobotka netuší, co to odpovědnost je. Kdyby měl aspoň zdání, co to slovo znamená, nikdy by do politiky nemohl vstoupit. Tam totiž mohou uspět jenom ti schopní, což není Sobotkův případ. Nenechme se oklamat jeho „pracovitostí“, která jen zakrývá rozpaky z toho, že si s řešením problémů neví rady. Že to s těmi výsledky sjezdu nebude až tak růžové, dosvědčuje jeden zajímavý komentář čtenáře internetové verze časopisu Týden.cz, který zní: „Sobotka je kašpar bez charizma[tu], vypadá jako brácha Fialy z ODS. Uspavači hadů! To, že si kolem sebe stele patolízaly[,] je znakem slabého šéfa!“ K tomu už jen obvyklé – bez komentáře. Lidé opravdu nejsou hloupí, i když se politici někdy chovají tak, jako by si to mysleli. (Ta vylepšení textu jsou pro pořádek, aby mne nemohl někdo obvinit z toto, že kašlu na pravopis.)

●●●

● Zaměstnanci škodovky odnášeli součástky v trenýrkách, škoda jde do miliónů

Více než dvoumiliónovou škodu způsobili svému zaměstnavateli dva Poláci ve věku 23 a 30 let. Z areálu firmy Škoda Auto v Kvasinách na Rychnovsku odnášeli součástky, které se pak snažili prodat na polském černém trhu nebo prostřednictvím internetových portálů. (Novinky.cz, 14. 3. 2015, 10:37)

─────

Malé odlehčení od politiky. V záplavě zpravodajství ze sjezdu ČSSD jsme jaksi zapomněli, že stále ještě žijeme v Čechách, kde vždycky platilo: Kdo nekrade, okrádá rodinu. Vždyť i staronový předseda ČSSD ví, o čem píšu. Také on byl přece svého času zastáncem toho, čemu se říká „malá domů“. Kde by jinak vzal  tolik peněz na svůj přepychový byt, není-liž pravda?

●●●

● Arabistka Hybášková: Unesenému Čechovi v Libyi by pomohlo, kdyby se označil za křesťana

Čech, kterého před několika dny v Libyi unesli ozbrojenci z tamní odnože Islámského státu, má šanci na přežití v případě, že za něj budou únosci požadovat výkupné. A to není vyloučené. V rozhovoru, který poskytla dnešní Mladé frontě Dnes, to uvedla arabistka, velvyslankyně EU v irácké metropoli Bagdádu Jana Hybášková. (ParlamentníListy.cz, 14. 3. 2015, 12:52)

─────

Nevím, jak to má paní Hybášková zařízeno se svým manželem, I. Gabalem, který dnes reprezentuje KDU-ČSL. (Zda je, nebo není nábožensky založený, o tom si dovolím pochybovat.) Nicméně ve světě muslimů to asi nebude tak jednoduché, jak si tato diplomatka představuje. Že by stačilo jenom o sobě prohlásit, že jsem křesťan? Tak tomu nevěřím – a ten dotyčný asi také ne. Navíc: musíme vzít v úvahu, že muslimové na to budou mít jiný názor. Nezapomínejme, že u nás po roce 1948 prosadili komunisté ateismus. Proto si myslím, že onen unesený bude nejspíš člověk bez náboženského vyznání, který o křesťanství neví vůbec nic. Paní Hybášková, která je jinak vzdělaná a sympatická žena, to možná myslela dobře, ale v rozbouřeném světě kolem nás to bývá poněkud jinak.

●●●

● Nesmíme být předmětem manipulace oligarchů, rýpla si ČSSD do Babiše

Potřebujeme jasněji definovat střet zájmů, zpřísnit pravidla pro financování stran i volebních kampaní a zpřesnit mediální legislativu, odhlasovala na svém sjezdu ČSSD. Ačkoli v textu programové rezoluce není zmíněno jméno Andrej Babiš, jde o jasné popíchnutí koaličního partnera a šéfa hnutí ANO, majitele Agrofertu i mediálního domu Mafra. (iDNES.cz, 14. 3. 2015, 14:32)

─────

Strašpytlové z ČSSD si pro jistotu odhlasovali „rezoluci proti Babišovi“, ale neměli odvahu do ní napsat jeho jméno. Ať žije jednotná a hlavně transparentní politika! Neumím si představit, jak bude po 38. sjezdu ČSSD pokračovat koaliční spolupráce ve vládě nebo v parlamentu. Myslím si, že nebude, ale to ukáže až čas. Pikantní na celé věci je to, že článek otiskla „Babišova“ Mladá fronta Dnes. Život tropí hlouposti, že ano?

●●●

●KOMENTÁŘ: ČSSD ukázala oranžovou klidnou sílu. A to je dobře

Letošní sjezd sociální demokracie patří k poklidným událostem naší politiky. Dokonce bychom mohli říci, že někdejší lidovecký slogan „klidná síla“ změnil majitele. ČSSD nyní nevysilují žádné větší vnitřní konflikty, což se v podstatě rovná zázraku. (iDNES.cz, 14. 3. 2015, 7:30)

─────

Jednu „klidnou sílu“ jsme už tady před lety měli. Jak dopadla, dobře víme. Nenechme se mýlit. Štěstí, které KDU-ČSL měla, tím, že se vrátila do vysoké politiky, se už nemusí v případě ČSSD opakovat. Lidé nezapomínají a ve volbách to politikům „spočítají“. Bude to pořádný nářez, protože trpělivost nelze zkoušet donekonečna.

●●●

● Na sjezd ČSSD mě nepozvali, stěžuje si bývalý europoslanec Rouček

Ačkoliv na 38. sjezdu ČSSD je možné potkat mnoho bývalých tváří ČSSD, (namátkou exministryni školství Petru Buzkovou nebo expremiéra Vladimíra Špidlu), bývalého europoslance Libora Roučka byste hledali marně. Rouček, který byl europoslancem dvě předchozí volební období a v letech 2009-2012 místopředsedou Evropského parlamentu, si na Facebooku postěžoval, že ho na sjezd nikdo nepozval. - „V kuloárech Kongresového centra prý koluje zpráva, že nejsem na sjezdu a že jsem opustil ČSSD. Na sjezdu ČSSD opravdu nejsem, nikdo mě nepozval,“ napsal. – Zároveň ale vyvrátil spekulace, že stranu opustil. „Sociálním demokratem jsem téměř 40 let, dávno před znovuobnovením ČSSD, a nevidím sebemenší důvod, abych měnil své politické přesvědčení,“ uvedl bývalý europoslanec. (Novinky.cz, 14. 3. 2015, 12:30)

─────

Další chybička, která se vloudila? Spíše pořádný trapas. Sobotka si to jistě srovná se svým svědomím. Zapomíná však na to, že někdy stačí kapka, aby pohár trpělivosti přetekl. Rád bych připomněl, že Dr. L. Rouček (podobně jako kdysi kancléř prezidenta V. Havla I. Medek) byl také známým představitelem předlistopadového čs. exilu. Jeho působení v „Hlasu Ameriky“ mělo nezanedbatelný význam pro informování nespokojených obyvatel normalizačního Československa o dění u nás i v zahraničí. Jako pravidelný posluchač této rozhlasové stanice si to dobře pamatuji. Zřejmě ne tak B. Sobotka a jeho „oranžová parta“ tzv. Husákových dětí, jimž tehdy ještě teklo mléko po bradě nebo kteří vzorně nosili pionýrské šátky či svazácké košile.

●●●

● O obecní volby byl zájem, parlamentní strany dostaly na frak

V sobotu proběhly volby ve 41 obcích. Hlasovalo se tam, kde se loni vybraná zastupitelstva nesešla, nebo rozpadla. O volby projevilo zájem značné množství občanů a hlas dávali především místním hnutí. Zavedené velké strany většinou pohořely. (EuroZprávy.cz, 15. 3. 2015, 11:25)

─────

V komunálních volbách je to vcelku běžné. Co je však zajímavé, je fakt, že parlamentní strany, tedy ty, které řídí chod této země, neuspěly. Tak nějak by to mohlo dopadnout již v krajských volbách za rok. O dalších parlamentních volbách si netroufám psát, protože stát se může cokoliv. A to neuvažuji o možnosti předčasných voleb, které se vzhledem k narůstajícímu napětí mezi ČSSD a hnutím ANO nedají vyloučit.

●●●

● Ministra Jurečku navrhli na Přerovsku, kde bydlí, na post šéfa KDU-ČSL

Ministr zemědělství a první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka byl v sobotu navržen na předsedu křesťanských demokratů. Stalo se to na okresní stranické konferenci na Přerovsku, kde ministr bydlí. Sdělil to iDNES.cz sám Jurečka. (iDNES.cz, 14. 3. 2015, 22:48)

─────

Tento návrh považuji za jedinou rozumnou věc, která z této strany za poslední dobu „vypadla“. P. Bělobrádek není vhodná osoba pro vedení strany. Dlouhodobě zastávám názor, že předsedou by měl být člověk z Moravy, kde je voličské jádro této strany. Tak to je a na tom nikdo nic nezmění. Tečka.

●●●

● Škromach: Vnitrostranická opozice ČSSD už bude mluvit jen v médiích

Výsledek volby nového vedení ČSSD ne zcela potěšil místopředsedu Senátu Zdeňka Škromacha. V rozhovoru pro Právo řekl, že předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se obklopil ve vedení jen lidmi, kteří zastávají stejné názory jako on sám. Vnitrostranická opozice už zazní jen v médiích. (Novinky.cz, 15. 3. 2015, 10:54)

─────

Z. Škromach je jedním z mála tzv. lánských pučistů, kteří zůstali ve vrcholné politice. Jako úřadující místopředseda Senátu ČR se docela osvědčil a dokázal, že není jenom politikem, který „od bazénku“ komentuje veřejné dění, ale že umí i reprezentovat takovou instituci, jakou Senát ČR je. To uvádím proto, že někteří lidé se začali posmívat jím nedávno ohlášené kandidatuře na funkci prezidenta republiky. Připomeňme, že jeho jméno bylo mezi těmi, o nichž V. Klaus vážně uvažoval jako o příštím premiérovi. Lidé, jako je Škromach, se jistě v politice neztratí – a není sám. Musíme si uvědomit, že politika se nedělá jenom na úrovni nejvyšší, tedy ve vládě a v parlamentu, ale i na té regionální a komunální. Že Sobotku kvůli jeho „jednobarevnému“ předsednictvu ČSSD čekají nelehké časy, je zcela jisté. Ukáže se to již v krajských volbách za rok. Jiná je věc, zda opoziční politici dostanou mediální prostor pro šíření svých názorů. Vzhledem k „obsazení“ části mediálního prostoru Babišem, mám obavy, že těch možností nebude mnoho.  

●●●

● Zeman na Primě pronesl nelichotivá slova k Sobotkovi. TOP 09 považuje za zkrachovalou

ČSSD má za sebou 38. sjezd, na nějž ovšem nepozvala dlouholetého člena strany Miloše Zemana. Jak prezident sjezd vnímá? "Já bych nechtěl komentovat sjezd žádné politické strany nebo hnutí," zahájil prezident v nedělní Partii na Primě. Obratem ale přidal hned dvě obecné poznámky. Každá strana musí analyzovat příčiny svých volebních úspěchů či neúspěchů. A pokud neanalyzujete neúspěchy, můžete příště dopadnout ještě hůře, myslí si hlava státu. - Každé straně prý také škodí přílišná jednota, kterou budovali především bolševici. K dokonalosti to pak dovedl Stalin, když nechal popravovat své oponenty. Podle hlavy státu stranám prospívá existence různých frakcí, protože vedení poskytují určité zrcadlo. Ale i v ČSSD frakce existují a budou slyšet, byť dnes stojí mimo vedení. (ParlamentníListy.cz, 15. 3. 2015, 11:39)

─────

Zemanovo stanovisko k výsledkům sjezdu bylo velmi zdrženlivé. Co je však důležité zdůraznit: zkritizoval fakt, že strana neprovedla zhodnocení volebního neúspěchu z roku 2013. Jako druhou věc uvedl skutečnost, že jednota byla vždy znakem „bolševizace“, a to nejen kdysi v KSČ, ale i v některých tzv. pravicových stranách po r. 1989. Kdo poradil Sobotkovi sklouznout k této bolševické terminologii, ten si může připsat na svůj vrub budoucí neúspěch Sobotky ve vysoké politice. Navolením „jednobarevného“ vedení si Sobotka vykopal politický „hrob“ a teď se bude pouze čekat, kdy do něho spadne. Je to jako jáma, kterou kopali v pravěku lovci mamutů. Když zapomene, kde taková jáma je, spadne do ní a už mu nikdo nepomůže. Dobře mu tak! Lepší osud si ani nezaslouží, protože je nepoučitelný. Takoví politici žádnou budoucnost nemají.

●●●

● Černoušci v mixéru? Rodiče se bouří kvůli říkankám pro prvňáky

Rodiče z Šumperka velmi pobouřily říkanky, které viděli ve školním pracovním sešitě svého synka, který chodí teprve do první třídy. V říkankách figurují "černoušci" a jejich osud není vždy úplně růžový. - "Čtyři malí černoušci měli velkou při, jeden skončil v mixéru - už jsou jenom tři," píše se v učebnici matematiky pro první třídu, kde říkanky doprovázejí jednoduché sčítání a odčítání. Další z říkanek zní například: "Jeden malý černoušek bloudí prázdným domem, zhasnul světlo, padla tma - a bylo i po něm." (EuroZprávy.cz, 15. 3. 2015, 12:12)

─────

Soudě podle těch černoušků, není to opsáno z nějakého amerického textu? Při našem proslulém kopírování zahraničních vzorů by to nebylo nic divného. Proboha, kdo schválil takový text pro školy? Toho by bylo třeba zavřít do psychiatrické léčebny a už nikdy ho nepouštět ven. A toho, kdo to napsal, zavřít! Co dělá ministr Chládek, že se na jeho ministerstvu odehrávají takové věci? Nebo o tom neví? Pak nemá na ministerstvu co dělat a měl by okamžitě rezignovat. Něco podobného se ještě nestalo za celých 25 let nového režimu. Není to dokonce „politická provokace“ vůči ČSSD, aby se někomu podařilo prosadit změnu v přidělení resortů v rámci koalice? Uvádím to proto, že si hnutí ANO dělá na toto ministerstvo zálusk a kritizuje ministra Chládka. Asi chtějí teplé místečko pro svého „nedoceněného“ favorita a „politického turistu“ J. Zlatušku.

●●●

● Jurečka couvl, proti Bělobrádkovi nepůjde

Ministr zemědělství Marian Jurečka o víkendu v Přerově oznámil, že na lidoveckém sjezdu nebude kandidovat na předsedu strany. Zatímco sám kolem prohlášení mlží, deníku ECHO24.cz to potvrdil jeden z účastníků okresní konference KDU-ČSL. Po hnutí ANO a ČSSD bude mít tak zřejmě i nejmenší vládní strana jediného kandidáta na předsedu – stávajícího šéfa a vicepremiéra Pavla Bělobrádka. - Deník ECHO24.cz nicméně už v neděli zjistil, jak se Jurečka rozhodl. „Oznámil, že kandidovat nebude,“ uvedl olomoucký krajský tajemník KDU-ČSL Jan Dostál, který se konference v Přerově účastnil. „Bude to stejná nuda,“ glosoval už v sobotu nadcházející sjezd lidovců šéf strany Pavel Bělobrádek v reakci na průběh vrcholných setkání ČSSD a ANO. Na obou totiž měli delegáti na výběr pouze jednoho kandidáta na předsedu. (Echo24.cz, 15. 3. 2015)

─────

„Váhavý střelec“, za kterého M. Jurečku od samého počátku jeho vládního angažmá považuji, se ukázal v celé své politické síle. Nepostavit se vůči tak slabému protivníkovi, jakým je P. Bělobrádek, považuji za trestuhodné. Situace v mnohém připomíná právě skončený sjezd ČSSD. Není odvaha řešit skutečné problémy, ale spíše pseudoproblémy, pouze se čeká, co bude dál nebo kdy se stane nějaký zázrak. Už to vypadalo, že se Jurečka „pochlapí“ a vyzve Bělobrádka na souboj, ale, zdá se, že jeho někdejší „cesta do Ameriky“ (zní to jako název známého filmu s E. Murphym v hlavní roli) přece měla nějaký skrytý „význam“, o němž se můžeme jenom dohadovat, co znamenal. Každopádně je Bělobrádek slabým předsedou a měl by odejít. Jeho případné znovuzvolení jen zaviní, že KDU-ČSL znovu prohraje ve volbách a zpátky do parlamentu se už nikdy nedostane. V dějinách se „reparáty“ nekonají.

●●●

● Kalousek: Lze bránit oligarchizaci politiky a zároveň udržet vládu?

Sociální demokracie nedělá podle opozičního poslance Miroslava Kalouska dostatečné kroky k tomu, aby zabránila oligarchizaci politiky ze strany Andreje Babiše. První místopředseda TOP 09 to řekl v pořadu Otázky Václava Moravce. Koalici vytýká, že ještě nepředložila zákon o financování politických stran nebo že uměle prodlužuje daňové zvýhodnění pro výrobu takzvaných biopaliv první generace. (čt24, 15. 3. 2015, 13:02)

─────

„Kostěj Nesmrtelný“ české politiky, jak jsem kdysi M. Kalouska nazval, má v řadě věcí pravdu. I tentokrát. Koalice mezi ČSSD a hnutím ANO má vážné trhliny a toto je jeden z neuralgických bodů. Nepředpovídám jí dlouhý život. Konflikty budou narůstat a brzy přijde rozhodující střet. ČSSD je ve vládě slabším partnerem. Sobotkova-Babišova vláda je na tom stejně jako předtím ta Nečasova-Kalouskova, a proto skončí stejným způsobem. Situace mi tak trochu připomíná známou pohádku B. Němcové „Chytrá horákyně“.

●●●

● Kvóty jsou urážkou pro ženy, prohlásil prezident Zeman

Jednobarevné vedení ČSSD přejímá veškerou odpovědnost za budoucí volební výsledky strany a nemá se na koho vymlouvat, řekl v neděli prezident Miloš Zeman ke sjezdu sociální demokracie. Na něm šéf ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka prosadil do vedení strany přesně ty politiky, které chtěl. - V pořadu Partie televize Prima také Zeman označil kvóty pro ženy, které si ČSSD na sjezdu schválila, za urážku. (Hospodářské noviny, 15. 3. 2015)

─────

Zeman je ve svých názorech konzistentní. Nemění je jako ponožky, či podle toho, odkud vítr fouká. S kvótami žen v politice je to mnohem složitější, než se nám někteří politici snaží namluvit. Je to jen jeden z případů „pozitivní diskriminace“, který nemůže dobře dopadnout. I tady by stačilo málo: poučit se z dějin. To je věc, která se Sobotkovi na 38. sjezdu ČSSD evidentně nepodařila.

●●●

● Moravcova "pomsta" prezidentovi: Co kdyby lidé, nespokojení s vystupováním Zemana, odmítli platit na chod jeho kanceláře

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se před kamerami České televize hádali o miliardy pro Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO). Podle Kalouska si v Česku Babiš připravil tunel, který mu zaplatí každý český občan, což považuje za nehorázné. Chovanec to důrazně odmítl a vyčetl Kalouskovi, že právě TOP 09 vládla s kmotrovskou ODS, čímž znechutila občany. Došlo i na "svěží vítr z východu". V pořadu si do prezidenta rýpl i moderátor Václav Moravec s tématem "Prezidentovy problémy". - Jedno z posledních témat pořadu, titulkované jako "Prezidentovy problémy", uvedl moderátor Václav Moravec souhrnem mediálních kontroverzí souvisejících s Milošem Zemanem. - "Co je pravda a co je lež? Co kdyby občané, kteří nejsou spokojeni s vystupováním prezidenta, nebo si myslí, že o nich neříká pravdu, odmítli platit z daní na provoz prezidentské kanceláře a místo toho je posílali na charitu?" vznesl Moravec otázku, čímž zjevně narážel na prezidentovu nedávnou kritiku směrem k České televizi, týkající se zrušení koncesionářských poplatků pro ČT, protože podle hlavy státu veřejnoprávní médium už neplní svou funkci. (ParlamentníListy.cz, 15. 3. 2015, 13:50)

─────

Moravcova nevychovanost je všeobecně známá. Je jen otázkou, jak dlouho mu to budou politici tolerovat. Jeho podlézavost vůči mocným je známá rovněž. Teď momentálně slouží v žoldu TOP 09 a v rozhlase, kde rovněž působí, zase za peníze A. Babiše. Je to situace doslova prekérní: sloužit dvěma šéfům a ještě si zachovat tvář. To se naprosto vylučuje a politické kotrmelce V. Moravce tomu odpovídají. Narážka na placení prezidentské kanceláře je velmi hloupá. Nejedná o totiž o koncesionářské poplatky, jako v případě návrhu J. Veleby (SPO) na jejich změnu kvůli nespokojenosti občanů s nedodržováním statutu veřejnoprávní instituce ze strany ČT. Moravec to dobře ví a jen si tak hraje se slovíčky. A protože je to obrovský ješita, nechává se od pozvaných hostů oslovovat „pane doktore“. Je to podobné, jako když M. Gottwaldová vyžadovala od personálu Pražského hradu, aby jí říkal „milostivá paní“. Jí, ženě nejvyššího představitele „předvoje dělnické třídy“! Inu, i takové paradoxy se někdy v dějinách dějí. Pochybuji, že by si Moravec dovolil svou uštěpačnou poznámku říci přímo do očí Zemanovi. Protože je to zbabělec, určitě ne. (Malá poznámka určená pouze redaktorům Parlamentních listů: Vážení přátele, za tázací větou, která je v titulku tohoto článku, se píše otazník. Vraťte se zpátky do školy! Tam vás to naučí.)

●●●

Brzy nashledanou!

mikes.jpgZdraví vás

Mikeš 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

US Department of Homeland Security (DHS) – Amerického oddělení domácí bezpečnosti

(Coalition of Ufology–SCU, Nick Pope, 7. 10. 2015 22:51)

Kontroverzní video 17.9.2015 Video ukazuje záběry letícího objektu, který se vynořil z moře a následně se rozdělil na dva samostatné objekty. Videozáznam by měl pocházet z paluby letadla US Department of Homeland Security (DHS) – Amerického oddělení domácí bezpečnosti. Skupina, která si říká Koalice pro ufologii (Coalition of Ufology – SCU) tvrdí, že video bylo natočeno právě z DHS. Prohlašují, že video získali od oficiálního zdroje.
Na záběru můžeme vidět letící objekt pohybující se velkou rychlostí přes celý záběr. SCU uvádí, že sledovaný objekt nemůže být dron, pták, balon a ani jiné (konvenční) letadlo. Odhadují, že UFO se pohybovalo rychlostí 145 km/h pod vodou a 193 km/h ve vzduchu.
Bývalý člen Britského ministerstva obrany pracující na monitorování UFO, Nick Pope, o videozáznamu uvedl, že je „fascinující“. Nick Pope: Za předpokladu, že nejde o nějaký chytrý hoax (což v dnešní době nelze vyloučit), jde fascinující záběry. Pokud bychom se pokoušeli hledat nějaké konvenční vysvětlení, muselo by jít o nějaký nový typ dronu. To ale nedává vysvětlení pro přechod z moře do vzduchu a rozdělení objektu na dva samostatné.
Dále ještě uvedl, že tento druh filmu patří k těm, které odborníci sledují s velkým vzrušením a zájmem.
www.youtube.com/watch?v=VHmS1drkEF0
'Homeland Security UFO video': Footage from aircraft shows mysterious fast-moving object rising from

Přitahuje Žižkův vrch UFO?

(Sušice (slk), 7. 10. 2015 22:45)

Přitahuje Žižkův vrch UFO? Že se v okolí tohoto vrchu nad Sušicí dějí zajímavé věci, se tvrdí odedávna. Záhadné jevy se zde však začaly sbírat a dokumentovat v letech, kdy tu poprvé v rámci celé republiky začaly vznikat obrazce v obilí (agrosymboly). Místní badatelé zazna menali řadu aktuálních jevů, ale i případy starší.
Jistý muž badatelům popisoval, jak v 80. letech nad vrchem viděl stoupat světlo a když bylo ve velikosti hvězdy, začalo jako by skákat, až zmizelo jako ve filmu. Bylo to v době, kdy UFO ještě nebyla tak populární. Mnoho svědků si popsalo, jak zde v polovině 80. let explodoval kulový blesk za ohlušující rány. Jistá žena měla pozorovat dvě oranžové koule na podzim roku 1994. O rok později, když slezl sníh, byla na svahu nalezena dvě kola vybledlé a stočené trávy o průměru deseti metrů. Na Žižkově vrchu (591 m n. m.) je instalován veliký kalich - památník k 500. výročí husitství, od něhož pochází další lidové označení této vyvýšeniny. Nad kalichem, byla i v nedávných letech poměrně často pozorována různá světla. Pan R. oznámil, že v létě 2005 (datum si nepamatuje, ví jen, že to bylo v období kruhů v obilí) pozdě v noci viděl nad kopcem oranžovou svítící kouli, která po chvíli klesla za les. O tom, že by to mohl být Měsíc, nemůže být ani řeči. Vypadalo to prý jako oranžové slunce. Tento jev pozorovala shodou okolností i jeho dcera. Co přitahuje tyto jevy k tomuto místu?
Krom památníku je tu tabulka, která oznamuje, že se zde nachází žíla pegmatitu, obsahující červený a zelený turmalín, lepidait a jiné nerosty. Mimo nich se zde nalézají ojediněle safíry. Písek v Otavě obsahuje monazit, nerost obsahující radioaktivní thorium. V lomu Hamr bylo možné nalézt černé turmalíny až pět centimetrů dlouhé. Od vrchu se táhne zlom dál za pohoří Kalovy a je perfektně vidět od Albrechtic. I zde byly pozorována světla červené či zelené barvy. Pohybovala se vodorovně a ve směru zlomu a nad Chmelnou se rozplynula.
Může to být pravý důvod záhadných jevů? Již řadu let existuje názor, že za částí UFO a dalších anomálních atmosférických světelných jevů se skrývá fenomén takzvaných zemských světel (earthlights). Tření zemských desek v místech zlomů vyvolává piezoelektrické jevy, výrony různých světel. Ty byly pozorovány před zemětřesením v různých částech světa, v blízkosti geologických zlomů nebo ve spojení se seizmickou aktivitou. Klíčovým faktorem je právě přítomnost jistých typů hornin, zejména takových, které obsahují krystalické struktury, například křemene.
Vše nasvědčuje tomu, že toto místo právě uvedená kritéria splňuje. I když zemětřesení v této oblasti naštěstí nehrozí, sledovat aktivitu podivných světel v závislosti například na příjmu signálu telefonů, poruchách elektrického vedení a pododbně by se určitě vyplatilo. Pokud máte více poznatků o pozorování těchto jevů, napište do redakce.
(slk)