Jdi na obsah Jdi na menu
 


U nás v Kocourkově 2

23. 4. 2014

 

 

Česká politická scéna se po listopadu 1989 stala nikoli službou veřejnosti, nýbrž uměním, jak se co nejrychleji a pokud možno bez práce dostat k výnosným korytům (či alespoň korýtkům) a jak se u nich udržet co nejdéle. A při této bohulibé činnosti, tedy službě sobě a svým kamarádům, si „nahrabat“ co nejvíce, aby byla naše třída politiků až nadosmrti „za vodou“.

Průvodním jevem tohoto procesu, pro nějž se používají nejčastěji pojmy, jako například „služba vlasti“, „vláda lidu“ či „zastupitelská demokracie“, jsou aféry a skandály, potvrzující nám dnes a denně, že politika se u nás zredukovala na pouhou „technologii moci“. Na konci tohoto procesu ovšem bývá obvykle proces skutečný, soudní, jehož aktéři končí na lavici obžalovaných a ve vězení.

 

 

 

 

 

Dlouho se našim politikům dařilo zametat všechny „kauzy“ pod koberec a za pomoci spřízněných duší z řad vyšetřovatelů a státních zástupců je „zahrávat do autu“. Jenže každá falešná hra jednou končí a pak to dostane rychlé obrátky. Také u nás to už začalo a bude to pokračovat…

 

 

 

 

 

A protože každý den v naší líbezné zemi přináší stále nové a nové, doslova epochální, události, jimiž se nesmazatelně zapisujeme do světových dějin, rozhodli jsme se zavést rubriku kontinuálního komentování právě probíhajících událostí na naší vnitropolitické scéně. Zkrátka, každý den se u nás něco děje a my se k tomu chceme vyjadřovat – otevřeně a bez servítků.

 

 

 

 

 

REDAKCE

 

 

 

 

 

***

 

 

 

 

 

Druhý měsíc Sobotkovy vlády

 

 

 

● Část šifrovaných telefonátů Rittiga s Nečasovou prolomila policie

 

»Kontroverzní lobbista Ivo Rittig řešil ty nejcitlivější záležitosti s pravou rukou někdejšího premiéra Janou Nečasovou (dříve Nagyovou) po vzoru dalšího „politického podnikatele“ Romana Janouška a bývalého pražského primátora Pavla Béma (ODS) podle zjištění Práva přes speciální šifrovací telefon. - Ani ten je přitom před odposlechy zcela neochránil, policii se totiž podařilo část takto zachycených zašifrovaných hovorů dekódovat. Právu to potvrdil dobře informovaný zdroj blízký vyšetřování. - „V celé té skupině bylo šifrovacích telefonů víc. Většinou je i pro ostatní sháněl Rittig,“ řekl Právu zdroj. - Pro detektivy představuje prolomení kódu velký úspěch, speciální přístroje s cenou v řádu desítek tisíc korun si totiž firmy i jednotlivci pořizují právě kvůli tomu, že se obecně považují za neodposlouchávatelné.« (Novinky.cz, 1. 3. 2014, 5:01)

─────

Zdá se, že teď to teprve začíná, i když P. Nečas se snažil celou dobu mlžit, že je všechno legální. Nebylo. Proto ty šifrovací telefony, o nichž se vědělo celá léta. Proč to až dosud nikomu nevadilo? To si opravdu někdo myslel, že je ta naše „elita“ používá k tomu, aby si mohla sdělovat slůvka lásky? To sotva!

●●●

 

 

● Nejbohatší na světě je Bill Gates. Česko má šest dolarových miliardářů

 

»Zakladatel americké softwarové společnosti Microsoft Bill Gates získal po čtyřech letech zpět titul nejbohatšího člověka na světě. Vyplývá to z nového žebříčku dolarových miliardářů, který sestavuje časopis Forbes. Mezi dolarovými miliardáři je i šest Čechů, v čele s Petrem Kellnerem, kterému patří 106. místo. Ve skupině je i nový ministr financí, vlastník Agrofertu Andrej Babiš. - Majetek nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, který je vlastníkem investiční skupiny PPF, podle Forbesu činí 11 miliard dolarů (218 miliard Kč). Druhé místo mezi Čechy obsadil s majetkem 2,4 miliardy dolarů Andrej Babiš, který je vlastníkem Agrofertu a nyní i ministrem financí. Na třetí příčce se umístil Karel Komárek. - V žebříčku jsou také Radovan Vítek, Zdeněk Bakala a Pavel Tykač. Vítek a Tykač jsou v letošním globálním žebříčku miliardářů poprvé. Mezi dolarové miliardáře však byli oba zařazeni již loni v dubnu v české odnoži časopisu Forbes.« (Deník.cz, 3. 3. 2014, 13:59, aktualizováno 15:48)

─────

Ó, my se máme! Kdepak ti dobří muži přišli k takovému majetku? Že by poctivou prací? Tomu může uvěřit jen malé dítě!

●●●

 

 

● Zeman se vysmál Putinovi: Humanitární mise? To už jsem viděl…

 

»Zavedení sankcí nevede k žádnému rozumnému výsledku, řekl prezident Miloš Zeman k plánům Západu uvalit sankce na Rusko kvůli vojenské intervenci na ukrajinském Krymu. Zeman se také vyjádřil ke slovům ruského prezidenta Vladimira Putina, který akci svých vojsk označil za humanitární misi s cílem pomoci ohroženým ruským občanům na Krymu. Zeman v té souvislosti zmínil "humanitární bombardování" bývalé Jugoslávie, které podle něj příliš humanitární nebylo. – „Vzpomínám si na humanitární bombardování Jugoslávie. A když jsem pak přijel do Bělehradu,“ řekl novinářům v pražském Karolinu Zeman.« (EuroZprávy.cz, 4. 3. 2014, 17:33)

─────

Miloš Zeman ještě v dobách, kdy byl předsedou PS a pak i vlády, byl považován za „muže Moskvy“. Proto jeho „tvrdé“ výroky na adresu ruských představitelů docela překvapily. S oním „humanitárním bombardováním“, jehož velkým stoupencem byl V. Havel, měl a má Zeman pravdu. Část sociálních demokratů v roce 1999 postup NATO vůči Jugoslávii ostře kritizovala. Zeman měl ovšem smůlu, že jako předseda vlády země, která krátce předtím, 12. 3. 1999, byla přijata do NATO, se musel – chtě nechtě – podřídit většině.

Vztah k bývalé Jugoslávii a k provincii Kosovo je doopravdy problém. Kosovo patří historicky k Srbsku podobně jako hora Říp k Čechám. O tom nemůže být žádného sporu. Něco jiného je demografický vývoj, který byl vůči Srbům v tomto regionu v poslední době nepříznivý. Všechno ostatní je pouze politika: ambice jedněch a ochota k ústupkům těch druhých.

Musíme si uvědomit, že vztahy Čechů a Jihoslovanů sahají hluboko do historie a že již v 19. století Češi sympatizovali s protitureckým zápasem jižních Slovanů. Ve 20. století ČSR tvořila s Jugoslávií (do r. 1929 Královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců) a Rumunskem tzv. Malou dohodu – hráz proti případnému nebezpečí ze strany Maďarska.

I dnes je Maďarsko (navzdory členství v tzv. Višegradské čtyřce) jiné než ostatní státy středovýchodní Evropy. Maďaři se dokonce ani na půdě EU netají svými „velkomaďarskými“ plány. Vítězství V. Orbána v nedávných parlamentních volbách tyto tendence ještě posílilo.

●●●

 

 

 ● Štěch přirovnal dění na Krymu k Československu v roce 1938

 

 

 

 

 

»Současné dění na Krymu a snahy jeho ruských obyvatel o spojení s Ruskem dnes přirovnal předseda českého Senátu Milan Štěch k situaci v pohraničí Československa v roce 1938. Tehdy také část tamních obyvatel německé národnosti volala po připojení k nacistickému Německu. Připomněl i důsledky, které to nakonec mělo v podobě druhé světové války. - "To je v něčem podobné tomu, co se přihodilo v České republice v roce 1938, kdy také v pohraničí některé skupiny občanů - poměrně početné - volaly po připojení k německé říši. A víme, jaké to mělo neblahé, těžké, bolestné důsledky nejenom na Českou republiku, ale na celou Evropu a prakticky na celý svět," prohlásil Štěch. Volání po právu na sebeurčení nesmí být nikdy nadřazeno mezinárodnímu právu, jehož součástí je nedotknutelnost suverenity a územní celistvosti, dodal.« (ParlamentníListy.cz, 4. 3. 2014, 13:52)

 

─────

Předseda Senátu PČR M. Štěch není sice žádný politik s velkým „P“ ani myslitel formátu TGM, tentokrát však, zdá se, trefil do „černého“. Pokud na to přišel vlastní hlavou on sám, nikoli jeho poradci, pak to rozhodně stojí za zamyšlení. Každý, kdo je jen trochu obeznámen s naší historií 20. století, ví, co to byla tzv. předmnichovská krize roku 1938, kdy se západní „garanti“ naší tehdejší bezpečnosti a hranic tvářili, že obětováním pohraničních oblastí Československa, kde žili tzv. sudetští Němci, zachraňují světový mír. Političtí „panáci“ typu N. Chamberlaina nadlouho pošramotili pověst Velké Británie, jež byla považována za kolébku parlamentarismu a moderní demokracie.

Ano, právo národů na sebeurčení je princip, na jehož základě vzniklo v r. 1918 i Československo. Netýkalo se to tehdy ovšem jen Čechů a Slováků, ale i jiných národů, které žily pod cizí nadvládou. Dnešní situace je jiná. Volání po „ochraně práv menšin“ je politický klacek, kterým může jakýkoli diktátor otloukat hlavy všech představitelů demokratických států světa. Států, kde žijí národnostní menšiny. A ty jsou vlastně skoro všude. Etnicky „čisté“ státy vlastně už ani neexistují. V multikulturním a multietnickém světě by totiž mohl „ochraňovat“ tyto zájmy menšin kdokoli kdekoli. Je to zkrátka politický nesmysl. Dnes už právo národů na sebeurčení v tomto klasickém pojetí přestalo platit.

To, co se stalo na Krymu, je obyčejná vojenská agrese, opřená o zmanipulovaný výsledek referenda (správně: plebiscitu), jež bylo vypsáno, aby podpořilo zájmy Ruska. Nic víc a nic míň. Je to jen zkušební test, zda to projde, aby se něco podobného mohlo opakovat i jinde.

Dnes naštěstí nejsme v roce 1938, kdy zůstalo ČSR osamoceno – zrazeno svými spojenci. Úvahy o tom, že by NATO nemuselo mlčky vyčkávat, co udělají Rusové, a rozmístilo by své jednotky na Ukrajině, jasně ukazuje, že Putin není Hitler a že pokus o nový pakt Molotov-Ribbentrop není uskutečnitelný. Dokonce ani ta nevzdělanými novináři omílaná „studená válka č. 2“ není realistická. Zkrátka: svět se změnil a to je dobře!

Z celé „krymské krize 2014“ čouhá jako sláma z bot neúspěšný a málo realistický pokus o obnovu bývalého Sovětského svazu v jeho původních hranicích. Je to ještě větší utopie, než byl kdysi pokus o nastolení komunismu ve velké části světa.

 ●●●

 

 

● Duka: Synáčci komunistů nadávají kněžím do nenažraných prelátů

 

»Arcibiskup Dominik Duka připomíná, že potomci komunistických funkcionářů jsou dnes poslanci v různých stranách, v ministerských křeslech a sedí i v dalších vysokých funkcích. Měli umetenou cestu ke vzdělání i k majetku. - Na druhé straně lidem, kteří nemohli studovat a jejichž rodiče připravili komunisté o všechno je dnes spíláno do nenažraných prelátů. - "Vůbec nemíním napodobovat staré časy komunistického kádrování. Ale možná není někdy od věci si uvědomit, že synové a vnuci komunistických ministrů a potentátů, kterým často byla velmi umetena cesta ke vzdělání, studiu v zahraničí či značným finančním prostředkům jsou dnes poslanci všech možných politických stran, generálními řediteli a ministry. - Zatímco lidé, jejichž rodiče byli zbaveni postavení, majetku apod. nesměli studovat, nemohli získat zkušenosti v zahraničí a přece dnes jsou také v celkem významných funkcích. Jen s tím rozdílem, že jim je spíláno do „nenažraných prelátů“, ziskuchtivých a mocichtivých potentátů. Jak to je doopravdy, nechám na rozumu a svědomí laskavých čtenářů," prohlásil Duka v článku na svém blogu.« (Prvnízprávy,cz, 4. 3. 2014, 23:33)

─────

Jeho Eminence kardinál Dominik Duka pronesl svatá slova. Doslova. Přesně tak to totiž v případě některých našich politiků je. Chtělo by to ještě uvést konkrétní jména, aby bylo jasno, koho příště nemáme volit. Je nejen dobré, ale dokonce nutné o takových věcech mluvit, protože některým lidem se zdá, že je vše zapomenuto. Ne, není. Ještě je dost lidí, kteří si pamatují, jak to za minulého režimu bylo a jak se kdo tehdy choval.

Není náhodou, že plná ústa kritiky vůči církvi a restitucím komunisty zabaveným majetkům mají právě děti bývalých komunistických prominentů. Zkrátka, komunista zůstane komunistou, i kdyby trakaře padaly. Tím nejhlasitějším křiklounem je samozřejmě, jak jinak, J. Dienstbier ml. Vrcholem trapnosti pak je, že pod vlivem masivní proticírkevní kampaně těchto komunistických synků, kteří nemají stud ani morálku, samotný kardinál D. Duka raději zveřejnil svůj měsíční plat – 18 tisíc Kč čistého. Kdo čekal miliony, musel být nutně zklamán. To jen naši „kavárenští“ politici (včetně kdysi „dělnické“ strany ČSSD) vydělávají miliony a solidarita s těmi, kteří žijí z podpory, jim nic neříká.

A co na to naši „špičkoví manažeři“ polostátních firem, kteří berou měsíčně statisíce až miliony korun? To je v pořádku? Z peněz daňových poplatníků se financuje luxus jedněch, ale na slušný život těch chudších není peněz dost!

Dienstbier a ti sociální demokraté, kterým se komunismus zažral pod kůži, by se měli stydět. D. Duka totiž přišel s něčím, co asi nikdo z politiků nečekal. Projevil se totiž jako „manažer“ římskokatolické církve a přislíbil, že vytvoří nová pracovní místa na restituovaných círlevních majetcích. To je slovo hospodáře, nikoli ty jalové řeči sociálně demokratických předáků! Příslib D. Duky je chvályhodný. Neměla by tyto pracovní příležitosti vytvářet svou vstřícnou hospodářskou politikou spíše vláda? Ta zatím jen žvaní a skutek utek'…

●●●

 

 

● Ostuda ve sněmovně: Opilí poslanci ruší, nejsou k utišení, zní z ANO

 

»Návrh hnutí ANO na zákaz alkoholu ve sněmovně a omezení dlouhých vystoupení se u opozičních stran nesetkal s velkým ohlasem. Místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO) je však nadále přesvědčena, že by tyto kroky byly ku prospěchu, nemuseli by se pak například nechat vyvádět opilí poslanci.«

(EuroZprávy.cz, 5. 3. 2014, 13:03)

─────

Problém paní Jermanové nejspíš bude v tom, že nemá autoritu. A na to žádné nařízení nebo zákon nestačí. Musí na sobě pracovat, aby si tuto autoritu vybudovala. V tom jí nikdo nepomůže. Řešením by bylo, kdyby svůj mandát přenechala někomu schopnějšímu.

Opilí poslanci v nové Poslanecké sněmovně? Nic nového ani překvapivého. Je to stále totéž, protože část poslanců tam zůstala z dřívějška. A tady platí: starého psa novým kouskům neunaučíš! Řešení je jediné: takové lidi nevolit. Koho si tam občané zvolili, ten tam bude vysedávat (a pít alkohol - i přes jeho zákaz), dokud mu neskončí volební období. Čekal snad někdo něco jiného?

●●●

 

 

● Rusové mohou obsadit i Karlovy Vary, sdělil čtenářům Reflexu redaktor Českého rozhlasu

 

 

 

 

 

»Zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška představil v týdeníku Reflex svůj názor na Rusko. Podle něj se jedná o notoricky agresivní zemi, která propracovaným systémem ovládá cizí území. Neměli bychom se podle něj příliš smát, protože po Krymu prý jednou může dojít třeba na Karlovy Vary.« (ParlamentníListy.cz, 6. 3. 2014, 11:16)

 

─────

Proč by to Rusové dělali, když jim někteří Češi (včetně politiků) sami lezou do zadku? Do Karlových Var jezdili už v minulých dobách ruští carové i politici sovětské éry, např. L. I. Brežněv. Tyto západočeské lázně mají pro Rusko význam jako turistická destinace, kam jezdí ti, kdo „na to mají“. Vždy se jednalo především o „smetánku“, nikoli o řadové Rusy.

Jedna historická souvislost stojí přesto za pozornost. V dubnu 1938 zde byl vyhlášen tzv. Karlovarský program, v němž sudetští Němci požadovali autonomii v rámci tehdejší ČSR. To karlovarští Rusové zatím nic takového nechystají. Již dnes je toto město dvojjazyčné: česko-ruské, třebaže bychom s ohledem na historii spíše očekávali, že Karlsbad vždycky byl a bude česko-německý.

●●●

 

 

● Ať si poslanci mohou do sněmovny vodit děti, navrhuje ANO. Než rodiče dohlasují, počkají v koutku

 

 

 

 

 

»Nápadů na to, co vše by mohlo být v Poslanecké sněmovně, bylo již v minulých letech několik – nutno dodat, že spíše z kategorie bizarních. Jen namátkou připomeňme kapli, bazén či tělocvičnu. Nyní se objevil další – založit přímo ve sněmovně dětskou skupinu, ve které by děti poslanců na své rodiče čekaly, než dojednají.« (ParlamentníListy.cz, 7. 3. 2014, 17:42)

 

─────

 

 

Být poslancem, není zaměstnání jako kterékoli jiné, kam přijdeme, vypijeme kafe a pak něco děláme. Je to poslání, navíc velice zodpovědné. Dělat ze zastupitelského sboru mateřskou školku, tak to tu ještě nebylo. Zdá se, že Hnutí ANO má přebytek geniálních myslitelů, kterými by se dal vydláždit Václavák. Včera místopředsedkyně oblečená jako „hastroška“, dnes tento „zajímavý“ návrh. Čím nás překvapí ANO zítra? Ukazuje se, že kromě takových nápadů toho zatím toto politické hnutí mnoho neudělalo. Je nepochopitelné, že při této absenci pracovních výsledků i zdravého rozumu může mít ANO větší voličské preference než ČSSD.

 

 

 

 

 

●●●

 

 

 

 

 

 

● Euro: V českém archivu se dochoval zápis z Babišovy schůzky s StB

 

 

 

 

 

»V českém archivu se dochoval další písemný záznam o tom, že nynější místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš (ANO) působil v 80. letech jako agent komunistické Státní bezpečností (StB), píše týdeník Euro ve svém pondělním vydání. Formulář z prosince 1984 zachycuje výpověď agenta s krycím jménem Bureš o podplácení v podniku zahraničního obchodu Petrimex, kde Babiš pracoval. Babiš vědomou spolupráci s StB popírá.« (Denik.cz, 9. 3. 2014, 10:09)

 

─────

 

 

Ví to snad každý, kdo byl někdy u výslechu na StB. Sám jsem to na vlastní kůži zažil několikrát. Když výslech skončil a byl sepsán protokol o něm, vyslýchaný musel podepsat každou stránku dole pod textem (strojopisem) – s několika kopiemi. Kam pak všechny ty kopie putovaly, nevím, ale zakládaly se nepochybně do mnoha spisů. Proto není divu, že se jedna z takových kopií o „práskačských“ aktivitách A. Babiše našla i v českých archivech. Kdo umí hledat, ten má nakonec štěstí…

 

 

 

 

 

Opravdu si A. Babiš myslel, že se na něj nic nenajde? Bylo by na čase, aby zvážil odchod nejen z vlády, ale z politiky vůbec. A možná i z ČR. Je nepřijatelné, aby někdo takový rozhodoval o osudech této země. Nota bene: Slovák, který není schopen se ani naučit pořádně česky, o osudech Čechů! To by byl opravdu výsměch všem slušným lidem, kterých je v této zemi zatím stále ještě převaha – nad hrstkou darebáků všeho druhu.

 

●●●

 

 

 

 

 

 

● Nečas naštval Putina a Rusové rozjeli hru. Časopis přináší šokující teorie o kauze Nagyová a pádu vlády

 

 

 

 

 

»Osud Petra Nečase (ODS) a jeho vlády se měl zpečetit poté, co expremiér začal uvažovat o dostavbě Temelína z ruské strany. Měla se rozehrát hra dezinformovaných amerických tajných služeb, které pokládaly za nutné urychlit změnu mocenských sil v Česku. S těmito informacemi přichází časopis Týden, podle kterého bylo cílem tajných služeb zvrátit hru o dostavbu jaderné elektrárny.« (ParlamentníListy.cz, 10. 3. 2014, 8:24)

 

─────

Na souvislost mezi pádem Nečasovy vlády a návštěvou českého premiéra v Rusku jsme upozorňovali ve SN již krátce před mimořádnými parlamentními volbami v článku „Předvolební postřehy“ (viz SN č. 10/2013). Někomu, jak se zdá, to došlo až teď… ČEZ raději tendr na dostavbu Temelína zrušil. Ať si s tím Sobotkova vláda láme hlavu taky!

●●●

● Vznikne registr učitelů. Stát chce mít přehled, v jakých regionech chybí

»Kde nejvíce chybí angličtináři? Kolik je učitelů fyziky například na Sokolovsku? Dosud nedostupné údaje bude možné zjistit z registru učitelů, který chystá ministerstvo školství. Systém chce spustit zhruba od roku 2016. Podle škol je nutné, aby se shromážděné informace využily například na pedagogických fakultách.« (iDNES.cz, 19. 3. 2014, 9:09)

─────

 

 

Nejsem určitě sám, kdo se nestačí divit tomu, co se v našem školství děje. Také mě překvapuje, že Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT), které má asi tisíc zaměstnanců, nemá přehled o tom, kde je kolik učitelů a jaké je to s jejich kvalifikovaností. Co všichni ti úředníci na MŠMT dělají – kromě přenášení zbytečných papírů z kanceláře do kanceláře?

 

Toto ministerstvo si vždycky vystačilo samo – i bez škol. Úředníci si nějakou práci našli, aby si své platy v řádu desetitisíců korun zasloužili. Celé ministerstvo by se mělo „rozprášit“. Na to nicnedělání by stačilo maximálně sto lidí – jako na každé velké a dobře fungující škole. Ostatní zaměstnance propustit a poslat je do škol, kde hrozí akutní nedostatek učitelů! Někteří zaměstnanci MŠMT by se tak konečně dostali k povolání, pro které mají kvalifikaci.

●●●

 

 

● Konflikt uvnitř ANO: Babiš se zlobí na Válkovou

 

 

 

 

 

»Neshody na Ministerstvu spravedlnosti údajně rozzlobily šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Důrazně prý vyzval ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO), aby si na ministerstvu ve věcech mediálních výstupů své náměstkyně Hany Marvanové a její poradkyně Miloslavy Pošvářové zjednala pořádek.« (EuroZprávy.cz, 21. 3. 2014, 15:34)

 

─────

 

 

Tak už to začíná i v ANO. To se dalo čekat, že idylické časy nevydrží věčně. Ministryně Válková se chová jako typická žena. Místo, aby si vzala jako nejbližší spolupracovníky muže, zkušené odborníky, natahá si na ministerstvo samé kontroverzní ženy. Pak se nelze divit, že ještě dříve, než se začne vůbec pracovat, jsou kvůli těmto ženám samé protesty. Tato ministryně, kterou ještě před jejím jmenováním pochválil samotný M. Zeman jako skutečnou odbornici, brzy skončí. Z mnoha důvodů. Předně proto, že působí nikoli jako politička, ale jako suchopárná odbornice, která opravdu ve vysoké politice nemá co dělat. Politika není vysoká škola, kde si paní profesorka může přednášet, co se jí zlíbí.

 

●●●

 

 

 

 

 

 

● Zemřel komunista Miroslav Štěpán

 

 

 

 

 

»Bývalý člen ÚV KSČ, vedoucí tajemník Městského výboru KSČ v Praze a velitel pražských Lidových milicí Miroslav Štěpán v neděli v nedožitých 69 letech zemřel na rakovinu. Poslední měsíc se léčil v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Novinkám to potvrdil jeho bývalý spolupracovník.« (Novinky.cz, 23. 3. 2014, 12:33)

 

─────

 

 

Nechci opakovat to, co napsali jinde jiní. Na historické zhodnocení tohoto komunisdtického bosse je ještě i po 25 letech od Listopadu 1989 příliš brzy. Na takové hodnocení bych si zatím netroufal, třebaže jsem historik a v jiných případech bych to udělal. Štěpán na rozdíl od jiných komunistů „nepřevlékl kabát“ a u toho vydržel až do úplného konce. Byl jedním z mála soudně potrestaných představitelů předlistopadového režimu.

 

 

 

 

 

Mnohým skalním obdivovatelům V. Havla vadilo, že Štěpán prohlásil o tomto disidentovi, že s ním komunisté počítali nanejvýš jako s ministrem kultury ve své „reformní“ vládě. Jenže ono se to vymklo a Havel se stal prezidentem. Z outsidera první figurou tzv. sametové revoluce. No řekněte: netropí život hlouposti?

 

●●●

 

 

● Ministryně Válková: V protektorátu se toho tolik nedělo. Škoda, že česko-německé soužití skončilo

 

 

 

 

 

»Ministryně spravedlnosti Helena Válková je přesvědčená, že ve svém resortu chce něco dokázat. Neopustila by jej ani tehdy, pokud by se prokázalo, že Andrej Babiš (ANO) byl agentem StB. Ačkoli by jí to mrzelo, výsledek její práce je pro ni důležitější a jelikož je na svém postu zatím krátce, ještě se prý nestihla předvést. - Válková o sobě prozradila, že je částečně z německé rodiny a o odsunu Němců si myslí jen to nejhorší. „Chápu, že to byla reakce na to, co se zase Čechům dělo předtím, ale ono se toho v protektorátu zas tolik nedělo,“ sdělila v rozhovoru pro Echo24.cz a dodává: „Chci říct, že je prostě hrozná škoda, že česko-německé soužití skončilo, a neříkám, že Němci na tom nenesou vinu.“« (EuroZprávy.cz, 24. 3. 2014, 13:04)

 

─────

 

 

Být na místě paní ministryně, podal bych demisi. S těmito názory nemá co dělat ve vládě. Jak ji mohli ve svých řadách trpět před listopadem 1989 komunisté, to je pro mne velká záhada. V KSČ byly nejrůznější existence: od bývalých kolaborantů s nacisty, přes kariéristy a hochštaplery všeho druhu až po obyčejné zrádce, zloděje a podvodníky. Byli tam ovšem i tzv. věřící, kteří této scestné ideologii věřili jako Písmu svatému, a samozřejmě řadoví členové, chodící na schůze i bezplatné brigády a platící členské příspěvky. Ve straně, jež čítala skoro dva miliony členů, se nějaká Helena Válková snadno ztratila – i se svými názory, pokud tehdy nějaké měla. Dost o tom pochybuji. Jinak by se s ní komunisté velice rychle rozloučili. Kdyby paní ministryně neříkala novinářům hlouposti, nemusela by se následně omlouvat. Její slova jsou nicméně neomluvitelná.

 

●●●

 

 

 

 

 

 

● Návrh na odvolání Válkové z vlády. Vyslala ho Česká Suverenita

 

»Česká Suverenita se ohradila vůči tvrzením ministryně spravedlnosti Hany Válkové (ANO) ohledně dění za protektorátu. Strana zpochybňování zločinů Němců za druhé světové války považuje za nepřípustné a navrhuje odvolání Válkové z vlády. - „Je absurdní, že tyto německé zločiny zpochybňuje zrovna paní Válková, která má trvalý pobyt v německém Pasově, pochází z německé rodiny a její otec byl za války příslušníkem protektorátní policie,“ podivuje se Suverenita v tiskové zprávě. - Předsedkyně strany Jana Volfová tvrdí, že pokud by v současnosti nějaký člen německé vlády zlehčoval události během druhé světové války, do hodiny by přestal být ministrem a v politice by údajně navždy skončil. - „Ministryně spravedlnosti si dovolila říct, že v protektorátu se vlastně nic špatného nedělo. Dokonce vyslovila politování nad tím, že skončilo soužití Čechů a Němců, ale ani ji nenapadlo vyslovit alespoň lítost nad tím, že nacisté vyvraždili skoro všechny Židy, kteří s námi mnoho staletí žili ve společné vlasti,“ zlobí se Volfová, jejíž dědeček zemřel v Mauthausenu a babička přežila věznění v Ravensbrücku.« (ParlamentníListy.cz, 24. 3. 2014, 18:07)

─────

Nemám, co bych k těmto slovům dodal. Je tam všechno důležité, co mělo být řečeno. Teď už zbývá čekat, kdy paní ministryně, navzdory tomu, že ji pan prezident hned na začátku tak vychválil, až z toho zpychla a ztratila soudnost, ze své funkce ve vládě odstoupí. Jana Volfová si zaslouží velkou kytici růží za otevřenost, se kterou se postavila proti evidentní lži a pokusu o falzifikaci našich dějin, byť to říká univerzitní profesorka H. Válková (působící svého času rovněž na neslavně proslulých plzeňských právech)!

Na co jsem ovšem čekal marně, byla skutečnost, že výzva k odstoupení měla zaznít přímo z úst premiéra B. Sobotky. Bohužel, nezazněla. Že si tím premiér podřezává větev pod sebou, je mimo jakoukoliv pochybnost. Asi se chystá brzy odejít. Jinak tomu nerozumím, proč to dělá…

●●●

 

 

● Nová česká vláda jde na ruku sudetským Němcům

 

»Poslední dobou přibývá opět snah tzv. sudetoněmeckého landsmančaftu o přepsání dějin. Nyní se mu už podařilo proniknout přímo do české vlády. Podobná situace byla naposledy za války, kdy byl členem protektorátní vlády sudetský válečný zločinec K.H. Frank. - Váleční veteráni ČSBS nyní přišli s tím, že bývalý kněz a ministr kultury ve vládě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) za katolickou KDU-ČSL Daniel Herman stanul v čele organizace Sdružení Ackermann-Gemeinde (SAG). To je součástí nechvalně proslulého tzv. Sudetoněmeckého landsmančaftu, který shromažďuje také bývalé válečné zločince, příslušníky vojsk SS a pro svou vlastizradu a kolaboraci s nacismem odsunuté tzv. sudetské Němce.« (Prvnízprávy.cz, 27. 3. 2014, 13:08)

─────

V souvislosti s těmito skutečnostmi se poněkud jinak jeví role, kterou pravděpodobně hrál D. Herman jako ředitel ÚSTR. Že by tam měl hlídat hlavně materiály z období 2. světové války, jak někteří pozorovatelé spekulovali? Skoro bych tomu i věřil.

Spolu s H. Válkovou a P. Bělobrádkem je to zřejmě další z exponentů sudetských Němců v současné Sobotkově vládě. Se zástupci sudetských Němců svého času jednal i M. Topolánek (prý tajně) a vůči bavorským představitelům byl mimořádně vstřícný i P. Nečas.

●●●

 

 

● Duka: Současná levice je horší než komunisti v roce 1948

 

»Komunistický režim konfiskoval církevní majetek a financoval církve, my jsme se nyní vzdali tohoto financování, tak tedy současná levice by potom uvažovala asi trochu méně spravedlivě než komunistický stát v roce 1948, uvedl Duka.« (Prvnízprávy.cz, 27. 3. 2014, 8:10)

─────

Duka má opět pravdu. Komunisté zestátnili církve i jejich majetek (včetně židovského, který předtím zkonfiskovali nacisté) a učinili z kněží státní zaměstnance. Financování to nebylo valné a špatnou správou majetku byla řada historických objektů nenávratně poškozena nebo zničena. Synkové bývalých komunistů i v této věci nezapřou své tatíky…

●●●

 

 

● Vadí vám můj Agrofert? Tak mě odvolejte, vzkázal Babiš Sobotkovi

 

»Ministr financí Andrej Babiš premiéru Bohuslavu Sobotkovi vzkázal, že ho může odvolat nebo si vybrat jiného koaličního partnera, pokud mu vadí jeho vlastnictví Agrofertu. Babiš tak v pořadu Pressklub rádia Frekvence 1 reagoval na nedávnou Sobotkovu výzvu, aby ukončil své podnikání a byl nadále jen politikem.« (iDNES.cz, 30. 3. 2014, 19:12)

─────

Předseda vlády B. Sobotka, který je v pozici ne nepodobné premiéru P. Nečasovi vůči M. Kalouskovi, by jistě rád Babiše odvolal, kdyby mohl. Už dnes je zřejmé, že daleko úspěšnější by byl v pozici premiéra M. Hašek. Je jen otázkou času, kdy B. Sobotka pochopí svou pozici a sám na postu premiéra skončí. Jeho postavení je dlouhodobě neudržitelné. Čím dříve bude vyměněn, tím lépe!

●●●

Druhý měsíc Sobotkovy-Babišovy vlády máme za sebou. Kromě neúspěšného pokusu o rošádu na ministerstvu zdravotnictví a spravedlnosti se nic podstatného nepodařilo udělat.

Zatím jedním v nejpracovitějších a nejkoncepčnějších ministrů je šéf resortu školství M. Chládek. Jako bývalý učitel ví, co má dělat, a to na rozdíl od svých kolegů na jiných ministerstvech, kteří se teprve rozkoukávají, nebo ničemu nerozumí.

Skoro to vypadá tak, jako by se za problémy ministrů Němečka a Válkové stáli ti, kterým se nelíbilo, že oba tyto ministry pochválil na samém začátku prezident M. Zeman.

Doufejme, že je to jen náhoda a že příští měsíce bude tato vláda konečně více pracovat a méně se předvádět před televizními kamerami.

 

mikes.jpgZdraví vás

 

 

Mikeš

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pieta za Rudolfa Berana – 28. února 2014, Strakonice

(Kateřina Boháčková, 16. 5. 2014 16:46)

Pieta za Rudolfa Berana – 28. února 2014, Strakonice
Zveřejněno 1.3.2014 , vložil ales
http://www.svornost.com/pieta-za-rudolfa-berana-28-unora-2014-strakonice/
001-Svornost+Selska jizda
V pátek 28. Února 2014 se na strakonickém hřbitově sv. Václava konala smuteční slavnost. Před 60 lety v důsledku neoprávněného komunistického věznění v Leopoldově zemřel československý státník, vlastenec a demokrat Rudolf Beran.
Rudolf Beran (1887–1954) nejtragičtější postava našich moderních dějin, byl dlouholetý předseda Republikánské strany zemědělského, malorolnického lidu, tzv. Agrárníků a předsedou vlády 2. republiky. Okupaci Československa velice těžce nesl, že zvažoval i sebevraždu. V dubnu 1939 byl vystřídán gen. Aloisem Eliášem. Jako silně morální osobnost v té době pomáhal českému domácímu odboji a finančně ho podporoval. Za svou činnost byl zatčen Gestapem a v roce 1942 ho nacistický režim odsoudil k 10 letům vězení, později domácího vězení, kde zůstal až do konce války. I přes tyto závažné skutečnosti byl ihned po válce zatčen a 21. dubna 1947 ve zmanipulovaném politickém procesu odsouzen ke dvaceti letům vězení a propadnutí veškerého jmění za údajnou protinárodní činnost. Člověk, který tímto rozsudkem měl po dlouhých 40 let nálepku zrádce a kolaboranta, byl ve skutečnosti statečným mužem a společně s armádním generálem Janem Syrovým nebyl dosud plně rehabilitován.
Členové a příznivci Svornosti se účastnili piety za Rudolfa Berana pořádané, naším partnerem, Sborem selských jízd Jana Žižky z Trocnova, za účasti dalších význačných hostů. Jedním z nich byl i Jan Beran z Pracejovic, potomek Rudolfa Berana. Úvodního slova se ujal bývalý senátor Ing. Josef Kalbáč, který zdůraznil význam a nespravedlivé odsouzení Rudolfa Berana. Na jeho slova navázal služebník boží generální vikář českobudějovické diecéze Mons. Adolf Pintíř. Po náboženském aspektu následovala, báseň „Nevinně trpěl Rudolf Beran“ od Beranova spoluvězně Víta Maloty. Slova se také ujali zástupci obcí spjatých s Rudolfem Beranem. Starosta Strakonic Pavel Vondrys se zmínil o zásluhách Rudolfa Berana pro Strakonický průmysl. Toto potvrzoval přítomný zástupce České zbrojovky Strakonice. Po projevech následovalo kladení květinových darů. Také naše sdružení květinou vzdalo hold Rudolfu Beranovi.
Smuteční slavnost dále pokračovala v centru města Strakonice. Symbolicky v ulici jiného agrárníka – Alfonse Šťastného, proběhla beseda „Rudolf Beran a Strakonicko“. Úvodním slovem o propojení dvou československých státníků, bratranců Rudolfa Barana a Františka Machníka nás seznámil klatovský učitel Lukáš Kopecký. Dalším bodem programu byly zdravice přítomných významných hostů. Se svým projevem vystoupili zástupci obcí Jistebnice, Padařov, Miloňovice a Pracejovice. Na ně navázal také náš delegát, předseda jihočeské regionální organizace Aleš Procházka, jenž zmínil absurditu odsouzení Rudolfa Berana, který obětoval svůj život pro československý národ v době nejtěžší, kdy pro svou protinacistickou činnost čekal smrt od Němců. Avšak odměnou za věrnost československému národu mu bylo odsouzení od svého vlastního lidu po skončení války. Na závěr zhodnotil dosavadní vývoj poznatků, pohledů na Rudolfa Berana Josef Kalbáč.
Vyvrcholením celé akce byla výzva a petice k úplné rehabilitaci Rudolfa Berana, ke které se naši přítomní členové a příznivci rádi připojili.
Kateřina Boháčková

Co do Kocourkova patří z pohledu záhadologie? National Geographic Channel aneb Mikeš v National Geographic?

(Muller, 9. 5. 2014 19:17)

Dovoluji dnes přidat na záhadologickou "notečku" upozornění na zajímavý TV seriál. Bohužel ne zatím, jak v Hrusicích přistál ET - mimozemnský kocour v botách - a skafandru... To zatím ne, stačíme si v šílenostech sami.
Dnes jsem studoval poznámky v diskuzích a popudil mne názor Exopolitiky
http://www.exopoliticsczechrepublic.cz/news/milan-pospisil/
kde jsem prosil o zveřejnění osobní přítomnosti spisovatele - záhadologa - E. von Dänikena na Slovensku a v Čechách, jak jsem připsal k článku o veteránech a jejich radostech a zejména stratech ing. Vladimíra Veselého, který se věnuje poctivě úvahám co jsou lidé. Nejen zač! Nšel jsem vzkaz Exopolitiky, že Däniken je vlastně nula.... Zajímavý názor.
Že se vše vyvíjí JE HEZKY VIDĚT na těchto videích:
http://natgeotv.com/cz/honba-za-ufo/videa
National Geographic Channel
PRŮVODCE DÍLEM

Honba za UFO: Přistávací zóna UFO?
Ryder, Ben a James učiní překvapivý objev při vyšetřování místa, kde mohlo havarovat UFO v Roswellu v Novém Mexiku.
Další program:
Úterý 20. květen v 04.24 - National Geographic Channel
Honba za UFO: Texas: oblast pozorování UFO
Tým zkoumá podivná světla na obloze nad dvěma texaskými městy a hovoří s pilotem, jenž může mít pro tuto záhadu vysvětlení.
Další program:
Středa 21. květen v 04.24 - National Geographic Channel
Honba za UFO: Temná tajemství
Tým prověřuje tvrzení, že americká vláda používá letoun mimozemšťanů k tajnému sledování obyvatel ve střední Kalifornii.
Další program:
Čtvrtek 22. květen v 04.24 - National Geographic Channel
Honba za UFO: Mimozemští kovbojové
Ryder, Ben a James míří do Skalistých hor v Coloradu, aby prošetřili řadu nevšedních případů, včetně nahlášených únosů lidí a zmrzačení dobytka.
Další program:
Pátek 23. květen v 04.24 - National Geographic Channel
Honba za UFO: Únos v Arizoně
Při vyšetřování aktivit mimozemšťanů v Arizoně se tým setká s mužem, který v roce 1993 natočil známé záběry světel nad Phoenixem.
Další program:
Sobota 24. květen v 04.24 - National Geographic Channel
Honba za UFO: Hra bezpilotních letadel
Ryder, Ben a James míří do Kennedyho vesmírného střediska vyšetřit zprávy o divných světélkujících koulích doprovázejících start vesmírné rakety.
Další program:
Úterý 27. květen v 04.24 - National Geographic Channel
Honba za UFO: Mimozemští trosečníci
Tým prochází nejdivočejším terénem na Zemi, aby prověřil pozorování mimozemšťanů v brazilském městě Varginha, přezdívaném jihoamerický Roswell.
Další program:
Středa 28. květen v 04.24 - National Geographic Channel
Honba za UFO: Farma na mimozemská mimina
Ryder, Ben a James navštíví předního ufologa v Mexiku, aby se na vlastní oči podívali na malého tvora neznámého původu.
Další program:
Čtvrtek 29. květen v 04.24 - National Geographic Channel

Vraždy v Kocourkově: Další hromadný hrob českých Němců objeven v Rudníku

(Jan Šinágl Pavlu Wonkovi, 30. 4. 2014 13:33)

Další hromadný hrob českých Němců objeven v Rudníku Zveřejněno 25. 4. 2014 10:41
Kolik jich stále zůstává neobjeveno jako svědectví o nenávisti, zbabělosti, zákeřnosti a pomstychtivosti na nevinných, bezbranných dětech, ženách, mužích, starých a nemocných lidí…?! – Stále se bojíme pravdy o naší minulosti a nás samých – Tento článek věnuji Pavlu Wonkovi, zítra uplyne 26 let od jeho smrti v komunistickém vězení 26.4.1988. Jeho otec pocházel ze smíšeného manželství, byl český Němec a maminka Češka. Viníci jsou stále nepotrestáni. Žijí mezi námi jako „ctihodní“ občané!

Veřejnoprávní ČT přinesla reportáž v hlavních večerních zprávách, byť až na konci. Hradecká policie začala vraždy v Rudníku vyšetřovat. O dalším možném hromadném hrobu Referovala iDNES 16.7.2012 v Adršpachu. Jak stále aktuální je to téma vypovídá článek Sdružení nové Sudety vyvolává vášně. Typické a samozřejmé, že proti jsou komunisté, stojící spolu s prezidentem Edvardem Benešem za touto genocidou etnika, žijícího na našem území po dlouhá staletí. Přečtěte si výtah podstatného ze článku Martina Bartoše níže! Pokuste se vžít do situace lidí. Byli z drtivé části stejnými, nevinnými oběťmi, jako oběti nacismu, fašismu a komunismu. Jde z toho mráz po zádech! Podle střízlivých odhadů zahynulo při násilném vyhnání 170.000 civilistů! Masové vraždění nevinných v době míru, jsou horšími zločiny než zločiny spáchané během války!

Desítky, možná stovky hromadných hrobů českých Němců, zůstanou z velké části neobjeveny. Dobře, že ty objevené začínají vypovídat za ty neobjevené. Je to bolestnou, ale nutnou výpovědí i o nás samých. Dokud se k těmto zločinům plně nepřiznáme, budeme se stále chovat zbaběle a pokrytecky, zůstanou naše charaktery i naše minulost pokřiveny – s patřičným dopadem pro zemi. Nevinné oběti zasluhují vždy úcty, bez ohledu na které straně. Stejně tak zasluhují pojmenování a potrestání původci a pachatelé těchto nepromlčitelných zločinů proti lidskosti. Vyhnání českých Němců bylo útokem na podstatnou část zdravé duše národa. Díky jejich nepřítomnosti, díky Benešovi a komunistům, jsme ji takřka ztratili. Až budeme plně schopni přiznat si naší vinu na zločinech spáchaných na českých Němcích, bude to signálem začínajícího uzdravení duše národa.
Jan Šinágl, 25.4.2014 http://www.sinagl.cz/domaci-zpravodajstvi/4046-dalsi-hromadny-hrob-ceskych-nemcu-objeven-v-rudniku.html

Co nového ve Zlíně skrze ČESKÝ DIALOG? - Benjamin Kuras, původním jménem Miloslav Kuraš,

(Muller, 30. 4. 2014 13:13)

http://www.cesky-dialog.net/clanek/6183-blahove-sneni-o-svete-bez-padouchu/
Benjamin Kuras, původním jménem Miloslav Kuraš, narozen 4. 4. 1944 ve Zlíně, je český, ve Velké Británii žijící spisovatel, dramatik, překladatel a publicista židovského vyznání.

Do Velké Británie emigroval v roce 1968, po Sametové revoluci začal publikovat v řadě českých periodik a vyšlo mu i několik knih v češtině. Patří mezi výrazné kritiky Evropské unie, multikulturalismu, islamismu a socialismu a na příkladu Velké Británie ukazuje českým čtenářům, kam až tyto jevy mohou dospět. V lednu 2009 bylo ohlášeno, že se stal členem přípravného výboru euroskeptické Strany svobodných občanů. Za tuto stranu kandidoval i ve volbách do Evropského parlamentu.
Je autorem 16ti anglicky psaných rozhlasových a divadelních her, které se hrály v 5 zemích, 4 anglických a 22 českých knih (k roku 2009).Jeho knihy se čtou jedním dechem, jeho divadelní hry, které se začaly hrát i u nás, např. Divadlo v Řeznické, jsou vyprodány. K jeho sedmdesátinách byl uspořádán křest jeho 30té! knihy. Nese název Bláhové snění o světě bez padouchů a navazuje na kultovní knihu Jak přežít padouchy. Pátrá po původu touhy západní civilizace přetvářet padouchy v dobrotivé lidi a společnost krutou a bezohlednou ve spravedlivou a soucitnou. Kořeny nachází v antickém Řecku a Izraeli; analyzuje jejich náboženské mýty, sleduje souběžný historický vývoj, srovnává jejich pravidla ideálního jednání a objevuje v nich víc podobností než odlišností. Zaznamenává vzájemné ovlivňování a příležitostné konflikty, které nakonec splývají v západní kultuře, která trvá dodnes. Není to knížka jen pro zasmání či zábavu, žádá od čtenáře hlubší zamyšlení, ale autorův smysl pro humor zde nechybí.

Bláhové snění o světě bez padouchů sleduje historicky průběžně trvalé napětí mezi utopickou vírou a praktickou racionalitou, které je na jedné straně hnací silou civilizační tvořivosti a na straně druhé zdrojem hromadné vražednosti ve jménu těžko uskutečnitelných „vyšších principů“.
Na snímku Zdeňka Reimanna autorka článku a spisovatel ES

23.4.14 - dotaz Hlasu Ruska

(Libor Dvořák - CRo Plus , 24. 4. 2014 19:29)

libor.dvorak@rozhlas.cz
23.4.14 - dotaz Hlasu Ruska k odezvě na rozhovor Václava Klause "že má jít o výrazný hlas opozice" pan Dvořák okomentoval, jako bezvýznamné řeči okrajového politika - více záznam pořadu CRo Plus
či
http://www.rozhlas.cz/plus/nazory/_zprava/libor-dvorak-situace-na-vychodni-ukrajine-je-stale-napjata--1343093
...Nikdo samozřejmě nevolá po zbytečných masakrech s desítkami a stovkami mrtvých, ale dosavadní postup Kyjeva chvílemi až vyvolává obavy, zda je Ukrajina samostatné státnosti opravdu schopna.

Připomeňme si historické konsekvence: Ukrajina o suverenitu v uplynulých čtyřech či pěti staletích při každé vhodné příležitosti usilovala, ale nakonec jí nikdy opravdu nedosáhla. Klaďme si proto otázku, proč. Nejnovější dvacetileté údobí svobody jí v podstatě věnoval Boris Jelcin, který Sovětský svaz v prosinci 1991 rozvalil především proto, aby definitivně dorazil svého politického soka Michaila Gorbačova.
A oč tedy v tuto chvíli na východní Ukrajině jde? Docela dobře to pojmenovává ukrajinský analytik Hryhoryj Perepelica: „Ukrajinské silové struktury si z krymské operace nevzaly žádné ponaučení.“ V debatě pro ruské vysílání BBC tento odborník prohlásil, že „situace v tomto regionu se blíží k bodu, z nějž už nebude návratu. Dnes proti silám ukrajinské armády a ministerstva vnitra stojí příslušníci elitních jednotek GRU. Už brzy je však plně představitelná plnohodnotná vojenská operace ze strany Ruska.“
Ještě lapidárněji to možná řekl politolog Leonyd Tupyčenko. Ten je toho názoru, že vhodný okamžik pro účinný zásah ukrajinské silové struktury „propásly“. Podle tohoto odborníka nejde jen o to, že v oblasti působí ruští provokatéři, ale také o to, že na východě Ukrajiny se po dlouhá léta vrstvily ekonomické, sociální a politické problémy, které jsou pro dnešní nestabilitu regionu ideální živnou půdou. O to komplikovanější případné urovnání konfliktu bude.


Klaus a dotaz Hlasu Ruska - v Interwiev ČT 24

(exprezident České republiky, 24. 4. 2014 19:38)

Václav Klaus, exprezident České republiky
24.duben 2014 - 16:12
„S tou pomocí, to se mi zdá velmi úsměvné. To je šest setin jednoho procenta HDP Ukrajiny. Nebo-li – to je maličkost. Já bych skoro váhal, kolik stál let viceprezidenta Bidena do Ukrajiny. Jestli se náhodou tyhlety hodnoty neblíží. Nebo-li ty pomoci jsou opravdu velmi sporné a bylo by dobré, aby lidé férově řekli, co od té Ukrajiny chtějí. Nevěřím, že jí budou pomáhat,“ řekl v Interwiev ČT 24 exprezident Václav Klaus.
„Zastavme jakoukoliv intervenci: z Východu nebo Západu. Nepomáhejte Ukrajině ani z té strany, ani z té strany. Pomožte Ukrajině tím, že ji necháte, aby sama o sobě rozhodla,“doporučuje Klaus.
"To, co vypuklo na kyjevském Majdanu, si myslím, že nezpůsobilo Rusko ani Putin. To vyhrotila Západní evropa, Spojené státy, všichni ti naši gerojové, hrdinové, Schwarzenbergové, Kocábové, Štětinové a další," komentoval Klaus dění na Ukrajině.

Neil Clark: Pokrytectví Západu: Jsem zmaten, můžete mi někdo pomoct?

Klaus: Parlamentní demokracie znamená povinnost volit, půjdu i k evropským volbám I když Evropskou unii považuje za omyl a selhání, v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu bývalý prezident zřejmě k urnám půjde: „Já jsem vždycky hájil parlamentní demokracii a takovou morální povinnost volit. A nemám tušení, koho bych mohl volit, pak mě nezbyde, než abych nakonec volil tu ODS. Tak snad možná, že bych v kandidátce ODS ty dvě tři jména naše,.“dodává Klaus k volbám do europarlamentu.

Na otázku co nám dalo deset let v Evropské unii Klaus odpovídá, určitě nedoporučuji zplošťování odpovědi na tuto otázku do jedné prosté věty ano, ne, plus, minus, bezvadné, tragicky špatné. Nedělám to a bylo by to hloupé a dětinské....

více kocourkovský starší in:
http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/klaus-nabidka-bidena-o-pomoci-ukrajine-je-usmevna/

Klaus o Ukrajině v ČT 24 - 22.4.14

(Muller, 23. 4. 2014 14:56)

Klaus: Ukrajina se musí rozhodnout sama. Západ způsobil neřešitelný konflikt http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/270563-klaus-ukrajina-se-musi-rozhodnout-sama-zapad-zpusobil-neresitelny-konflikt/
všemu dal korunu znalec historie a politiky ČSR, bývalý předseda ODS a president ČR, který sice správně vyzdvihuje, že Ukrajina měla být dalším členem EU a asi NATO, ale to podnítilo velkoruské ambice a stesk po dobách SSSR, ne z pohledu chvály bolševismu, ale geopolitického vlivu v tradicích carského Ruska. Jestliže USA nabízí skrze vicepresidenta pomoc 50 milionů dolarů, auta a vysílačky a Rusko občanství, kdo vyhraje?
Zatím se jen řeší dodávky plynu pro Ukrajinu - světe div se: z Německa, přes Slovensko! Takže tu máme fakticky německo-ruskou ekonomickou koalici......