Jdi na obsah Jdi na menu
 


Neustálá pomoc ‒ František Růžička

19. 5. 2020

Doba je zlá. Alespoň pro většinu z nás. V návaznosti na dřívější článek „Pomoc důchodcům“ můžeme v daném tématu pokračovat. Snad klidně a pokorně, nebo i se slzami v očích. Nejen ze Slovenska, ale i u nás již od mladší generace zaznělo, že slevy na dopravu pro důchodce (65+) jsou zbytečný luxus. Nemají co dělat, potulují se po městě, zatěžují MHD a teď ještě budou jezdit po celé republice. Dalo by se napsat, že teď jsou konečně zavřeni doma a bude s nimi pokoj… Chudáci v těch sociálních zařízeních. Nehodlám to podrobněji rozebírat. Jen si kladu otázku: Proč právě mezi touto uzavřenou a „nejohroženější“ skupinou bylo zaznamenáno tolik pozitivních případů? Nevím, nejsem sociální pracovník, ředitel daných zařízení ani odborný imunobiolog.

Ale pojďme k podstatě věci. Z televizních obrazovek i rádiových přijímačů neslyšíme nic jiného, než nářek, jak na tom – ti další – (zejména umělci a velkopodnikatelé) jsou špatně. Důchodce (tedy 65+) jsem nikde nezaznamenal naříkat. Že by to snad právě na ně nemělo žádný ekonomický dopad?

Zpravodajská redakce TV iPrima radostně oznámila, že od pondělí 11. 5. již budou otevřeny salony krásy i kadeřnictví, což mnohé ženy už potřebují. S obrazovou ukázkou a ujištěním, že pánské stříhání není nic složitého, takže se nepředpokládá zvýšení cen. O. K.

● Vysvětlení k omylu a dezinformaci. Zatím jsem platil 85,- Kč. Ještě před otevřením se na zavřených vratech kadeřnictví objevila zpráva: pánské stříhání 120,- Kč + 25,- za hygienické prostředky. Celkem tedy145,- Kč. Pětikačka se určitě nevrací, kdo by se s tím špinil. Třeba by to věhlasný komentátor Karel Voříšek dokázal matematicky vyčíslit – zda to jsou trojnásobně nižší ceny, jako v pražských hotelech, kde se teď podbízejí domácí klientele. Těm by teď venkovan přišel vhod. Když však měli zahraniční klientelu, tak je nezajímal.

Ostatně tady jde jenom o vizážní krásu. Další případ je přímo ze zdravotnictví, tedy přesně z farmacie. Je snad někdo, kdo by pochyboval o tom, jak tyto firmy hospodaří, jak se vtírají do vaší přízně? Chtěl bych vidět jejich účetní závěrky včetně oblasti „přerozdělení zisku“. Třeba žádný ani nemají, protože ho utopí v nákladech za nezdvořilou reklamní kampaň. Posuďte sami!

● Koho by občas něco nebolelo? Natož starce a stařenky (65+). Nějak se mi to matematické pojmenování „seniorů“ velice zakouslo pod kůži. Před časem (neumím upřesnit) jsem si zázračný Voltaren Emulgel zakoupil bratru do dvou stovek (již po opakovaném plošném zdražování). Současný leták fy Dr. Max změnil název na Voltaren Forte a prodejní cenu 519,- Kč akčně snižuje na 389,- Kč. Babičko, až ten váš pejsek ukončí své žití, zamlouvám si hrnek jeho sádla. Bezesporu bude účinnější. Sorry, milovníci a ochranáři zvířectva.

● Na další poznávací štaci, třeba do obchodu s potravinami, ani nemusíme. Jedna lahůdka za druhou. Tedy ta cenová! Snad také musíte nakupovat, takže podrobnější přehled netřeba dodávat. Všechny dovozce musíme litovat. Kromě „malého viru“ je „velké sucho“, nejsou otroci na práci, přepravci musí postávat na parkovištích. Takže: ani není čemu se divit.

Tomu podstatnému, že jsme zrušili drožďárny, lihovary, cukrovary…, mnoho a mnoho dalšího, výrobně a ekonomicky prosperujícího, se už nedivíme delší dobu.  A teď jeden ze strůjců zavedení onoho světového zázraku do našeho hospodaření začne burcovat lid k rebelii...! Jistě by se dalo mnohé dodat. Ale – je to spíše jen pro pláč.

Takže, babičky a dědečkové, starouškové – držte se! Nikdy nebylo tak zle, aby nebylo ještě hůř! Nasaďte si náhubky, přivřete hubinky, omezte stravování a třeba někdy (po volbách) vám dnešní opozice přisype něco do krmítek.

František Růžička, České Budějovice (Hlas svědomí)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář