Jdi na obsah Jdi na menu
 


U nás v Kocourkově 6

14. 4. 2015

Česká politická scéna se po listopadu 1989 stala nikoli službou veřejnosti, nýbrž uměním, jak se co nejrychleji a pokud možno bez práce dostat k výnosným korytům (či alespoň korýtkům) a jak se u nich udržet co nejdéle. A při této bohulibé činnosti, tedy službě sobě a svým kamarádům, si „nahrabat“ co nejvíce, aby byla naše třída politiků až nadosmrti „za vodou“.

Průvodním jevem tohoto procesu, pro nějž se používají nejčastěji pojmy, jako například „služba vlasti“, „vláda lidu“ či „zastupitelská demokracie“, jsou aféry a skandály, potvrzující nám dnes a denně, že politika se u nás zredukovala na pouhou „technologii moci“. Na konci tohoto procesu ovšem bývá obvykle proces skutečný, soudní, jehož aktéři končí na lavici obžalovaných a ve vězení.

Dlouho se našim politikům dařilo zametat všechny „kauzy“ pod koberec a za pomoci spřízněných duší z řad vyšetřovatelů a státních zástupců je „zahrávat do autu“. Jenže každá falešná hra jednou končí a pak to dostane rychlé obrátky. Také u nás to už začalo a bude to pokračovat…

A protože každý den v naší líbezné zemi přináší stále nové a nové, doslova epochální události, jimiž se nesmazatelně zapisujeme do světových dějin, rozhodli jsme se zavést rubriku kontinuálního komentování právě probíhajících událostí na naší vnitropolitické scéně. Zkrátka, každý den se u nás něco děje a my se k tomu chceme vyjadřovat – otevřeně a bez servítků.

P. S.

K tomuto textu, který vznikl před rokem, jen malé doplnění: V posledních měsících je stále zřejmější, že nákladně vydržovaný stát, který má v demokracii sloužit občanům, ve skutečnosti nefunguje a selhává ve stále větším počtu oblastí. Jedním z největších selhání tohoto druhu byly povodně v letech 1997 a 2002, dále „Kauza metanol“, výbuchy muničních skladů ve Vrběticích a v posledních dnech případ masového vraha Z. K. v Uherském Brodě.

Také o těchto kauzách chceme a musíme psát, protože občanskou povinností každého z nás je k takovému šlendriánu nemlčet, ale tvrdě ho pranýřovat a požadovat nápravu od těch činitelů, kteří za tyto oblasti veřejného života nesou odpovědnost.

REDAKCE

●●●

● Dědictví vraha z Brodu. Odškodné zaplatí manželka a syn

Pokud pozůstalí po obětech osminásobné vraždy budou žádat odškodnění, budou je muset zaplatit dědici, i když za jeho zločin nemůžou. Manželka tak například může přijít o polovinu domu. – „Pokud by se tedy u každé z osmi obětí přihlásily v průměru čtyři osoby, jsme zhruba na šestnácti milionech korun,“ spočítal právník Roman Žďárek. (Aktuálně.cz, 30. 3. 2015, 14:45)

─────

S tím asi vrah a jeho příbuzní nepočítali. Může se jim tak stát, že jim nezůstane nic. Budou-li mít pozůstalí po obětech dobré advokáty, bude rodina vraha na mizině. Snad si to uvědomí i další případní násilníci, kteří dosud žili v domnění, že všechno bude platit stát, tedy daňoví poplatníci. Nový občanský zákoník přináší zásadní změnu, která by mohla mít příznivý dopad na takové pachatele trestných činů. Uvědomí-li si, jaké „dědictví“ po sobě zanechávají, mohlo by je to od takového násilí odradit a rodinné příslušníky vést k tomu, aby jejich chování a jednání bedlivě hlídali. Následky podobného jednání jako u vraha z Uh. Brodu budou pro tyto rodiny likvidační. Nic jiného si ani nezaslouží…

●●●

● V bezpečí? Od střelby mě dělily dveře od záchodu, zlobí se přeživší z Brodu

Když sledoval tiskovou konferenci k zásahu policie v Uherském Brodě, pořádně se rozčílil. Z výsledků kontroly se totiž dozvěděl, že byl „v relativně bezpečném prostředí a nehrozilo mu nebezpečí.“ „Je bezpečné prostředí, když vás od výstřelu dělí dvoje nezamčené dveře?“ ptá se rozzlobeně přeživší Petr Gabriel v rozhovoru pro Lidovky.cz. Policie ho totiž vysvobodila až po více než dvou hodinách. - Nevím, co by dělala paní Hýbnerová (Michaela Hýbnerová, která měla šetření na starost; poznámka redakce), kdyby byla v mojí kůži. Jak bezpečné prostředí to je, když vás od jednoho výstřelu dělí prakticky dvoje dveře, jedny od vstupu na toalety a druhé od kabinky. Nejste zamčený ani zabarikádovaný, prosíte policii o pomoc a ta vám řekne, že jste v bezpečí. Ve mně to vyvolalo zděšení. Vždyť ta paní lhala.

(Lidovky.cz, 31. 3. 2015, 17:50)

─────

Reakce P. Gabriela je pochopitelná. Jen zázrakem přežil, protože policie neudělala nic pro to, aby ho osvobodila. Všechny ty řeči soudružky (hovořila přesně jazykem předlistopadových policistů, strážců ideové čistoty komunistického režimu) M. Hýbnerové byly jenom alibistické kecy zkompromitovaných a neschopných policajtů „demokratické“ ČR, které platíme ze svých daní, aby neudělali nic, když to zrovna občané potřebují. Taková policie je nám k ničemu a měla by být zrušena. - Když jsem poslouchal bláboly této soudružky, měl jsem dojem, že jsem na tiskové konferenci absolventů zvláštní školy. Pokud tito lidé mají vysokou školu, měli by vrátit neoprávněně získané vysokoškolské diplomy. U mě by ani jeden z nich neudělal maturitu, natož aby byl připuštěn k vysokoškolskému vzdělávání.

●●●

● ANO dluží Babišovi 65 miliónů

Svému zakladateli a předsedovi Andreji Babišovi dluží hnutí ANO 65 miliónů korun, vyplývá to z výroční zprávy o hospodaření, kterou hnutí předalo Sněmovně. Podle zprávy se jedná o bezúročnou půjčku. - O tom, že hnutí dluží, informoval už na únorovém sněmu ANO poslanec Jan Volný. Uvedl tehdy, že se hnutí letos pokusí dluh splatit. (Novinky.cz, 31. 3. 2015, 19:08)

─────

Tak to tu ještě nebylo. Zdá se, že to je ten nový vítr, který věje od A. Babiše. Kdepak asi vzal tolik peněz, že si může dovolit sponzorovat vlastní politické hnutí? Měl by se chovat jako správný sponzor, nikoli jako lichvář, který chce všechno do koruny zpět a ještě na tom vydělat.

●●●

● Petr Hampl: Zeman je hrdý a správný buran. Je tu příliš rozmazlených hajzlíků, co nechtějí pracovat ani bránit vlast. Češi odmítají válčit s Ruskem. A mávání konvoji USA…

Podle pravicového sociologa jsou pro Němce Češi podlidé. Němci prý není líto zabít špinavého Čecha. Pokračovatelé Solženicyna jsou u nás označováni za komunisty a bývalí estébáci vítají americký konvoj a naznačují, že Rusové jsou méněcenná rasa předurčená k bolševismu. Dle Hampla musíme mít odvahu hlasitě říkat, že současná americká politika vůči Rusku je hloupá a nebezpečná stejně jako její postup vůči islámu. Hrdý buran hájí svoje zájmy. Klidně se uprdne v přítomnosti knížete, nebo dokonce knížete kopne do zadku, je-li to zapotřebí. Prvním mezi burany je Zeman. - Hlavní proud české inteligence už od 20. let intenzivně pracoval na tom, aby komunistům ulehčil cestu k moci. Ti lidé obdivovali Stalina, omlouvali koncentrační tábory v Rusku, podporovali veškerá omezování občanských svobod. Podívejte se na Rakousko. Bylo okupováno Rudou armádou až do 50. let, a přesto tam nebyla nastolena marxistická diktatura. O tom, že Československo nešlo rakouskou cestou, o tom nerozhodl žádný Rus. O tom rozhodla pražská kavárna. - Vnukové těch levicových intelektuálů, kteří tu pohromu zavinili, dnes spílají do komunistů Rusům, jejichž dědečkové byli umučeni v komunistických koncentračních táborech. Pokračovatelé Solženicyna jsou označováni za komunisty a bývalí estébáci vítají americký konvoj. (ParlamentníListy.cz, 1. 4. 2015, 7:47)

─────

Tak přesnou analýzu stavu naší společnosti jsem už dlouho nečetl. Sociolog P. Hampl je jedním z mála, kdo se nebojí říkat pravdu o tom, jak na tom jsme. Přesněji: jak jsme na tom špatně. Problémy se neřeší a místo toho se hrají pouze politické hrátky. Typické je politické prospěchářství, konjukturalismus, ideová bezzásadovost, duchovní vykořeněnost a podléhání měnícím se módním trendům. Momentálně se to nejvíce projevilo během průjezdu amerického konvoje, z něhož se stalo politické divadýlko těch, kteří nemají příliš čisté svědomí a podobně jako premiér B. Sobotka se točí jako korouhvička ve větru. Kam nás mohou tito „politici“ dovést, je vcelku jasné. S nimi nás žádná budoucnost nečeká. Chybí znalost dějin a poučení z nich, ale i vize, kam chceme kráčet. Politiku ovládli nedovzdělaní amatéři, kteří si hrají na „ředitele zeměkoule“, ale o skutečném životě nevědí nic, protože nemají žádné životní ani profesní zkušenosti. Svůj dosavadní život strávili v politickém „akváriu“ – bez kontaktu s okolním světem. Typickým příkladem je B. Sobotka či J. Dienstbier. Nedávný 38. sjezd ČSSD ukázal, že žádná politická strana dnes nehájí zájmy obyčejných pracujících občanů této země, kteří ještě v listopadu 1989 tvořili dvě třetiny populace.

●●●

● Štětina: KSČM před soud! Kolaboruje s Kremlem

Europoslanec Jaromír Štětina žádá v otevřeném dopise premiéra Bohuslava Sobotku k netradičnímu kroku. Chce po něm, aby nechal vypracovat žalobu na komunistickou stranu. - Politik požádal v úterý dopisem předsedu vlády Bohuslava Sobotku, aby nechal vypracovat návrh správní žaloby na KSČM. „Europoslanec Štětina se přitom odvolává na dosud platné usnesení Senátu PČR č. 511 ze dne 30. října 2008, v němž se Senát domnívá, že KSČM porušuje Ústavu ČR a zákony České republiky," píše se doslova v tiskové zprávě, kterou zveřejnil na Facebooku.

„Komunistická strana Čech a Moravy se stala frontmanem českého kolaborantského prokremelského hnutí, což je výrazným ohrožením bezpečnosti našeho státu a dalším porušením ústavních principů naší země," vysvětluje Štětina, co ho přimělo k takto rázné akci. (EuroZprávy.cz, 1. 4. 2015, 11:41)

─────

Jako bývalý člen KSČ by měl Štětina vědět, že KSČ/KSČM nikdy nedělala nic jiného – pouze kolaborovala s Moskvou. A to již od přijetí 21 podmínek Komunistické internacionály. Štětina by proto neměl „objevovat Ameriku“ a měl by být ve svém tažení proti komunistům důslednější. Zatím se mu to moc nedaří.

●●●

● Pravice v Česku neexistuje, ODS padla kvůli proamerikanismu, řekl Klaus

Podle bývalého prezidenta a zakladatele ODS Václava Klause pravice v Česku prakticky neexistuje. "Říkám to nerad, ale je to pravda. Tak velká síla, jakou pravice měla hned po roce 1989, byla jakási historická aberace, výjimka. Komunismus natolik zdiskreditoval levici, že jsme mohli načas získat vliv, který de facto tradici naší země neodpovídal," řekl exprezident v rozhovoru, který vyjde ve čtvrtek v týdeníku Ekonom. - Příčiny pádu ODS vidí ve ztrátě transformačního patosu a sázce na laciný antikomunismus i barvotiskový proamerikanismus. - “To, co teď předvádí Miroslava Němcová, to nevěřím vlastním očím. Žádné takové výroky za těch deset let, co jsem ji v ODS znal, nepronášela a najednou se stala radikální komunistobijkou. A to, jak v ODS začali mít stále větší sílu lidé jako Saša Vondra a s ním spojená mladá generace, kteří vsadili na triviální a barvotiskový proamerikanismus, to je další úder, který ODS dostala,” konstatoval Klaus. (Hospodářské noviny, 1. 4. 2015, 12:53)

─────

Klaus to řekl naprosto přesně. Tak to je! ODS už dávno není pravicovou stranou a na pravici si pouze hraje. Dnes těm řečem nikdo nevěří, a proto nastal útěk členské základny do jiných stran nebo z politiky ven. ODS přestala být „výtahem k moci“. S politickými zoufalci typu M. Němcové se žádný zázrak očekávat nedá. Nic na tom nezmění ani naivní P. Fiala, který by jako politolog měl vědět, že v politice to tak chodí, a neměl by předstírat, že je to jinak. Ne, není…

●●●

● Průzkum: ANO v březnu o pětinu oslabilo, jen těsně by porazilo ČSSD

Hnutí ANO by nyní vyhrálo sněmovní volby před druhou ČSSD. Vyplývá to z březnového průzkumu agentury ppm factum. Proti únorovému průzkumu ANO oslabilo v počtu hlasů téměř o pětinu. Mírně ubylo i hlasů pro sociální demokraty, posílily naopak KDU-ČSL a TOP 09/STAN. - Podíly hlasů se v průzkumech různých agentur liší, třeba podle CVVM hlasů pro ANO přibylo a hnutí by získalo 33 procent. - ANO by ve volbách do Sněmovny, pokud by se konaly teď, dostalo podle ppm factum 21,3 procenta, kdežto v průzkumu na přelomu února a března obdrželo 26 procent. ČSSD proti předchozímu průzkumu oslabila z 21 na 19,5 procenta hlasů. (Lidovky.cz, 1. 4. 2015, 15:34)

─────

Hnutí ANO 2011 je na sestupu, který se už nezastaví. Pro mnohé voliče tohoto hnutí se ukázalo, že politický projekt Agrofertu byl jen účelovou záležitostí, jak Babiš vydělá miliardy ze státního rozpočtu pro svůj podnik. Dnes už to chápou i ti méně chápaví…

●●●

● Babiš jel místo Sněmovny na lyže. Nepůjdeme si zabruslit? bavil Kalousek poslance

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) tráví celý týden na lyžích ve francouzských Alpách, a tak zmešká schůzi Sněmovny, která po několikatýdenní pauze pokračuje od úterý. Jeho nepřítomnost ve středu zkritizovala opozice. - Do Babiše se krátce před 17. hodinou opřel jeho obvyklý kritik, první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Rozčílil se nad tím, že z programu schůze musely být na příští týden přesunuty některé zákony, které vyžadují přítomnost právě ministra financí. A to prý s odůvodněním, že je Babiš zaneprázdněn. - „Já jsem se marně pídil po důvodu, čím může být zaneprázdněn první místopředseda vlády, když zasedá Poslanecká sněmovna. Přemítal jsem o nějakých závažných mezinárodně-politických jednáních, například o karuselech,“ zamyslel se Kalousek a připomněl téma karuselových obchodů, jejichž častým zmiňováním Babiš proslul. Část poslanců tím rozesmál. „Ne. On si jel zalyžovat,“ pokračoval předseda poslanců TOP 09. (Novinky.cz, 1. 4. 2015, 18:09, aktualizováno 18:39)

─────

Babiš se zřejmě domnívá, že když má miliardy, tak si může dovolit cokoliv. Tady nejlépe vidíme, jak je jeho nadřízený B. Sobotka slabý jako desetkrát vyvařený čaj. Co to je za premiéra, jehož první místopředseda si dělá, co chce? Není mu před miliony voličů ani trochu trapné, že vypadá jako hlupák? Co s takovým předsedou vlády? Vyměnit! Nikoli za Babiše, ale za někoho zodpovědnějšího, pro něhož je práce pro demokracii službou veřejnosti, nikoli zábavou či kratochvílí.

●●●

● Ožralý Kalousku, naštval se Andrej Babiš

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš se ostře pustil do místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. Ten totiž kritizoval Babiše, že místo práce v Poslanecké sněmovně odjel na dovolenou lyžovat. Ministr Babiš na svém twitterovém účtu napsal, že raději tráví s dětmi prázdniny, než aby poslouchal „ožralého Kalouska“. (ParlamentníListy.cz, 2. 4. 2015, 13:37)

─────

Babiš se chová pouze tak, jak mu to jeho političtí spoluhráči dovolují. Nedělá nic mimořádného, ale je pouze víc vidět než ti ostatní, hlavně než ty nejrůznější politické „nuly“, které dřepí v PS dlouhá léta, ale žádná práce za nimi vidět není. Na celé věci je nejhorší to, že Babišovi nikdo nebyl schopen říci, co se smí a co ne. Měl by to především udělat předseda vlády, který se ho bojí, ale po straně kuje pikle proti němu, a předseda PS J. Hamáček, který je ještě slabší než Sobotka. S takovými „politiky“ toho moc nenaděláme. Budou se muset urychleně vyměnit!

●●●

● Kontrola zásahu v Brodě: Když jde o život, policajt nepomůže

Komentář Martina Fendrycha: Kontrola zásahu v Uherském Brodě odhalila: Když se střílí, je to na nás. Hlídkař se stáhne. Není na "aktivního střelce" vycvičen. - Výsledek kontroly je napsaný tak, aby se vlk nažral a koza zůstala netknutá. Jenomže „civil-policie“ je nám na baterky. Neplní heslo Pomáhat a chránit. - Ruku na srdce: po kontrole policejního postupu v Uherském Brodě jsme se nic dobrého, nic povzbuzujícího nedozvěděli. Když se střílí, je to na nás. Ne na nich. (Aktuálně.cz, 2. 4. 2015, 7:30)

─────

Martin Fendrych, který léta pracoval jako náměstek ministra vnitra, ví dobře, o čem píše. Shoduje se rovněž se stanoviskem SN: taková policie je nám k ničemu. Co s tím budete, páni politici, dělat? Toto je zase na vás. Když to nevyřešíte, půjdete od válu! Zdá se, že to bude velmi brzy.

●●●

● Němcová se zbláznila a ODS vedou šílenci. Je mi líto, že jsem k nim patřil, říká bývalý straník

Tomáš Haas, který nedávno vystoupil z ODS, se ostře pustil do svých bývalých kolegů. Všichni se zbláznili, takhle se pravicová strana nechová, rozjel se Haas na sociální síti. - „Myslím si, že paní Němcová se definitivně zbláznila. A že ODS už nevedou normální lidé, ale šílenci. ODS se rozhodla, že se poveze na vlně rusofóbie, kterou aktivně pomáhá vyvolávat. Volat po cenzuře a 'seznamech závadných serverů' přeci není projevem pravicového politika a pravicové politické strany. Co bude příště, seznamy nespolehlivých a rozkladných osob? Kde to jsme? V době nacistické okupace, nebo 'diktatury proletariátu'?" rozčiluje se Haas. (ParlamentníListy.cz, 3. 4. 2015, 8:59)

─────

Vzpomínáte si, jak po pádu P. Nečase chtěla být M. Němcová premiérkou? Dovedete si představit tu pohromu? To by bylo stejné, jako kdyby po smrti K. Gottwalda chtěla vykonávat jeho funkci M. Gottwaldová. Taky žena z lidu bez vysokoškolského vzdělání – podobně jako M. Němcová. Copak jí bránilo, aby si nějakou tu vysokou školu udělala? Třeba plzeňská práva, kde úspěšně vystudovali její straničtí kolegové J. Ruml, J. Pospíšil či M. Benda?

●●●

"Sobotka je neskutečný idiot." Advokát nemá pochopení pro premiérovo rozhodnutí

Bohuslav Sobotka při čtvrtečních interpelacích ve sněmovně přiznal, že podpoří návrh lidovců, aby byl Velký pátek prohlášek na svátek. Tohle nemá obdoby, zlobí se na premiéra advokát Jiří Vyvadil. - Tento krok ale nepotěšil advokáta a bývalého soudce Jiřího Vyvadila. „To je neskutečný idiot. A potom se divme, že ČSSD zcela selhala v církevních restitucích. Až někdo pískne, že ho jdeme vymést ze Strakovy akademie, přidám se, jakkoliv jsem jinak pokojný občan. Co ten vůl dělá, nemá obdoby. Šílenec," komentoval premiérovo rozhodnutí na svém facebookovém profilu Vyvadil. „Sobotku je třeba jako premiéra odstranit," dodal advokát. (EuroZprávy.cz, 3. 4. 2015, 12:12)

─────

Další výrok, který by se měl tesat do kamene, nejlépe do mramoru, aby naši potomci věděli, jaké „osobnosti“ řídily tento stát. Časem nikdo nebude věřit tomu, co všechno bylo v této zemi možní a „normální“.

●●●

● Zapomenutý kufr ministra Jurečky: Bylo to jinak. Zavazadlo je na cestě poštou

ParlamentníListy.cz přinesly článek popisující, jak se ministr Marian Jurečka při návštěvě USA vracel vládním speciálem pro zapomenutý kufr. Jak se ale ukázalo, informace nebyla zcela pravdivá. Ministr Jurečka totiž následně informoval ParlamentníListy.cz o skutečném stavu věci, který se od zveřejněných informací značně liší. (ParlamentníListy.cz, 3. 4. 2015, 12:14)

─────

Tak mladý a už tak zapomnětlivý. Co bude dělat, až bude mít padesát nebo i více let? Tady asi nebude platit ono známé z komunistických časů: Mládí vpřed! Nebo ano? Příště by ho B. Sobotka neměl nikam do zahraničí pouštět. Ať sedí doma, případně ať se vrátí zpátky ke svému traktoru.

●●●

● Kalousek je had, sprostý chlápek a závistivý lump, promluvil na ČT Babišův Komárek. Chtěl mu to prý říci i do očí, ale někam mu zmizel

Druhou polovinu týdne zpestřoval politickou realitu ministr financí Andrej Babiš, když z dovolené na horách přes Twitter vysvětloval, že raději bude s dětmi na lyžích, než aby seděl uprostřed sněmovní žvanírny a poslouchal „ožralého Kalouska“. (ParlamentníListy.cz, 3. 4. 2015, 22:53)

─────

Komárek konečně promluvil. Už totiž hrozilo, že by se na něho mohlo zapomenout. Na to, jak dobrý novinář to kdysi býval, je jeho politické působení spíše tristní. Měl toho zapotřebí, aby se kompromitoval spoluprací s Babišem? Myslel na památku svého otce, sociálního demokrata? Asi ne.

●●●

● Sláva v pražském metru. Premiér otevřel nové stanice na trase A

Praha prostřednictvím premiéra Bohuslava Sobotky slavnostně zahájila provoz nové části metra na trase A. První cestující se čtyřmi novými stanicemi prochází od 15. hodiny, kdy začal veřejný provoz. Slavnostní otevření přilákalo stovky lidí. - Prodloužení metra do Motola společně otevřeli premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou (za ANO) a vedením dopravního podniku v nové stanici Nádraží Veleslavín. ( iDNES.cz, 6. 4. 2015, 11:37, aktualizováno 16:11)

─────

Sobotka se spojí s kýmkoliv, jen aby se udržel u moci. Nějaké zásady ho vůbec nezajímají. Ukazovat se na veřejnosti s někým takovým, jako je Krnáčová, to je opravdu jen pro silné žaludky.

●●●

● Vzkaz z Hradu po přestřelce Zeman-Schapiro: Premiér Sobotka nepřekvapil. Opět se ukázalo, kdo je kdo

Vzápětí po tom, co dnes český premiér ostře zkritizoval prezidenta za jeho příkrá slova na adresu velvyslance USA v ČR Andrewa Schapira, se ozval mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček. Možná poněkud překvapivě zdůraznil, že jej premiérova reakce vůbec nepřekvapila. - Na Sobotkův výrok vzápětí zareagoval Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček: „Vyjádření Bohuslava Sobotky, bohužel, to výrazně podtrhuji, bylo očekávatelné, a proto vůbec nepřekvapilo. Otázkou je, jak by pan premiér reagoval v podobné situaci – kdyby třeba ruský velvyslanec loni uvedl, že jeho podzimní cesta do USA je ‚prekérní‘.“ (ParlamentníListy.cz, 6. 4. 2015, 15:24)

─────

Sobotka zůstal věren svému charakteru. Podrazák zůstane podrazákem a zrádce zrádcem. Prezident Zeman to řekl jasně. Od Sobotky se nedá čekat nic dobrého. Je schopen spojit se třeba i s ďáblem, jen aby se udržel u koryta.

●●●

● Senátor Veleba: Chtěli jsme zlepšit fungování ČT. Ale Sobotka svým senátorům zakázal to podpořit

Senátor Jan Veleba před čtrnácti dny stáhl svůj návrh na projednávání změny zákona o koncesionářských poplatcích pro Českou televizi a tvrdí, že Bohuslav Sobotka sociálnědemokratickým senátorům zakázal návrh podpořit. Veleba nyní plánuje další kroky a věří, že nakonec uspěje. (ParlamentníListy.cz, 6. 4. 2015, 15:02)

─────

Opravdu senátor Veleba čekal, že by se Sobotka pochlapil a začal se chovat normálně? Netušil jsem, že má Sobotka takovou moc a že ho všichni poslouchají. Tomu nevěřím a příští volby jasně potvrdí, že to tak není. Obhájení předsednického postu na nedávném sjezdu nic neznamená. Nebyla totiž žádná jiná nabídka. V parlamentu začalo fungovat heslo „Všichni proti Babišovi“.

●●●

● Jiří Vyvadil: Havlistické klubko zmijí se má čile k světu. Že USA chtějí Zemana svrhnout, chápe každé malé dítě

USA, jsou mezi národy světa (nehovořím o politicích) brány podle výzkumu mezinárodních agentur spolu s Izraelem a Severní Koreou za největší ohrožení světového míru. Že jejich hlavním prostředkem je vyvolávání začasté nelegitimních válek jsoucích v rozporu s mezinárodním právem. Že převraty a puče patří k přirozené výbavě jejich „diplomatické aktivity“, ví snad každé dítě. - Zatímco v Maďarsku si po jedovaté slině McCaina na Orbána, musel americký velvyslanec v Budapešti naklusat na kobereček, u nás si česká vláda si mne radostí ruce, jak Shapiro dává Zemanovi kapky. - Co také čekat od dua Sobotka – Zaorálek? Oba dva kdysi Zemana zradili, a v závětří čekají, jaké další kroky americká strana podnikne proti českému prezidentovi. - Ale měli bychom vědět že havlistické klubko zmijí se má čile k světu, že útoky nejen Schapira, ale USA jako celku proti českému prezidentovi budou sílit. A musíme se na to připravit. (ParlamentníListy.cz, 6. 4. 2015, 16:26)

─────

Advokát Jiří Vyvadil má pravdu v tom, že havlismus představuje po smrti bývalého prezidenta V. Havla větší nebezpečí, než jaké bylo za jeho života. Havlisté jsou rozesetí po všech politických stranách, ve sdělovacích prostředcích i ve státních úřadech. Budou dělat všechno pro to, aby se u svých výnosných korýtek udrželi co nejdéle. Havlismus je stejně pokrytecký, jako bylo kdysi chování komunistů, kteří obhajovali tuto zhoubnou ideologii, i když věděli, že je to cesta do pekel, ale dobře zaplacená pro ty, kteří seděli na těch správných židlích.

●●●

● Schwarzenberg: Budu končit, vzpomínejte na mě takhle

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg je stále ve skvělé kondici a na konci roku se opět chystá kandidovat na předsedu strany. Proč? Jednoduše proto, že ho to baví. I přesto se ale domnívá, že za pár let v politice skončí a chce, aby se na něj vzpomínalo. - Kníže si proto už nyní rýsuje plány, čemu se bude po odchodu z politiky věnovat: "Mám vnoučata, na ně se těším. Chci podniknout několik cest. Chci v klidu zase číst," svěřil se. Rád by, aby se o něm po jeho odchodu psalo jako o politikovi, který "nenudil". (EuroZprávy.cz, 7. 4. 2015, 11:04)

─────

Plánů má kníže pán, jako by tu měl být do 150 let. Ale je dobře, že si uvědomuje, že každý politik by měl jednou odejít – pokud možno včas. Nejsem si jist tím, že to K. Schwarzenberg dokáže poznat. Pochlebovači kolem něj mu to jistě nedovolí, protože nikdo z nich si neumí představit, co bude následovat po jeho odchodu. Už teď je tato strana na trvalém sestupu a do konce roku se nemusí dostat ani do parlamentu.

●●●

● Babiš: Tak ať si ČSSD udělá koalici s Kalouskem

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) si v rozhovoru s novináři nebral servítky. Lídři opozice i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podle něj udělali podraz, když ho kritizovali za velikonoční dovolenou. Sociální demokraté s ním prý nemluví jako s koaličním partnerem a můžou si klidně udělat koalici s Miroslavem Kalouskem, šéfem poslanců TOP 09. Právě Kalousek podle Babiše může zasednout v dozorčí radě Čepra, aby viděl, jak se daří byznysu s biopalivy vicepremiérovy firmy Agrofert. (Echo24.cz, 7. 4. 2015)

─────

Babiš by neměl ČSSD radit, co má dělat. Sobotka na nové koalici jistě již pracuje. S Kalouskem si rozumí za ta dlouhá léta vysedávání v parlamentu velmi dobře. Aspoň ví, co od něho může očekávat. Na rozdíl od Babiše, u něhož to jasné není.

●●●

● Kalousek je lhář jako Goebbels, přitvrdil Babiš

Ministr financí Andrej Babiš se ohradil proti nařčením prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, který říká, že daňové zvýhodnění biopaliv je tunelem na státní rozpočet. Podle Babiše se Kalousek řídí heslem Stokrát opakovaná lež se stává skutečností, které podle něj zastával i nacistický propagandista Joseph Goebbels. (Novinky.cz, 8. 4. 2015, 16:07)

─────

Nechme se překvapit. Teprve čas ukáže, kdo z těch dvou pánů je skutečný lhář. Možná to budou oba dva. I to se v politice občas stává. Babiš v každém případě ztrácí nervy. A do konce volebního období jsou ještě dva roky. Prekérní situace, jak by řekl americký velvyslanec A. Shapiro.

●●●

● Přiznej korupci, dostaneš podmínku, ukázal proces s Rathem

Status spolupracující obviněné se nesmírně vyplatil jedné z hlavních úplatkářek Ivaně Salačové. Místo zhruba šestiletého vězení vyvázla s podmínkou. Soudce tím stanovil precedens pro jiné kauzy. (Aktuálně.cz, 9. 4. 2015, 11:06)

─────

Proces s D. Rathem je typickou ukázkou toho, jak se kdosi inspiroval politickými procesy s tzv. „nepřáteli socialismu“ z 50. let 20. století. Až z toho běhá mráz po zádech. Dnes je zřejmé, že nikoho nečeká šibenice, ale může na dlouhá léta přijít o svobodu a o velké peníze. Je to přesně jako v těch 50. letech: „Když se přiznáš, straně to pomůže a tvůj trest nebude tak přísný.“ Rath je na poměry v naší politice velmi inteligentní člověk, takže na tuto paralelu upozornil už dávno. Ostatně chování státního zástupce (dříve prokurátora) P. Jiráta je totožné s tím, co kdysi předváděl před filmovými kamerami prokurátor J. Urválek. Jirát by se měl proto stát prvním laureátem státní ceny za kolaboraci se státní mocí jakéhokoliv režimu. Rozdíl je pouze v tom, že v 50. letech jsme tady měli poradce ze SSSR; teď tahají za nitky našich politických loutek režiséři z USA (nikoli z Hollywoodu).

●●●

● SANEP: ČSSD poprvé předstihla hnutí ANO

Pokud by se aktuálně konaly hypotetické sněmovní volby, ČSSD by s aktuálním ziskem 23,2% hlasů rozhodnutých voličů poprvé v pravidelném měření volebních preferencí od prosince 2013, předstihla doposud dominující hnutí ANO (22,9%). (prvnízprávy.cz, 9. 4. 2015, 11:04)

─────

Je to důsledek nikoli „dobré“ politiky ČSSD, nýbrž politických chyb, které začíná ANO 2011 chrlit jako na běžicím pásu. Babiš a jeho užší vedení hnutí ANO se po nedávném sněmu vydali na cestu do pekel. Teď už bude následovat jen sestup a pak pád do bezvýznamnosti. Babiš promeškal šanci na vyvolání předčasných voleb. Současné projednávání podpory biopaliv v Poslanecké sněmovně ještě více prohloubí doutnající konflikt mezi ANO a ČSSD. Všechno nakonec skončí vypovězením koaliční smlouvy a předčasnými volbami.

●●●

● V 18 k odvodu. Vláda schválila novelu branného zákona, týkat se má i žen

Vláda schválila návrh novely, která armádě umožní začít s odvody. Nově by se týkaly i žen. Normu nyní dostanou k prostudování zákonodárci. Změna by umožnila vyslat aktivní zálohy na zahraničí misi, neznamená však obnovení základní vojenské služby. (iDNES.cz, 8. 4. 2015, 22:25, aktualizováno 9. 4. 2015, 0:05)

─────

Kdo chce, ať tomu věří. A kdo vidí a slyší, tomu je jasné, že se schyluje k válce. Zatím si nikdo netroufá odhadnout, jak velký to bude konflikt, ani zda se nás bude týkat. V každém případě nás čekají nelehké časy a našim mladým není co závidět. Slibovaný „ráj na zemi“ se nekoná a teď ještě ty odvody. Jak známo, zákony se mohou měnit podle politické situace, takže odvody jsou jen začátkem…

●●●

● Podle premiéra nejsou Mašínové vhodní na státní vyznamenání

Bratři Ctirad a Josef Mašínové, kteří v 50. letech minulého století vedli ozbrojený boj proti komunistickému režimu, nejsou podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) vhodnými kandidáty na státní vyznamenání. Předseda vlády to dnes uvedl ve Sněmovně při interpelacích. Reagoval tak na dotaz komunistického poslance Jiřího Valenty, který připomenul, že Mašínové byli na vyznamenání Parlamentu opětovně navrženi. - „Příběh bratrů Mašínů společnost rozděluje, polarizuje, a nemyslím si, že jsou to vhodní kandidáti na to, aby obdrželi z rukou prezidenta republiky státní vyznamenání,“ uvedl Sobotka. - Důvodem podle premiéra není to, že bojovali proti totalitnímu režimu po vzoru svého otce, brigádního generála a člena protinacistické odbojové skupiny Tři králové Josefa Mašína. Vhodnými adepty nejsou kvůli některým svým činům, míní Sobotka. - „Činy, kterých se dopustili, byly činy zbytečné, byly to činy kruté a byly to koneckonců činy, které pak následně byly použity propagandistickou mašinérií i proti nim. Čili můj názor je takový, že kdybych byl v pozici prezidenta republiky, pokud jde o bratry Mašíny, tak bych jim vyznamenání nepropůjčil,“ dodal předseda vlády. (ParlamentníListy.cz, 9. 4. 2015, 17:03)

─────

O místě některých osobností v dějinách naštěstí nerozhodují lidé, jako je B. Sobotka. Zbabělci jeho typu nikdy žádné místo v dějinách mít nebudou, alespoň ne v těch oficiálních. Takové politické nuly vždy sloužily jen jako „užiteční idioti“, a když dosloužily, mohly jít, protože nikomu nechyběly. Ani B. Sobotka nikomu chybět nebude, až skončí v propadlišti dějin. Zatím dělá všechno pro to, aby to bylo velmi brzy. Sociální demokracii hrozí, že pod vedením tohoto bezzásadového „politika“, typického představitele generace Husákových dětí, skončí ve zmíněném propadlišti spolu s ním. Ještě je čas zbavit se Sobotky a zachránit se! – Pro ty čtenáře, kteří by se chtěli o případu bratří Mašínů dozvědět něco víc než jen nekonkrétní sobotkovské bláboly, nabízíme starší text z tištěných „Svobodných novin“ z období let 2003-2004. Odkaz na něj naleznete zde.

●●●

● Babišovy Lidovky: ANO drtivě vede! Tři renomované agentury tvrdí opak!

Pokud by se na konci března konaly volby do Poslanecké sněmovny, jasně by uspělo hnutí ANO s 30,3 % hlasů, následované s větším odstupem sociální demokracií (18,7 %) a KSČM (14,6 %). Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu volebních preferencí agentury STEM. (prvnízprávy.cz, 9. 4. 2015, 16:08)

─────

Že by „poslední bitva vzplála“? Soupeření ČSSD a ANO vstupuje do konečné fáze. Teď se teprve ukáže, kdo lže a kdo podvádí v průzkumech veřejného mínění. Spíše věřím Babišovým Lidovkám než jakési agentuře SANEP, o které jsem v životě neslyšel.

●●●

● Lhář, tunelář, symbol korupce, rozčílil se Babiš na Kalouska

Tak ostrá výměna názorů mezi ministrem financí, šéfem ANO Andrejem Babišem a exministrem Miroslavem Kalouskem z TOP 09 se ještě ve Sněmovně neodehrála. „Nechť Kalousek vrátí miliardy, co tu nakradl. Tady je problém, že jedenácté přikázání pana Kalouska zní Neprokážeš,“ rozčílil se Babiš v průběhu interpelací. - „Tenhle člověk mi tady něco káže, to je neuvěřitelné, taková drzost. Já kdybych měl za sebou to, co on, tak lezu kanálama. Já mám střet zájmů, to všichni věděli. I voliči. Ale pan Kalousek nehlásil střet zájmů s Hávou, když Háva prodal solár ČEZu. Ani nehlásil svůj byt, že zdělil od Hávy,“ křičel ve Sněmovně šéf hnutí ANO a ministr financí. (iDNES.cz, 9. 4. 2015, 17:25)

─────

Konflikt mezi Babišem a Kalouskem graduje. Kdo z nich skončí ve vězení? Kdo je větší zloděj, lhář a podvodník? Prokáže se to někdy?

●●●

● Když vám šlo o křeslo, to jste bojoval. Němcová se pustila do Sobotky

Při čtvrtečních interpelacích ve sněmovně bylo veselo. Miroslava Němcová opat vytáhla téma Zeman a Moskva. A to, co jí premiér Sobotka odpověděl, ji rozhodně nepotěšilo. Proto se do něj ostře pustila a nenechala na něm nit suchou. - „Musím se zeptat, jak to, že jste šel do velkého a otevřeného konfliktu vy sám, ve chvíli, kdy vám šlo o vaši premiérskou židli. Postavil jste se prezidentovi, který se připravoval na druhý ústavní puč. Kde se domlouval s částí vašich spolustraníků na tom, jak by vás odstranil. Tehdy jste všechny síly mobilizoval, abyste mohl usednout na premiérskou židli. Jak to, že nyní nejste schopen se postavit prezidentovi, pokud jde o obranu zájmů České republiky, pokud jde o její dobrou pověst u spojenců, jak NATO, tak v Evropské unii. Kde jsou vaše hodnoty?" nařkla Němcová premiéra z pokrytectví. (EuroZprávy.cz, 9. 4. 2015, 18:30)

─────

M. Němcová se v poslední době velmi rozčiluje kvůli čemukoliv. Chápu její pocity, protože šance, že by mohla být příště zvolena do parlamentu, je nulová. Jedna z „šedých myší“ ODS, které v této straně zůstaly i po debaklu s P. Nečasem, marně čeká, že vývoj přinese zvrat. Žádný se konat nebude. To spíš „funus“ tzv. české pravice, která dokázala pokazit všechno, na co sáhla. Pozdní antikomunismus lidí, jako je M. Němcová, jen ukazuje, jak prázdná byla celá politika po r. 1989: hlásala sice různá bezzubá hesla proti komunistům, ale fakticky nebyla schopna pro skutečné vyrovnání se s komunistickou minulostí udělat zhola nic – kromě prázdných řečí.

●●●

● Zimola se vrátil do vedení ČSSD, Škromach neprošel

Ústřední výkonný výbor ČSSD v sobotu zvolil dalších deset členů předsednictva. Dostali se do něj mimo jiné předseda Senátu Milan Štěch, ministr školství Marcel Chládek, bývalá senátorka Alena Gajdůšková a jihočeský hejtman Jiří Zimola. Neprošel senátor Zdeněk Škromach. (Novinky.cz, 11. 4. 2015, 12:49, aktualizováno 13:02)

─────

Škromach byl potrestán za svou „troufalost“, když ohlásil – dokonce bez podpory své vlastní strany – kandidaturu na funkci prezidenta republiky. No, řekněte, není to drzost? Vždyť tato funkce je přece „rezervována pouze pro J. Dienstbiera ml.!

●●●

● Oligarcha Babiš je hrozbou pro demokracii, píší v USA

Jako možnou hrozbu pro demokratické instituce v srdci Evropy vylíčil na svém webu prestižní americký časopis Foreign Policy vzestup druhého největšího boháče v Česku Andreje Babiše - místopředseda vlády a ministr financí má příští týden na programu návštěvu Spojených států. (Týden.cz, 11. 4. 2015, 13:00)

─────

To, co je jasné Američanům, zřejmě nedochází našim politikům. Nebo jim to dochází, ale je jim jasné, že ČSSD by bez ANO nedokázala sestavit vládu a udržet ji při životě. Neschopný B. Sobotka bude dělat všechno pro to, aby vládl – třeba s ďáblem. Příště už žádnou takovou příležitost nedostane. Je zajímavé, že politika u nás přitahuje psychopaty a sociopaty. Měli by se tím už docela vážně zabývat psychologové a psychiatři. Podobně jako u držitelů střelných zbraní by takoví lidé měli dostat „stop“ vstupu do politiky. Jedině tak se náš národ může uchránit před nedozírnými následky konání takových „politiků“, jako je Sobotka a spol.

●●●

● Slovenští poslanci si zakázali dvojí platy. Češi váhají

Souběh více funkcí i platů je v českém Parlamentu běžný. Že by si ale zákonodárci upravili platy podle slovenského vzoru, který odměny v druhé práci výrazně omezuje? Nechce se jim. (Aktuálně.cz, 11. 4. 2015, 14:54)

─────

Naši zákonodárci mají rádi peníze a kvůli nim se derou do všech dobře placených funkcí. Dříve šli do politiky lidé hmotně zajištění, kteří nepotřebovali krást, ale sloužili vlasti. Politici tehdy „vyrůstali“ zdola – z komunální úrovně. Dnes jsou vybraní lidé rovnou katapultováni do vysokých funkcí, aniž něčemu rozumí. Samozřejmě to dělají hlavně kvůli penězům. Nějaké vlastenectví nebo služba státu bez odměny je něco nepředstavitelného. Souběh dvou a více platů je ideál, který si čeští politici budou hájit až do roztrhání duše. Zadarmo přece ani kuře nehrabe! Prezident M. Zeman má pro toto jednání velmi výstižné pojmenování: nenažranost. Naši politici jen potvrzují, proč jsou na žebříčku profesí až na jednom v posledních míst. Přesto je o tato lukrativní místa největší tlačenice.

●●●

● Státní úředník Kyslík si ‚z titulu bývalé funkce‘ udělal výlet za státní peníze

Náměstek ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka Lukáš Kaucký odjel koncem března do Namibie, aby tam zastupoval český stát při inauguraci nového namibijského prezidenta. Kaucký si s sebou vzal kolegu ze stranické buňky ČSSD na Praze 4 a od března nově jmenovaného ředitele odboru správy majetku ministerstva zahraničí Petra Kyslíka. Ten tam ale nemá co na práci. (Lidovky.cz, 11. 4. 20115, 17:37)

─────

Bez komentáře. Proč by to Zaorálek netoleroval, když může? Nebo o tom nevěděl?

●●●

● Sněmovní volby by s převahou vyhrálo hnutí ANO

Preferenční dostihy pokračují. Babišovo hnutí ANO se opět vzdálilo nejsilnější vládní straně ČSSD. Podle průzkumu Trendy Česka, který pro Českou televizi vypracovala TNS Aisa, by babišovci v březnu získali téměř o deset procentních bodů víc než ČSSD. - ANO by dostalo 29 procent a podle propočtu Práva by mohlo mít ve Sněmovně 71 mandátů, zatímco ČSSD by se musela smířit se ziskem 19,5 procenta a 49 poslanci. Sociální demokracie proti únoru ztratila tři procenta. Obě strany by nicméně mohly spolu pohodlně vládnout. (Novinky.cz, 12. 4. 2015, 13:06)

─────

Další agentura, která potvrzuje setrvalý stav v preferencích. Snížení náskoku ANO 2011 je spíše zbožným přáním některých sociálních demokratů. Jejich „sešup“ k desetiprocentní hranici je trvalou záležitostí, s níž sobotkovské vedení nehne. Změna může přijít teprve po odchodu Sobotky z čela strany i vlády.

●●●

● To máme bohaté lidi dávat do koncentráků?! Tvrdý střet v ČT mezi Babišovým Komárkem, Pithartem a Příbáněm

Hosty nedělních Otázek Václava Moravce České televize byli expremiér Petr Pithart, právník a sociolog Jiří Přibáň a poslanec Martin Komárek. Bavili se o české demokracii – ústava je prý lidem šumafuk – a hnutí ANO. A právě tady došlo ke tvrdému střetu. Zatímco Pithart a Přibáň jasně kritizovali Andreje Babiše, kterému prý hnutí odsouhlasí, na co si pomyslí, Komárek svého předsedu hájil. Sám se prý mýlil, když Babiše v minulosti kritizoval. - Komárek ale jen kroutil hlavou. Prvním podnikatelem, který vstoupil do politiky a byl dlouho ve střetu zájmů, byl Karel Schwarzenberg (TOP 09). Andrej Babiš je inteligentní bohatý muž, který své zkušenosti uplatňuje v politice, což prospěje české demokracii. V ČR totiž neexistuje oligarchie, jako vidíme v Rusku nebo na Ukrajině. „Mluvit v Česku o oligarchii, to je sprosťárna a kalouskovina,“ rozohnil se poslanec. "A to máme bohaté lidi dávat do koncentráků?" kladl si rozhořčeně otázku. (ParlamentníListy.cz, 12. 4. 2015, 13:55)

─────

Komárek se bije za Babiše jako lev. Proč asi? Kvůli čemu je mu zavázaný? Babišův pokus o oligarchizaci naší vnitropolitické scény je předem odsouzen k nezdaru. Nemá to u nás tradici a lidé to časem prokouknou. Češi nejsou hloupí. Toho si byli vědomi i největší nepřátelé českého národa – němečtí nacisté. (P. S.: Redakce PL stále kašle na pravopis. Asi jí to nevadí, ale mělo by to vadit čtenářům. Viz titulek tohoto článku.)

●●●

Brzy nashledanou!

mikes.jpgZdraví vás

Mikeš

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář