Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zoopark – František Růžička

29. 8. 2014

 

Naše republika se právem může pyšnit několika kapacitně dosti velkými ZOO a jejich značnými chovatelskými úspěchy. Jsou známé po celém světě a nemalou roli hrají i pro africké rezervace. Tak trochu v jejich stínu působí i menší organizační celky, kterým přináleží pojem - zoopark. Na jihu Čech je to především zoopark v Hluboké nad Vltavou, známý jako „Ohrada“ podle zde stojícího loveckého zámečku. V letošním roce slaví 75. narozeniny a pro návštěvníky, zejména ty nejmenší, připravil nová překvapení.

Z historie víme, že kníže Adolf Schwarzenberg a jeho žena Eleonora měli velkou lásku ke zvířatům; vlastnili dokonce farmu v Africe, kam občas jezdili. V roce 1937 se rozhodli založit při loveckém zámečku zoologickou zahradu, podle původního záměru s vizitkou Afriky. Slavnostně byla  zahrada otevřena 1. května 1939 a do konce roku přivítala přes 30 tisíc návštěvníků. Po válce se zoo stala součástí zemědělského muzea a koncem šedesátých let jí dokonce hrozilo zrušení. Za další existenci se však postavil i tehdejší ředitel ZOO Praha Dr. Veselovský. Parku se ujal Jč KNV, ale k podstatnému rozvoji došlo až v průběhu osmdesátých let: celková plocha se zvětšila na 1,5 hektaru. Podobná situace nastala po zrušení okresů (OÚ byl od roku 1990 jako zřizovatel) a zahrada měla být znovu součástí zemědělského muzea. Dnes jsou  Hluboká a Dvůr Králové jedinými krajskými zahradami, které nejsou v soukromých rukou.

Sami jsme se několikrát mohli přesvědčit, že zahrada rozhodně nemá o návštěvníky nouzi, zejména pro děti vytváří nezapomenutelné kouzlo s rozmanitostí přírody. Celý areál se v posledních letech změnil k nepoznání. Za dva roky se zde proinvestovalo kolem 40 mil. korun, úpravy i nadále pokračují. Některé projekty jsou podporovány z financí EU pod názvem „Nová setkání“.

V zahradě nebo parku – říkejme tomu, jak chceme – je podle posledních údajů k vidění 34 druhů savců, 146 druhů ptáků, 24 druhů plazů, 8 druhů obojživelníků, 19 druhů ryb, 25 druhů bezobratlých, celkově kolem 300 druhů ve 3 tis. exemplářích. Zaměření je na chov našich druhů s rozšířením na zvířata Evropy a mírného pásu Asie. Nechybí však ani expozice Austrálie, Ameriky a Afriky. Při současné modernizaci je snaha co nejvěrněji napodobit biotopy z volné přírody a tím poskytnout chovaným zvířatům co nejlepší životní podmínky. Není divu, že park navštěvují i cizinci. V nových expozicích můžete spatřit gazelu džejran, supy mrchožravé či jeřáby panenské. Součástí parku je i moderní terárium pro naše i evropské plazy, v tropickém pavilonu si budete připadat skutečně jako v džungli. Atraktivní je setkání s velkými šelmami, jako je medvěd hnědý, rosomáci a „frajerský“ tygr ussurijský, který údajně čeká na svoji nevěstu. Nesmíme zapomenout na lišky, vlky, rysy a hlavně bezpočetné množství ptactva od kachen až po plameňáky růžové či mrštnou vydru říční. 

U nedalekých Borovan (směr Trhové Sviny), o kterých byla nedávná zmínka v Borůvkobraní, najdeme Park exotických zvířat „Dvorec“. Návštěvníky překvapí největší skupina lvů pustinných, tygrů ussurijských, vzácný Golden baby tygr a snow tygr. Návštěvníky čekají nové přírodní výběhy pro velké kočkovité šelmy či medvědinec, bezbariérové chodníky i klidná odpočinková místa. Bez zajímavosti není bezplatné parkoviště (na rozdíl od Hluboké, kde si mnozí řidiči lámou hlavy nad samoobslužným mechanismem), občerstvení i dětské hřiště.

Zoopark byl založen v roce 2007 jako Obecně prospěšná společnost, specializující se na chov vzácných druhů exotických zvířat. Mimo specializaci (kočkovité šelmy, primáti, plazi, afričtí a asijští kopytníci) se zde nacházejí i šakali, medvědi, medvídkovité šelmy, papoušci rodu ara. Celkově více než 30 druhů živočichů. K zajímavostem v programu patří i křtiny zvířat za účasti populárních osobností. 

Příjemně strávený víkend na jihu Čech. 

 

František Růžička, České Budějovice

 

p1240218.jpg

 

Vítejte v tajuplné říši světla a zvířátek

 

p1240226.jpg

 

Májové medvědí líbánky

 

p1240238.jpg

 

Frajer tygr jde na hostinu

 

p1240241.jpg

 

Plameňáci v odpolední koupeli

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Chybovati je lidské

(Muller, 29. 8. 2014 17:07)

Vážený pane autore, připsal jsem Vám do příspěvku o asfaltových černých dírách a černých dírách ve veřejných rozpočtech něco z kosmického zvěřince, co nám závidí celý svět. Prý! Tedy co je známo na úrovni soudobého výzkumu.
Vlastně příspěvek o dílu absurdního dramtika by patřil spíše přidat sem, pod obrázky hezkých zvířat - ač tedy to sem jasně nepatří.
A děkuji "obyčejným" lidem, kteří mají rádi zvířata a udržují povědomí lidskosti, krásy a jak původně byla příroda krásná, než jí zachvátila "neviditelná ruka trhu", mamon a víra v nesmysly, jako že nosorožčí roh má léčivý účinek, což vede k vyvraždění populace těchto tlustokožců... Když pan Veselovský zvěř z Afriky zachraňoval zde v Československu, nynější mocní jí vrací zpět, kde už je tamními "tuzemci" u moci postřílena či utracena, vzápětí po dodání....
Task mne při tom "filosofování" napadlo, že v podobných ZOO chybí vystavovat "velká zvířataů - politici, kteří by mohli být vraceni do těvh exotických zemí, kde se s velkými zvířaty "nemažou"...
Nic proti slušným lidem, včetně slušných politiků, co pomáhají udržet takové krásné koutky.... Pište, foťte a nenechte se trápit mým skepticismem, svědka řádění doby. Svědka opravdu ne Jehovova ( pro neznaleé heslo wikipedie Svědci Jehovovi) , kdysi toto byla křesťanská země, s křesťanským a lidským vztahem lidí ke zvířatům i krajině i lidmi mezi ssebou! Prostě děkuji! I za ta zvířata........