Jdi na obsah Jdi na menu
 


Shonnen-ai/yaoi

14.jpg

Nápad rozpitvat toto téma přišel od človíčka jménem ZINA. Kterou tímto úvodem zároveň prosím, aby mi sem napsala adresu svého blogu, neboť bych na ni, jako autora nápadu ráda odkázala. :)
Nejprve si řekneme, co ta dvě slovíčka v nadpise vůbec znamenají, i když věřím, že většina z vás anime maniaků to stejnak ví. Ale věřím, že se přeci jen najdou tací, kterým budu rozšiřovat obzory.
Začněme slovíčkem Shonnen-ai. Je to výraz pro lásku mezi dvěma muži, která je spíše, než o postelových scénách, a tedy sexu, více o náznacích. Výraz Shonnen-ai (Shounen-ai) se používá pro lásku, která je spíše rázu psychyckého.
Nadruhou stranu slovíčko Yaoi je vyjádřením pro lásku mezi dvěma muži, která je převážně o sexu. Označují se jím anime, či mangy, případně povídky, které mají jediný účel: Dostat dva chlapy spolu do postele. Nicméně, tohle slovíčko se používá i v přeneseném smyslu. Tím myslím velkého Yaoi-sama, což je múza mužského pohlaví, která, vlastně který, bdí nad všemi, co píšou povídky na téma Shonnen-ai a Yaoi.
K oběma těmto výrazům se ještě váže slovo Bishonnen, což je označení pro sakra sexy chlapa. Pod pojmem Bishonnen si můžete představit někoho takového, jako na obrázku vpravo. Mimochodem, na tomto obrázku je konkrétně Byakuya Kuchiki ze seriálu Bleach.
A teď, co si o Shonnen-ai a Yaoi myslím já? Osobně preferuju spíše Shonnen-ai, ale zase na druhou stranu, spíše to tvrdší Shonnen-ai, do kterého už částečně proniká yaoi. Ovšem pravdou je, že samotné yaoi moc nemusím. Protože, jak jsem psala výše, když máte čistě jen yaoi, tak jediná zápletka, kteoru tam najdete, je "Jak ty dva dostat spolu do postele" Ale já mám ráda, když to má i příběh.
Co bych tak mohla uvést jako příklad Shonnen-ai, kde proniká i Yaoi? Hm... Napadají mě v tuhle chvíli jen povídky Lexe-san, neboť to není čisté yaoi, ale oba tyhle prvky dohromady a jeho povídky mají příběh. A navíc to má další výhodu, ten člověk umí opravdu dobře psát. Přemýšlím, jaké anime by se dalo uvést... Potřebuju nějáký vzorový příklad. No, nakonec budu muset uvést anime s názvem Uraboku. Tenhle název je jenom zkrácenina, ale celá verze mi byla zatajena. Nevadí.
Ano, pokud tohle anime znáte, říkáte si, že tam přece žádné prvky yaoi nejsou. A máte pravdu, zatím. A ano, i shonnen-ai byste tam těžko hledali, ale věřte, že tam je. Ovšem nezkušenému oku to zůstane utajené. Na to, abyste tohle anime mohli sledovat jako shonnen-ai musíte mít nasledováno, nebo načteno více shonnen-ai dopředu. Doporučuju například Gravitation, Loveless, nebo povídky na Kakidasu z kategorie Bleach a D. Gray-Man. A i některé shonnen-ai naruto povídky stojí za přečtení. Vřele doporučuju například Nukeninskou komedii. Ovšem tady budete muset čekat, až autorka přidá další díly.
Heh, koukám, že od názoru na Shonnen-ai a Yaoi jsme se dostali k výčtu mých nejoblíbenějších děl na toto téma. xD Ale tím lépe. Nevadí mi to. :) Každopádně, díky tomuhle tématu už nečtu skoro žádné jiné povídky. Ano, našly by se vyjímky, ale zas až tak moc jich nebude. No, to nevadí. Jo, asi byste to neměli sledovat, dokud vám nebude alespoň patnáct let, ale vzhledem k tomu, že já sleduju tvrdý yaoi od šestnácti, nebo od kdy, tak bych to zas až tak moc neřešila.
A stejně u anime ty věkový hranice nikdo nedodržuje. Jedenáctiletý holčičky sledují Ai no Kusabi, jako by se nechumelilo. No, i když pak není divu, že na konci brečí. (Nebyla jsem vyjímkou a to mi bylo 16, když sem to viděla) No, prostě, sledujte shonnen-ai a ať vás osvítí velký Yaoi-sama. :)
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář