Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farní list 2021 duben FL03

 FARNÍ list kraslické farnosti duben - 03

    Je 6. dubna, poslouchám ČR2. Zaznívá OTÁZKA: které momenty byly pro lidstvo nejdůležitější? Zaslechl jsem: byl to moment, kdy se rozsvítila první žárovka. Poté: kdy lidé poprvé vzlétli do vesmíru atd. MARNĚ jsem čekal na sdělení, že jím bylo Vzkříšení Ježíše Krista. Pod dojmem všeho toho, co jsem prožil kolem covidu, jsem si řekl: Co mi při mém setkání s Pánem pomůže rozsvícená žárovka? Nebo někdo, kdo byl ve vesmíru? Prosím: nejsem vůbec proti vynálezům, ať jsou to v poslední době mobily, kterými se v době zákazu vycházet mimo dům, mimo okres, mimo svou zem, tak úžasně dokážeme spojit; tak jako vy, čekám na očkování, na léky, které naši geniální vědci objeví apod. Ale my křesťané nejsme „odkázáni“ pouze na tento pozemský a dočasný život. Právě v doznívání velikonoční radosti, kdy se Ježíš ukázal „za odměnu“ svým věrným, kteří v něj věřili, ačkoliv viděli sice krásného, ale přeci JEN člověka, kdy věřili, že je Božím Synem, což vidět nemohli! Tuto VÍRU, a pouze tuto víru, očekává Pán i od nás! Z toho všeho plyne poučení: Používejme všechny dobré vynálezy naší doby, děkujme vynálezcům; Bohu, který jim dal poznání i šikovnost. Ale nezapomínejme na pozvání boží. Náš Bůh z nás nechce mít pouze své služebníky, ale nazývá nás svými přáteli. A pozvání od přátel se neodmítá! Z toho je patrné, jak jsme bohatí; kéž bychom toto vše dokázali předat někomu kolem nás! Láska je vynalézavá! Tak s chutí do toho!  Váš pater

Z velikonočního kázání biskupa Melitona ze Sard

Proroci předpověděli mnoho o velikonočním tajemství. Tímto tajemstvím je Ježíš. Přišel z nebe na zem kvůli trpícímu člověku. Toho si oblékl v panenském lůně. Skrze tělo podrobené utrpení na sebe vzal utrpení trpícího člověka a zničil tělesná utrpení. A duchem, který nemohl zemřít, usmrtil vražednou smrt.

Byl přiveden jako beránek a zabit jako ovce. Vysvobodil nás z poddanství světa jako z Egypta a zachránil nás z ďábelského otroctví jako z ruky faraónovy. Pečetí vlastního Ducha označil naše duše a pečetí své krve údy našeho těla. Kristus je ten, který zahanbil smrt a ďábla zanechal v nářku jako Mojžíš faraona. On je ten, který zasadil ránu nepravosti a nespravedlnost odsoudil k neplodnosti tak jako Mojžíš Egypt.

Kristus je ten, který nás vyrval z otroctví ke svobodě, z temnoty ke světlu, ze smrti k životu, z tyranie k věčnému království. Učinil z nás nové kněžstvo a lid vyvolený navěky. Kristus je velikonoční Beránek naší spásy. Kristus je ten, který v mnoha mnoho vytrpěl: v Ábelovi byl zavražděn, v Izákovi mu byly svázány nohy, v Jakubovi musel pobývat v cizině, v Josefovi byl prodán, v Mojžíšovi jako dítě odložen, v beránkovi zabit, v Davidovi pronásledován, v prorocích zneuctěn. Kristus je ten, který byl vybrán ze stáda a vlečen na porážku, který byl večer obětován a v noci pohřben; ten, kterému nebyly na dřevě kříže zlámány kosti, a pod zemí se nerozpadl v prach; ten, který vstal z mrtvých a vzkřísil člověka z nejhlubšího hrobu a vystoupil do výšin nebes.

Malá poznámka ke krásnému kázání, které jste jistě i vy ocenili. Co pro nás má cenu, je označeno znaménkem PLUS +. Co rádi nemáme je (minus). Pokud se vrátíte ke kázání a pohlédnete na vše, co na sebe vzal Ježíš, pak je to skoro vždy ztráta, kterou rád obětoval, abychom my mohli obdržet zisk! Co ještě měl Ježíš obětovat, aby to všichni ocenili?

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Na Velký pátek padla rekordní výhra ve Sportce, pokud se dobře pamatuji, ve výši 57,5mil.Kč! Na Bílou sobotu jsem zažil daleko větší výhru: směl jsem být s vámi alespoň na evangelium v kraslickém kostele a směl jsem vám říci pár slov. Bylo to pro mne (a jak jsem se poté dozvěděl i pro vás) VELKÝM radostným překvapením a jak řekla Anička Marešová: přímo velikonoční zážitek! Děkuji Pánu Bohu, děkuji vám všem (zapomněl jsem vám během promluvy poděkovat za vaše modlitby), děkuji P. Pavlovi i bratru Josefovi za zástup, který obětavě plní. A radost, že tam byl i „náš Jozífek“ Mons. Žák. Pokud jste nebyli na Vzkříšení anebo jste dobře neslyšeli (hlas ještě nemám tak silný), dovoluji si nyní myšlenky z promluvy předat touto cestou. V televizi NOE jsem zaslechl něco, co by nám mohlo postačit pro rozjímání ve velikonoční době: úžas a zděšení! Úžas, že se Bůh v Ježíši stal člověkem a zděšení z toho, co jsme my s ním provedli. Zděšení nad jeho smrtí a úžas nad zmrtvýchvstáním. Zděšení ze skutečnosti, že budeme jednou umírat, úžas nad posmrtným setkáním s dobrým Ježíšem v osobním setkání. On byl i prorok. Řekl: Tomuto pokolení nebude dáno jiné znamení, než znamení Jonášovo. Tak jako Jonáš byl 3 dny a 3 noci v břiše velké ryby, tak bude Syn člověka 3 dny a 3 noci v útrobách země. Pro některé to není pravda.  V.pátek (1.den); B.sobota (2.den); neděle (3.den). Noci jsou jen dvě: z pátku na sobotu a ze soboty na neděli. Ale tak to není! Při skonání Ježíšově nastala tma po celé zemi (1.noc, která chybí s součtu tří nocí!); vše je tedy OK! Dále jsem připomněl VTIP: indiáni šli k šamanovi s otázkou: Bude letos krutá zima? Bude, sbírejte roští! Za 14 dní se znovu ptají stejně: Bude krutá zima? Bude, jen sbírejte dále. Za dalších 14 dní se potřetí odehrává vše stejně. Šamanovi to nedalo, zajel do města, aby se na meteorologické stanici zeptal: Bude letos krutá zima? Odpověď: Bude! Indiáni již měsíc a půl sbírají roští, aby v zimě nezmrzli! Nato jsem řekl: To my máme našeho Pána Ježíše! Ten jako prorok předpověděl, že bude trpět, vydán židům, zabit, ale že třetího dne vstane z mrtvých. Syn boží toto prožil, jak řekl! Nebojte se! Já jsem s vámi až do skonání věků. Za vás jsem zemřel i z mrtvých vstal. U mého Otce je mnoho příbytků.

----------------------------------------------------------------------

Po dobu mé nemoci a po dobu nebezpečí Covidu 19 se konají mše sv. pouze v 9:30 v Kraslicích a v 11:00 v Jindřichovicích. Jde o nouzový stav. Vše pomine! Nezapomeňte na Modlitbu osvobození od strachu, kterou jste dostali ve FL 02!  

KONTAKT: ŘKF Kraslice, Kpt. Jaroše 321/2 Kraslice; mobil: 724 204 702

farnost.kraslice@bip.cz                              www.farnostkraslice.estranky.cz

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 472108
Měsíc: 5219
Den: 126