Jdi na obsah Jdi na menu
 

Vinh Long a Chau Doc

23. 11. 2010

Po Saigonu jsme se presunuli do maleho mestecka Vinh Long v delte reky Mekong. Hlavnim duvodem bylo, ze z Vinh Longu se da jet na plovouci trhy Cai Be. Zpetne musime rict, ze to byla trochu chyba, protoze trhy nas totalne zklamaly. Mozna to bylo taky tim, ze jsme se si chteli zjednodusit praci a vzali zajezd s mistni cestovkou. Kdyz jsme se na plovouci trhy dokodrcali, trhovci uz byli fuc. Zbyle atrakce, jako vyroba ryzoveho papiru, kokosovych sladkosti a medu nas zas tak nezaujala. Zkratka - meli jsme zvolit mene turisticke trhy nebo jet po vlastni ose.

Cestovka se vratila zpet do Saigonu a my zustali ve Vinh Longu, odkud jsme meli namireno do Chau Docu a Kambodzi. Nakonec nas Vinh Long svymi trhy prece jen nadchl. Objevili jsme ohromne trziste uprostred mestecka, kde se dalo poridit vse, co si jen clovek dokaze predstavit. Krome beznych veci, jako obleceni, vybaveni domacnosti a klasicke potraviny, se daly poridit maso, ryby, hadi, zaby, krevety, krabi, slepice, prasata, a to vse ve stavu zivem, mrtvem, susenem, varenem, pecenem apod. Pro ochrance prirody by to rozhodne zadny zazitek nebyl, protoze napr. zaby tam ve stavu zcela zivem stahovali z kuze, pricemz takto obnazene zabky se jeste nejakou chvilku pohybovaly. Nektere rybky lapaly po vzduchu serazeny na misach, jine cinily totez v krapitku vody.

Do Chau Docu jsme se presunuli dalsi den rano a i tohle mestecko se nam moc libilo. V kratke chvili se nam podarilo sehnat listky na lod do Kambodzi, i na lodicku, ktera nas svezla na plovouci domy na Mekongu. Plovouci domy byly uzasne, hlavne jejich chovne rybi sadky [chovaji hlavne Pangase], ktere jsou umisteny primo pod domy. Kdyz jsme do sadky hodili rybi zradlo, strhla se takova bitka, ze to vypadalo, jako kdyz se voda v sadce vari. V nasledujici asi hodinove plavbe po jednom rameni Mekongu jsme nakukovali do domku na kulech nad hladinou reky. Mekong tu pouzivaji jako zdroj vody, rybi sadky, pradelnu, umyvarnu, zachod, a dopravni cestu. Neni problem videt, jak mistni rybar zaparkuje lodku dole mezi kuly, pricemz jeho  manzelka nahore vratkem cepuje vodu na vareni, zatimco souseduv chlapec z vedlejsiho domu moci z balkonu :o]. Ale v kazdem domku blikala televize.