Jdi na obsah Jdi na menu
 

Vietnam

Vlajka Vietnamu 

Oficiální název: Vietnamská socialistická republika
Hlavní město: Hanoj
Rozloha: 329.566 km2
Počet obyvatel: 82 689 518 (r. 2004)
Oficiální jazyk: Vietnamština
Státní zřízení: republika
Hlavní náboženství: Buddhismus; Katolicismus
Měna: vietnamský Dong (VND)

Zajímavé destinace : SAPA, HANOI, HALONG BAY, HUE, DANANG, NHA TRANG, DALAT, SAIGON

NP Ba Vi
Národní park Ba Vi se nalézá asi hodinu jízdy západně od Hanoje. V místních chráněných lesích se vyskytuje několik druhů vzácných a ohrožených rostlin i živočichů (např. tzv. létající veverka). Návštěvníci se v parku mohou pohybovat v podstatě pouze po vyznačených stezkách. Na území parku se nachází vily, postavené za Francouzů, které jsou však dávno opuštěné a vydané na pospas pralesu. Na vrcholcích kopců se tyčí pagody, k nimž turisté musí vystoupat po kamenných schodech – např. k chrámu „Strýčka“ Ho jich vede 1229; jestliže si člověk dá tu námahu a vyjde až na vrchol, čeká ho sladká odměna v podobě úžasného výhledu do okolní krajiny (ovšem musí být příznivé počasí, doporučuje se období mezi dubnem a prosincem). Abyste se vyhnuli turisticky naladěným proudům Hanojanů, navštivte park spíše ve všední dny.
 
NP Tam Dao
Národní park je vzdálen asi tři hodiny jízdy od Hanoje. Název Tam Dao znamená v překladu Tři ostrovy – což je poměrně výstižné, protože zdejší tři kopce sahající do výšky až kolem 1400 metrů opravdu vypadají v kontextu okolní krajiny jako ostrovy. V době kolonialismu si tu Francouzi vystavěli luxusní sídla a hotely, které však dnes už ztratily mnoho ze svého někdejšího lesku. Velká část území je pokryta deštným pralesem, jenž poskytuje domov asi 60 druhům savců a přibližně 240 druhům ptáků. Lokalita je rovněž známá kvůli vysokému výskytu různých druhů hmyzu. V parku se nacházejí i vodopády. Na delší výpravy je lepší si najmout průvodce (nezapomeňte na potřebné vybavení na túru). Jako vhodné období pro návštěvu se doporučuje konec dubna až začátek října.
 
Zátoka Ha Long
Halong Bay Ha LongJedním z vietnamských přírodních zázraků je zátoka Ha Long se třemi tisíci ostrovů, které se vynořují z průzračně smaragdových vod Tonkinského zálivu. To vše pouze 165 km od Hanoje. Ha Long znamená v překladu “místo, kde drak sestoupil do moře” a připomíná legendu o drakovi, který při sestupování do mořských hlubin vytvořil celý záliv i s ostrůvky svým zmítajícím se ocasem. Některé z ostrůvků a skalisek mají svá pojmenování, většina jich však zůstala bezejmenných. V zálivu kromě toho leží asi stovka jeskyní, z nichž přístupných je jen několik. Hang Dau Go je obrovská jeskyně skládající se ze třech komor, kde jsou k vidění klasické krápníkové útvary – stalaktity a stalagmity, ve druhé komoře dochází ke zvláštnímu jevu – stěny jeskyně světélkují, pokud předtím byly ozářeny jasným světlem. Další zajímavé krápníkové jeskyně jsou Hang Sung Sot nebo Hang Trong (nazývaná též jako Jeskyně bubnů). Pro turisty se mj. pořádají plavby po zálivu, ale za úvahu stojí i myšlenka najmout si vlastní člun, odplout do méně frekventovaných míst a užívat si nádherné scenérie, koupání a šnorchlování v soukromí a navštívit malebné pláže na opuštěných ostrovech (ideální je na člunu i přespat). Záliv Ha Long (o velikosti 1400 km2) se v roce 1994 dostal na seznam přírodního bohatství UNESCO.
 
NP Cat Ba
NP Cat Ba NP Cat BaNárodní park Cat Ba leží na stejnojmenném ostrově v zálivu Ha Long, 30 km východně od Hai Phongu (1 hodina lodí). Vyskytuje se tu několik rozdílných ekosystémů – od tropického lesa a sladkovodních močálů, přes porosty mangróvií a jezera s vodopády, po uzavřené jeskyně, mořské pláže a korálové útesy při pobřeží. Žije tu na 30 druhů savců, přes 70 druhů ptáků a velké množství mořských živočichů. Cat Ba je bohatý rovněž na rostlinné druhy – najdete jich tu skoro 750, mnohé z nich jsou léčivé nebo vzácné. Pro návštěvníky jsou zpřístupněny dvě jeskyně, samozřejmě je možné najmout si průvodce a při pohybu po parku využít jeho služeb. Doporučované období k návštěvě je od dubna do září.
 
NP Ba Be
NP Ba Be NP Ba BeNárodní park Ba Be byl založen v roce 1992, leží zhruba 240 km severně od Hanoje. Dominantu představují tři navzájem propojené jezera – Pe Lam, Pe Lu a Pe Leng (zvaná někdy jako jezera Ba Be). Na území zdejšího vápencového pohoří můžete najít dalších asi 500 jezer, řeky, vodopády a jeskyně. Nachází se tu tropický deštný prales, který je domovem 65 druhů savců, 214 druhů ptáků a nepřeberného množství hmyzu včetně motýlů. Ve zdejších jezer žije skoro 50 druhů sladkovodních ryb. Je možné navštívit jeskyni Hang Puong, kterou protéká řeka, na níž se pořádají výpravy na lodičkách. Nejlepší období pro návštěvu parku je od dubna do listopadu.
 
Cao Bang a okolí
V okolí města Cao Bang se nachází několik zajímavých přírodních výtvorů. V době dešťů (od května do září) se tu rozprostírá 36 jezer, z nichž největší se jmenuje Thang Hen. V době sucha však většina jezer vysychá (Thang Hen ale nikoli). Je možné navštívit i jeskyni – prohlédnout si ji můžete z bambusového voru. Oblast je vhodná pro pěší turistiku – je však nezbytné najmout si průvodce.
Jen 3 km od hranic s Čínou se nachází jeskyně Hang Pac Bo, kde Ho Chi Min pracoval na revolucionářských kurzech, když se v roce 1941 vrátil po 30 letech z ciziny. Dokonce je tu vybudováno i jeho muzeum.
Vodopády Ban Gioc jsou největší (nikoli však nejvyšší) ve Vietnamu. Mají tři stupně, voda padá z výšky 53 metrů, nicméně ještě větší dojem tvoří šířka vodopádu – úctyhodných 300 metrů. Další zajímavost spočívá ve skutečnosti, že jeden konec vodopádu je ve Vietnamu, ale druhý už se nachází v Číně. Můžete si tu najmout raft, nebo si zaplavat – ale v období dešťů, kdy vodopády mají nejvíce vody, se to kvůli velké síle vody a podvodním vírům rozhodně nedoporučuje. Ke vstupu do oblasti potřebujete speciální povolení, které si lze za poplatek obstarat v Cao Bang.
Asi 2 kilometry od vodopádů Ban Gioc se nachází jeskyně Nguom Ngao, která je dlouhá přibližně 3 kilometry (návštěvníci ale vidí pouze část).
 
Hory severního Vietnamu
Sever Vietnamu je domovem mnoha etnických menšin. Oblast není úplně snadno dostupná, což není nijak zvlášť na škodu, protože zdejší krajina si doposud ponechává svůj panenský háv; nicméně i sem se chtivě upínají oči turistického průmyslu. Zdejší krajina Vám učaruje svou krásou a čistotou, kterou už dnes najdete jen málokde. Údolí, hory, rýžová políčka, řeky, jezera – to vše podkresleno příchutí exotiky, kterou podtrhují zejména příslušníci horských kmenů. Atmosféru, kterou tu můžete zažít, lze jen těžko popsat, je třeba ji cítit na vlastní kůži. Turistickou základnu oblasti představuje Sapa, která se této roli značně přizpůsobila, čímž však ztratila mnohé ze své někdejší venkovské atmosféry. Ale můžete navštívit mnohé další vesničky, které se ještě plně nepoddaly turismu - Son La, Dien Bien, Lai Chau. Víceméně všude můžete koupit trek do hor za horskými kmeny, nabídka je široká a pestrá stačí si jen vybrat. Pokud patříte k příznivcům vysokohorské turistiky, nenechte si ujít výstup na nejvyšší vietnamskou horu – Fansipan (3143 metrů), jehož vrchol je možné zdolat bez horolezeckého vybavení. Nezapomeňte na vhodný oděv, spacák a další potřeby a samozřejmě na místního průvodce.
 
Jeskyně Phong Nha
Jeskyně Phong Nha Phong NhaKrasová jeskyně Phong Nha se nachází zhruba 55 km severozápadně od města Dong Hoi. Je to největší jeskyně ve Vietnamu, která se skládá z hlavní jeskyně (8 km) a 14 vedlejších jeskynních prostorů, celkem se jedná o délku 35 km. Vinou se tu podzemní chodby, některé z nich jsou spolu s jeskyněmi v období dešťů zatopovány. Rozsáhlý jeskynní systém se v roce 2000 dostal na seznam památek Světového dědictví UNESCO.
 

NP Cuc Phuong
Národní park Cuc Phuong se rozkládá na ploše 222 km2 a je vzdálený asi 140 km od Hanoje. Park byl ve Vietnamu založen v roce 1963 jako první ze všech národních parků. Je tady zachován původní tropický prales, kde žije skoro 100 druhů savců, asi 320 druhů ptáků a 36 druhů plazů. Vyskytuje se tu i vzácný žlutý makak a sambar skvrnitý. V parku roste neuvěřitelných 1983 druhů rostlin, přes 400 z nich má léčivé účinky. V oblasti se nachází velký počet jeskyní, v nichž byly objeveny prehistorické kamenné nástroje. Pěší turistika na území parku je povolena pouze s průvodcem. K návštěvě se doporučuje období od října do března.

Nha Trang
Nha Trang Nha TrangNha Trang je hlavní město provincie Khanh Hoa (v polovině cesty mezi Danangem a HCMC) a považuje se za jedno z nejhezčích letovisek Vietnamu, někdy se mu říká „vietnamská riviéra“. Oblast je proslavená svými krásnými plážemi a tyrkysově průzračným mořem (neplatí v období dešťů). Pokud hledáte malé soukromé pláže, může Vás Nha Trang snadno zklamat. Přímo ve městě se nachází 6 km dlouhá bílá písečná pláž lemovaná kokosovými palmami. Severně od města leží Hong Chong Beach, což je ve skutečnosti několik pláží, které jsou však velmi znečištěné, takže návštěvu a koupání lze stěží doporučit. Ve městě se nachází několik vyhlášených restaurací specializovaných na ryby a plody moře.
Asi 50 km severně od Nha Trangu se rozprostírá pláž Doc Let s bílým pískem a postupným vstupem do moře. Na rozdíl od pláží v Nha Trangu je Doc Let mnohem klidnější, chodí sem spíše místní než cizinci, najdete tu soukromí a klid. Místní restaurace jsou proslavené vařenými kraby. Nedaleko pláže Doc Let se nachází ještě více opuštěná Jungle Beach.
Jestliže jste přívrženci šnorchlování, nenechte si ujít jednodenní výlety na blízké ostrovy – parádním šnorchlováním jsou vyhlášené Hon Mun nebo Hon Mot. V oblasti se vyskytuje na 400 druhů korálů, přičemž toto číslo patří k nejvyšším na světě, což beze sporu zajišťuje úžasnou podívanou. Navíc je zde za normálních podmínek viditelnost do hloubky 10 – 30 metrů. Nejhorší období pro potápění začíná koncem října a končí začátkem ledna.
 
Phan Thiet
Pláž Mui Ne Pláž Mui NeVe Vietnamu je Phan Thiet proslulé především výrobou tradiční rybí omáčky – nuoc mam, ale turisté znají toto středisko spíše jako přímořské letovisko nabízející spoustu zajímavých aktivit. Velkou atrakcí je beze sporu pláž Mui Ne, která je od města vzdálena 22 km východním směrem. Pláž je proslavená svými písečnými dunami, které se neustále mění vlivem větru. Některé duny dosahují až do výšky 30 metrů, můžete se tu procházet nebo se klouzat z vrcholu dolů (podobně jako na sněhu). Vděčným objektem fotografů je Doi Cat (Písečný kopec). V roce tu je většinou kolem 230 dní, kdy vítr fouká rychlostí větší než 22 km/h, což jsou skvělé podmínky pro windsurfing. Úplně nejlepší období je pak od konce října do konce dubna. V místě je několik serfových základen a půjčoven, kde si můžete půjčit prkna, plachty nebo si vyzkoušet kite-surfing.
Přímo ve Phan Thiet se nachází městská pláž a malý rybářský přístav. Lákadlem pro turisty je rovněž 18 jamkové golfové hřiště Ocean Dunes Golf Club, které se vine skrze pobřežní písečné duny a obklopuje ho tropická vegetace.
 

Danang a okolí
China Beach China BeachV okolí Danangu můžete navštívit několik půvabných pláží nebo si zajet do vodního parku, který je vybudován na ploše 10 hektarů. Na břehu Danangského zálivu se nachází Nam O Beach, kde můžete mj. ochutnat místní specialitu goi ca – něco na způsob vietnamského sushi.
China Beach bývá většinou nazýván 30 km dlouhý úsek pláží táhnoucí se od Son Tra skoro až k Hoi. An. Od centra Danangu je China Beach vzdálená asi 7 km. Pláže jsou pokryty bílým pískem a prozatím zůstávají nezdecimovány turistickým ruchem. Za nejkrásnější úsek se obecně považuje My Khe Beach, kde se však vyskytují nebezpečné spodní proudy, které jsou nejsilnější v zimě. Nejklidnější moře je v celé oblasti od května do července. Naopak pro windsurfing jsou tu obzvláště vhodné podmínky v období od poloviny září do konce prosince, kdy voda bývá neklidná a fouká silný vítr. China Beach byla v roce 1992 dějištěm prvních mezinárodních windsurfingových závodů ve Vietnamu.
Pláž Non Nuoc se táhne 5 km podél Mramorových hor. Přitažlivá je zejména čistota moře a vysoká viditelnost pod vodou. Oblast je známá velkým výskytem mořských řas, které jsou dokonce vyváženy do zahraničí.

Ha Tien a Hon Chong
Město Ha Tien je umístěno v Thajském zálivu pouhých 8 km od hranic s Kambodžou. Kromě historických a přírodních památek (jeskyně Mo So, Hang Tien) tu najdete i několik krásných pláží. Písečná pláž Mui Nai, kterou stráží maják, leží několik kilometrů na západ od Ha Tien, stejně jako Bai No lemovaná kokosovými palmami nebo Bai Bang.
Asi nejznámější pláží v této oblasti je Hon Chong, kde najdete – podobně jako na mnoha jiných plážích Thajského zálivu – bílý písek a krásně teplé a klidné moře. Říká se, že ještě bělejší písek je na pláži Hon Trem, která je od Hon Chong Beach vzdálená asi jeden kilometr. Další krásná pláž, kterou tu můžete navštívit, se jmenuje Duong Beach a je pojmenována po zdejších borovicích s dlouhými jehlicemi. Z jižního konce pláže lze vyrazit – třeba na lodičce – za dalším zajímavým úkazem; je to Hon Phu Tu – skály nazvané Otec a Syn, které se osamoceně tyčí z moře asi 100 metrů od břehu.
Z Ha Tien je možné udělat si výlet na člunu na některý ze 16 ostrůvků Hai Tac, kde panují příznivé podmínky pro potápění, neboť hloubka moře je tu kolem čtyř metrů. Na největším z těchto ostrůvků – Hon Doc – se nacházejí nádherné pláže s bílým pískem.
 
Ostrov Phu Quoc
Ostrov Phu Quoc Ostrov Phu QuocSouostroví Phu Quoc se skládá ze 16 ostrovů, největší z nich – Phu Quoc - leží pouhých 15 km od Kambodže, je 48 km dlouhý a rozkládá se na ploše 1320 km2 (největší ostrov Vietnamu). Přibližně 70% ostrova zaujímá Národní park Phu Quoc. Pláže na ostrově jsou opravdu nádherné, a jelikož leží v Thajském zálivu, mají odlišný charakter než jiné vietnamské pláže.
Většina pláží se nachází v jižní části ostrova, na severu najdete pláže Bai Dai a Bai Thom. Bai Dai leží na západním pobřeží, Bai Thom na východním. Obě pláže jsou ve vojenském prostoru, Bai Dai je veřejnosti přístupná, ale Bai Thom bývá pro veřejnost otevřena obvykle jen v neděli (svůj pas musíte nechat na základně).
Na západním pobřeží severně od střediska Duong Dong najdete pláže Bai Cua Can a Ong Lang, která je kamenitá, tudíž pro turisty méně přitažlivá, nicméně tu najdete mnohem větší soukromí. Asi nejznámější písečná pláž ostrova Bai Truong (Long Beach) se vine v délce 20 km podél západního pobřeží od střediska Duong Dong skoro až k přístavu An Thoi na jihu ostrova, místy je lemována palmami. Za nejmalebnější úsek se považuje právě nejjižnější část pláže zvaná Tau Ru.
Na jihovýchodním cípu ostrova najdete další krásné pláže s bílým pískem – Bai Sao a Bai Dam. Nachází se tu i úžasná „zapomenutá“ pláž Bai Khem, která ale není bohužel přístupná, protože leží ve vojenském prostoru.
 
Vung Tau
Pláž ve Vung Tau Pláž ve Vung TauVung Tau je hlavní město provincie Ba Ria - Vung Tau a patří mezi nejatraktivnější přímořská střediska ve Vietnamu. Panuje tu tropické klima silně ovlivňované oceánem, průměrná roční teplota je 28°C. Po pobřeží dlouhém asi 20 km je roztroušeno pět písečných pláží. Bai Truoc známá spíš jako Front Beach se nachází přímo ve městě, takže tu najdete spoustu restaurací, barů a hotelů. Mnohem klidnější je naproti tomu Bai Dau (Mulberry Beach), která leží asi 2 km od centra a není tolik přeplněná turisty. Vong Nguyen (O Quan Beach) skýtá docela dobré podmínky pro surfování. Písečná pláž Bai Sau nazývaná také jako Back Beach je nejdelší na celém poloostrově, a jelikož je vystavena větrům vanoucím z Jihočínského moře, nabízí příhodné podmínky pro surfování. Od centra města je vzdálena asi 2 km. Bai Dua Beach se nachází v jižním cípu poloostrova asi 2 km od města a není tak turisticky vytížená.
Severovýchodně od Vung Tau, zhruba mezi městem Long Dat a horkými prameny Binh Chau se při pobřeží rozprostírá několik pláží – Loc An, Hong Phuc, Ho Tram a Ho Coc. Poslední jmenovaná pláž je písčitá a turistický ruch ji ještě nezasáhl v plné míře, takže tu můžete najít místo pro klidnou dovolenou. Pláž je obklopena deštným pralesem, který byl již v 70. letech vyhlášen přírodní rezervací.
 

Con Dao
Ostov Con Dao Ostrov Con DaoCon Dao je souostroví o 14 ostrůvcích, z nichž největší je Con Son, který leží asi 80 km od pobřeží jižního Vietnamu a 180 km od Vung Tau. Nachází se tu stejnojmenný národní park, k němuž patří i pláže, kde se vyskytuje kareta pravá a kareta obrovská – dvě celosvětově ohrožené želvy. Kvůli velkému množství mořské vegetace se tu zdržuje i malá populace světově ohrožených dugongů (známých také pod českým názvem mořské krávy). Tito velcí savci, kteří spořádají kolem 25 kg mořské trávy za den, dorůstají délky 2,4 až 2,7 metru a dosahují hmotnosti 230 až 360 kilogramů. K chráněným ekosystémům patří mangrovy, korálové útesy a dno porostlé mořskými řasami. Mořský park zahrnuje 1 000 hektarů korálových útesů, bylo zde identifikováno více než 1 300 mořských druhů, což je pro milovníky potápění a šnorchlování hotový ráj.
Asi nejkrásnější pláže na Con Son najdete v zálivu Canh, v okolí se nacházejí mangrovníky, lesy a připlouvají sem i mořské želvy, aby tu snesly vajíčka (červen – září). Naproti tomu na pláži Bai Dat Doc můžete spatřit vzácné dugongy (roste tady velké množství mořské trávy). Kromě pláží přímo na ostrově Noc Son se můžete vydat i na pláže okolních ostrůvků. Nejkrásnější – s bílým pískem – jsou prý na ostrůvku Tre Lon. Bai Nho na ostrůvku Tre Nho je krásná, klidná pláž, k níž se však nebudete dostávat lehce – musíte zdolat překážky v podobě obrovských balvanů.

106_m.jpg