Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chov potkanů

26. 10. 2010

 

Klec by měla být velká cca: š: 60 h: 40 v: 65 v kleci by měli být patra aby potkánek mohl lézt a prolézat se.

 A dále misku domeček koupit nebo vyrobyt, pítko, podestýlku potkani nesmí mít piliny, protože nemají řasy a tak by se jim mohla dostat do očí a následně vyvolat zánět. Nejlepší podestýlka je kukuřičná drť.

Podestýlka

 

Podestýlka – věčné a nehynoucí téma nejen potkanářů, ale i jiných chovatelů specializující se na chov dalších drobných savců.
Nárok na podkladový materiál je opravdu vysoký. A není se čemu divit! Požadavky na kvalitu steliva jsou na pravém místě, neboť je jedním z mnoha podstatných faktorů, ovlivňující zdravotní stav zvířete. Bohužel, český trh nemá v tomhle odvětví tak širokou škálu působení, aby uspokojil veškeré potřeby chovatelů.
 

Někdo by mohl oponovat otázkou: „A proč? Nejsou chovatelské prodejny tímto výrobkem narvány k prasknutí?“. – Ne nejsou. Jelikož kvalita není stejná jako kvantita. Nejde jen o to, zda bude mít zvíře „něco“ pod svýma nohama, nebo bude mít na čem spát.

Důležitou roli hraje také prašnost (některá zvířata mohou být alergici, astmatici apod.), schopnost sorpce pachu, tekutin a životnost. Nemluvě o tom, že špatné zacházení a skladování poskytuje úkryt nejrůznějším patogenním organismům (viry, bakterie…), parazitům nebo také plísním. Na trhu není jediný výrobek, jenž by měl delší životnost jak 5 dní, neobsahoval by prach, parazity, vázal na sebe pach a vytvářel snadno odstranitelnou část použité podestýlky. Každý výrobek má určitý díl, který postrádá ten druhý. Proto někteří chovatelé přešli ke kombinování stelivové podestýlky. Těžko říci, zda je to tak lepší či ne.


Úvod

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář