Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pokyny pro výběr vhodné velikosti krasobruslařské boty

9. 3. 2011

Pokyny pro výběr vhodné velikosti krasobruslařské boty

 

 

Bota pro krasobruslení se jako technický nástroj, z tohoto důvodu se vyrábí velmi precizně. Správná velikost boty zajišťuje komfort a preciznost výkonu. Nesprávná velikost naopak přináší těžkosti při provádění skoků. Určení správné velikosti by  měl asistovat specializovaný technik. Velikosti bot jsou uvedeny v milimetrech , Pro maximální přesnost  je velikostní krok 5 milimetrů.



Jako znamení, kontrolujte svou velikost tak že obujete botu bez zavazování, a snažíte se zatlačit špičku chodidla co nejvíce do špičky boty. Takto zjistíte kolik místa Vám zbylo v oblasti paty boty. Obvykle u rostoucí nohy  ponecháváme místo 5 – 10 milimetrů. U nohy, kde je její  velikost ustálená, ponecháváme místo max. 5 milimetrů.



Příliš velká bota vede k předčasné deformaci nohy, může ovlivnit  kvalitu bruslení, popřípadě může vést ke zranění. Podotýkáme používejte ponožky s mikrovláknem nebo jakékoliv hladké ze savého materiálu, který redukuje tření uvnitř v botě. Ponožky by neměly mít na špici šev, aby netlačil na špičky prstů.