Recepty syrové stravy - slané
SYROVÉ (VITARIÁNSKÉ) RECEPTY
Slané:
Cizrnové krokety
Namočíme si cizrnu (postupujeme jako s klíčením fazolek mungo – viz recepty).
Naklíčenou a důkladně propláchnutou cizrnu i s klíčky pomeleme. Podrtíme nebo postrouháme zeleninu (mrkev, petržel, celer, papriku, kedlubnu…). Zeleninu smícháme s cizrnou. Přidáme trošku citrónové šťávy, tebi (sušené droždí), kari (kdo nemá rád kari, může použít chilli), bazalku nebo petrželku. Dosolíme mořskou solí.
Pokud je směs řídká, přisypeme do ní mleté oříšky nebo semínka dle výběru.
Z hmoty tvarujeme kuličky, které obalujeme v sezamovém či lněném semínku nebo drcených oříšcích.
Ořechovo-zeleninové krokety
Podrtíme si nebo postrouháme zeleninu (mrkev, petržel, celer, papriku, okurek, kedlubnu…). Pomeleme si najemno oříšky nebo semínka dle výběru. Oříšky smícháme se zeleninou. Přidáme trošku citrónové šťávy, tebi (sušené droždí), kari (kdo nemá rád kari, může použít chilli), bazalku nebo petrželku. Dosolíme mořskou solí.
Pokud je směs řídká, přisypeme do ní další mleté oříšky nebo semínka.
Z hmoty tvarujeme kuličky, které obalujeme v sezamovém či lněném semínku nebo drcených oříšcích.
Zeleninové karbenátky
Pomeleme si oříšky dle vlastního výběru (vlašské, lískové, mandle,…) a semínka (slunečnicová, dýňová, lněná,…). Při každém receptu volíme jiný druh ořechů a semínek (nemícháme všechny druhy dohromady, aby se nám nemísily různé chuti) podle toho, na jaký karbenátek máme chuť. Nadrobno posekáme nebo postrouháme zeleninu (dle výběru a možností). Přidáme oblíbené koření (např. směs na mletá masa, grilovací, směs na kuře, Wurzl). Nezapomeneme tebi, trošku citrónové šťávy a sůl.
Spojíme vše dohromady na tuhou hmotu. Kopečkovačem na zmrzlinu vykrajujeme kopečky a pokládáme na tácek. Na tácku je mírně rozplácneme.
Z hmoty můžeme tvarovat různé tvary: placičky, koule (krokety), šneky, rohlíčky,…
Ovesný ‚živý‘ karbenátek
Použijeme hmotu na ‚Zeleninové karbenátky‘, do které přidáme naklíčený oves.
Klíčení ovsa: Tři dny před přípravou karbenátků si namočíme zrno ovsa do vody na 24 hodin, během této doby vodu jednou vyměníme. Druhý den vodu slijeme, oves propláchneme, dáme ho bez vody do průhledné plastové nádoby nebo sklenice. Přikryjeme igelitem nebo plastovým víčkem. Necháme mírně pootevřené, aby se při klíčení nezapařil a mohl se vyměňovat vzduch. Jednou denně opatrně proplachujeme (aby se klíčky nepolámaly). Třetí a čtvrtý den můžeme oves konzumovat (pokud mají klíčky cca 2 cm). Před jejich vlastní konzumací je několikrát důkladně propláchneme – po promytí musí i samotné dobře chutnat. Podrtíme je v sekacím mixéru. Vmícháme do hmoty na karbenátky.
Kopečkovačem na zmrzlinu vykrajujeme kopečky a pokládáme na tácek. Na tácku je mírně rozplácneme.
Mrkvové placičky s mandlemi
Pomeleme si mandle a lněné semínko na jemno. Na jemno si též posekáme nebo postrouháme syrovou mrkev (můžeme přidat i jinou zeleninu, kterou máme k dispozici). Přidáme koření – směs na kuře nebo Wurzl, trošku tebi a majoránky, sůl. Pro vylepšení chuti můžeme kápnout trochu citrónové šťávy. Vytvoříme pevnou hmotu (pozor, po několika hodinách bude tužší, než je nyní, protože ořechy nasají vodu). Z hmoty tvarujeme malé placičky. Můžeme vytvořit i jiné tvary (kuličky, oválky, rohlíčky,…)
Podáváme s čerstvým zeleninovým salátem.
Pikantní ořechové čevapčiči
Pomeleme si oříšky dle vlastního výběru (vlašské, lískové, mandle,…) a semínka (slunečnicová, dýňová, lněná,…). Zvolíme si jen jeden druh ořechů a semínek (nemícháme všechny druhy dohromady, aby se nám nemísily různé chuti) podle toho, na jaké máme chuť. Nadrobno posekáme nebo postrouháme zeleninu (dle výběru a možností). Přidáme sladkou papriku (při větším množství získá ostrost) nebo i další pikantní koření (např: grilovací). Nezapomeneme dochutit solí.
Z hmoty modelujeme požadované tvary.
Cukeťáky
Cuketu umyjeme. (Pokud je cuketa velká a má tvrdou kůži, tak ji oloupeme a jádra vydlabeme.) Polovinu nastrouháme na jemno a druhou polovinu na hrubo. Spojíme hmotu dohromady namletým lněným semínkem a oříšky. Dochutíme směsí koření na bramboráky. Chutné je i kari, které nám těstíčko obarví do žluté bramborákové barvy.
Tvarujeme placičky.
Zeleninové rizoto z nevařené pohanky
Necháme naklíčit pohanku (aby měla klíčky cca 2 cm) – princip je stejný jako u klíčení munga (viz recept Salát s mungo výhonky). Naklíčenou pohanku několikrát řádně propereme pitnou vodou. Nakrájíme si zeleninu (mrkev, petržel, celer, květák…). Můžeme do rizota přidat i čerstvý hrášek nebo čerstvou kukuřici, je-li právě období jejich zrání. Zeleninu smícháme s propláchnutou pohankou. Ochutíme kari (pokud chceme mít barvu rizota více do žluta) nebo sladkou červenou paprikou (pokud chceme mít barvu rizota do červena). Přidáme bazalku, petrželku nebo jiné oblíbené koření či bylinky. Dosolíme mořskou solí.
Zeleninové závitky
Postrouháme na hrubo syrovou zeleninu dle výběru (mrkev, petržel, okurek, cuketa, paprika, cibule…). Přidáme na jemno pomleté oříšky nebo semínka. Ochutíme kořením – grilovací nebo jiná oblíbená směs nebo bylinky, dosolíme.
Tuto směs zabalujeme do listů hlávkového salátu.
Pekingské závitky
Syrovou zeleninu dle výběru (mrkev, petržel, okurek, cuketa, paprika, cibule…) nakrájíme na dlouhé úzké hranolky. Ochutíme kořením – grilovací nebo jiná oblíbená směs nebo bylinky, olejem a dosolíme mořskou solí.
Hranolky zabalujeme do listů čínského zelí. Z listů bereme jen horní kadeřavou polovinu. Dolní můžeme nakrájet a použít na salát.
Sypeme podrcenými ořechy nebo semínky.
Zeleninové špízy
Zeleninu si nakrájíme na tlustší plátky nebo kostky. Používáme cuketu, papriky, žampióny, okurky, malá „cherry“ rajčátka, cibuli, ředkvičky… Jednotlivé kousky napichujeme na špejli tak, aby se nám střídaly jednotlivé barvy.
Před podáváním polijeme oblíbeným dresingem. (Dresingy – viz recepty).
Rajčata nadívaná slunečnicovým sýrem
Rajčata omyjeme, odřízneme vršek a vydlabeme je. Naplníme je „mandlovým sýrem“ (viz recepty).
Podáváme k zeleninovému salátu nebo k cuketovým či kedlubnovým hranolkům.
Plněné papriky
Papriky (barvu a velikost volíme dle chuti a přání) omyjeme a vydlabeme středy s jadýrky. Dutou papriku plním oříškovým sýrem (mandlový, arašídový, slunečnicový,… viz recepty). Můžeme použít i směs podrcené (nebo nadrobno nakrájené) zeleniny a cibule, kterou spojíme pomletými ořechy a semínky. Dochutíme majoránkou, solí a jiným oblíbeným kořením (např. na mletá masa, paštikové,…).
Podáváme se zeleninovým salátem.
Mandlový sýr
Mandle rozmixujeme na jemno. Přidáme tebi, Wurzl, směs koření na sýry, špetku mletého kmínu, sůl, popř. trošku citrónové šťávy. Ředíme vodou, zeleninovou šťávou nebo pomixovanou zeleninou dle chuti.
Směs můžeme vykrajovat kopečkovačem na zmrzlinu a klást na čerstvý zeleninový salát. Nebo směs použijeme na naplnění vydlabaných paprik, rajčat,… Nebo vytvoříme kuličky a obalujeme v sezamu…
Můžeme si vytvořit různé sýry (arašídový, slunečnicový, kešu, z vlašských ořechů…)
Slunečnicový sýr
Slunečnicová semínka rozmixujeme na jemno. Přidáme olivový panenský olej, sůl, (bazalka), tebi, koření na kuře, popř. trošku citrónové šťávy. Ředíme vodou, zeleninovou šťávou nebo pomixovanou zeleninou dle chuti.
Hmota by měla být tuhá. (Po několika hodinách ještě zhoustne, jakmile ořechy nasají vodu a tím nabobtnají.)
Zálivka na salát: citrónová šťáva, med (třtinový cukr nebo fruktóza), sůl. Při smíchání nám dohromady utvoří štiplavou octovou chuť.
Základní slunečnicový dresing na placičky nebo na salát
Slunečnicová semínka pomixujeme s převařenou (vychladlou) vodou a mořskou solí. Přidáme bylinky. Nikdy ne syrovou cibuli – ve směsi hořkne. Vše vymixujeme na kašovitou konzistenci (jako majonéza).
Česnekový dresing
Vytvoříme si Základní slunečnicový dresing. Vmixujeme syrový česnek.
Křenový dresing.
Vytvoříme si Základní slunečnicový dresing. Vmixujeme syrový křen. Můžeme použít také jako křenovou omáčku.
Tahini dresing
Lze koupit v prodejnách zdravé výživy už přímo namixovaný. Vyrobíme si jej snadno. Pomeleme si sezam (nejlépe neloupaný) na jemný prášek. Vsypeme do mixéru, přiléváme vodu (převařenou a vychlazenou). Tahini má lehce nahořklou chuť. Aby nám dresing více chutnal, můžeme si jej dosolit, přidat trošku citrónové šťávy, apod.
Tahini lze použít i ke sladkým syrovým jídlům, když do směsi přimícháme med, Stévii (přírodní rostlinné nekalorické sladidlo), sušené ovoce nebo čerstvý banán …
Okurkový dip s mátou
Dip = dresing
Pomixujeme čerstvé okurky. Obsahují hodně vody, proto je dip dost řídký. Je možné ho dohustit mletými oříšky. Přidáme čerstvou mátu (ne moc – má výraznou chuť). Znovu pomixujeme. Dochutíme mořskou solí.
Hmotu vymixujeme do husté kaše.
Mrkvový krém (dresing)
Omytou syrovou mrkev pomixujeme v míse ručním tyčovým mixérem. Pokud je hmota řídká, dohustíme ji namixovanými oříšky nebo semínky. Zahuštěnou omáčku pak můžeme použít jako dresing na salát. Dochucujeme troškou citrónové šťávy, mořskou solí, popř. tebi (sušené droždí). Můžeme přisypat i nadrobno nakrájenou cibulku.
Křenová omáčka
Vytvoříme si Základní slunečnicový dresing. Přidáme postrouhaný syrový křen. Vymixujeme na jemnou omáčku. Ředíme vodou nebo zeleninovou šťávou.
Rajská omáčka
Omyjeme si rajčata, vykrájíme z nich zelené středy. Pomixujeme je v míse i se slupkou a jadýrky ručním tyčovým mixérem. Hmota je dost řídká. Lze dohustit namixovanými oříšky nebo semínky. Zahuštěnou omáčku pak můžeme použít jako dresing na salát. Dochucujeme tymiánem a mořskou solí. Můžeme přisypat i nadrobno nakrájenou cibulku.
Kedlubnové hranolky
Oloupanou kedlubnu nakrájíme nožem na dlouhé proužky – hranolky. V misce je smícháme s oblíbeným kořením.
Můžeme na hranolky použít též cuketu nebo mrkev.
Podáváme k oříškovým karbenátkům nebo konzumujeme namáčené v oříškové pastě (dresingu).
Salát s mungo výhonky
Na salát použijeme libovolnou zeleninu. Nakrájíme ji na různé tvary.
Mungo výhonky (klíčky): Tři dny před přípravou salátu si namočíme zelené fazolky mungo do vody na 24 hodin, během této doby vodu jednou vyměníme. Druhý den vodu slijeme, fazolky propláchneme, dáme je bez vody do průhledné plastové nádoby nebo sklenice. Přikryjeme igelitem nebo plastovým víčkem. Necháme mírně pootevřené, aby se při klíčení nezapařily a mohl se vyměňovat vzduch. Jednou denně opatrně proplachujeme (aby se klíčky nepolámaly). Třetí a čtvrtý den můžeme fazolky konzumovat (pokud mají klíčky min. 2 cm). Před jejich vlastní konzumací je několikrát důkladně propláchneme – po promytí musí i samotné dobře chutnat. Osolíme je a přidáme na salát.
Salát polijeme oblíbeným dresingem.
Královský salát s klíčenou čočkou
Tři dny před přípravou salátu si namočíme čočku (při klíčení čočky postupujeme jako u klíčení fazolek mungo).
Čínské zelí podélně rozřízneme a rozkrájíme na tenké nudličky. Přidáme červenou, žlutou a zelenou papriku též pokrájenou na nudličky. Můžeme přikrájet i rajče rozporcované na čtverečky nebo okurek.
Salát dochutíme „zálivkou na salát“ – viz recepty.
Při podávání salát sypeme naklíčenou čočkou.
Můžeme vše na závěr polít „základním slunečnicovým dresingem“.