Deprese
DEPRESE A ÚZKOSTNÉ STAVY
Často nedokážeme naše emoce vysvětlit, tím méně je mít pod kontrolou. Deprese a úzkostné stavy se mnohdy vyskytují najednou, i když ne vždycky. Často se stává, že neexistuje žádný zřejmý důvod pro to, že se cítíme nešťastní anebo v depresi.
Příčina chronické deprese a úzkosti není známa. Je možné, že se vyskytují častěji v některých rodinách. Mnohdy dochází k depresi po nějaké tragické události, jako jsou ztráta manželského partnera nebo dítěte, finanční zruinování anebo nějaká jiná zničující příhoda. Když však k ničemu takovému nedošlo a osoba trpící depresí je jinak zdráva, nebývá snadné zjistit příčinu deprese. Je možné, že na vině je neurochemická nerovnováha.
BĚŽNÉ LÉČENÍ:
Antidepresivní léčiva, sedativa, antipsychotické léky, psychoterapie, elektrokonvulzivní šoková terapie a to, čemu někteří psychologové říkají „časová tinktura“ – což znamená, že počkáme dostatečně dlouho, až deprese samy od sebe odezní.
NEVÝHODY:
Léky mohou zmírnit příznaky anebo změnit neurochemickou nerovnováhu, ale taková terapie musí být dlouhodobá a vedlejší účinky jsou výrazné. (A, na prvním místě, můžeme věřit tomu, že deprese jsou způsobovány nedostatkem léků nebo příliš mála elektrickými šoky?) Co se týká psychoterapie, ta může být bezpečnější, její prospěšné účinky jsou však sporné – mohou být totiž důsledkem toho, že čas běží a tím se mění i sestava látek, které působí na tělo i mysl.
Některé z látek, které přijímáme potravou, mohou působit na naše chování. Známými příklady dramatických změn chování, které jsou důsledkem toho, co pijeme, jsou účinky alkoholu a kofeinu. Alkohol má depresivní účinky, i když prvním příznakem intoxikace může být pozvednutí nálady. Kofein u většiny lidí pozvedá náladu, brzy ale může vést k nepříjemným pocitům úzkosti.
Zbavení se návyku na kofein může být problémem, který se vyznačuje u těch, kteří se o to pokoušejí, bolestmi hlavy a depresemi. I když tyto nepříjemné příznaky trvají jenom několik dní, pro řadu obětí kofeinu je to velmi těžkou zkouškou (která, žel, nekončí vždycky vítězstvím).
I mnohé další látky mohou ovlivnit naši náchylnost k úzkostným stavům a depresím, mezi ně patří některé potraviny, které jíme. Zřejmě nejlépe prostudovaným příkladem specifické látky v potravinách se nacházející, která ovlivňuje chování, je esenciální aminokyselina tryptofan. Tato aminokyselina se v mozku převádí na serotonin, což je mocné činidlo hrající roli v řadě odpovědí, které mozek produkuje. Serotonin reguluje přehnanou citlivost na různé chuťové, čichové, vizuální i sociální stimulace. Tak dochází k ovlivňování spánku, sexuálních projevů, agresivity, fyzické aktivity, vnímání (včetně vnímání bolesti) a nálady. Při poruchách spánku, jako prevence svalových křečí a v některých případech i proti depresi se proto používají pilulky tryptofanu.
Množství tryptofanu ve snědených potravinách má jenom malý vliv na množství tryptofanu, které vstupuje do mozku. Nejdůležitějším faktorem, který určuje celkové množství tryptofanu, které skutečně vstoupí do mozku, je koncentrace jiných aminokyselin s velkými molekulami, které jsou současně přítomné v krvi. Aminokyseliny s velkými molekulami, mezi nimi tryptofan, vzájemně bojují o to, které vstoupí do „brány“ mezi obíhající krví a relativně omezeným množstvím mozkového moku.
Jídlo s vysokým obsahem bílkovin (hodně masa, mléčných výrobků a vajec) poskytne množství aminokyselin, které bojují s tryptofanem o vstup do mozku; konečným výsledkem je snížení množství tryptofanu vstupujícího do mozku a snížení tvorby serotoninu. Naopak nízkobílkovinová strava bohatá na uhlohydráty/sacharidy (obsahující hodně škrobovin, zeleniny a ovoce) má za následek vyšší hladiny serotoninu v mozku, protože s tryptofanem soutěží o vstup do mozku méně aminokyselin s velkými molekulami. Pro vás, jíte-li tuto zdravější stravu, to znamená méně hyperaktivity, méně úzkostí, depresí a nespavosti.
U některých lidí jsou stavy úzkosti, deprese a únavy způsobovány alergickými reakcemi na potraviny. Tou nejobvyklejší příčinou alergie na potraviny jsou mléčné výrobky, následované vejci. Dalšími nejběžnějšími viníky jsou pšenice, kukuřice a citrusové ovoce; v podstatě u jakékoliv potraviny, kterou lidské bytosti konzumují, se najde někdo, kdo je na ni alergický. Alergické reakce jsou často nenápadné a obtížně rozpoznatelné – nedojde-li k tomu, že problematická potravina je ze stravy vyloučena, ať už náhodou nebo úmyslně, a při jejím pozdějším zařazení do jídelníčku se dostaví evidentní nepříznivá reakce.
Vážným psychologickým onemocněním, které je u některých lidí způsobeno potravinami, je schizofrenie. V klinických studiích se podařilo identifikovat pacienty, kteří reagovali dramatickou změnou chování na mléčné výrobky a potraviny s vysokým obsahem lepku (jako je pšenice, ječmen a žito). Někteří lidé trpící schizofrenií byli z této nemoci vyléčeni změnou stravy – když eliminovali potravinu, která potíže způsobovala.
Když se setkám s pacientem, který uvádí, že trpí depresemi, obvykle začnu léčení tím, že věnuji důkladnou pozornost některým všeobecným principům týkajícím se medicíny a zdraví. Nejprve jej vyšetřím na přítomnost nějakého vážného orgánového onemocnění a vždycky si nechám zjistit, zda dobře funguje štítná žláza. Vezmu v úvahu množství kávy a alkoholu, které vypije, a potraviny, které má ve zvyku konzumovat. Rovněž zkontroluji, zda nebere léky, které mohou způsobovat změny chování. Na čele seznamu podezřelých léčiv jsou léky proti vysokému krevnímu tlaku (betablokátory), antikoncepční pilulky, sedativa; v podstatě se ale dá říct, že se může jednat o jakýkoliv lék.
Pokud fungují všechny orgánové systémy normálně, pak navrhnu, aby pacient přešel na stravu založenou na komplexních uhlohydrátech/sacharidech, současně mu připomenu, že každodenní pohyb, třeba něco tak prostého jako je chůze, může při slabších depresích a úzkostných stavech významně pomoci.
MOJE DOPORUČENÍ:
Přestaňte užívat veškeré léky (pod dohledem lékaře), které mohou způsobovat deprese nebo vyvolávat pocity úzkosti. Přestaňte pít alkohol (i toto může být nutno absolvovat pod dohledem lékaře) a nápoje obsahující kofein. Přejděte na stravu založenou na komplexních uhlohydrátech/sacharidech. Denně cvičte. Vyhledejte profesionála (duchovního, psychologa, psychiatra), který dokáže dobře naslouchat, a proberte s ním své problémy. Braní lékařem předepisovaných psychoaktivních léků považuji až za úplně poslední možnost.
Podle knihy dr. Johna McDougalla
„12 Days to Dynamic Health“
zpracoval Robert Žižka, Country Life.