Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ekoškolka

Příspěvky

PROGRAM EKOŠKOLKA

21. 3. 2021

Co je program EKOŠKOLA?

Ekoškola je mezinárodní vzdělávací program, který vede ke zlepšování školy a jejího okolí, k posilování samostatnosti dětí. Děti se zde učí rozhodovat, kriticky myslet a přebírat zodpovědnost za naplňování cílů a konkrétních úkolů.

Program vznikl v roce 1994 v Dánsku, v současné době probíhá v 59 zemích světa. Do České republiky zavedla program TEREZA v roce 2005. Do programu jsou zapojeny základní, střední školy a od roku 2013 i školy mateřské (www.eko-skolky.cz).

Ekoškola je metodikou sedmi kroků (ekotým, analýza, plán činností, sledování a vyhodnocování, enviroment. výchova ve výuce, informování a spolupráce, pravidla neboli ekokodex).Hlavním předpokladem činností je aktivita dětí, pedagogů, spolupráce provozních zaměstnanců, rodičů, popř.  vedení obce,... Vše tvoří provázaný jeden celek a pokud vše do sebe "zapadá" program funguje tak, jak má. Učitel je zde v roli průvodce. DĚTI  přinášejí konkrétní nápady, dostávají prostor spolurozhodovat, přebírají zodpovědnost. Postupně se učí, jak zjišťovat příčinu problému, navrhují řešení - hledají různé možné varianty, komunikují, učí se obhajovat své nápady, přijímat výhry, prohry, najít kompromis, vyhovující řešení,....

Jsou dány 4 základní témata Ekoškoly:

JÍDLO, PROSTŘEDÍ, ODPADY, VODA

 

My jsme si pro začátek vybrali téma PROSTŘEDÍ, konkrétně prostředí uvnitř naší školky.

Děti měly hooodně nápadů, co vše by ve školce ještě potřebovaly, co je třeba vylepšit a co chybíwink. Malovaly obrázky, doma i ve školce, probíhaly velké diskuze,....a ZÁVĚR: chceme obrázek DINOSAURA - vše je nafocené ve fotogalerii. Poté děti hledaly vhodné místo. Chodily po prostorách MŠ, barevným papírkem značily vhodný prostor - podmínka alespoň 1 krok dlouhý prostor a všichni musí dosáhnout.  A NAŠLO SE!!! A pak už jen stačilo vzít barvy, houbičky a pustit se do vybarvování. Se základy nám pomohla Anička (v sobotu odpo - Covid 19) a výšky musely zvládnout p. učitelky, p. kuchařka, teta Andrea. Bohužel do celého projektu DINOSAUŘÍ SVĚT jsme nemohli zapojit rodiče  kvůli Covid-19. Tak snad příště. I když: jedna prosba by tu byla!! Pokud by někdo chtěl doma s dětmi během lockdownu vyrobit 3D model létajícího dinosaura, bylo by to bezva. 

Vše máme nafocené, podívejte se do fotogalerie, opravdu se to povedlosmiley.