Jdi na obsah Jdi na menu
 


Knihtisk

21. 11. 2010

Johannes Gutenberg  ( 1397 až 1400 – 1468 ) a jeho knihtiskknihtisk

-                      pocházel majetné rodiny z Mohuče

-                      kvůli sporům ve společnosti se stěhuje do Štrasburku roku 1420, kde se původně zabývá výrobou zrcadel. Roku 1450 je mu připisován vynález knihtisku. Měl však málo prostředků na výrobu knih a tak byl závislý na svém spolupracovníkovi Johannesovi Fustovi.

-                      díla: Zlomek knih Sybiliných ( 1445 ), dvaačtyřiceti řádková bible, a tří díly šestatřiceti řádkové bible.

-                      na závěr svého života přišel o zrak.

 

3) První tiskárny u nás

Za průkopníky tisku v našich zemí lze považovat zejména Daniela Adama z Veleslavína a Jiřího Černého Rožďalovského, což byl Veleslavínův tchán. První tiskárnu na území Prahy na Malé Straně založil Batroloměj Netolický v roce 1530. Za nějaký čas se stává dvorním tiskařem a jako spolupracovníka si přizve vyučeného knihtiskaře Rožďalovského, zvaného Melantrich. Ten v roce 1563 přestěhoval tiskárnu do svého domu U dvou velbloudů. Knihy pocházející z jeho dílny vynikaly svou grafickou úpravou a přesností tisku. Melantrich zaniká v roce 1600, smrtí Veleslavína, jeho žena a syn nedokážou již držet podnik v prosperitě a tak ho raději prodávají. ( díla: slovní Nomenclator, Kronika světa, náboženská Štít víry pravé, Škola křestaňská, lekářská Regiment zdraví ).

Další významnou tiskárnou té doby byla  také Kampovo – Severýnova tiskárná. Na svoji dobu byla velmi pokroková, protože si nechala několik tisků vyrobit na zajázku třeba v Benátkách ( Benátská bible ). Před rokem 1600 se dílny na výrobu knih rozšířily do dalších častí Čech a na Moravu.

    Za první český prvotisk je považována Trojánská kronika z roku 1468 vytištěna v Plzni. Stránka – 21 – 27 řádků, text psán v jednom sloupci, 390 neočíslovaných stran ( 15*25 cm )

Dále z Plzně pochází také Nový zákon z roku 1475, což je vůbec první náboženská kniha u nás.

 

Prameny: multimediální Ottův slovník naučný, Málá československá encyklopedie z roku 1984 2. svazek, strana 682, Česká kniha 15. a 16. stloletí, O. Muller, Grafia Praha roku 1946.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář