Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kronika aneb novinky u nás

 

2017 Do Nového roku vstupujeme v počtu - my dva (Pšenda a Lucie), naši dva berňáci Samson s Tarou, tři kocouři (Krouťa, Sheldon, Felix), Kozel Patýsek a jeho dvě holky Amálka s Fidorkou, Kaštan a jeho x kaštanek, 1 pár zebřiček a 1 zebřička vdova, dva spící šneci.

222_g0903251-1-.jpg

září 2016 Asi v září u nás dostal domov cca 15 letý vykastrovaný kocour, který přijel z Teplic, jeho majitelka - stará paní, už se o něj nemohla dál starat, zbytek rodiny by ho nechal utratit. Kocour je celý černý, až na malý bílý flíček na náprsence. Říkáme mu Felix. Zpočátku byl hodně zlý, možná vystrašený. Byla to pro něj velká změna - dům, zvířata, jídlo, cizí lidé, jiné návyky a pravidla. Po dvou měsících, které strávil pod gaučem, minimálně jedl a učil se s námi žít, se to uklidnilo. Je strašně zvědavý a snaží se spřátelit s našimi kocoury. Velmi rychle se učí, je bystrý a mazlí se. Teď už se mnou každé ráno chodí do koupelny dva bodyguardi:-) Uvidíme, jak se popere s jarem a venkovním prostorem. Vzhledem k jeho povaze bude pro něj potěšení objevovat další svět, do té doby znal jen panelákový byt.

222_g0903251-1-.jpg

červen 2016 Konečně jsme vybrali (chvíli trvalo než jsme prostudovali články o líhnutí a recenze současných líhní na trhu) a zakoupili líheň na kuřata. Jsme s ní spokojeni, účel plní. Občas slouží i jako odchovna. Dokonce kromě našich liliputek, líhneme i vajíčka sousedů. Mimo to máme několik skvělých kvočen, které nám hodně pomáhají se o vajíčka i kuřata starat (především naše Havranka je ta Nej:-)).

222_g0903251-1-.jpg

únor 2015 Přivezli jsme si z okolí Havlíčkova Brodu tři nové zakrslé rousné slepičky (tříbarevné) a kohouta (dostal jméno Leoš), abychom si po předcházejím roce doplnili počet a také barvy. Dovezený kohoutek půjde dál, protože je příbuzný s dovezenýma slepičkama. V dohledné době chystáme zakoupit líheň a snad se nám podaří zamezit úmrtí kuřátek našeho přirozeného odchovu.

222_g0903251-1-.jpg

27.12.2014 Už pár týdnu nervózně pokukujeme po holkách, hlídáme je a s napětím očekáváme přírůstky. Přejeme si, aby konečně nastal zlom a bylo lépe. Amálka nás přelstila, ta nakonec těhotná není vůbec, ačkoliv tak působila. Apolenka porodila dvě krásná kůzlata. Poprvé máme u dvojčat obě holky. Apolenka byla milá našeho Vildy, neudělal bez ní ani krok, všude ji střežil. Když odešel, jeho roli po ní převzal Eman, který se k ní jinak nemohl přiblížit a je podruhé tátou. Obě holky jsou překrásně vybarvené. Jedna je tříbarevná, symetricky zbarvená a má roztomilý bílý flíček na náprsence, dostala jméno Freya. Druhá dostala do vínku překrásnou barvu po tátovi Emanovi. Barva se těžko popisuje, taková hnědošedá s černým pálením, skrz srst jí prorůstájí i bílé chloupky. Po narození měla nějakou dobu ohnuté ouško, tak jsme ji pojmenovali latinky Auris, což v překladu znamená ucho. Obě jsou velmi samostatné už do narození. Dlouho jsme si pohrávali s myšlenkou, ponechat si obě holky nebo alespoň jednu, ale kterou??? Nakonec jsme se po dlouhých rozpravách a rozumném zamyšlení rozhodli, že půjdou do světa, ale stejně jako u všech ostatních se budeme snažit, aby se dostaly do dobrých rukou.

222_g0903251-1-.jpg

rok 2014 Konec roku 2013 až po celý další nadcházející rok 2014 pro nás nebyl nejštastnějším obdobím, alespoň co se týče chovu zvířat, tudíž nebyla ani nálada na psaní novinek sem na stránky. Postupně se budu snažit shrnout a doplnit to nejdůležitější, co nás potkalo.

Z našeho chovu koz jsme přišli o plemeníky Vildu i Emana, dále kozičku Milku a čtyři krásná kůzlata. Vilda se nám škrábnul, sice jsme ho dle našeho přesvědčení, co možná nejlépe ošetřili, ale zřejmě nedostatečně a zemřel tak nejspíš na otravu krve. Vildova smrt pro nás byla ponaučením a zároveň jsme díky němu nechali očkovat celé naše stádo proti tetanu. Ostatní úmrtí byl bohužel důsledek nezodpovědného chování lidí, kteří naše kozy navštěvují a krmí je vším, co je napadne, nedodržují doporučené krmení a nerespektují naše domluvy ani vysvětlování. To nás donutilo, dát na plot zákaz krmení, abychom naše zvířata ochránili. Zvažujeme i další opatření, protože stále dochází ke krmení koz, především v době naší nepřítomnosti nebo za našimi zády. Doufáme, že co se stalo, bylo pouze dílem nešťastné náhody a nebylo úmyslné. Tímto bychom rádi poděkovali našemu veterináři za péči a čas, který našim zvířatům věnuje za přiměřené peníze a z lásky ke zvířatům.

Dále jsme přišli o naší milovanou kočku Kačenku, naše první zvířátko, která na nás při všem dohlížela a doprovázela nás na každém kroku, byla velice odvážná a zvídavá, povahou připomínala psa. Bude nám moc chybět! Na vině byla zákeřná kočičí nemoc, kterou bohužel chytla od jiné potulující se kočky tady ve vsi a která je přenašečem této nemoci, jen to na ní nemusí být vidět. Museli jsme se s ní rozloučit, nebyla jiná volba a bylo to jedno z nejtěžších rozhodnutí, které jsme museli učinit!

Také jsme přišli o pár zakrslých slepiček, zřejmě kuna a také o kuřátka.

Zemřelo nám i pár zebřiček, ale ty se nedožívají dlouhého věku.

Další kdo nám tento rok odešel, byl náš ochočený Veveřák Pinky. Po něm nám zůstalo v obýváku prázdno. Už tam není nikdo, kdo by se dožadoval pozornosti a pamlsku.

Na závěr, abych nemluvila jen o špatných zážitkách v tomto roce, mám i jednu lepší. Pšenda jednoho dne přišel domů s novým kočičím kamarádem, kterého našel venku. Kotě bylo promoklé a nikdo se k němu nepřihlásil. Je to kocourek, z větší části bílý, pojmenovali jsme ho Sheldon (Cooper - Teorie velkého třesku). Je to obrovský mazel, který si nás v mazlení střídá a také můj stín, kamkoliv se pohnu. Už od mala s námi hlasitě komunikuje, v čemž jsme ho podporovali a vydrželo mu to dodnes (rok 2015), což je někdy k nevydržení a leze to strašně na nervy:-) Naše Kačenka se s ním stihla seznámit, tolerovala ho, ale nestihla mu předat tolik, jako si odnesl náš kocour Kroutislav.

222_g0903251-1-.jpg

03.08.2013 Mezitím, co jsme plachtili na Orlíku, nám v sobotu Apolenka porodila dvě krásná kůzlátka. Nemohla mi dát hezčí dárek k narozeninám, které jsem ten den měla:-D. Všechno příbuzenstvo, včetně kamarádů je samozřejmě vidělo mnohem dříve než my, tedy poprvé se k nám dostaly nejprve fotky;-) Otcem je opět náš kozel Vilda. Jedno kůzlátko je tříbarevné, je to holka a dostala jméno Arya (má velmi krásné zbarvení a úžasně vybarvená cinkrlátka-jedno je hnědobílé a druhé bíločerné), druhé kůzlátko je kluk, je celý po Apolence (hnědá srnčí, černé pálení) a dostal jméno Baltazar. Oba přijala. Jenom nás po návratu trochu vyděsilo její vemínko, protože měla jednu půlku větší než druhou. Naštěstí to nebyl žádný zánět a druhý den se jí to srovnalo.

222_g0903251-1-.jpg

28.7.2013 Narodila se nám tři další kuřátka rousné zakrslé slepičky (bílé, žluté, černobílé). Kuřátka však bohužel nevydržela a v týdnu zemřela;-(

 222_g0903251-1-.jpg

17.7.2013 Zakoupili jsme větší klec pro naše zebřičky. Tím pádem jsme dostali prostor pro další dva páry, které jsme nakonec sehnali v Kolíně, aby jim nebylo smutno. Každá zebřička je jinak zbarvená a my se na ně nemůžeme vynadívat:-D Akorát to vypadá, že jsme se netrefili a místo jednoho kluka se nám vyklubala holka. Tedy na druhého ptačího samečka vycházejí tři holky, ale on jako gentleman se jich ujal a všichni spí v jednom hnízdě...

8.7.2013  Dnes jsme pořídili malého burunduka, veveřák dostal jméno Pinky. Po úvaze jsme zakoupili klec určenou přímo pro chipmánky, včetně veškerého příslušenství, v prodejně krmiv Konárovice. Tímto chci osazenstvu prodejny poděkovat za vzornou péči při nákupu.

222_g0903251-1-.jpg

Amálčino kůzlátko - kozička Arwen je naprosto úúúžásná. Je velmi přítulná, mazlivá, hravá, skotačivá a důveřivá. Má skvělou povahu. Bude z ní výborná společnice. Sama vyhledává naši společnost a s oblibou usíná na klíně;-) Je opravdu jako pejsek. Lidé v našem okolí z ní jsou paf. Zatím si podmanila každého, kdo ji poznal;-)) Již jsme ji zaregistrovali a dostala přidělené známky.

222_g0903251-1-.jpg

Vypadá to, že brzo zase budou kůzlátka:-D Kozičce Apolence již začalo nabíhat vemínko, Vilda na ní pečlivě dohlíží a hlídá si ji jako ostříž, aby ne, když bude potřetí táta. I naše nejmenší kozička Fidorka bude asi v očekávání, byl by to její první porod. Trošku nás to děsí, protože je opravdu malinká. Moc jí to však sluší i svědčí, otcem by byl poprvé náš kozlík Eman. No, uvidíme, necháme se překvapit...;-)

222_g0903251-1-.jpg

Naše rousná zakrslá slepička opět sedí na vajíčkách. Vše začala naše "Kropka", nyní jí vytřídala "Bílozlatka". Holky si krásně vypomáhají.

222_g0903251-1-.jpg

13.6.2013 Kozička Milka je bez sádry (bohužel předčasně). Naše snahy o oddělení od stáda kvůli poranění nedopadli, tedy je s ostatními. Chovají se k ní lépe, než jsme čekali a hlavně se snaží už nohu používat. Kulhat sice bude, ale rehabilitace s utrženými svaly i šlachou vypadá nadočekávání dobře.

222_g0903251-1-.jpg

4.6.2013 Narodilo se nám osm kuřátek rousné zakrslé slepičky. Dostali vlastní ubikaci a obě kvočny se o ně naprosto vzorně starají. Máme radost z přirozeného odchovu, který by měl zajistit silné a odolné jedince. "Kaštanky" jsou matky na medaily :-)

222_g0903251-1-.jpg

Vypadá to, že naše rousná zakrslá slepička "Havranka" a "Zlatka" sedí na vajíčkách, tedy očekáváme v blízké době další přírůstky...

222_g0903251-1-.jpg

15.5.2013 Narodilo se nám jedenáct kachňat. Aktuálně jich máme devět včetně Donalda;-), který je zatím ještě slabý, ale až se zotaví, poputuje k ostatním...

222_g0903251-1-.jpg

13.5.2013 Dnes ráno porodila Amálka své první kůzle - černobílou "šimlovou" kozičku, která dostala krásné něžné jméno Arwen. Zbarvení má ve skutečnosti mnohem hezčí než na fotkách. Otcem je opět náš kozel Vilém. S porodem jsme museli pomáhat, Amálka byla velmi zmatená. Už to vypadalo, že kůzle nepřijme. Naštěstí ho s naší pomocí krmila. Druhý den se však už otřepala a od třetího dne jsou holky spolu. Na roli mámy si pomalu začíná zvykat:-D

222_g0903251-1-.jpg

4.5.2013 Kozička Milka si v podvečerních hodinách zlomila zadní nohu. Už jsme mysleli, že to je její konečná. Po návštěvě veterináře, který ji nohu zafixoval, nám vysvitla malá naděje. Kozička je v rekonvalescenci a na šest týdnů má nohu v sádře. Pokud jí zpátky sroste, je vyhráno. Péče o ní je nyní složitější, ale zatím jí zvládáme. Spí nám momentálně ve verandě a venčíme jí jako psa, protože jinak je schopná i s tím handicapem běhat jako vitr...

222_g0903251-1-.jpg

20.11.2012 Dnes v ranních hodinách porodila Apolenka svá druhá kůzlata - dvoubarevného kozlíka Juráška, který vypadá, jako kdyby půlkou předního těla spadl do plechovky s černou barvou a tříbarevnou kozičku Rozárku, která je celá po tatínkovi. Otcem je poprvé náš kozel Vilda. Tentokrát přijala obě kůzlata a my si oddechli... Vzhledem k tomu, že Vilda naši Apolenku zbožňuje, o celou rodinku je řádně postaráno;-)

222_g0903251-1-.jpg

Byli jsme osloveni, zda-li bychom neposkytli azyl skupince kozího stádečka, kvůli kterému měla majitelka problémy se sousedy. A tak jsme se nečekaně rozrostli o stádečko dvou kozích holek (Milka a Fidorka) a kozlíka (Emana). Prozatím zůstávají u nás, na jaře uvidíme, co bude dál...

Dopadlo to dobře, kozlové se respektují a každý si střeží své stádo, hlavně své holky:-D Největší kápo u nás je však stále vykastrovaný kozel Pat, kterého všichni berou jako vůdce stáda, a potom Vilda, který je hodně starostlivý a celé stádo střeží...

222_g0903251-1-.jpg

Kozlík Tristan a beránek Kubík jsou už u svého nového majitele v Táboře.

222_g0903251-1-.jpg

Vymazlený a velmi přítulný kozlík Tristan stále čeká u nás na svého majitele, který je touto dobou na misi v Afgánistánu, až  si ho vezme domů. Tam na něj bude čekat o něco mladší kozička se kterou mají vytvořit chovný pár...

222_g0903251-1-.jpg

21.7.2012 Dalším nečekaným přírůstkem se stalo jehně - beránek (pojmenovali jsme ho Pavel Jakub (KUBA), kterého jsme dostali od našeho kamaráda Pavla svatebním darem. Bylo myšleno na maso, ale vzhledem k naší lásce ke zvířatům jeho poslání nenaplníme. Bohužel nemáme prostory ani stejný druh zvířete, tak poputuje spolu s kozlíkem Tristanem k jinému majiteli, který se na něj už těší. Jako plemeník k sobě dostane patřičné společnice.

Také jsme svatebním darem od našich přátel dostali dva africké šneky (Achatina fulica hamillei)...

222_g0903251-1-.jpg

Museli jsme pořídit nové zakrslé slepičky, protože náš kouhot Kaštan zůstal sám. Pět slepiček jsme pořídili od p. Sommerové (okr. PHA) a deset kuřátek od p. Hájka (okr. MB). Kohoutci kromě našeho Kaštana se prodali. V současnosti máme kohouta Kaštana a x zakrslých slepiček různého zbarvení (tříbarevná, černá, zlatá, bílozlatá, zlatobílá...).

222_g0903251-1-.jpg

Naší kachně Dorotce se konečně poprvé podařilo přivést na svět kachňata. Celkem jich je pět, pohlaví zatím neznáme. Dvě kachňata putují spolu s kozičkou Isoldou k novému majiteli.

222_g0903251-1-.jpg

24.2.2012 Dnes v ranních hodinách porodila Apolenka svá první kůzlata - tříbarevného kozlíka (vypadá jako když má plínku:-)). Apolenka ho však bohužel nepřijala) a kozičku. Říkáme jim Tristan a Isolda. Otcem je kozel Ferda (majitelka p. Sommerová). O Tristana se staráme my. Je to velký bojovník a od samého počátku nám pil sám z misky. Naštěstí jeho ségra ho nezavrhla a ti dva spolu tráví celé dny...

222_g0903251-1-.jpg

25.11.2011 Po dlouhém týdením boji, který jsme prohráli, nám zemřela naše první, rok a půl stará kozička Majdalenka. Během svého krátkého života stihla porodit dva krásné kozlíky Randalla a Hopkirka.

222_g0903251-1-.jpg

6.4.2011 Přivezli jsme si z Havlíčkova Brodu pět nových přírůstků v podobě jednoletých tříbarevných rousných zakrslých slepiček. Slepičky jsou velmi krásně zbarvené. Začali jsme jim říkat Kaštanky podle našeho kohoutka Kaštana. Největší radost z tohoto přírůstku měl Kaštan, který se po nedávno prožitém šoku dostal opět do formy a funkci ochránce svých družek bere velmi zodpovědně.

222_g0903251-1-.jpg

5.4.2011 Odpoledne bez naší přítomnosti i pomoci porodila Majdalenka svá první kůzlátka. Narodili se jí dva kozlíci s bílou lysinkou na hlavě (jeden jí má výraznější). Dostali jméno Randall (čti Rendl) a Hopkirk. Otec  - kozel Matěj (majitel Ruda) může být pyšný, kůzlatka se „potatila“.

222_g0903251-1-.jpg
 
3.4.2011 Zakoupili jsme dva rousné zakrslé kohoutky (jednoho pro naši milou sousedku). Náš kohoutek po všech pataliích s ním, dostal jméno Kaštan a stal se tak devátým členem v pořadí do naší rodiny.
 
Dneškem jsme se rozloučili s kačerem Kryštofem, který nás krátce po příjezdu na „Náš dvorek“ opustil. Vzhledem k nezkušenostem s kachnami i drůbeží, jsme ho dostatečně nezabezpečili a než se stihl adaptovat, byl skrz plot pryč...
 
222_g0903251-1-.jpg
 
27.3.2011 Pořídili jsme párek nepříbuzných kachen, které vypadají jako divoké. Je to plemeno divokých kachen křížených s rouenskou kachnou. Plánujeme je jako okrasu naší zahrady. Kachna by měla do měsíce snášet. Kačerovi jsme dali jméno Kryštof a kachně Dorotka. Také jsme si přivezli pět pekingských kachňat na výkrm …
 
222_g0903251-1-.jpg
 
21.12.2010 Dneska jsme si za asistence našeho kamaráda jeli pro psí slečnu. Čistokrevná fenka bez PP se narodila v Týnci nad Labem a je rasou Bernský salašnický pes. Je to budoucí paní „Samsonová“. Chvíli nám doma trvalo, než jsme se domluvili na jméně. Nakonec dostala jméno Tara.
 
222_g0903251-1-.jpg
 
14.11.2010 Na naši Majdalenku přišlo takhle na podzim „jaro“. Vezli jsme ji tedy do sousední vesnice ke kozlovi Matějovi… uvidíme, jestli z toho do budoucna něco bude:-)
 
222_g0903251-1-.jpg
 
20.06.2010 Vyrazili jsme pro naší rezervovanou kozičku k paní Sommerové. Už jsme se jí nemohli dočkat, moc jsme se na ní tešili...
 
222_g0903251-1-.jpg
 
21.5.2010 Kamarádku a společnici pro Pata jsme sehnali až u paní Sommerové v Říčanech u Prahy. Kozička je krásná, barevně jiná než na náš kozel. Budou k sobě „ladit“. Zároveň měla v tu dobu ještě jiná koza přírůstky. Jedno kůzle (taky kozička) nás doslova okouzlilo. Bylo rozhodnuto, kozičku jsme si rezervovali. A tak se stalo, že místo plánované jedné kozičky, budeme mít dvě První jsme pojmenovali Majdalenka a pro druhou jsme si připravili jméno Apolenka. To proto, aby si Pšenda obě holky „z naší školky“ pamatoval… Pro Apolenku si pojedeme asi za měsíc…
 
222_g0903251-1-.jpg
 
5.8.2009 Dnes jsme vezli ostatní koťátka ukázat jejím budoucím majitelům do Kolína. Po koťátkách se jen zaprášilo. Dokonce jsme na poslední chvíli jednoho univerzálně krásného kocourka zatajili a ponechali si ho jako společníka pro naší Kačenku nebo spíš na přání pána domu…??!? Dostal jméno Allan Delon podle herce a idola 80. let, kterému se moc podobá…
 
222_g0903251-1-.jpg
 
31.7.2009 Tuto neděli nás opustil první kocourek. Putuje do Kutné Hory…
 
222_g0903251-1-.jpg
 
11.5.2009 Kačenka porodila pět krásných koťátek (3x kocourek, 2x kočička). Začala rodit až po našem návratu z práce domů a za naší asistence. Přičemž jsme se od ní nemohli vzdálit, jinak přestala. Porod jí trval asi dvě hodiny. Byl to její první a zároveň poslední porod, protože pak jí necháme k oboustrannému oddechu vykastrovat…
 
222_g0903251-1-.jpg
 
4.4.2009 Třetím přírůstkem do rodiny se stal holandský zakrslý kozel Pat. Přivezli jsme si ho až z jižních Čech, z Tvrzic od paní Pavelkové z Pektorova statku. Samson tím dostal kamaráda a společníka do dalších let.
 
222_g0903251-1-.jpg
 
 13.3. 2009 V pátek jsme si z Pardubického kraje od paní Nešetřilové přivezli štěně Bernského salašnického psa. Je to čistokrevný pejsek bez PP. Pojmenovali jsme ho podle našeho oblíbeného muzikanta, písničkáře Jaroslava Samsona Lenka (skupina Hop Trop), zkráceně mu říkáme Samson.

222_g0903251-1-.jpg

27.09.2008 Pořídili jsme koťátko. Pojmenovali jsme ji Kačenka, protože se nám moc líbilo jméno Kateřina. Kačenka je naše první společné zvířátko. Našli jsme ji u krámku v místě našeho bydliště.