Jdi na obsah Jdi na menu
 


Novinky listopad 2014-2019

7. 11. 2014

Srpen 2019 - Lunka přijala mé vyzvání k tanci a 28. srpna 2019 složila jako zřejmě první azavak na světě oficiální zkoušku z dog dancingu v divizi Dances with Dogs - DWD 1, a to na výbornou! Jsem na svou tančící azavačí parťačku opravdu hrdá. Užily jsme si to spolu obě, největší radost mi dělal Luneččin vesele roztančený ocásek, rozesmátá očička a chuť se mnou provádět legrácky i pod tlakem v těžkém prostředí! Lunečka je pejsek, kterého jsem si vysnila jako malá holka. Splněný sen. Jsem za ni neskonale vděčná.

jana-lunadwd1.jpg

07.02.2019 - Učím se kreslit... a vracím se k tomu, co mě bavilo kdysi hodně dávno. Zde jsou moje první dvě kresby - Lunčina hlavička, moje "absolventská" kresba, kterou jsem nakreslila na kurzu kreslení pravou mozkovou hemisférou. Druhý obrázek je můj první samostatný nakreslený po kurzu, na kterém jsem pracovala tento týden - opět podle Lunčiny fotky. Třetí, opět dle Lunčiny fotky, byl skutečná výzva. Mám se co učit!

lu-kresba-hlavicka.jpg

2-lu-pohyb.jpg

obrazekpesuprava.jpg

Kresba č. 4 - Fandouk

4-fandouk-final.jpg

4-fandouk-predloha.jpg

3.5.2018 - Plánujeme vrh "B" N´Ténéré v druhé polovině roku 2019, jehož matkou se stane naše milovaná Luna, Sk Ch., Cz Ch., Cz Grand Ch. Aloonah Tarha N´Ténéré.

13.3.2018 - Dnes se mi před objektivem odehrál minipříběh, který mi na tváři vykouzlil úsměv od ucha k uchu - ráda se o něj podělím v rubrice Psí povídání: Krátký fotopříběh: Akhami, Luna a oříšek

5.jpg

16.01.2018 - Sk JCH, CZ Ch, CZ Grand Ch. Aloonah Tarha N´Ténéré - po rok a půl dlouhé pauze jsme se s Lunkou vrátily na výstavní scénu, a aby to nebyl pro nás obě moc velký šok, šly jsme si nejdřív zatrénovat. Vyplatilo se - moje Luna získala poslední potřebný CAC a stala se českou GRAND šampionkou. Nutno přiznat, že sice s nějakým tím dekem navíc, a že si trénink užila víc než pobyt v kruhu "naostro", ale i tak mi s mojí skvělou parťačkou bylo dobře (a jí se mnou věřím taky).

lunka-postoj.jpglu-postoj.jpg 

diplom.jpg

 Lunka je úžasná parťačka, baví nás spolu dělat různé triky a vymýšlet legrácky. Abychom se obě trochu ve výstavním prostředí uvolnily, zatrénovaly jsme si bez vodítka:

Udělaly jsme si i pár triků, které pro Lunku fungují naprosto skvěle na uvolnění stresu a vždycky jí naše společná práce udělá radost. Nejen jí!

27.12.2017 - Cvičíme s Lunkou fitness - nejde jen o to udržet psa v dobré fyzické kondici, udržovat ohebnost, zvyšovat jeho sebedůvěru a vědomé používání všech částí těla, a v případě Lunečky i provádět rehabilitaci po starším zranění vazů levého zápěstí a "vymazat" svalovou paměť, protože se Lunka hodně dlouhou dobu formovala do nepřirozeného postoje tak, aby ulevila bolesti a zátěži - pro mne je tohle cvičení hlavně o důvěře, vztahu a společně prožitých chvílích plných zábavy pro Lunečku i pro mne.

lu-phisioroll.jpgfront.jpg

Lunka je po zranění bez viditelných následků, je v plné zátěži a bez potíží. Jen musíme doladit používání nožek, aby bylo co nejvíce stejnoměrné. Pravá zdravá nožka dostala během uzdravování pořádně zabrat a tak je třeba posilovat a cvičit.

posture1.jpgposture2.jpg

Práce s nožkami vyžaduje, aby pejsekl stál na balančních pomůckách bez vrtění a přešlapování. To je pro Lunku velice těžké, je to operantní hyperaktivka a klidné stání je prostě potíž. Musela jsem jí proto při učení klidného postoje přehodit balanční pomůcky - když měla zadní nožky na balanční čočce, vrtěla se jako neposedné štěně.

09.10.2017 - Měli jsme milou návštěvu - byl u nás na víkend Akháščin syn Agg Etebel N´Ténéré, alias Canelo. Akhami i Luna Canela celkem hezky přijaly, přestože se naposledy viděli před víc jak rokem a půl. Akhami tu tedy měla po pěti letech "dětí jako smetí" a mně pohled na naše psí "děti" dělal moc dobře na duši.

20171007_160546.jpg20171007_160630.jpg

20171007_160633.jpg20171008_120621.jpg 

 

20171007_144636.jpg

Agg Etebel N´Ténéré, 5,3 roku

07.10.2017 - Do rubriky Psí povídání jsem vložila příběh naší rodiny... není o psech. Je o lidech. Poslední dobou se vedou vášnivé debaty o rasové čistotě azavaků, přivezených z Afriky. Žádný genetický test, prokazující jejich příslušnost k plemeni, není těm, kteří tyto psy nazývají vesnickými vořechy, dost dobrý. Nepoužívá dostatečné množství markerů. Nebo ano, ale nejsou to ty správné markery. Prostě pro tyto lidi není ani věda dost dobrá. Oni přece vědí své. Ale tohle všechno je tu pořád dokola a historie ukazuje, že takový extrémní zaslepený přístup nikdy nepřinesl nic dobrého. Tak se mi v hlavě vybavil tenhle starý příběh naší rodiny... který vůbec není o psech: Luna, černý kredenc a rasová čistota.

 

lunka-skrinka.jpg

18.09.2017 - Moje Akháška mi dělá velkou radost. Sice už je seniorka, je jí 10,3 roku, ale ještě pořád to dokáže pěkně "rozpálit" a dá zabrat i Lunce. Doufám, že jí pěkná fyzická kondice vydrží do vysokého věku! Držme jí palce!

img_2664.jpg

img_2669.jpg

img_2688.jpg

img_2708.jpg

img_2724.jpg

Akhami ve věku 10,3 roků si ráda hraje s dcerkou Lunou (5,3 roků)

20.08.2017 - Ze setkání s naším "štěňátkem" Tariym a jeho páníkem na tréninkovém táboře na dostihové dráze v Kolíně už se stala tradice. Milé setkání, jako vždy moc hezky strávený čas. A takhle "můj" milovaný  zlatý kluk vypadá: 

3.jpg4.jpg

5.jpgimg_2578.jpg

Afellah Tariy N´Ténéré, 5 let 

24.07.2017 - Lunka dostala dárek - náhrdelník z mušlí kauri. V Africe i jinde se mušle kauri používaly jako platidlo, k věštění, jako předmět voodoo, věřilo se, že přinášejí štěstí. Já jí tenhle náhrdelník koupila v dobročinné dražbě na pomoc 15ti azavakům z přibližně 50, kteří přežili tragické události v Severní Kalifornii v USA. V dnešním azavačím světě silně rozbouřených vztahů je pro mě tenhle náhrdelník symbolem toho, jak se milovníci azavaků z celého světa různých názorů dokážou stmelit a pomoct, když je toho opravdu zapotřebí. Jen je mi líto, jaké nepředstavitelné hrůzy se musejí stát, aby se tak stalo. Aspoň na chvíli. Protože z toho, co se rozpoutává teď kolem přeživších psů, kteří si prošli peklem a mnozí ještě zdaleka nemají vyhráno, je mi skutečně zle.

africancowryshellcollar.jpg

04.07.2017 - Podlouhé cestě domů ze Španělska (2 500 km v autě) se nemůžu zbavit spánkového deficitu. Potřebovala bych se pořádně vyspat... jenže Lunečka má jiný názor. Vstává ve 4:30 ráno, směje se celým tělem, hladová, natěšená, že si budeme hrát. Zkouším její radost zaspat... Lunka mě přichází kontrolovat každou půlhodinu a mokrým nosíkem a tlapkami se ptá: "Už jsi vzůru?" No jo, jsem. Tak se vyhrabu z postele, udělám si kávu, abych se trochu probrala, zatímco Lunka lítá kolem s balónkem v tlamičce a pokouší se mi ho vstrčit do ruky, že si budeme hrát. Ach jo, tak pojď, Lunečko, pojďme si společně zaběhat.
A tak začínají moje dny. Miluju Lunu. Ona je tak svérázně... Lunikátní
Dokáže změnit proud mých myšlenek, které se po nedávných tragických událostech a následných "otřesech" v azavačím světě ubírají hodně pesimistickým směrem. Děkuju ti, Lunečko!

img_2153.jpg

img_1991.jpg

1.jpg

img_2370.jpg

15.05.2017 - Překvapila mě vlna reakcí na můj poslední článek. Doteď jsem si myslela, že potíže s neovladatelnými psy a jejich bezohlednými arogantními majiteli je ve velké míře české specifikum. Podle reakcí, přicházejících z celé Evropy, už ale vím, že tohle se děje často a všude. Překvapilo mě obrovské množství pejskařů, kteří popisovali, jak bývají jejich psi napadáni a mnohdy byli těžce zraněni psy nezodpovědných majitelů. Celá řada lidí chodí tam, kde to zákon dovoluje, po zkušenostech své psy venčit ozbrojená elekrickými obušky, pepřovými spreji... A také potvrdili moji zkušenost, že s majiteli takových psích potížistů se rozhodně nemá cenu bavit, pokoušet se vysvětlovat. Že tihle lidé se silně omezeným pohledem na svět stejně nic nepochopí. Je to smutné. Ale je to tak.

img_2327.jpg

12.05.2017 - Do rubriky Psí povídání jsem přidala své přiznání: Nesnáším agresívní majitele "přátelských pejsků". Pyšná na sebe zrovna nejsem...

 

img_1513.jpg

6.3.2017 - Konečně jsem provedla aktualizaci fotek štěňátek našeho vrhu v dospělém věku. Už bylo celkem načase, mým "štěňátkům" je 4,5 roku:  "A" N´Ténéré-od narození do dospělosti 

 

001.jpg

Tři generace: Tombouktou´s P´Aytarel, jeho dcera Tombouktou´s V´Akhami, a její potomci, sourozenci Aloonah Tarha N´Ténéré a Afellah Tariy N´Ténéré (srpen 2015)

25.2.2017 - V prosinci jsme se s Lunkou zúčastnily focení do školního kalendáře Psího parku Brno. Fotky naší paní učitelky Petry Marečkové mi udělaly velkou radost!

 

imgp1756.jpg

imgp1720.jpgimgp1718.jpg

imgp1713.jpg

imgp1753.jpg

10.02.2017 - Mezi fotoalba jsem přidala jedno vzpomínkové z roku 2014, kdy Tari s měsíčním předstihem slavil třináctiny na pláži: Tarískovo odpoledne

 

21.jpg

9.2.2017 - Konečně po dlouhé době aktualizace: v rubrice O plemeni azawakh je zveřejněn se svolením autora překlad textu, doplněný fotografiemi:

Daoud Abdullah Abdullah (David Moore): Nový standard azavaka a otevřený dopis komunitě chovatelů azavaků z roku 2009

 

red-male-stacking.jpg

7.2.2017 - Od poranění vazů na levém zápěstí zpátky k výstavní kondici!

Během večerní procházky 9.srpna loňského roku skočila Lunka v plné rychlosti do příkopu, zarostlého vysokou trávou tak, že terénní nerovnost nebyla vidět a dřív, než jsem vůbec stačila zareagovat. Její výkřik plný bolesti je ještě pořád mojí noční můrou... poranila si vazy na levém zápěstí. Nikdo mi nebyl schopen přesně povědět, k jak velkému poškození nožky došlo - rentgen byl čistý a ultrazvuk by poranění drobných vazů neukázal. Netušila jsem, zda má Lunka vazy úplně přetrhané nebo zda jsme měli štěstí a k úplné ruptuře nedošlo. Konzultovala jsem její stav s několika veterináři z vícero zemí, a všichni se shodli na stejném závěru: že budu muset být hodně trpělivá a Lunka bude muset nosit několik týdnů ortézu. A až pak začne nožku skutečně zatěžovat, se teprve pozná, co bude dál. Lunečka nosila poctivě ortézu celých 10 týdnů a když začala nožku opět používat, vypadalo to hodně optimisticky. Teď, 6 měsíců po úraze, už je doufám zpět ve své skvělé fyzické kondici. Nožku bude muset šetřit už napořád, ale už si zase může užívat života téměř jako dřív. Asi nikdy nebudu mít jak vyjádřit vděčnost všem skvělým lidem, kteří nám během uzdravování pomáhali! Díky vám všem!!!

 

20160812_175037.jpg

Luneččina nožka třetí den po úraze... to už byl otok poloviční...

20160816_154154.jpg20160825_174541.jpg

První týdny byly pro Lunku těžké. Je to pejsek s velice aktivní a činorodou myslí a fyzické omezení ji deprimovalo... a já se trápila při pohledu na svoji jindy veselou a podnikavou kamarádku, ležící a hledící na mne se smutným výrazem. Snažila jsem se jí vymýšlet hry a dělat různé triky, které mohla Lunka dělat v leže, abych ji udržela v co nejlepší duševní i fyzické kondici.

img_5626.jpgimg_5630.jpg

Po půl roce je Lunka zpět ve své dobré fyzické kondici, už zase cvičíme fitness a děláme triky. Její neustále dobrá nálada je zpět, nožka zdá se nebolí a neotéká a v zátěži vazy drží. Měly jsme s Lunečkou obrovskou kliku!

img_5650.jpgimg_5653.jpg

Trik "panáček" v sedě nám během uzdravování pomáhal udržovat zádové svaly, poznamenané tím, že Lunka skákala po třech a svalstvo celého těla zatěžovala nerovnoměrně. A teď už spolu zase tancujeme... no není ta moje holka úžasná?

 6.2.2017 - Je čas tyhle stránky oživit. Jít dál. Uplynulé dva roky mi toho hodně vzaly. Odešel nejen můj přítel Tari, ale přišla jsem i o něco jiného - o něco povahy zcela nemateriální a učím se s tím žít. Ale to je historie ryze osobní a s pejsky nemá co dělat. Takže tlustá čára za tím a jedeme dál! Mohu jen potvrdit, že rčení, že čím víc poznávám lidi, tím víc miluji psy, je stoprocentně a dokonale pravdivé. Díky bohu za psy!

 

23.jpg

Tombouktou´s P´Aytarel

12.11.2001 - 12.4.2016

Můj milovaný, skvělý, úžasný přítel.

Co se stane, když pejskové umřou? Co se děje za vším naším smutkem a žalem... kam odcházejí?

Té noci, když náš milovaný Tari umřel, měl Luis zvláštní, hořkosladký sen: Viděl dlouhou cestu, lemovanou hustými modrými stromy. Zemi pokrývala vrstva listí, vytvářející měkký zlatavý koberec. Kdesi v dálce zářilo světlo.... a po té cestě kráčel Tari, odcházel od Luise, byl zase mladý a silný a s hlavičkou hrdě vztyčenou si vykračoval do té záře před sebou...

Byl to opravdu sen? Kam odcházejí?

 64.jpg

21.02.2016 - Českou šampionkou se stala i moje milovaná Luna, se kterou se na výstavách objevujeme skutečně velice výjimečně. Nějak jsem ztratila výstavní elán za ty roky, co jsem měla možnost poznávat dění kolem výstav... S Lunou se raději než výstavám věnujeme tréninku triků a pozitivnímu posilování, základům dogdancingu, začaly jsme dělat (zatím ne příliš pravidelně) dogfitness, prostě se spolu bavíme, smějeme, radujeme. Veselého psího parťáka jako je moje Luna jsem si celý život přála. Luna je můj další splněný sen. Nezkazí žádnou legraci a její úsměv je první věc, která mě každé ráno vítá po probuzení. Hmm... a já jí ani nezaložila na webu výstavní rubriku. 

 

luna-sampionat.jpg              img_1313.jpg

 Aloonah Tarha N´Ténéré, Česká šampionka

male-logo.jpg

 

 

  21.02.2016 - Aktualizovala jsem rubriku Akhami a výstavy, neboť Akhami ukončila svou výstavní kariéru a stala se Českou veterán šampionkou - i když se mi těžko zvyká na myšlenku, že moje něžná mladě vypadající Akháška už bude mít 9 roků!

0-akha-vet-samp.jpg

akha-profil.jpg1.jpg

 male-logo.jpg

 

21.02.2016 - Uplynula hodně dlouhá doba, během které jsem svůj web neaktualizovala. Chyběl mi čas, energie, chuť... rok 2015 byl... jak to říct... prostě nebyl jednoduchý. Nejsvětlejším bodem mi byli Tari, Akhami a Luna. Jako vždy. A co důležitého se v naší malé smečce událo: Tak především - Tari oslavil 12.11.2015 své čtrnácté narozeniny. Zatímco třináctiny slavil s dvouměsíčním předstihem na pláži a řádil jako zamlada,

19.jpg29.jpg

33.jpg     21.jpg

 

 

 

 

 

 Třináctiletý Tari - konec září 2015

o svých čtrnáctých narozeninách už byl opravdu starý pejsek. Ještě pořád se k nám přidával na hodinové či delší procházky, ale věk už ho definitivně dostihl. 

01.jpg

Tari v den 14. narozenin - 12.11.2015

Jak se starým pejskům stává, má své lepší a horší dny, ale je pořád s námi. Je mu 14 a čtvrt roku a sil mu ubývá. Díky našim skvělým přátelům dostal ke "čtvrtnarozeninám" (když oslavil 14 a čtvrt roku) nový pelíšek, kterému říkám geriatriký box, GeriBox - neboli pelíšek pro velice staré pejsky, polstrovaný, měkký, zavírací tak, že když musím pryč, je Tari v bezpečí před pády a jinými nástrahami domu, který už pro starého slábnoucího psího pána přestal být bez dozoru bezpečný.

 

lunka--a-tari-geribox.jpg akha-tari-geribox.jpg

Luna i Akhami za dědulkou rády přijdou posedět...

holky-v-geriboxu.jpg

A když je Tarísek venku, feňulky honem zaujmou jeho místo. GeriBox je u nás zkrátka momentálně nejoblíbenější místo k odpočinku... a musím přiznat, že i pro dvounohé členy naší smečky.

luisuv-navrat.jpg

Uplynulý měsíc nebyl pro našeho starého pána jednoduchý a já měla strach, že se Tari nedočká svého nejlepšího kámoše, svého lidského "bráchy", protože páník byl dva měsíce na cestách ve Střední Americe. Měli jsme ale obrovské štěstí a ti dva už jsou zase spolu. Staříček Tari po boku svého nejmilejšího člověka celý ožil... tak mu držme palce, ať tu s námi ještě pobude. Každý den je dar. Máme našeho starého přítele rádi. I když takové chvíle jako na těchto 5 týdnů starých fotkách už nejspíš nikdy nezažijeme: 

09.jpg            1.jpg

Tari ve věku 14 let a dva měsíce, na procházce s Akhami a Lunou

male-logo.jpg

 

 

 21.08.2015 - Po dlouhé době jsem vzala Akhami i Lunu na výstavu - tentokrát klubovou výstavu Klubu saharských chrtů, jehož nejsem členem. Byla jsem jedna z celkem početné skupinky azavakářů, kteří azavaky chovají a jsou členy klubu jiného, Klubu chovatelů chrtů, který jsme se rozhodli na "saharácké" klubovce reprezentovat - a skutečně úspěšně. Zajímavá akce, zajímavé reakce. Zde jsou výsledky azavaků a krátké zhodnocení:

 

1.jpg

   2.jpg

 3.jpg

4.jpg

Absolutní vítězkou výstavy se stala krásná fenka Ivy a Kláry Šrámkových z Klubu chovatelů chrtů! Zcela zasloužené vítězství a dokonalá tečka za celou akcí, ze které se radovala celá naše parta

 5.jpg

  20.4.2015 - Jak vypadá už téměř dospělá moje skvělá kámoška Luna?

7.jpg

5.jpg

4.jpg

10.jpg

Aloonah Tarha N´Ténéré, 2 roky a 10 měsíců

7.4.2015 - Další článek ze série o azavacích, vydané loni v norském časopise Mynden (chrti) - rozhovor s dlouholetou německou chovatelkou Gabriele Meissen o budoucnosti chovu azavaka mimo Afriku. Odvážná slova, se kterými nelze než souhlasit: Rozhovor s MVDr. Gabriele Meissen

1-gabi.jpg

22.11.2014 - Tento týden vyšel v norském časopise Chrti (Mynden) v originální nezkrácené anglické verzi můj článek Azawakh: představení plemene, zveřejněný v loňském roce v Kynologické revui na Slovensku. Zájem norských chrtařů mě opravdu potěšil a reakce na článek mi dělají obrovskou radost!

 

uvodni-str-mynden.jpg

 

12.11.2014 - Dnes oslavil TŘINÁCTINY náš skvělý Tarísek! Třináctka je šťastné číslo! Takhle mu to dnes ráno běhalo: Tari slaví třináctiny. Všechno nejlepší, Taroušku, a děkujeme ti za všechno, co jsi nás naučil a co jsme díky tobě poznali. Máme tě rádi, sTaříčku   

 

1.jpg

 

3.jpg

 

6.jpg

 

 

Tombouktou´s P´Aytarel, 13 let

8.11.2014 - Konečně se dostávám k další aktualizaci - do sekce Psí povídání jsem přidala vyprávění o začátku naší letošní dovolené ve Španělsku - Bláznivá psí dovolená: ostrý start. Teď už se tomu jen směju. Přeji příjemné počtení

45.jpg

48.jpg

35.jpg

7.11.2014 - Lunka o víkendu uzavřela svou letošní výstavní sezónu - tedy pokud lze našemu sporadickému výskytu na výstavách takto říkat. Na DuoCACIB v Praze získala 2x CAC. Po dost dlouhé době jsem si výstavu opravdu užila, byla to téměř "dámská jízda", v sobotu zakončená příjemnou procházkou a posezením s přáteli. Lunčiny dosavadní výstavní výsledky tedy vypadají takto:

Slovakia Junior Grand Prix Winner

Slovakia Derby Winner

Slovenská šampionka mladých

CACA, Res.CACIB

3 x CAC

 5.jpg8.jpg

Aloonah Tarha N´Ténéré, 2,5 roku

Koncem října jsme zajeli navštívit našeho - nyní už velkého - pejska Canela, jak doma říkají Agg Etebelovi N´Ténéré. Byla to velká radost, jako vždy!

 

13.jpg01.jpg

 

1.jpg9.jpg

 Agg Etebel N´Ténéré, 2,5 roku