Jdi na obsah Jdi na menu
 


Novinky 2011-2014

13. 1. 2011

10.07.2014 - Minulou sobotu proběho setkání azavaků a jejich přátel na Křešíně v Brdech, který již tradičně organizovala paní Lukešová (ch.st. Ginever). Sešlo se 13 azavaků, trénoval se coursing i rovinka se startem z boxů, a psi strávili celý den navolno na velikém oploceném pozemku. Velice rychle spolu začali krásně komunikovat a rozvinuli celou škálu psích výrazových prostředků. Byla to pastva pro oči i pro duši, a tak jsem si lehla doprostřed louky a fotila a fotila a bylo mi krásně. Abych mohla zveřejňovat víc fotek v trochu větším rozlišení, založila jsem si účet na Rajčeti a další fotoalba už budou k vidění právě tam:

21.jpg

Odkaz na externí fotogalerii:

Setkání azavaků na Křešíně 2014

male-logo.jpg

 

 

7.7.2014 - Po delší době se dostávám k aktualizaci stránek, na které jsem neměla poslední čtvrtrok čas. Už to bude téměř měsíc, co naše štěňátka "A" N´Ténéré oslavila druhé narozeniny. Dostala jsem fotky Arwy Walet ze Slovenska - naše Waletka, fenka s příjemnou vyrovnanou povahou, je celá máma:

walet-1.jpgwalet-2.jpg

walet-3.jpgwalet-4.jpg

walet-5.jpg

 Arwa Walet N´Ténéré, 2 roky

Aman Iman N´Ténéré, doma zvaná Lily, mi také dělá radost. Zvykla si díky trpělivosti a lásce své nové paničky v novém domově, začala trénovat coursing a byla na své první výstavě, Národní výstavě v Klatovech, kde ji posuzoval pan Sistermann z Německa, zkušený rozhodčí, který azavaky dobře zná. Zadal jí tituly Výborná 1, Nejlepší fena, CAC, Národní vítězka. Na výstavní premiéru skutečně pěkný výsledek. Uplynulou sobotu jsme se konečně potkaly na setkání azavaků na Křešíně v Brdech a dělalo mi radost vidět, jak má paničku Vlaďku ráda a jak už dokáže komunikovat s pejsky i lidmi.

59.jpg65.jpg

30.jpg83.jpg

Aman Iman N´Ténéré, 2 roky

No a moje Luna, moje velká láska a bláznivá rošťačka Lunýrka, mě každý den přesvědčuje, že azavak je pro mě prostě ten pravý a jediný pes. Pokračujeme dál v tréninku metodou shapingu, a učíme se spolu další a další triky. Snad se už konečně dostanu k tomu, abych napsala povídání o tom, cože to spolu vlastně děláme. Byla jsem na zajímavém semináři pana dr. Františka Šusty a vůbec se snažím dozvídat se nové věci o tom, jak se zvířata učí a komunikují, tak snad budu své úžasné Luně dobrou parťačkou nebo se k tomu alespoň přiblížím.

52.jpg

Aloonah Tarha N´Ténéré: Luna, moje čistě srdeční záležitost  

tariy-2years.jpg

 Afellah Tariy N´Ténéré

male-logo.jpg

 

 

30.5.2014 - Akhami oslavila před desíti dny - 20. května - sedmé narozeniny. A Tarimu bylo o osm dní dříve 12,5 roku!

3-akha.jpg

Tombouktou´s V´Akhami, 7 let

Staříček Taříček si své malé výročí oslavil po svém - poběhal si s vnučkou Lunou, jak jsem zachytila na krátkém videu: Tari 12,5 roků a Luna

male-logo.jpg

 

 

7.5. 2014 - Zatímco ostatní sourozenci musí šlapat pěšky, náš mladý pan Canelo si pořídil kočár i se šoférem

mr-canelo-v-kocare.jpg

 male-logo.jpg

 

7.5.2014 - Lunce a jejím sourozencům budou za měsíc už dva roky. Čas běží strašně rychle!

1-lunicka.jpg

Aloonah Tarha N´Ténéré, moje Luna, 23 měsíců

male-logo.jpg

 

  

3.5.2014 - Afellah Tariy N´Ténéré, žijící se svou rodinou ve Švédsku, ve věku téměř 23 měsíců:

tariy-23-m.jpg

male-logo.jpg

 

 

7.4.2014 - Canelo - Agg Etebel N´Ténéré - si včera odběhal s mámou Akhami dva povinné společné běhy pro získání coursingové licence, do které mu chybí ještě jeden sólový běh. Opět bylo hezké se setkat a pejsci si to společně opravdu užili:

2.jpg

Canelo těsně po startu s mámou 

4.jpg

"Kůžička" se natahovala ručně za veselé asistence celé psí rodinky 

15.jpg

Akhami mezi svými dvěma potomky

luna-ladik.jpg

Luna na odpolední procházce po Hradci Králové

male-logo.jpg

 

 

1.4. 2014 - Zatímco sourozenci naší Luny se věnují sportu, naše hyperaktivka se rozvíjí spíše na poli duševním. V prosinci jsme spolu začaly pracovat metodou shaping a já nestačím žasnout, jak neuvěřitelně rychle se pes dokáže učit! Myslím, že jsem konečně našla metodu práce se psem, která je mi z duše blízká a pro psa jako azavak jakoby šitá na míru. Snad až se ji trochu víc naučím a nebudu svoji dost výjimečnou Lunu brzdit svými chybami, dokážeme se toho spolu hodně naučit a zažijeme spoustu legrace!

A zde si můžete kliknout na malou ukázku spolupráce s mojí nerozlučnou asistentkou Lunečkou - věšíme společně prádlo:

Luna asistentka

male-logo.jpg

 

 

1.4.2014 - Agg Etebel N´Ténéré, alias Canelo, byl v Litomyšli na svém prvním coursingovém tréninku. Přijeli jsme ho podpořit a druhý běh si zaběhl se svou mámou Akhami. Bylo to moc hezké setkání a vítání nebralo konce. A Canelo navíc moc hezky běžel a o "kůžičku" má opravdový zájem.

14.jpg

Agg Etebel N´Ténéré alias Canelo na coursingovém tréninku běží se svou mámou Akhami

17.jpg

5.jpg

22.jpg

Agg Etebel N´Ténéré, 22 měsíců

male-logo.jpg

 

 

10.3.2014 - Dostala jsem hezkou fotku Lily, naší Aman Iman N´Ténéré, která se včera s paničkou a psími kamarády Badrou a Accrou zúčastnila coursingového tréninku.

lily-upravena.jpg

Aman Iman N´Ténéré, 21 měsíců

male-logo.jpg

 

 

24.2.2014 - CACIB Brno - Lunka byla včera na výstavě a získala ve třídě otevřené výbornou a CAC. Příjemná atmosféra, portugalský rozhodčí s hezkým přístupem ke všem psům, ale i přesto nebyla Lunka (ani já) ve své kůži.

1-loo.jpg

Aloonah Tarha N´Ténéré, výborná, CAC

luna-format.jpg

luna-headstudy1.jpg

luna-front.jpg 

male-logo.jpg

 

 

11.2.2014 - Včera mi udělala velkou radost fotka od paničky našeho Canela , jak se doma jmenuje Agg Etebel N´Ténéré. Našim "malým" už je dvacet měsíců!

 agg-etebel20m.jpg

 Agg Etebel N´Ténéré, 20 měsíců 

male-logo.jpg

 

 

16.1.2014 - Do rubriky O plemeni jsem k odkazu na PDF verzi svého článku pro slovenskou Kynologickou revui přidala plnou českou verzi: 

1-ines-blix-typicky-format-s-copyrightem.jpg

Azawakh, krátké představení plemene

male-logo.jpg

 

 

2.1.2014 -  Dnešní zážitek: šli jsme na procházku a potkali dva táty a jejich čtyři děti, takové mrňousky. Byli úplně vedle z mé azavačí minismečky, která byla oděna ve fleecových overalech. Nejdřív uviděli Taríska. "Hele, koukejte," začala komentovat holčička, "to je koníček... a má gaťata!" Objevila se Akha a holčička pokračovala: "Jé, a tenhle pejsek taky... to je asi nějaká móda..." Nakonec vklusala na scénu Luna, celá v černém jako bankovní lupička. Holčička vykulila oči: "No a tenhle pejsek je zloděj!" Měla Lunýrčin dokonalý psychologický profil hotový během vteřiny!

16-lu.jpg

1.1. 2014 - Přidala jsem nové fotoalbum Podzim a zima 2013/14

9-akha.jpg

Akhami letí vstříc novému roku 

male-logo.jpg

 

pf2014-cs.jpg

16.12.2013 - Do sekce O plemeni jsem vložila odkaz na PDF verzi svého článku o plemeni azavak, který vyšel v říjnovém čísle Kynologická revue na Slovensku: Jana Vrbacká: Azavak, představení plemene

male-logo.jpg

 

 

10.12.2013 - Duo CACIB Wels, Rakousko - naše Luna získala na dvou výstavách, kde byla přihlášená ve třídě otevřené, 2x výbornou a od pana rozhodčího z Německa Fritze Björna tituly CACA a Res. CACIB a hezký posudek. Od německého rozhodčího to opravdu potěší, protože v Německu bývá azavaků na výstavách poměrně dost, takže na rozdíl od mnohých jiných vědí, co posuzují a na co se dívat. Ovšem naše vystoupení v kruhu opět potvrdilo, že nejvíce se mám co učit já!

ghimbala-1.jpgloo.jpg

Aloonah Tarha N´Ténéré                             Tombouktou´s Ghimbala At Kel Albufera

      CACA, Res.CACIB                                                   CACA, CACIB, BOB

luna-i-3.jpg

luna-front.jpg

luna-gait-1.jpg

luna-stretching.jpg

Aloonah Tarha N´Ténéré - CACA, Res. CACIB, Wels, Rakousko

male-logo.jpg

 

 

12.11.2013 - Uběhl další rok... a náš skvělý nezdolný Tarísek slaví DVANÁCTÉ  narozeniny! Jsme vděční za všechny chvíle, které s námi tenhle úžasný kamarád je a bude! No a jak dvanáctiny oslavil? Šel na dlouhou procházku v krásném podzimním počasí, setkal se s kamarády a nakonec si  zaběhal s vnučkou Lunou:

 3-lunyrka-a-knirac1.jpg

8-luna-tari1.jpg

12-tari-elegan.jpg

2-tari.jpg

Abych mu (i zbytku naší minismečky) udělala radost, upekla jsem mu domácí játrové odměny: 

21.jpg

 Hodně zdraví, Taroušku!

male-logo.jpg

 

 

11.11.2013 - Tři sestry N´Ténéré v pohybu: 

waletka-pohyb.jpg

Arwa Walet N´Ténéré, autorka fotografie Lucia Drietomská

lily-pohyb.jpg

Aman Inam N´Ténéré, autorka fotografie Vlaďka Nováková 

luna-trote.jpg

Aloonah Tarha N´Ténéré, autor fotografie Luis Moreno

male-logo.jpg

 

 

2.11.2013 - V září mě oslovil prostřednictvím Ing. Iva Pádeje časopis Kynologická revue, který vychází na Slovensku, zda bych nenapsala krátký článek, představení plemene azavak. Bylo mi velkou ctí přání vyhovět - i když jsem nakonec na napsání článku měla kvůli pracovnímu vytížení extrémě krátkou dobu. Podařilo se mi získat i některé hezké fotografie od kamarádů azavakářů z různých zemí, za což jim děkuji! Článek vyšel v říjnovém čísle a já jen doufám, že se mi v krátkém článku podařilo vystihnout aspoň částečně to, čím azavak je - nádherný inteligentní pes, který činí život svých majitelů o mnoho bohatším.

 

male-logo.jpg

 

 

20.10.2013 - Doplnila jsem poslední série fotek z naší cesty do Španělska a tím naše prázdninové album uzavřela. Zážitků a obrázků by bylo na tlustou knížku (o psech, samozřejmě), tak alespoň pár obrázků z výletů do našich oblíbených míst, jako je Palmová poušť, Valencie, Morella a třeba i francouzské Narbonne. A také jedno krátké video, jak si Lunečka hraje v moři: Luna a moře

A co mi letos při mých celkem třech cestách do Španělska udělalo radost? Španělé. Poprvé za víc jak dvě desetiletí, co do téhle země jezdím, jsem zaznamenala určitý posun povědomí obyčejných lidí o chrtech. Místo toho, kolik králíků mi psi uloví za den se lidé zajímali o to, zda jsou naši psi "ti adoptovaní galgové, ke kterým se u nás ve Španělsku tak hrozně chováme... a je třeba to změnit, je to naše ostuda," atd. A mluvili o dokumentu, který viděli v televizi. Udělal mi radost jeden manželský pár v Galicii, který už delší dobu uvažoval o adopci galga. Po setkání s mojí Lunou - sice azavačkou, ale taky chrticí - a rozhovorem s mými kamarády, kteří vedle krásného azavaka mají i moudrou galgu - odjeli manželé asi rovnou do místního útulku nabídnout domov a přátelství opuštěné psí duši. Potěšila mne příjemná dáma z Valencie a její milá kulhavá podenčí fenka, kterou si před časem přivedla z útulku... mladý muž, láskyplně a trpělivě pečující o ibizánka, kterému chyběla jedna nožka... Známý lovec, který si ke své početné podenčí smečce přibral starou fenku na dožití a jednu podenčí "ošklivku Betty" se slovy "ona je sice škaredá a moc lovit neumí, ale přece si zaslouží žít..."   Já vím, to nestačí. Ale někde a nějak se začít musí.

espejismos-1.jpg

16.9.2013 - Přidávám nové album z dovolené s pejsky ve Španělsku. Tari a Akhami se vrátili na stará známá místa, Lunečku čekala celá řada nových zážitků. Sice je to její druhá cesta do Španělska, protože na jaře byla s kamarády a se mnou v Galicii u Atlantiku, ale Středozemní moře poznala až teď. A moře se jí líbí a na rozdíl od dědulky a mámy dokonce dobrovolně plave! Espaňa 2013 

No a jeden čerstvý příběz z pláže:

Luna dnes poprvé zaznamenala úspěšný lov. Ovšem lov má v jejím podání mnoho podob. Odpoledne na pláži asi hodinu a půl hrabala díry, já ležela s Akhou a sledovala ji, díry byly všude a byly hluboké. Pak se v dáli na pláži objevil člověk, Lunka vystartovala, že jako na něho poběží zaštěkat, uviděla to Akha a nemohla ji v tom nechat samotnou přece... vyletěly, já za nimi... a šup do díry! Zřítila jsem se k zemi a zůstala ležet, moje už tak dost hnutá záda dostala ránu z milosti a tak jsem se jen snažila dýchat a nerozplakat se bolestí... holky zalehly jako na povel a zíraly, copak že to provedly... Páník se mě pokoušel postavit, no moc to nešlo. Holky pochopily, že to teda tentokrát opravdu přehnaly... a bylo vidět, že jim je to líto. No zkrátím to - chodím, opatrně se dokážu i posadit... a jsem tedy první Lunčin úlovek, padla jsem do její pasti ani jsem nemrkla. Dostala mě, děvenka moje. 

luna-agua2.jpg

 male-logo.jpg

 

19.8.2013 - Lunečka je slovenská junioršampionka. V neděli v Bratislavě získala poslední potřebný CAJC. Tentokrát si pobyt v kruhu moc neužila, v sobotu pohroma, úlek a děs tak trochu i z pana rozhodčího, ale v neděli bylo dobře a moc se paní rozhodčí líbila. Dnes ráno to chtěla zavolat asi taťkovi do Itálie, jaká je z ní "žampiónka", půjčila si můj mobil... no a tak mám teď nový a kousky starého nebožtíka skončily v popelnici. 

loonah-posture.jpg

loonah-movement.jpg

sk-junior.jpg

Aloonah Tarha N´Ténéré, 14 měsíců, Junior šampionka Slovenska

male-logo.jpg 

 

12.8.2013 - Přidala jsem nové fotografie do letního alba. I přes úmorná vedra si pejsci užívají procházky. Náš starý pán Tari tráví den většinou v pelíšku v chladné suterénní ložnici, ale na Akhami a Lunu ani horké počasí nemá příliš velký vliv. Naše milá hyperaktivka Luna i v největím vedru lítá po zahradě, hází si hračkami, vymýšlí legrácky a je neunavitelná. Nové fotky jsou zde: Léto 2013.

happy-running-luna.jpg

Neunavitelná Lunka

male-logo.jpg

 

 

 9.8.2013 - V neděli večer jsem se vrátila z cesty do Stockholmu ve Švédsku. Po roce jsem se setkala se Afellahem Tariym a jeho neuvěřitelnou skvělou rodinou a naší malou Ještěřičkou, Aman Iman. Čtyři tisíce kilometrů v autě, horko, únava, ale hřejivý pocit, že se podařila dobrá věc: Aman Iman jsem přivezla zpátky do ČR. Její majitelka je velice vážně nemocná a o fenku se nemohla starat tak, jak zvířátko potřebovalo. Aman Iman, alias Lily, našla nový domov v ČR u citlivé paničky rozumící psí duši. Pomalu se stává součástí její psí smečky a začíná si užívat nový život. Držím jim palce a přeji pevné zdraví a spoustu společné radosti! A jsem ráda, že teď ji mám tak blízko...

12-seventh-heaven.jpg

Moje malé soukromé nebe - Afellah Tariy N´Ténéré, Aman Iman N´Ténéré a já, Stockholm, Švédsko, a naše setkání po roce. Každé odchované štěňátko je láska na celý život. I když za nimi někdy člověk musí skoro na konec světa!

Album z cesty je zde.

male-logo.jpg

 

 

 9.6.2013 - Včera naše štěňátka oslavila své první narozeniny. Navštívili jsme Canela, jak doma říkají Agg Etebelovi, a uspořádali malou rodinnou oslavu. Canelo je nesmírně milý a otevřený pejsek, pravý rodinný pes. A hlavně - poznal nás a pořád nás má rád! Bylo to krásné setkání - a moc jsme mysleli i na naše ostatní štěňátka: Arwu Walet na Slovensku a Afellaha Tariyho a Aman Iman ve Švédsku. Všechno nejlepší, pejskové!

akha-canelo.jpg

Agg Etebel N´Ténéré v den svých 1. narozenin s mámou 

img_5332.jpg

Poznal mě okamžitě

male-logo.jpg

 

 

9.6.2013 - Lunka se ve dnech 31.5. až 2.6.2013 zúčastnila svých prvních tří výstav na Slovensku. A já se po téměř dvou letech vrátila do výstavního kruhu a prostředí coby handler. Máme se obě co učit, výstavní postoj nám příliš nejde, ale pohyb je Lunčinou silnou stránkou. Nicméně jsem byla spokojená: Lunka byla 3x výborná, 2x CAJC, 2x JuniorBOB, 1x BOB, Grand Prix Slovakia Junior Winner a Slovakian Derby Junior Winner.

1-1-lunecek.jpg

Aloonah Tarha N´Ténéré, naše Lunka, téměř rok stará, se v kruhu celkem bavila 

4-posture-1.jpg

Výstavní postoj ovšem musíme důkladně vypilovat -
přesvědčit hyperaktivní Lunku, aby klidně a hezky stála, dá ještě práci

male-logo.jpg

 

  

4.5.2013 - Do rubriky O plemeni jsem s laskavým svolením autorky vložila článek Dr. Marie Stanovoi: Chrt je lovecký pes. Pojednává o historii i současnosti lovu s chrty a o jeho dopadech na populace divoce žijící zvěře.

historical-2.jpg

male-logo.jpg

 

 

7.4.2013 - Akhami je zpět na coursingové dráze! Po několikaleté přestávce se Akhami vrací na coursingovou scénu. Dnes si s radostí zaběhala a získala vítězství v závodě Brněnský zajíc. První místo, pohárek, psí dobrůtky. Velká výhra, řekl by si člověk neznalý věci... ale jak to v ČR už tak chodí, vítězství azavaků jak v coursingu tak i na dostihové dráze mají jeden háček: pejsci většinou běhají sami, bez konkurence, a vlastně tak vítězí pouze sami nad sebou. Nicméně Akha si oba běhy užila, měla radost, že si může zaběhat - a o nic jiného přece nejde, ne?

akhathewinner.jpg 

male-logo.jpg

 

 

13.3. Moje Luna - můžou vůbec slova vyjádřit, co pro mne tahle moje malá kamarádka znamená?

lunka-2.jpglunka-7.jpg

Aloonah Tarha N´Ténéré, 8 měsíců a 3 týdny

loonah-running-1.jpg

  Aloonah Tarha N´Ténéré, 9,5 měsíce

male-logo.jpg

 

 

6.3.2013 - Jak se má naše Waletka - Arwa Walet N´Ténéré? Stala se součástí početné lidské i psí rodiny a jednou vyroste z veselé psí šibalky ve velkou vyrovnanou azavačí slečnu. Zatím si užívá veselých rošťáren po boku své starší kamarádky Bariky Ginever. Takhle si ji s pomocí počítačové grafiky namaloval páník:

waletka-kresba.jpg

walet9m.jpg 

walet-front.jpg

waletka-sedici.jpg

walet-barika-1.jpg

walet-barika-5.jpg

Arwa Walet N´Ténéré, 9 měsíců

Waletka má také svou rubriku na rodinných stránkách, věnovaných všem jejím členům - rubrika Arwa Walet N´Ténéré

male-logo.jpg

 

 

25.2.2013 - Jak roste Agg Etebel N´Ténéré: přidávám pár fotek našeho milého rošťáka Canela, jak doma říkají Agg Etebelovi. Vybrala jsem pár fotek z alba jeho paničky. Roste z něj dle mého velice pěkný azavak s výrazným formátem a nádhernou spodní linií. Užívá si společnosti dvou chrtích dam, afgánky Orfinky a deerhoundky Azalky, která je mu partnerkou v divokých psích hrátkách:

canelo-head-1.jpg

canelo-head-4.jpg

Takhle jsme Canelita zachytili při společném setkání na konci září, když mu byly 4 měsíce a tři týdny

canelo-7m.jpg

Canelo si běhá pro radost, konec prosince 2012

canelo-1.jpg

Canelo ve věku 8,5 měsíce už se těší na jaro a příjemnější klima

canelo-azalka.jpg

Canelo 8,5 měsíce si hraje s kamarádkou Azalkou

male-logo.jpg

 

 

22.2.2013 - Dva týdny po Luneččině nehodě se život vrací do normálu. Lunce se vrátila její obvyklá energie, elegance pohybu a bolesti téměř zmizely. Co bude dál ukáže čas. Ale už zase po ránu řádí s mámou, naštěstí, jako třeba dnes:

akha-lunka-morning.jpg

male-logo.jpg

 

 

21. 2. 2013 - Do rubriky O plemeni jsem vložila příspěvek amerického veterináře R. Foleyho  Kastrace a její vliv na chování psů. Děkuji tímto panu doktoru Robertovi Foleymu za jeho laskavé svolení přeložit a zveřejnit zde jeho příspěvek. Přestože kastrace není v naší zeměpisné oblasti tak rozšířená jako například v USA, majitelé psů se k ní uchylují stále častěji v domnění, že pomůže napravit nežádoucí chování psů, které ovšem velice často zavinili právě majitelé sami nesprávnou výchovou a přístupem ke psu. V případě kastrace azavaka – samce, pokud o ní majitel uvažuje, je třeba vzít v úvahu projevy chování, typické pro plemeno, jako je například určitá plachost, nedůvěra k neznámému a cizím lidem a zamyslet se nad tím, zda je kastrace ještě nezvýrazní. Případy z praxe totiž ukazují, že u tohoto plemene tomu tak bývá.

male-logo.jpg

 

 

11.2.2013 - Nic nového. Jen jsem se probírala starými fotkami a narazila jsem na tuto, kterou udělala v loni srpnu při návštěvě kamarádka azavakářka. Lunečka, dva měsíce a jedenáct dní stará, a já. Zachycuje jeden milý moment - měli jsme velkou návštěvu, bylo u nás celkem asi deset azavaků a jejich majitelé, plno rozruchu kolem, psi pobíhali a Lunka s nimi. Najednou ale všeho nechala, přišla za mnou, posadila se, podala mi tlapku a chvíli mi něco povídala. Za touhle fotkou se skrývá celý jeden začínající psí příběh o kamarádství a velké psí lásce. Oboustranné.

lunecka-ja-hran.jpg

male-logo.jpg

 

 

9.2.2013 - Po radosti přišla ledová sprcha a série smolných dní, jak pro mne tak pro Lunku - Lunečka měla ve čtvrtek odpoledne při běhání s mámou ošklivou nehodu. Paní doktorka měla nejdřív podezření na vnitřní zranění, které ale posléze vyloučila. Lunka má naraženou páteř. Není jí dobře, její obvyklá energie a radost jsou pryč. Držme všichni téhle malé milé rošťačce palce, ať se z téhle hrůzy dostane. Prosím.

Aspoň trochu jsou mi útěchou zprávy a fotky od majitelů Lunčiných sourozenců. Tak třeba Luneččina sestra a bratr, kteří žijí ve Švédsku: Aman Iman, doma zvaná Lily, roste v půvabnou krásku, stejně jako malý Afellah Tariy, paniččin miláček, který má to štěstí, že s ní může chodit i do práce:

lily-8m.jpg

lily-8m-snow.jpg

lily-8m-smelling.jpg

Aman Iman N´Ténéré, 8 měsíců 

tariy-8-mnoths.jpg

taryi-8-m-work-upr.jpg

taryi-8-m-friends.jpg

Afellah Tariy N´Ténéré, 8 měsíců

male-logo.jpg

 

 

4.2.2013 - DUOCACIB BRNO - V sobotu 2.2. jsme se vydaly Lunka, naše kamarádka Vanessa z Anglie, moje sestra a já podívat na výstavu. Pro Lunečku to byl velký zážitek; zpočátku byla vším tím frmolem překvapená, ale postupně si zvykla a dokonce si poprvé v životě zatrénovala v kruhu na výstavním vodítku. Měla z toho obrovskou legraci, jako ostatně z většiny věcí a situací, které ji obklopují. Podívejte se na ni: Lunka a první výstavní trénink.

Azavaci byli na výstavu přihlášení pouze dva. Ve třídě mladých byli v sobotu vystaveni dva psi - Boum Ginever a Ghatt de Nulle Part Ailleurs. Oba byli ohodnoceni známkou velmi dobrý.

boum-2.jpg

  Boum Ginever

ghatt.jpg

Ghatt de Nulle Part Ailleurs

male-logo.jpg

 

 

26.1.2013 -  Luna, 7,5 měsíce - dělá mi velkou radost a roste přesně tak, jak jsem si představovala!

lunka.jpg

male-logo.jpg

 

 

15.1.2013 - Lunka se mění z malé anarchistky v azavačí slečnu. Projevuje se to i v jejím literárním vkusu - místo hororů, detektivek a turistických map si z naší knihovny vybírá ty nejkvalitnější knížky - jako třeba v neděli, kdy si "vypůjčila" Sto roků samoty od Márqueze v originále, doslova ji během mé krátké nepřítomnosti zhltla a provedla důkladý literární rozbor díla:

akha-loonah.jpg

Lunka stulená u mámy předstírá, že je přece úplný andílek

loonah-cien.jpg

Lunka přemýšlí o tom, co si právě "přečetla" - Sto roků samoty není jednoduchá četba a mladá hlavička má o čem přemýšlet  

100anos.jpg

Výsledek důkladného literárního rozboru - Lunečka se zabývala téměř každým písmenem zvlášť - stává se z ní intelektuálka

male-logo.jpg

 

 

8.1.2013 - Využila jsem na Facebooku možnosti si vytvořit koláž z nejoblíbenějších fotek na svém profilu za loňský rok - a tohle je výsledek! Nejen nejoblíbenější obrázky, ale také moje nejhezčí momenty se štěňátky:

most-liked-fb-pictures.jpg

male-logo.jpg

 

 

 5.1.2013 - Pejskové mají sice zimní procházky rádi, ale líbí se jim i lenošení doma v teple- jako třeba na tomhle obrázku, který jsem udělala ve chvíli, kdy měl proběhnout dle Mayského kalendáře konec světa:

pohoda-a-koncec-sveta.jpg

No a po ranním probuzení to u nás většinou vypadá takhle:

tari-akhami-luna-15.12.2012.jpg

Odkaz na video - Tari, Luna a Akhami si hrají

male-logo.jpg

 

pf2013.jpg

 male-logo.jpg

 

 6.12.2012 - Milí návštěvníci, je tu opět prosinec a můj web slaví druhý rok existence. Návštěvnost se více jak ztrojnásobila, v tomto druhém roce překročila návštěvnost 80 tisíc! Děkuji vám za tak nebývalou přízeň a jako malý dárek - tak trochu i předvánoční, vkládám nový příspěvek do rubriky O plemeni. Díky paní Daně Kupkové zde mohu zveřejnit překlad dizertační práce francouzského veterinárního lékaře Francoise Roussela z roku 1975, která je studií plemene azavak z doby, kdy v Evropě ještě nebyl jako samostatné plemeno uznán. A v čem spočívá význam této již historické práce dnes? Odpovím slovy pana Roussela:

"Uvidíme, že po stránce morfologické nejsou Tuaregové v chápání plemene tak striktní jako evropští chovatelé, a to je možná to, v čem spočívá hlavní význam této studie, to je zejména zachytit toto plemeno psa v jeho původním prostředí, u jeho původních držitelů dříve, než se ho zmocní amatérští chovatelé a změní ho k nepoznání."

Francois Roussel: Příspěvek ke studiu chrtů Jižní Sahary

 male-logo.jpg

 

4.12.2012 - Založila jsem nové album pro naši rozšířenou smečku: Luna, Akhami a Tari, do které budu postupně přidávat další obrázky našich pejsků. Zde je malá ukázka - jak Akhami a Luna tráví dlouhé zimní večery:

1-akhami-loonah-6m.jpg

Máma Akhami a její šestiměsíční dcerka Luna

male-logo.jpg

 

 

24.11.2012 - Lunečka se šla podívat, jak se běhá coursing. Zpočátku byla trochu vyvedená z míry spoustou lidí i pejsků, ale pak si vše náležitě užila a střapec ji opravdu hodně zajímal. No jak by ne, trénuje doma při úklidu lov mopu už od svých tří týdnů! A takhle se honila se stejně starou kamarádkou, whippetkou Meenou: Lunka a Meena

1.jpg

Lunečku střapec opravdu zaujal 

lunka-ja-2.jpg

Lunka se seznamuje se střapcem

lunka-3.jpg

Běžíme!!! 

saf-azabache-1.jpg

Takhle krásně běželi naši kamarádi podenkové - bílá kráska Safira de Escalona (ibizský podenko) a Azabache (kanárský podenko)

male-logo.jpg

 

 

20.11.2012 - Lunka zažila velké dobrodružství - jela na výlet do ZOO. Nejdřív nadšená nebyla, jela tramvají a musela mít poprvé v životě košík. V ZOO číhaly šelmy, kterých se zpočátku bála. Pak si ale mezi zvířátky našla kamarády, kteří si ji prohlíželi stejně zvědavě jako ona je. Zde je malé album Luna v ZOO.

13-lunka-a-surikaty-komunikuji-2.jpg

Luna a zvědavé surikaty

male-logo.jpg

 

 

17.11.2012 - Jak se baví azavačí holky za dlouhých podzimních večerů? Odkaz na video, jak máma a dcerka hrají interaktivní hry: Akhami a Lunka hrají simultánku

male-logo.jpg

 

 

14.11.2012 - Radost pokračuje - přidávám odkaz na kratičké video z dnešní procházky. Tari, kterému ještě na jaře paréza všech čtyř končetin téměř nedovolovala chodit, už zase běhá a hraje si! Tyhle krásné chvilky mi ještě pořád téměř nahánějí slzy do očí a říkám si, že zázraky se opravdu dějí: Tari se honí s Lunkou

male-logo.jpg

 

 

12.11.2012 - Den dvojnásobné radosti: náš milovaný Tarísek oslavil jedenácté narozeniny! Starý pán za sebou nemá lehký rok, ale je to bojovník, který si nejen díky své chuti do života, ale také díky skvělé veterinární péči, své dny nadále užívá. Ke starému zranění krční meziobratlové ploténky, způsobenému útokem brazilské fily před léty, se přidal po uklouznutí na mokrém povrchu další úraz. Pomohla magnetoterapie a velice dlouhá rekonvalescence. Teď už Tari zase chodí na procházky po místech, které má rád! Jsme moc rádi, že jsme tyhle narozeniny mohli společně oslavit!

 dsc07230.jpg

Tarísek na magnetoterapii v únoru 2012 

tari-posture.jpg

Tarísek - 11 let 

tari-walk.jpg

Tarísek - 11 let

Dalším důvodem k radosti byla návštěva kamaráda a azavačí fenečky jen o něco málo starší než je naše Luna. Obě fenečky ze sebe měly velikou radost a hraní nebralo konce: 

aloonah-tarha-gaada.jpg

1a.jpg

8.jpg

Lunka a kamarádka Agg Amaias Ghaada

male-logo.jpg

 

  

27.10.2012 - Do rubriky Psí povídání jsem přidala nový příběh ze série Luneččiny příběhy: má bláznivá rána s Lunkou.

 lunka-uprav.jpg

male-logo.jpg

 

 

22.10.2012 - Pro nedostatek času jsem ani v Novinkách neuvedla, že Lunka má za sebou socializační kurz pro štěňátka, který vedla MVDr. Hana Žertová. Po absolvování kurzu dostala Lunečka krásný diplom a na závěr proběhl "absolventský večírek" aneb společná procházka bývalých studentů. Že jsme si to všichni užili snad ani není třeba říkat!

 diplom.jpg

Luneččino vysvědčení

2.jpg

Lunka se spřátelila se Zuzankou, která měla rozhodně lepší odměny než panička!

 8.jpg

Po absolventském večírku bylo třeba si řádně odpočinout a natáhnout si uběhané tlapky

 male-logo.jpg

 

15.10.2012 - Naše Lunečka má konečně svou vlastní rubriku - Aloonah Tarha N´Ténéré

 l-1.jpg

male-logo.jpg

 

 

6.10.2012 - Měsíc září byl opravdu dosti hektický měsíc, po štěněcí "mateřské" dovolené jsem vpadla do plného pracovního tempa a na aktualizace nezbýval čas. Snad se to zlepší, protože je opravdu co aktualizovat: milé zprávy od majitelů štěňátek, fotky, zážitky, dokonce už i jedno rodinné setkání... A mrňouskům už budou 4 měsíce! Tak tu je aspoň jeden snímek z dnešní procházky - Lunka tedy opravdu vyrostla!

luna.jpg

male-logo.jpg

 

 

23.8.2012 - Do rubriky Psí povídání jsem přidala příhodu, kterou jsme zažili při socializaci našeho štěňátka v moravské metropoli - aby byla v souladu s prostředím i popisovanou událostí, pokusila jsem se ji sepsat v našem brněnském hantecu: Luneččiny příběhy: Koza     

male-logo.jpg

 

 

16.8.2012 - VŠECHNA NAŠE ŠTĚŇÁTKA UŽ JSOU VE SVÝCH NOVÝCH DOMOVECH! Tento týden se do světa vydala poslední dvě štěňátka. V úterý ráno odjela naše charizmatická a vyrovnaná Waletka se svou novou rodinou na Slovensko: 

67d-waletka.jpg

68d-julka-dusanka-waletka.jpg

68d-waletka-new-family.jpg

 Arwa Walet, Dušanka, Julka, Dušan a Barika Ginever

Ve středu si přijeli noví páníci pro našeho umazleného kloučka Canelita - jak jsme říkali Agg Etebelovi. Jsem moc ráda, že mi tenhle pejsek zůstane v ČR a zrovna v téhle skvělé psí rodině!

 69d-mum--loonah-aggetebel-last-morning-together.jpg

 Poslední společné ráno - máma Akhami, Aloonah Tarha a Agg Etebel

69d-aggetebel-new-family.jpg

Eliška, Václav, Daniela, psí dámy Orfinka a Azalka a Agg Etebel, jinak také Canelo, před odjezdem domů

 Doma zůstala Aloonah Tarha. Nejdřív s mámou obě trochu plakaly, ale pak si začaly hrát, šlo se na procházku. Doma je nenadálé prázdno a ticho, krásné i náročné dva měsíce jsou za námi. Přeji našim psím dětem spoustu lásky a krásný život s novými páníky - nic víc si pro ně vlastně ani přát nemůžu!

aloonahtarha.jpg

Aloonah Tarha 

male-logo.jpg

 

 

10.8.2012 - V den svých dvouměsíčních narozenin odletěla první dvě štěňátka, Aman Iman a Afellah Tariy, se svými páníky do nového domova ve Švédsku. Příští týden odejde Waletka a Agg Etebel... věděla jsem, že tenhle den přijde, ale připravit se na to nedá - budou mi chybět! Hřeje mě ale pomyšlení, že v novém domově se všem dostane spousty lásky. HODNĚ ŠTĚSTÍ DO NOVÉHO ŽIVOTA, PEJSÁNCI!

 62d-n-tenere-swedish-family.jpg

 Amy a Aman Iman; Helene, David a Afellah Tariy - noví členové rodiny N´Ténéré

male-logo.jpg

 

 

24.7.2012 - Všechna naše štěňátka jsou již od pátého týdne zadaná a v půlce srpna začnou odcházet do nového domova. Věřím, že u svých majitelů najdou láskyplný domov! V jejich albu jsou přidány nové fotky ze včerejšího řádění na zahradě.

No a kdo z nich zůstane u nás doma:

46d-aloonah-tarha.jpg

 

50d-aoonahtarha-1.jpg

Aloonah Tarha N´Ténéré - nová členka naší smečky

 

 male-logo.jpg

 

18.7.2012 - Máme za sebou pár návštěvami nabitých dní - za štěňátky přijeli jejich budoucí páníci. Bylo to opravdu příjemné setkání s milými lidmi a jsem ráda, že štěňátka budou mít takový domov! Také se štěňátka setkala poprvé s jiným pejskem než s mámou a dědečkem, a setkání s milou Barikou Ginever se jim líbilo - a bylo to vzájemné! Zde je krátké video štěňátek s kamarádkou Barikou. A zde je malá ukázka toho, jak se štěňátky komunikuje páník - Luis a 38 dní stará štěňátka.

 

39d-all-barika.jpg

male-logo.jpg

 

 

 10.7.2012 - V neděli jsme slavili měsíční narozeniny! Štěňátka mají nové fotografie ve své fotogalerii i své složce.

 32d-aloonahtarha-1.jpg

 male-logo.jpg

 

6.7.2012 - Štěňátka už jsou na světě čtyři týdny. Dnes večer, když už nebylo takové horko, si vyšla poprvé na krátkou procházku po zahradě, ze které jsem přidala fotografie do jejich fotogalerie.

29d-aggetebel.jpg

male-logo.jpg

 

 

 30.6.2012 - 23 dní stará štěňátka už jsou zubaté šelmičky! Předevčírem ráno na mě začala otevírat tlamičky, jako by se chtěla pochlubit, co se jim to v pusinkách vyklubalo! Řada stejně velikých mrňavých bílých zoubků v tmavých tlamičkách - štěňátka vypadala jako kosatky a musela jsem se smát! Zde je jedno video z dnešního horkého podvečera:

Štěňátka 23 dní

 arwa-walet-aman-iman--agg-etebel.jpg

male-logo.jpg

 

 

27.6.2012 - Štěňátkům je dnes 20 dní. Už si hrají a začíná s nimi být legrace. Posuďte sami - zde je krátké video: Štěňátka 20 dní

all.jpg

 

male-logo.jpg

 

 

23.6.2012 - Šěňátka tento týden otevřela oči, začínají chodit a jsou velice kontaktní a milá. Mají také už jména a svou vlastní složku, do které budu postupně přidávat fotky a informace o tom, jak se jim daří. Složka se jmenuje "A"N´Ténéré. Jejich nově založená fotogalerie, kterou budu postupně doplňovat novými fotkami, se nachází zde.

 14d-afellah-tariy.jpg

male-logo.jpg

 

 

11.6.2012 Přidala jsem fotky a krátké představení našich pěti štěňátek do složky vrhu "A" N´Ténéré

male-logo.jpg

 

 

8.6.2012 - MÁME ŠTĚŇÁTKA! Dnes během dopoledne se Akhami narodilo pět štěňátek - 2 zlatí pejsci a tři žíhané fenečky s velice hezkými znaky. Máma i mrňouskové jsou v pořádku, fotoalbum přidám během příštích dní.

 cachorros.jpg

 male-logo.jpg

 29.5.2012 - Akhami zkouší čerstvě sestavený porodní box. Žádné velké nadšení neprojevuje a nechápe, na co ta divná konstrukce je. Nebude to past na azaváčky? DEN 50.

 day50-box-1.jpg

day50-box-2.jpg

male-logo.jpg

 

 

 8.5.2012 - Akhami, spokojená sama se sebou, na procházkách cvičí jógu pro těhulky: DEN 28 

dsc07592.jpg

male-logo.jpg

 

 

4.5.2012 - ČEKÁME ŠTĚŇÁTKA! Narodit by se měla druhý týden v červnu! Zde je mobilem pořízená fotografie obrazovky ultrazvuku s některými z malých azaváčků 25. den Akháščiny březosti 

 puppies-25-day-pregnancy.jpg

male-logo.jpg

 

 

13.4.2012 - KRYTÍ! Akhami se rozhárala téměř o dva měsíce dříve! Bylo to tak trochu překvapení, přestože již několik dní před začátkem hárání mi její chování napovídalo, že se něco bude dít. Takže 9. dubna si naše Akhami a milý něžný Harmattan prožili svou "psí romanci", běhali spolu a hráli si a povídali (naše upovídaná Akhami) na rozsáhlém pozemku pana Alberta Rossiho na břehu řeky Enzy. Bylo hezké a téměř dojemné vidět tu naši holčičku "zamilovanou" a šťastnou! O úspěchu našeho výletu do Itálie budeme vědět víc první týden v květnu. Takže držme palce, aby tohle "italské dobrodružství" dopadlo dobře a v půli června se narodil vrh "A" N´Ténéré!

akha-harmattan-1-cut.jpg

Akhami a Tigidit Harmattan se seznamují

akha-harmattan-2-cut.jpg

 Akhami a Tigidit Harmattan - první kontakt

male-logo.jpg

 

 

29.3.2012 - Naše chovatelská stanice má své nové logo! Jeho autorkou je polská výtvarnice Katarzyna Mijakowska, jejíž půvabné obrázky jsem si dočista zamilovala.

 n-tenere-logo.jpg

A protože se mi obrázky od Katarzyny tolik líbí, nechala jsem si od ní namalovat portréty našich pejsků:

 tari-akha-by-katarzyna.jpg

male-logo.jpg

 

 

24.3.2012 - Do rubriky O plemeni jsem vložila článek M. Christine Zink DVM, PhD, DACVSMR:  Pátý prst – amputovat či ne? o funkci pátého prstu na předních končetinách, který se u nás chrtům a dalším psím sportovcům nejrůznějších plemen tradičně velice často po narození amputuje - prý proto, aby se předešlo zraněním při běhu. V některých zemích se tato amputace považuje za zmračení psa a uvažuje se o zákazu účasti psů s amputovaným pátým prstem na výstavách a kynologických akcích, jako je tomu u zvířat s kupírovanýma ušima a ocasem.

 male-logo.jpg

 

 

19.3.2012 - PLÁNOVANÝ VRH NA LETOŠNÍ LÉTO! Vybrala jsem pro Akhami psího partnera z Itálie ze známé chovatelské stanice TIGIDIT pana Alberta Rossiho. Je to Tigidit Harmattan, bližší informace naleznete zde. Případní vážní zájemci mne neváhejte kontaktovat!

 harmattan-head.jpg

Rodokmen plánovaného vrhu:

A- N´Ténéré

male-logo.jpg

 

 

8.3. 2012 - AZAVACI V NOUZI - neustále někdo potřebuje pomoc. Těžce nemocná majitelka čtyř azavačích kluků ve věkovém rozmezí 5-10 let hledá pro své milované psy nové domovy. Žádá přátele o pomoc, proto sdílím tuto informaci. Fotky pejsků a případné další podrobnosti získáte na blogu Dr. Meissen (v němčině a angličtině). Pokud by se našel vážný zájemce, který by raději komunikoval v češtině, může se obrátit na mne.

Informace o čtyřech azavacích, hledajících nové domovy, se nachází zde:

Tombouktou´s Blog

male-logo.jpg

 

 

4.2.2012 - DUO CACIB BRNO - v sobotu se na výstavě sešlo 5 azavaků. Posuzovala paní Růžičková, ČR. Počasí příliš přívětivé nebylo, zima byla nejen venku, ale tak trochu po ránu trvalo, než se zahřál i pavilon. Zde jsou výsledky i fotky - jen ten foťák bych potřebovala lepší, kvalita obrázků nic moc:

dsc07195.jpg

Třída otevřená, psi: V1, CAC, resCACIB Bastien´s Scha´Amba

Chov.+majitel: Sylvia Gaishnek, Rakousko

dsc07202.jpg

Třída pracovní, psi: V1, CAC, CACIB, BOB Bastien´s Warui

 Chov.+majitel: Sylvia Gaishnek, Rakousko

dsc07207.jpg

Mezitřída feny: V1, CAC AURAKE Agysamba Regio

 Chov.Ing. Eva Hanušková, ČR; majitel: Sylvia Gaishnek, Rakousko

dsc07218.jpg

Třída otevřená feny: V1, CAC, CACIB Bastien´s W´ifelayah

 Chov.+majitel: Sylvia Gaishnek, Rakousko

dsc07216.jpg

Třída otevřená feny: V2, resCAC AMIRAH Ginever

Chov. Václava Lukešová, ČR, maj. Anastázie Barvířová, ČR

male-logo.jpg

 

 

3.2.2012 - Jak to všechno začalo: 3. února 2002, Frankfurt, Německo, sedm hodin ráno - Gabi mi předává svého Malého Prince, mého milovaného Taríska. Už deset let jsme nerozlučná smečka... Deset let lásky a přátelství, je to hodně nebo málo? Člověk je neskromný a chtěl by víc...

gabi-aytarel-11weeks.jpg

male-logo.jpg

 

 

30.1.2012 - Přidávám odkaz na velice zajímavé stránky Pracovní skupiny pro plemeno Azawakh. Najdete zde komentáře k tomu, co se v posledních téměř deseti letech v evrospkém chovu azavaka děje, reakce na navrhované změny standardu FCI a návod k tomu, jak pracovat s databází azavaků při určování stupně příbuzenské plemenitby chovných párů. Komunikačním jazykem je francouzština a angličtina - zde je odkaz na články v angličtině: The Azawakh Work Group Articles

male-logo.jpg

 

 

29.1.2012 - Potřebovala bych víc času na aktualizace webu! No nic, tak přidávám alespoň pár fotek z dnešní procházky:

 1.jpg

dsc07167.jpg

dsc07177.jpg

3.jpg

male-logo.jpg

 

 

1.1.2012 - Den před Štědrým dnem mi přišlo potvrzení názvu mezinárodní chráněné chovatelské stanice:

N´Ténéré

Půjde-li vše podle plánu, Akhami by měla v létě štěňátka! Podrobnosti o plánovaném vrhu bych ráda zveřejnila v příštích týdnech, jakmile bude vše domluveno s majiteli vhodného pejska. Těším se!

 male-logo.jpg

 27.12.2011 - Akhami - kresba od Mari Rubal, Španělsko

akhami-por-mari.jpg

male-logo.jpg

23.12.2011 - V půli prosince oslavily moje stránky první rok existence a návštěvností docela lámou rekordy. Když jsem se jednoho víkendu pustila do jejich tvorby, vůbec jsem netušila, jak má snaha dopadne. Články mi ležely už víc jak rok „v šuplíku“ a já jen čekala, až kamarád počítačový odborník bude mít čas a web mi udělá, se zajímavou a nápaditou grafikou, prostě originální dílko. Jenže kamarádovi čas chyběl. Tak jsem se do díla pustila sama. Byla to pro mne naprosto nová zkušenost. Neměla jsem tušení, zda vůbec bude obsah, věnovaný celkem málo známému plemeni, někoho zajímat. Zda najdu čas stránky aspoň občas aktualizovat, aby nedopadly jako většina ostatních, které po počátečním nadšení tvůrců jaksi zamrznou. A tak uběhl rok. Přišlo ke mně neuvěřitelných více jak 32 000 návštěvníků.

Můj web postrádá nápaditou a originální grafiku, je spoutaný do jednoduché šablony. Jak je ale vidět, je to spíše obsah, o který je zájem. Články o poměrně neznámém plemeni, které jsem si zamilovala. Fotografie. Videa.

hlavicky.jpg

A tak vám všem děkuji za zájem o moje zamilované plemeno. Za to, že občas zajdete na návštěvu! I v budoucnu jste vždy srdečně vítáni!

male-logo.jpg

12.12.2011 - Vánoce k nám přišly o něco dřív, pejskové dostali v předstihu inteligentní hry pro psy - radost pro celou smečku! Inspirována přáteli na FB, pořídila jsem pesanům interaktivní hry. Z Tariho se stal gambler, Akha je taky šikovná, ale na svého tátu gamblera nemá.

 gambler.jpg

Své pejsky jsem tentokrát neodhadla - myslela jsem, že větší radost bude mít Akhami, ale ta má jiné starosti - má hlavu plnou imaginárních štěňátek, prostě falešnou březost... Zato Tari je opravdu nadšený a hraje s naprostým soustředěním a pečlivostí. Je to pejsek perfekcionista! No posuďte sami:

Tari hraje interaktivní hru

male-logo.jpg

7.12.2011 - Dobrá zpráva o Tennerovi, azavakovi, který hledal nový domov: Tenner našel svůj stálý nový domov minulý měsíc. Kromě milujících majitelů, vyzbrojených nezbytnou trpělivostí, zkušenostmi a láskou, mu dělá společnost rozverná saluka. Než provedu aktualizaci Tennerovy rubriky, přidávám alespoň odkaz na tyto zajímavé stránky - pro ty, kteří nechápou, k čemu je průkaz původu psa a mnohdy z nevědomosti či ve snaze ušetřit podporují množitele psů, odchovávající štěňata bez průkazu původu, většinou v hrozných podmínkách, které často psy poznamenají na celý život:

STOP MNOŽITELŮM

 male-logo.jpg

23.11.2011 - Štěňátka! Štěňátka! Štěňátka!

Letošní podzim je opravdu nebývale „úrodný“! Často se stává, že pokud si chce člověk pořídit štěňátko azavaka, musí si dost dlouho počkat. Někdy se takové čekání může protáhnout i na rok! Nicméně letošní konec roku je pravý opak – vrhů je po celé Evropě opravdu hodně a navíc jsou docela početné. Vybrat si tedy může snad každý. Štěňátka pocházejí většinou ze spojení zajímavých i geneticky, narodily se i vrhy po přímých importech z Afriky. Jen ta moje oblíbená žíhaná se jaksi vytrácí…

ČR se narodil vrh krásně zbarvených červených azaváčků v chovatelské stanici Ginever , ze které jsou i tihle malí s láskou a péčí odchovávaní krasavci!

ginever-1.jpg

Tahle půvabná malá bytůstka čeká na zájemce v chovatelské stanici GINEVER!

ginever-2.jpg

GINEVER - vzorná máma a jejích sedm dětí!

Polsku je k odběru poslední nádherný zlatý pejsek s vyrovnanou povahou z opravdu krásného vrhu v chovatelské stanici Eidi n´Amanar.

Německu jsou na světě 3 vrhy. V  chovatelské stanici MVDr. Meissen - Tombouktou´s - informace i na blogu - se tento měsíc narodily dva krásné vrhy v různých odstínech červené s různým rozsahem bílých znaků. Opravdu je z čeho vybírat! Malí fešáci jsou i v prvním vrhu chovatelské stanice Ehen-n-ma  Čeká se i vrh v chovatelské stanici Agg Amaias po krásné Tagole, importované přímo z Mali, a dle mého jednom z nejlepších psů v Evropě, světovém vítězi i dostihovém a coursingovém šampionovi Bastien´s Wanjalovi. Jediný vrh, kde pravděpodobně bude moje oblíbená žíhaná! Na tento vrh zájemci zřejmě už nějaký ten rok stojí dlouhou frontu. Více informací o této chovatelské stanici naleznete také na blogu Azawakh Welt.

Několik zajímavých vrhů v barvě od pískové po červenou má i pan Alberto Rossi z Itálie v chovatelské stanici Tigidit . I zde jsou také vrhy po fenách importovaných přímo z Afriky.

Opravdu výjimečná příležitost vybrat si azaváčka! A kdy budou štěňátka u nás? Kdo ví. Třeba příští rok?

male-logo.jpg

15.11.2011 - V letošním roce získali naši pejskové každý po jednom novém šampionátu. Akhami se stala šampionkou Slovenska a Tariho sbírka se rozrostla o titul Slovenský šampion veteránov. Trvalo mi trochu delší dobu se "rozhoupat" a šampionáty vyřídit a odeslat náležité dokumenty na SKJ, v Akháščině případě skoro půl roku... Téměř před měsícem jsem přinesla z pošty domů diplomy. Pejskové zkontrolovali, co to mám v ruce a zda je to, co nesu,  k něčemu dobré. Když zjistili, že jim papíry nedám ani ke skartaci (jejich oblíbená činnost v mé kanceláři), znechuceně odešli odpočívat. Jsou prostě dokonale nad věcí a je jim jasné, že světská sláva je jen polní tráva.

 male-sk-sampion-akhami.jpg

male-tari-veteran-sk.jpg

 male-logo.jpg

12.11.2011 - Tari slaví kulatiny - je mu dnes 10 let! Náš skvělý kamarád je vlastně pejsek na objednávku. Když jsem poprvé zkontaktovala chovatelku Gabi Meissen z Německa, přála jsem si žíhaného kluka s pokud možno výraznými znaky. Čekání na štěňátko bylo napínavé: v půlce březosti mámy Nahalet už bylo jasné, že se narodí snad pouze jedináček. A já se bála, že to bude fenka, kterou si chovatelka samozřejmě nechá, nebo že nebude mít barvu, která se mi líbí. Postupem času mi barva začínala být jedno. Když mi Gabi volala, že je klučík na světě, a povídala, že ty znaky zase nejsou takové, jak jsem si přála, moje odpověď byla: "Barva je mi úplně jedno, chtěla bych ho, i kdyby byl růžovej!" No a pak jsem strávila dva měsíce ve Střední Americe. Potulovala jsem se po Nikaragui s batohem na zádech a v něm měla fotku svého budoucího kámoše, kterou jsem si vždy čerstvě vyzvedla a vytiskla v nejbližší internetové kavárně. Takže tenhle pejsek je se mnou na každém kroku vlastně už od narození. A doufám, že to tak ještě pár roků bude! Copak je na světě lepší kámoš než starý moudrý pes?

 cumacek.jpg

tari-a-luisito.jpg

tari.jpg

male-logo.jpg

 

 

25.10.2011 - Přidán nový článek do sekce O plemeni o azavacích a (a tím pádem též dalších přírodních plemenech) v naší civilizaci a přístupu k nim: Marya Morales: Budoucnost azavaka v Americe (aneb Proč azavak není pro každého)

 

male-logo.jpg

4.10.2011 - Velice dobrá zpráva pro majitele všech chrtích plemen!

 

Klinická laboratoř pro malá zvířata (KLMZ) provádí zdarma odběry krve chrtů na hematologické a biochemické vyšetření s cílem vytvoření fyziologických hodnot jednotlivých plemen. Odběr probíhá na pracovišti KLMZ podle Vašich časových možností a výsledky Vám zašleme na e-mail nebo dle domluvy.

Jakékoliv otázky pište/volejte na: MVDr. Ivana Uhríková,
uhrikovai@gmail.com, 776 693 473.

KLMZ sídlí na Klinice chorob psů a koček na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně, Palackého 1-3.

Pokud vám Brno nevyhovuje, bude snad možnost odběru i v Praze, ale prosím, dohodněte se s paní doktorkou. Bylo by ideální, aby se nás chrtařů zapojilo co nejvíce, ať jsou konečně k dispozici seriózní data všech chrtích plemen. Předem díky všem, kteří se zapojí!

 male-logo.jpg

13.09.2011 - Milí návštěvníci mých stránek, zdravím z dovolené.  Je pozdní večer, sedím na pláži a využívám místní wifi připojení, nad hlavou mi svítí obrovský skoroúplněk, který nějak ne a ne couvnout. Oba pejskové jsou tu s námi - jak jinak. Užívají si moře a sluníčko každý po svém , jak je vidět v nově přidaném fotoalbu España 2011 - Akhami si hraje a cáká se ve vodě a Tariho trápí háravé fenečky - dostihly ho až do Španělska!

akha-avestruz.jpg

 male-logo.jpg

22.08.2011 - Tari ukončil výstavní kariéru na bratislavské mezinárodní výstavě. Přestože k vystavování přistupoval s tichým pasivním protestem, odchází opět jako šampion! Více v rubrice Tari a výstavy.

 male-logo.jpg

12.7.2011 - Světová výstava psů, Paříž, Francie 7.-10.7.2011

Penny Karaspilios-azavaci na Světové výstavě 2011

ABAGAZEM Azawakhs-azavaci na Světové výstavě 2011

Link na video posuzování soutěže o nejlepšího chrta – FCI skupina X