2016 Tekutý poklad
Poklad je uschovaná cennost. Většinou si představujeme zlato, drahé kamení, mince nebo jiné vzácné předměty.
Bečovský zámek pak skrývá hned dva poklady. Jedním je relikviář sv. Maura a tím druhým je poklad tekutý. Vzácné láhve vína a koňaku datující se na konec 19. století. Nejstarší láhev je z roku 1892.
Otík je velký sběratel letáků a nevynechá příležitost nějaký nový domů donést. To, že mu je následně vytřídíme do kontejneru už neřeší. Jednou takhle přinesl leták z Tesca s reklamou na zámek v Bečově nad Teplou. Zámek známe, navštívili jsme jej několikrát, dokonce jsme měli příležitost se dostat do přilehlého hradu. Doma jsem jej našel a než jej vyhodil, začetl se do něj. Psali tam cosi o „tekutém pokladu“. Prohledal jsem tedy informace na internetu a zjistil, že se bude konat degustace současných vín z oblastí odkud pochází onen „tekutý poklad“. Hledal jsem tedy dál a našel, že v roce 1985 bylo společně s relikviářem sv. Maura nalezeno 133 láhví vína a koňaku z konce 19. století. Jsou zde vína z Burgundska, Champagne, Bordeaux z usedlosti Château d'Yquem, které má jako jediné v oblasti klasifikaci „premier cru superieur“, sherry, portské a koňaky.
Jednalo se pravděpodobně o soukromou sbírku rodiny Beaufor-Spontin, tehdejších majitelů panství. Vína byla uskladněna v prostorách zámku a dlouho se nic nedělo. 22. května letošního roku proběhlo odborné posouzení vín. Použita byla unikátní technologie „coravin“. Bez toho aniž by byla láhev otevřena a znehodnocena se odčerpalo malé množství vína, které se následně přechutnalo. Korek je napíchnut jehlou, kterou se odebere vzorek a zároveň se do láhve vtlačí netečný plyn, který zamezí možné oxidaci. Vína byla přechutnána známými sommeliéry. Prý se nachází ve výborné kondici.
V neděli jsme vyjeli po obědě a nejprve šli na prohlídku zámku a relikviáře. Před vstupem do komnaty s truhlou jsme byli vyzvání k vypnutí mobilních telefonů, průvodkyně někam zavolala a pak už jsme mohli vstoupit. V místnosti můžete být jak dlouho chcete. Po skončení prohlídky jsem zašli na oběd, kterým jsme prošli spolu s Veltlínem zeleným. Bohužel nikterak úchvatným. Jakmile se přiblížil čas degustace, přemístili jsme se na mostek před zámeckou bránu.
Nejprve proběhla presentace účastníků a rozdělení do 2 skupin. První skupina odešla do zámecké knihovny a druhá na prohlídku „tekutého pokladu“, který se nachází ve sklepení fary. Láhve, které se podařilo dochovat, jsou uloženy ve dřevěném stojanu a každá má visačku, s označením oč se jedná, upevněnou na hrdle. Kromě doteku jsme se mohli kochat i fotit. K tomu jsme se dozvěděli informace, které předcházeli i následovali objevu. Vystřídali jsme se s druhou skupinou a šli do knihovny, kde nás čekalo povídání a rozpoznávání vůní vína. Přednášející měl kazetu s lahvičkami s aromaty, které je možné ve víně objevit. Z dvanácti vůní se mi podařilo rozpoznat 5. Není to vůbec jednoduché. Například vůně růží, mandarinek nebo hrušky, které nám přijdou notoricky známe není tak lehké identifikovat.
Mezitím se k nám připojila druhá skupina a mohla tak začít degustace. Degustovali jsme šampaňské, růžový crémant, koňak, portské i nesmírně sladké sherry Pedro Ximenez. Degustaci prolínalo zajímavé povídání. V případě crémantu došlo i na sabráž.
Více nežli obsah láhví byla zajímavá celá přednáška, její pojetí i prohlídka pokladu. Z těch vín bylo zajímavé to sherry, ne dobré, zajímavé.
Poslední v programu byla presentace sbírky starých pohlednic, se zaměřením zejména na Bečov.
Server:
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář