2012 Nevinně o víně
"Dobré víno tvoří dobrou krev. Dobrá krev je předpokladem dobré nálady. Dobrá nálada přináší dobré myšlenky. Dobré myšlenky dávají vzniknout dobrým skutkům. Dobré skutky dělají člověka člověkem."
Dávná pověst říká, že první vinici vysadil již bájný Noe na hoře Ararat, poté co opadla potopa. Vinná réva se tak považuje za jednu z nejstarších kulturních rostlin světa, jejíž plody byly konzumovány od počátku věků. Pěstiteli vinné révy byly tehdejší velké národy Arménů, Gruzínců, Turků, Syřanů, Libanonců, Jordánců i Babyloňanů. Ne nadarmo má Arménie horu Ararat ve svém znaku jako národní symbol, byť v současnosti je nejvyšší horou Turecka. Od Gruzínského slova "gvino" bylo prý zase odvozeno slovo víno. Ve starém Egyptě rozvinuly způsob zpracování révy a významným způsobem tak položili základ výroby vína. Byly nalezeny amfory na víno, které byly označeny ročníkem, původem i kvalitou vína. Helénské Řecko i Thrákie byly dalšími národy, které přispěli ke zdokonalení pěstování révy i výroby vína. Tyto znalosti se posléze dostali k Italům a dál až do Španělska. Rozmachem Římského impéria se zpracování révy i výroba vína dostala z Řecka i Egypta dále do Francie i Německa a dál na naše území.
Podle řecké mytologie byl za objevitele hroznové šťávy, která se používala při obřadech považován bůh Dionýsos. Římané jej nazývali Bacchus. Réva vinná (Vitis vinifera) je liánovitá rostlina neboli pseudoliána pnoucí se po oporách, k nimž se přichycuje pomocí úponů. Jedinci divokých odrůd mohou ve volné přírodě dosahovat výšek až
Vinná réva se k nám dostala společně s Římany, ale předpokládá se, že ji sem přinesli již Keltové. K významnějšímu rozšíření došlo až za kněžny Ludmily. K dalšímu rozmachu přispěli ve středověku kláštery. Ty měli mimo jiné vliv především na budování větších viničních celků. Rovněž Karel IV inicioval zakládání vinic a Rudolf II dokonce omezil dovoz cizích vín, aby tím podporoval vína tuzemská. Pěstování vinné révy i následné výrobě vína se dařilo, bohužel s příchodem kolektivizace začalo docházet k doslazování řepným cukrem a kvalitu hroznů válcovala centrálně řízená kvantita. V roce 1995 se novým vinařským zákonem 115/1995 Sb. české vinařství začalo postupně vracet k tradici a kvalitě. K dalšímu posunu a sladění s Evropskými předpisy došlo v roce 2004, kdy byl přijat zákon 321/2004 Sb.
Server: