Původ kávy
Káva jako nápoj je známa více než tisíc let. Skutečnost o tom, kdy byla káva poprvé pita a v jaké formě, není doposud objasněna.
Historikové uvádí, že pravlastí kávovníku je ethiopská provincie Kaffa. Zde ji objevili vojáci dobývající Jemen ve 13. a 14. století a následně odvezli na euroasijský kontinent.
Zásluhu na rozšíření kávy do celého světa má islám, který zakazuje pití vína a na jeho místo staví kávu. Tak v minulosti expandující se islámské národy seznamovaly okolní kultury s užíváním kávy jako povzbuzujícího hořkého nápoje. Teorie o původu slova jsou odlišné. Původní označení „gahwah“ nebo „kahweh“ znamená právě povzbuzující. V arabštině ,,káva“ vyjadřuje nápoj připravovaný výhradně z rostlinných látek. Jiné zdroje spojují název s oblastí původu – Kaffa.
Už od začátku se těšila veliké oblibě v mnoha zemích, kde se kávovník začal dokonce i pěstovat. V některých kulturách byla káva povýšena na nápoj, který mohli pít pouze duchovní hodnostáři.
Poptávka po kávě podnítila vznik prvních kaváren. Egyptská Káhira jich měla již v 17. stol. kolem dvou tisíců. I v Evropě si rychle získala přízeň lidí, když slavný vídeňský kavárník Kolschitzky začal kávu sladit a různě ochucovat.
Itálie se stala jednou z prvních zemí, která začala kávu exportovat ve velkém. Nejznámější kavárna té doby ,,Florian“ byla otevřená na Náměstí sv. Marka v Benátkách. Proslavila ji i architektonická stránka kavárny. V 17. stol. dobyla i „čajovou“ Anglii, kde byla denně nabízena ve více než tří tisícech kavárnách a označována jako nápoj vyšších vrstev. Do Severní Ameriky byla převezena Angličany společně s Francouzi a Holanďany při kolonizaci a tak se káva stala celosvětovým nápojem.