Jdi na obsah Jdi na menu
 


ROZÁRKA

 

rozi.jpg23.8. 2010 ROZÁRKA , tříletá krásná stříbrná samička, která je v útulku od 2.7.2010. Rozárka se dostala do útulku ve velmi zbědovaném stavu.. byla evidentně týraná.. je velice agresivní - částečně ze strachu, částečně ze zloby. Velice špatně jedla, teď jsme konečně objevili granule, které žere. Takže se napapala a je malinko klidnější. Nesnáší jakýkoliv pohyb kolem klece - vrhá se proti pletivu. Nesnáší ostatní fretky i jiná zvířata. Útočí převážně na ruce, těch se bojí šíleně. Je naučená vylézt z klece rovnou do přepravky a pak zpět. Asi ji tak čistili. Bojí se pohybovat mimo klec, ale už na tom pracujeme.
Rozárka už si neokusuje nohu (bylo to z nervů) už nereaguje tak prudce na pohyb kolem klece. Dobře jí pěkně se spravila. Ale na ruce stále velice agresivně útočí. Už se ale nebojí pohybovat mimo klec. Jen musíme být obezřetní, protože na nás při každém pohybu rukama zaútočí :-) .....tak to je naše Rozárka a uvidíme, jak to bude dál :-) Zatím u nás dostala tu největší klec, voliéru, aby měla dostatek prostoru a snad se nám časem podaří ji zklidnit. Zatím Rózi vypadá ve voliéře spokojeně :-)

30.08. Našla jsem o víkendu odvahu a dala Rozárce kšírky a šly jsme na malou procházku....to se jí moc líbilo, zkoumala, běhala, hrabala, prostě super...myslím, že časem bude Rozárka dobrá...už tak neutočí ani na ruce, ani na ostatní freťule - tedy společně je nepouštím a pořád se mám na pozoru, ale pár měsíců a Rozárka bude dobrá, si myslím :-) Chce to je lásku a trpělivost :-)

Rozárka u nás pobyde určitě dost dlouho, jestli ne napořád, protože její psychický stav opravdu není vhodný pro adopci.. napadlo mě, že bychom mohli nabídnout Rozárku do tzv. virtuální adopce, jak to tak bývá v ZOO nebo některých útulcích.. Kdo by chtěl Rozárce pomoci, přispět na její život :-), cokoliv jí poslat - Rozárka např. spotřebuje velké množství výživné může se ozvat na mejlíka a domluvíme se.. může se přijet i kdykoliv po dohodě na Rozárku - tedy to platí pro všechny freťule - podívat a tak :-)

9.9. Rozárka se nám taky lepší... už tak neútočí z klece, nechá se i chvíli pochovat, tedy pochopitelně s největší oparností, protožepři kousání si opravdu nebere servítek, snad časem, opravdu delším časem, počítám cca půl roku se to zlepší.. :-)

p1010022.jpg10.9. Rozárce jsme včera dali kšírky a putovali na malou procházku... musíme jít tedy s pastou, protože když začne Rozárka "stávkovat" a chce se vyvléknout z kšírků, je poměrně složité ji udržet :-) ale opravdu se mi zdá čím dále lepší.. krůčky zlepšení jsou malé, ale jsou :-) a to je důležité :-)

11.9. Rozárka venku dnes si to užívala :-) (foto Rozi v boudičce)

13.9. Rozárka je na zítřek objednaná na kastraci.. tak držte palce :-)

15.9. Rozárka zvládla kastraci naprosto úžasně.. je to velká bojovnice.. byla brzy fit a do rána naprosto v pořádku.. dnes jdeme na kontrolu a ATB, ale věřím, že bude vše OK.. tedy, až na malý "detail" Rozárka už měla začínající zánět dělohy, a tím pádem trochu zvětšenou dělohu, že kastrace přišla opravdu za 5 minut 12.... :-)

17.9. Rozárka je v naprosté pohodě a super fretka.. tedy až na to kousání.. ale zatím se jí to povedlo jen jednou :-) na vitamínovou pastu funguje naprosto perfektně.. hledí si pasty a pak si s ní můžete dělat, co chcete :-) a tak mazlíme a mazlíme a věříme, že jednou to půjde i bez pasty :-)

21.9. Rozárka mi ráno dala zase lekci, abych neměla naději, že to s ní bude jednoduché - už jsem si totiž začínala myslet, že bychom se mohly zkamarádit.. ouha ouha.. ráno po mě šla doslovana jak slepice po... no skákala jsem tam jak na pérku a ihned jsem hupsal do prvních gumáků, které jsem našla.. to fungovalo chvíli, než Rozí přišla na to, že taky někde končí.. no, nakonec naštěstí sama odhopsala do své klícky a tak jsem ji rychle zavřela.. budu muset vymyslet nějakou jinou taktiku :-)

27.9. S Rozí zítra vyrážíme na výlet a musíme ji dát postupně dohromady.. zatím je situace stále stejná.. Rózí funguje na pastu, to je v pohodě, ale jinak vám uhryzne prst jen se přiblíží je kleci.. Pokusím se ji zítra "utahat" a uvidíme, jestli se bude pomalu lepšit.. Do jara bych ji chtěla "dát dohromady"

29.9. S Rózinkou jsme společně strávily celý den.. No, musím říci, že možná malý, opravdu malý krůček vidím, když už se Rózí neklepe celou dobu co jí držím a dokonce se na mě uvelebí  a užívá si hlazení.. však pod nejpřísnějí ochranou, kdy musím pořád počítat s tím, že mě kousne a také pod neustálým Róziným "startováním", kdy se neuvelebí v pohodě, ale stále má nožičky připravené k útěku.... Ale když ji zvedám ze země, když tolik nekouše rukavice a mám i pocit, že ke mě přijde, když se jí nechce šlapat.. no, uvidíme.. zopakuji takových dní co nejvíce..:-) Důležité je, že se nám podařil společný den bez toho, aniž by mě kousla :-) 

5.10. Rozárka bych řekla, že dělá pokroky.. ne že bych se jí nebála, mám se stále na pozoru, ale zdá se mi, že už tak neútočí.. že už nechce hryznout za každou cenu.. než to ale vyzkouším, jestli to tak je doopravdy, bude to chvíli trvat.. teď musí nejen získávat důvěru Rozárka v nás, ale také my musíme začít věřit jí.. že nám neudělá z ruky cedník :-) Věřím, že se to časem podaří :-) Mudláme Rozárku každý den :-)

rozi1.jpg12.10. Rozárku jsem "utahala" a "umazlila" v sobotu na výletě.. běhala celý den, a chovala jsem ji a chovala až světe div se, mi usnula v náručí :-) kousla mě jen jednou, a to už jen kousla, ne že by překusovala a snažila se mi vykousnout kus masa jako dříve.. tak jen pokračujeme od soboty v mazlení, aby Rozárka "nevyšla ze cviku" :-) Dnes ráno, když byla puštěná a šla jsem si pro ni, jsem jen zavolala její jméno, Rozárka reagovala na hlas, vykoukla z "úkrytu" a normálně.. úplně normálně..ke mě přišla.. neběžela, nesnažila se mě hryznout do nohy.. normálně přišla.. ještě si tedy nedovolím ji vzít jen tak bez rukavice na poprvé, ale jinak už se hladíme a mazlíme.. začínám mít větší naději, že jednou bude Rozárka, skoro "normální" fretka a nebudu se muset bát jí "vlézt" do klece :-)  

18.10. S Rozárkou děláme malé pokroky, takové "krůčky".. zase jsme spolu byly celý víkend, chodily jsme na procházky, mazlily se a tak.. řekla bych, že je to čím dál lepší.. po pravdě, Rozí se vůbec nesnaší kousnout, když jí mám třeba přes hodinu na ruce.. leze sem a tam, ale náznak kousnutí vůbec.. ale mám obavy, že když sundám onu ochrannou pomůcku (rukavici), že se zakousne.. no, čas ukáže.. vzhledem k tomu, že mám prokouslý jeden prst od Figa, nemohu riskovat další :-) - kdo by pak doma myl nádobí, že? :-)

20.10. Rozárka dostala včera obrovský dárek.. krásnou voliérku jako dárek z východního Slovenska.. :-) Výrobcům a dárcům MOC MOC DĚKUJEME. Rozárka ji včera zkoumala celý večer.. úplně zapomněla že je vlastně zlá a byla jak nejhodnější freťulka na světě :-) lítala do domečku, na střechu, po schodech, skákala.. no prostě labůžo.. plně vybavení domeček, s hamačkem, pelíškem, napáječkou.. Klobouk dolů co dala práce výroba a poslání k nám !!!!! Jen co doma zmobilizuju baterky.. jsou vybité zásadně, když chci fotit :-), tak vyfotím :-)

27.10. Tak jsem včera našla odvahu a šla s Rozí vytírat.. pustila jsem ji v jedné místnosti se mnou.. a měla jen rukavici na jedné ruce a normální bačkory.. a ... celkem dobrý.. ze začátku Rozí blbla, skákala, tahala koště, jako úplně normální fretka... pak jí trošku přeskočilo a zaútočila mi na nohy, rukavice se hodily, tak si prákrát kousla... dostala pohlazení a když zjistila, že se nic zlého neděje, šla si zase po svým.. lítala, blbla, skákala.. fakt jsem z ní měla radost.. budeme pokračovat a věřím, že tu její nevraživost vůči okolí a lidem překonáme :-) :-)

29.10. Rozárce se povedlo ve středu "zdrhnout" z klece a kupodivu.. světe div se.. byla naprosto v pohodě.. opravdu z ní mám radost :-)

1.11. V sobotu jsem byla s Rozárkou na procházce a zapomněla jsem si vzít jak pastu, tak rukavice.. takže chtě nechtě jsem musela vzít Rozí jen do ruky a tím překonat svůj strach.. A POVEDLO  SE!!!! Z Rozárky se stává pacifista.. :-) vůbec se po mě neohnala, o kousnutí ani nemluvě, řekla bych, že se už i ráda mazlí.. začíná mi šplahat po nohou když se něčeho lekne nebo se jí nechce špalat.. prostě se chová jako normální fretka.. a co se týká jiných zvířátek - psů, které jsme potkali .. jsou jí úplně ukradení.. čuchne a jde si po svém.. Stává se z ní andílek :-) Nevím tedy, jak bude časem reagovat na jiné lidi, ale vůči mě je celkem v pohodě.. Mám obrovskou radost :-) a hodlám v tomto úsilí nadále pokračovat, až bude z Rozí mazlíček a budu si ji moci vzít i do postele :-)

5.11. Největší radost mám z Rozárky.. včera jsme spolu zase uklízely.. Rozí blbne, skáče jak na pérku, jako správna pohodová freťule, skáče na koště, leze do bot, všude šmejdí, no je prostě úžasná.. občas mi ještě jde čuchnout k botkám a skáče mi na kolena, ale není agresívní, vůbec se nesnaží kousnout.. už se dá vzít naprosto pohodově do ruky a už 2 dny mi lízala i pastu z ruky a .. nic.. neútočí na jiné fretky v klecích, pochopitelně, kdybych je pustila dohromady, tak se do sebe asi pustí, to je normálka, ale přes klec nic.. Změnila se v pohodovou freťuli.. zatím tedy nevím, jestli ji může vzít do ruky i někdo jiný než já, zatím není ještě vhodná doba to vyzkoušet, Rozí ještě potřebuje čas a pak se uvidí.. ale myslím, že to časem bude dobré.. Ani jsem to nečekala.. mým cílem bylo naučit ji, abych ji mohla vzít, uklidit klec a nesežrala mě u toho.. a Rozí jako kdyby pochopila a stává se z ní mazlíček... je moc ráda ve společnosti :-) A přiznám, se že to považuji i za svůj velký úspěch.. "zkrotila" jsem naši Fifču, Freďouše, kteří byli velmi kousaví - proto je také mám, proto jsem si je brala... ale u Rozárky jsem měla strach, že je to nad mé síly.. Tak teď už věřím, že už to s Rozí bude jen a jen lepší..

11.11. Rózinka se nám lepší a lepší, má strašně ráda společnost... často spolu uklízíme, to ji baví nejvíc.. hopsat po koštěti a honit ho.. skáče všema čtyřma najednou jak na pérku, je rozkošná :-) již pravidelně ji normálně beru do rukou, hladím, pastu líže z ruky, pohodička.. k jiným lidem je zatím ještě nedůvěřivá, bojí se.. zatím je zvyklá jen na mě... "závislák" :-)

13.11. Rozárka snad dohání vše, co zameškala.. jakmile se vyspinká, hned běhá po kleci sem a tam a dožaduje se volného pohybu.. tak jí ho umožňujeme jak to jen možné.. Dnes lítala skoro celý den.. zkoumá úplně všechno.. boty, kytky, celý dům a nejraději kouká, co jí dáme dobrého.. je však celkem vybíravá :-) snad nejraději z všeho uklízí a skáče po koštěti :-) už úplně normálně papá z ruky a úplně normálně se dá vždy vzít do ruky.. Dnes akorát protestovala proti koupání, ale zvládly jsme to :-)

9.12. Z Rozárky je naprosto normální freťulka, tedy "moje osobní zbraň" - nikdo jiný na ni zatím nemůže sáhnout, to se bojí a hned kouše.. ale co se mě týče, máme naprosto normální fretčí režim.. tzn. že můžu kdykoliv vlízt do klece, uklidit záchůdek, vzít si Rozárku do ruky, pomazlit ji a dokonce i dát pusinku.. líže pastu z ruky, ale už to není podmínka, aby se dala vzít do ruky.. není ani konfliktní k jiným fretkám.. časem ji zkusím s některou z nich pustit.. třeba si najde kámoše či kámošku, aby nemusela být sama :-) to bych byla ráda.. jinak je Rozí skvělá a můj miláček :-) navíc je krásná.. stříbrná - vybělující :-) nádherná :-)

17.12. s Rozárkou jsme už skvělé kámošky.. blbneme spolu, Rozí se strašně líbí házení do peřin.. to lítá a poskakuje na všech 4 jako na pérku.. je úžasná.. a když si s ní přestanu hrát, chvíli vydrží sama se sebou a pak mě začne tahat za nohavici.. a když hned nejdu, tak prostě vleze pod ní a s naprostým klidem mi dá najevo svůj názor.. prostě kousne a říká : Pojď si se mnou hrát :-) a tak musím všeho nechat a jít :-) Včera jsme spolu jely na návštěvu k Lucce.. čučela z okýnka u auta a byla naprosto spokojená.. Je opravdu v pohodě.. tedy.. nikdy jiný kromě mě na ni nesmí sáhnout, to se hned ohání.. ale ke mě má naprostou důvěru a můžu si dělat, co chci.. pochopitelně vždy dostane svou milovanou odměnu - vitamínovou pastu :-)

20.12. Rozárka je skvělá uličnice.. opět jsme spolu byly na návštěvě u Lucky :-) cestování autem se Rozárce moc líbí... po dvou hodinách když jsem se vrátily domů byla tak unavená, že zalezla do pelíšku a spinkala až do rána :-)

p1010096.jpg27.12. Rozárka už může normálně běhat za provozu domácnosti.. a nenapadá ani jiné členy rodiny.. nezná ještě sílu stisku, takže když si hraje, někdy u toho kousne, ale ne do krve.. je fakt naprosto skvělá :-) fota jsou v albu :-) A musím říci, že Rozárka předčila  mé očekávání.. můj "cíl" byl, abych ji mohla uklidit v kleci a vzít ji bez problémů do ruky.. a Rozárka? je to mazel.. kouká z klece, je zklamaná, když na ni není řada a zaleze a spinká.. a jinak dokáže hodiny a hodiny řádit, lítat, skotačit a vyžadovat pozornost.. :) netušila jsem, že z ní bude takový miláček a mazel.. a navíc je nádherná i barevně.. a má perfektní svalnatou postavu.. prostě holka krev a mlíko :-)

13.1. představte si, že Rozárka neumí chodit po schodech!!!! je to pro mě šílené překvapení... uklízela jsem v patře a vzala jsem si Rozárku s sebou, pak jsem šla dolů a čekala jsem, že Rózí stejně jako jiné fretky poběží za mnou.. nešla.. tak jsem tomu nevěnovala pozornost, říkala jsem si, že ji to tam asi baví víc.. ale pak jsem ji našla na posledním schodě pobíhat sem a tam.. nevěřila jsem vlastním očím a dala jsem Rozárku o schod níž.. a pobíhala po něm.. nakonec se strašným strachem vyskočila o schod výš a zůstala v patře.. nepomohlo ani lákadlo - pasta - prostě Rozárka ze schodů nesleze :-) přitom jinak šplhá o 106, po klecích, včera vytahala celý botník - všechny boty, asi 30 párů na jednu hromadu - to jí jde :-), ale schody jsou velkou překážkou :-) uličnice jedna rozkošná :-)

14.1. Tak změna - Rozárku jsem včera "vypustila" dole na chodbě a za chvíli jsem ji našla šmejdit na půdě... takže do schodů už umíme.. jen dolů se bojíme :-)

10_1.jpg18.1. Jedno "hrací" foto Rozárky z víkendu.. je úžasně hravá.. řekla bych, že si vyhraje nejvíc ze všech freťulke.. lítá, skáče, hopsá jak na pérku a úžasně si vyhraje s míčkem, a vším co najde.. a když už jí to nebaví, přijde nás "přikousnout" abychom si s ní hráli my.. umí to dokonale.. vyžádat si pozornost.. a už tak nějak i zná sílu stisku a nekouše.. tedy, pokud se pořádně nerozdovádí.. to pak přikousne, ale pořád je to v "normě".. to jest že se to dá vydržet.. a když už je to hodně, tak ji pomazlím, dám pastu a zase vypustím :-) je fakt úžasná, naše "divoká" Rozárka :-)

p1010070.jpg

 

 28.02.2011 Musím říci, že vzít si Rozárku s sebou na hory byla nutnost.. nemám ji komu nechat, protože všechny nestkutečně kouše a respektuje jen mě.. Ale Rozárka snad jako kdyby mi vše chtěla vynahradit, mě naprosto dostala.. Strávily jsme spolu hodně hodin v autě, na vleku, na sjezdovce - a Rozí stále odmítala být v teplíčku v batůžku a pořád chtěla být u mě... tak se nedalo nic dělat než jí vyhovět.. a Rozárka? ta si to opravdu užívala a mě naprosto překvapila a "dostala".. nehla se ode mě na krok, mazlila se, a když mi poprvé vylezla z pod bundy a začala mi lízat bradu, čekala jsem kousnutí... a ono nic.. Rozárka mě normálně pusinkuje, a je prostě "moje"... Je úžasná... celý týden byla naprosto skvělá, milá, hodňoučká, i když nikoho jiného na sebe nenechá sáhnout.. prostě 3 negativní prožité roky jsou znát a Rozí získala důvěru jen ke mě...zatím... ale její přístup a důvěra kě mě mne opravdu naprosto dostala a rozhodla jsem se, že si Rozí nechám... takže jsem ji "stáhla" z freťulek k virtuální adopci a zařadila ji mezi své vlastní :-) Nemohu jinak. Rozí si o to vyloženě řekla :-) a já s radostí přistoupila na její žádost :-) Takže jsem Rozárku zařadila do Adoptovaných freťulek, protože jsem si ji vlastně adoptovala :-)
 
26.4. Občas se mě ptáte na Rozárku, jak se má a tak.. Musím říci, že Rozárka dělá stále pokroky.. je lepší a lepší.. Měla jsem ji s sebou např. teď na víkend, a dokonce jsem našla odvahu ji pustit navolno - v uzavřeném prostoru pochopitelně - ale za přítomnosti dalších 10 lidí.. Rozí běhala, zkoumala a nikoho si nevšímala.. takže.. velký úspěch.. a hlavně.. Rozárka už nenapadá lidi, neútočí na ně, pokud oni neprojeví zájemo o kontakt s ní.. to Rozí funguje 100%tně - a kousne.. takže pohladit se dá pouze od mě, to je mazlíček, pořád mě oblizuje, nechá si líbit úplně všechno.. od ostatních členů rodiny se také nechá vzít a pohladit, se synem si vcelku rozumí a jinak může domě běhat a hrát si úplně s každým.. pokud k ní však přijde někdo neznámý, a trvá na tom, že si ji chce pohladit, i přes varování, že kousne.. i takoví blázni jsou - asi mi nevěří, ale Rozárka mě "nezklame" a kousne opravdu všechny.. :-) Prostě je "naše" :-) je fakt úžasná, skvělá, krásná, strašně ráda chodí a ještě raději chodí směrem zpět - domů :-)
 
19.11.2014 Dnes mám velmi smutnou zprávu, že Rozárka po 4 letech a 3 měsících pobytu u nás v útulku zemřela, odhadujeme ve věku 7.5 let. V černu jsme našli na Rozárce obrovské boule, pod krkem a pod rameny, v Brně MVDr. Jekl diagnostikoval leukemii. Rozárku jsme léčili, v září jsme byli na kotrole, kde nám pan doktor doporučil euthanasii, protože Rozárky stav se nelepšil... Velmi hubla.. Byla nakonec skoro kost a kůže, žebra na ní byly vidět, po oholení na sono atd nezarůstala, ale byla kupodivu velmi aktivní, milá, živá, mazlivá, s obrovskou chutí do života. A tak když mě tak Rozí pusinkovala, a dokonce jako vždy návštěvy kousala, neměla jsem na to ji nechat odejít ze života a rozhodla jsem se, že pokud nebude mít bolesti, nechám ji odejít samotnou.. a tak se stalo. Rozka stále papkala,ke konci už jen kozervičky, ale jedla, velmi ráda běhala po celém domě, nutno říci, že jako jediná fretka vždy slyšela a poslechla na jméno, i když spinkala, tak když jsemm jí volala, tak přišla.... bude mi moc chybět. opravdu moc :-(
a tak pár foteček z posledních dní:
p1010029.jpgp1010009.jpgp1010030.jpg
 
p1010032.jpg
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Aďa - Rozárka

Čo nového u Rozárky?Dúfam,že lumpačí a robí ti radosť:-)

Jirka - adopce

Dobrý den, rád bych se optal.Když bych chtěl virtuálně adoptovat fretečku, jaká je asi cca.optimální částka,aby se měla ještě pěkněji?:)Je možné navštěvovat? Zdravím,J.

Alena - Re: adopce

Dobrý den Jirko.. díky za dopísek i za zájem o dálkovou adopci Rozárky.. Měsíční příspěvek záleží na tom, kolik chcete přispívat.. prozatím na všechny virtuální adopce nám lidi posílají 300,- měsíčně a občas něco navíc.. penízky, hamačky, dárečky, příspěvek případně na veterinu, prostě to záleží především na Vás a i vašich možnostech.. nejsme nijak nároční, tedy freťulka není :-) Rozárka nejvíce miluje vitamínovou pastu.. tu musí mít každý den.. :-) A pochopitelně ji můžete navštívit, vzít ven, pomazlit se - pokud Vám to Rozárka dovolí :-) Hezký den, Alena

 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 15
Celkem: 2832743
Měsíc: 29868
Den: 1050