Jdi na obsah Jdi na menu
 


CO DĚLAT KDYŽ? .....

 

mumie.jpg

Co dělat když? ...

- fretečka onemocní, pšíká kudy chodí, má nemocná očka - prostě chytila "chřipku"

- taková "lidová" rada je koupit dětský čaj na nachlazení a jitrocelový sirup (dětský) bez cukru, udělat slabý odvar, cca na 1 l vody 1 sáček čaje a 1 lžíci sirupu.. po vychladnutí dát do napáječky... našim freťulím to pomáhá :-) .. jinak jsou rady stejně jako u lidí.. teplíčko, klid, fretečky většinou moc neběhají, pokud jim je špatně, hodně spinkají, tak jim nechat klid, nechat je vyspat, vyležet, co nejvíce v klidu a teplu - ne vedru, normální teplo v místnosti :-) dečku, ať se mají kam zahrabat :-) prostě normálka :-)

- jí potřebuju dát léky a odmítá je...  

- na to je vcelku lehká rada..  postupujte jako u malých dětí... tzn. prášek rozmačkat mezi dvěmi kávovými lžičkami na prášek, a ten zamíchat do něčeho, co má fretka ráda.. perfektně to funguje s vitamínovou pastou :-) fretka vše slíže a je to :-)

- pokud je lék tukutý, kapičky a tak, můžeme si pomoci injekční stříkačkou.. strčit ji freťulce do pusinky zboku mezi zoubky, ale pozor, abychom fretce neublížili či jí nestříkli moc a příliš daleko, aby se nezakuckala.. prostě opatrně :-), ale funguje to.. fretečka když to má na jazyku, už musí lék spolknout :-)

- mám doma kousavou fretku a už si s ní nevím rady? 

- kontaktujete nás.. budeme se snažit vám poradit "na dálku".. přeci jen nám pár "kousavek" už rukama prošlo (Fifča, Fredy, Salva, Teyla, Hubí, Figo, Shrek, Rozárka, Xavier, Bára). Jejich jednotlivé příběhy si můžete přečíst na jejich stránce..

- ale všeobecně jako první pravidlo platí: MAZLIT MAZLIT A MAZLIT, pak mám také dobré zkušenosti chodit s fretkou na PROCHÁZKY ven, kdy se vyběhá, vylítá a opadne ji trochu energie (cca tak 2x denně na min. 0,5 hodiny - záleží hodně na počasí, a na tom, zda se jedná o fretku či freťáka - ti vydrží víc :-) ). Jako další pravidlo je: NIKDY FRETKU NETRESTAT . Fretka se vám bude vracet jako bumerang a věřte, že tudy cesta nevede :-) 

 

- každá fretka je individuální, a tak pokud potřebujete pomoci v takovýchto případech, napište.. příspěvek na stránky či přímo mejlíka nebo zavolejte - jak se vám to hodí...  Pokud by už u vás byla situace kritická či jste se na to necítili (není na tom nic špatného, vychovat fretku je věc někdy složitá - kor když máte fretku třeba již jako druzí majitelé a je nevychovaná od těch prvních) - vaši fretečku si vezmeme a pokusíme se z ní udělat mazlíka a pak vám ji vrátíme :-)

 

- se do mě fretka zakousne a nechce pustit? 

- u tohoto platí hlavně se nesnažit fretku násilím "odpojit" - jakmile začnete tahat končetinu z fretčí tlamičky, fretka bude držet dál a rozřízne vám ruku/nohu.. Nesmíme zapomínat, že fretka byla "vychovaná"-"vyšlechtěná"-"domestikovaná" - právě z důvodu lovu.. takže je "vycvičená" k lovu králíků, případně i lišek, a nutno říci, že jí to jde velmi dobře a chová se v době lovu doslova jako pibul - nebo jiný lovecký pes - prostě drží a nepustí.. těžko jí budeme "cpát" klín do tlamičky, takže jediný způsob jak "odpojit" fretku je rukou jí otevřít tlamičku - z boku - jako se to dělá malým dětem, když jim něco chcete vytáhnout z pusinku - a dávat pozor, aby vás fretka u toho nekousla právě do té ruky, kterou to děláte - což je velmi pravděpodobné.. fretka je velmi rychlá - když útočí, nevyčkává jako kočka - ale útočí bez varování - právě proto je v lovu dobrá - takže pozor na to.. jedna paní, co nám původně chtěla fretky své dcery dát, se nakonec rozhodla si ji nechat, a právě ona mi jednou volala s dotazem "Jak se "to" odpojuje?" - a to už přišla od lékaře se zavázanou původně prokousanou celou rukou, i ani doktor nevěřil, že ji nepokousal pes, ale "obyčejná" malá fretka.. jo, nevychované fretečky dokáží být jako šelmy nebezpečné.. a jak to dopadlo např. včera u nás doma? takto dopadla má noha po "ulovení" Shrekouskem noha.jpgnoha1.jpg

 

 

 

 

 

a když to ještě zkrátím:

- pokud se do vás zakousne fretka - netahat, nechat ji pustit samotnou a pokud se vám to podaří - odpojit ji stisknutím tlamičky a vytažením končetiny..

 

- jsem se dostal/a do tíživé situace a fretka "musí z domu" - ať napořád či jen na chvíli?  

- jukněte na stránku Podmínky k převezetí fretky do útulku a kontaktujte nás.

 

 - moje fretka napadá jiné fretky? 

- tak toto je těžký oříšek... to vyžaduje mnoho a mnoho trpělivosti a výsledek je nejistý.. dá se to však zvládnout :-) záleží na počtu ostatní fretek, zda je máte doma nebo jsou jen na návštěvě a na vašich pevných nervech a trpělivosti (také doplním postupně :-) )

  

 

- mám doma nečistotnou fretku? 

- nejdříve se musím přiznat, že jsem ještě nepoznala "nečistotnou" fretku jako takovou.. to, že "hází" bobek mimo záchůdek v kleci je většinou způsobeno nějakým protestem... stačí vyměnit záchůdek - freťuli nemusí vyhovovat rozměr apod... nebo ho třeba přemístit do rohu, kam chodí nejraději, či případně zkusit jiné stelivo... pro "hrabavé" fretky je super záchůdek s víkem... a většinou je tento problém tímto vyřešen..

- jiná otázka je, když fretka chodí mimo záchůdek, když je mimo klec... v první řadě mrkněte, jestli má záchůdek v "dohledu".... fretka má poměrně krátká střeva, tím pádem rychlé trávení a na WC potřebuje ihned, když se probudí... jde tedy pochopitelně tam, kde to má nejblíž... do prvního rohu.. pokud je v něm záchůdek, BINGO - strefili jste se a máte vyhráno... :-) tím pádem se nemůže stát, že by šla fretka mimo záchůdek.. pokud ho v dohledu nemá a je v dalším rohu, nezbývá vám, než ho přemístit :-). Pokud máte fretku hodně na volno - většinou je volně puštěná, doporučuji dát záchůdky do každého rohu (tak to máme doma)...jasně, estetice domácnosti to nepřidá, ale zato máte téměř 90ti procentní jistotu, že fretečka bude chodit na WC na místo k tomu určené :-). 

- další důležitou zásadou je mít záchůdky "čisté" - tj pravidelně (podle počtu fretek doma - já musím každý den) z nich vybírat co nám freťulky nadělily :-)... protože fretka je na jednu stranu poměrně čistotná a jakmile nemá záchůdek uklizený, nebude do něho chodit a "hodí" káko právě třeba před záchůdek.. je to logické.. nám se také nelíbí suché záchody a máme raději splachovací :-)

obrazek2.jpg- námi nejvíce osvědčené záchůdky: pro čistotné holčiny stačí obyčený rohový záchůdek

obrazek1.jpg- a pro špindíry kluky je nejlepší záchůdek s víkem, např.

 

 

 

- moje fretka přišla do říje... ? 

sameček - jasně, to dobře známe, až neskutečně smrdí a hlavně všechno označkuje, neujde mu vůbec nic.. všechno doma lepí a vy než vyjdete z domu spotřebujete celý parfém :-) 

- k řešení této otázky záleží na tom, zda chcete mít freťáčka na chov, pak vám nezbývá, než to vydržet - říje trvá cca od jara do podzima (ale jak jsem napsala - např. naši freťáci už jsou v říji teď :-) )... anebo lze řešit tuto situaci kastrací... je to možná pro freťáčka i lepší, protože když je v říji, a to min. půl roku, je to pro něho i vysilující po fyzické stránce... nemá chvíli klidu, pořád běhá sem a tam, hledá samičku, když nenajde, použije vaše nohy či ruce a chce si vás odtáhnout, ti náruživější (jako např. náš Fredy) používají i náhražky (např. plyšáky)... a nemají chvíli klidu.. takže kastrací pomůžete jak freťáčkovi najít klid a nebýt odsouzen být v tomto období pořád sám (protože jinak samičky pořád tahá a ty pak nevědí, kam už se před ním mají schovávat), a pak i sobě - freťáček se uklidní, neznačkuje a tak.. při kastraci však pozor na věk freťáčka.. ze zdravotních důvodů není dobré (resp správný veterinář to neudělá) kastrovat freťáčka před 1 rokem věku.. nejlepší je to až po první říji, cca na roce a půl a déle..

- samotná kastrace pro fretčí samečky není problémová, trvá chvilku, ani finančně není drahá (cca 500-1000 Kč) a hlavně několik hodin po operaci je již sameček fit a v plné pohodě.. Někteří veterináři ani po zákroku samečka nesešívají, samo jim vše krásně sroste a tak nemáte ani problémy se stehy..

 

 přeříjená fretka

- samičky - obdobná je situace i u samiček.. tam je to však nebezpečnější, jakmile začne být samička v říji, MUSÍ cca do měsíce po začátku říje ji ukončit.. a pokud ji nepřejde sama, je nutné jí v tom pomoci, ať už injekcí na ukončení říje (u veterináře) nebo přímo kastrací.. V opačném případě je tato situace pro samičku velmi nebezpečná, pokud by říje travala déle, a může skončit i smrtí fretky.. takže pokud fretčí samičku nemáte na chov mladých (která by také neměla mít více než 1x do roka), doporučujeme kastraci.. předejdete tím třeba i možnosti různých "ženských" onemocnění v budoucnosti u fretečky, a hlavně, nemáte 2-3x do roka se opakující říje, fretečka i vy máte "klid"..

p1010028.jpg- kastrace samotná u fretčí samičky je poměrně těžší než u samečka, samotný zákrok trvá déle a i po operaci je to s fretečkou složitější.. kastrovali jsme na 30 freteček a situace se tak nějak opakuje.. po operaci je nutné fretku znovu "nastartovat" - používáme vlažnou vodu s medem - tedy dostatek cukru.. to hodně pomáhá.. potom ji necháme asi 3 hodinky prospat a dáme výživnou kaši nebo Viyo kapsičku - což je tekutá kašička s hodně energií, kterou fretka potřebuje.. a to tak nějak stačí, pak už zase fretečka spí a většinou potom už začne sama papkat co je zvyklá.. dáváme ji ještě kousky masíčka, aby to měly měkčí, než granulky.. fretečky po kastraci krmíme každé 3 hodiny a kontrolujeme ještě častěji celou noc až do rána.. také je nutné fretku udržovat v teplotě.. aby neprochladla.. sama většinou nemá dost energie na vytváření tepla.. takže ji "obkládáme" teplými petkami (teplou vodou v pet lahvích) nebo lépe nahřátými gelovými polštářky, nebo nejnovější inovace - používáme elektrické vyhřívané polštářky.. kdy je fretečka stále v příjemném teple.. to prostě jak co máte doma.. od druhého dne je většinou již fretečka v pořádku, začne běhat a má "normální" fretčí režim.. tak jen ještě kontrola u veta, nasazení antibiotik, které bere cca 5 dní.. a pak ještě vytažení stehů.. cca po 10 dnech od operace.. co se oholených chloupků týče, dorostou cca za měsíc.. a déle.. jinak.. fretečce není potřeba po operaci dávat žádný krunýř apod jako u psů a kočiček, aby si nelízaly rány, většinou to nedělají.. nelížou si rány ani si nevykusují stehy, takže tato starost naštěstí odpadá :-)

- no a na závěr, když byste měli jakékoliv dotazy či potřebovali přímou radu či pomoc, víte, kde nás najdete (e-mail či telefon :-) ) 

 

- má moje fretka blechy..

966.jpg- i to se může v "lepších" rodinách stát.. z vycházky, ze psa, z kočky, a když pak máte zablešenou freťulku v posteli...brr.. ani na to nechci myslet...takže nejlepší je udělat výjimku a šup s ní do sprchy.. jak sprchovat..jako psy a kočky.. pozor na ouška a použijte trochu teplejší vodu než u malého děcka, tak akorát.. a šampón na blechy stejný jako pro psy a kočky - Orthosan. Možná jsou i jiné, ale osobně mám vyzkoušený tento.. namydlit pěnou, ponechat působit cca 2 minuty a pořádně freťulku vymít.. po cca 10ti dnech zopakovat (kvůli hnidám) a vcelku máte klid.. je možné použít i Frontline postřik.. ale myslím, že toto je pro freťulky vhodnější :-) tedy- spíše mám vyzkoušené..

 

- má moje fretka svrab....v ouškách...

- velmi ožehavé téma, momentálně v řešení na našich stránkách přímo pod vlastním odkazem: https://fretkyboleslav.estranky.cz/clanky/usni-svrab---otospectrine.html

- na to opravdu pozor.. nejlepší je přípravek Advocate, který je určen přímo i pro fretky.. na rozdíl od léku Otospectrine, který je pro fretky velmi nebezpečný - odpadávají jim po něm ouška!!! Máme také dobré zkušenosti s tzv. "babskou" radou - tj. "obyčejný" olivový olej - ouška jím čistit ušní tyčinkou a pak ještě zakápnout.. je to levnější než ostatní přípravky a účinné - olivový olej je hustý, zabrání přístupu vzduchu těm potvorám a přitom neublíží.. :-)

 

 

 a když by vás napadlo další téma, napište :-)

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Fretka - Skrabany

Srabe prednyma packama

Linda - Fretka

Ma rije a porad se taha ven do zahrady

Any - Problém s používaním WC

Dobrý deň, chcem sa opýtať ešte na nejakú radu ohľadne WC. Mám samčeka fretky a nechce chodiť na záchod. Skúšala som rohový, používam zverlit pre fretky, ale fretiak vždy ide do opačného rohu. Keď vymením strany, vždy ide na opačnú. Ako naschvál. Tak som vymenila záchod za rovný, ktorý sa zmestí na celú stranu klietky, aby proste musel do neho vojsť, no bohužiaľ radšej hodí bobek pred záchod. Už som z toho zúfalá, poraďte.

Adéla - Fretka

Co máme dělat když fretka kouše jen jednoho člověka (jediný muž v rodině )kouše ho pokaždé když se k ni přiblíží

Lukáš Tuček - Spánek Fretky

Dobrý den chci se zeptal moje fretka začala více nehibně spát spí i na místech kdyby nikdy nespala třeba ve Prostřed místnosti na zemi když kolem ní něco spadne ani neotevře oči bojím se že jí něco je.

Lada - Antibyotika

Moje freetka bere antibyotiku nechce jist hubne nevim co delat miksuju jidla co ma rad sle nic nema zajem jist prosim poradte

Nikola - Šikana mezi fretkami

Dobrý den, máme 2 fretky samičky jsou to sestry. Ta první byla kastrovaná cca před půl rokem, ta druhá byla kastrovaná před 14dny a od té doby je strašně agresivní. Bezdůvodně napadá psa, útočí mu do obličeje a na nohy - předtím to nedělala. A svoji sestru neustále kouše a za kůži na krku ji tahá do domečku. Nenechá ji ani pořádně nažrat, nebo dojít na záchod. Když je pustím z klece pořád za ni běhá a snaží se ji zatáhnout pod skříň, nebo pod gauč. Ta druhá občas i pláče, jak ji táhne za kůži. Byla jsem s nimi u veterináře, protože ta šikanovaná docela zhubla. A pan doktor mi řekl, že kastrací to určitě není. A že každé zvíře je jiné. Jenže tahle nepříčetnost a agresivita se objevila hned po kastraci jak se ji udělalo lépe. Myslíte, že by to mohlo mít za následek i něco jiného? Začínám z toho být zoufalá. Děkuji za odpověď.

Zdena - Kousava fretka

Koupili jsme si fretku, samečka byl úžasný a že dne na den začal kousat do krve. Ikdyz chodí ven na vodítku běhá si po zahradě jídla má dostatek hračky kontakt vše ale nelze na něj maknout. Je mu 12tt.zkousela jsem toho mraky ale marně :(miluju ho ale máme děti a tak mám strach

Alena - Re: Kousava fretka

dobrý den... tohle je těžké.. nevím, odkud mimino máte a jaké má "základy". Správně socializované mimino se dá vychovat jednoduše, ale s každým mládětem budete mít socializační problémy, nejdříve to bude mimčo, které se bude učit, kdy nekousat a kdy už to bolí, pak přijde puberte, vychovat fretku do 1 roku života je poměrně náročné. Jak na to můžete najít u nás na webu - přinesl jsem si domů mimino. Přeji mnoho úspěchů. A. N.

Andrea - Kouše jinou fretku

Dobrý den máme doma dvě fretky páreček. Oba jsou stejně staří (7let) žijí spolu ve voliéře už více než 5 let. Několikrát spolu měli mladé a vše probíhalo naprosto v klidu. Asi před měsícem začala samice útočit na samce a kousat ho a přitom piští. Samec piští taky a snaží se utíkat a schovávat ale ona ho pronásleduje a kouše. Po chvíli zase přestane a hledí si svého. Když ale samec vykoukne z úkrytu hned se na něj zase vrhne. Začal být hrozně smutný skoro až apatický nechce ani jíst. Musela jsem je rozdělit do dvou klecí aby ho nechala být. Původně jsem myslela že si jen hrají ale trvá to dlouho a ona je opravdu brutální někdy mu vytrhne i chlupy. Ani jeden neříjí a do tohoto incidentu byli oba zdravotně v pořádku. Vůbec nevím co ji přelítlo přes čumáček ale Fredy už nemohl zůstat u ní. Je pohublý jak ho nenechala ani najíst, smutný, apatický a nechce ani hladit. Nejradši je celý den zalezlý v pelíšku a jen občas vykoukne. Mám obavy aby nebyl nemocný a třeba to je ten důvod že ho šikanuje? Nevím si rady. Nemáte prosím s tímto zkušenost? Děkuji za odpověď.

AN - Re: Kouše jinou fretku

Dobrý den.
Je možné že někdo z nich má zdravotní problémy, samice a proto je agresivní nebo samec a proto ho ona napadá
V každém případě je potřeba je oba vzít a dovézt k odborníkovi (lékaři) na fretky, z mého pohledu mohu doporučit kliniku Jekl& Hauptman v Brně. Nikde jinde vám s naprostou jistotou nedokáží říci přesný stav fretek.
Držím palce ať to zdárně vyresite a fretky jsou v pohodě.

A. Nedbalova

Klára - Oči

Chtěla jsem poprosit o radu. Máme fretku albína a vždycky měla červené oči, teď ale najednou má jednoho oko vínové - tmavší než to druhé... co to může být? Je to nebezpečné pro fretku?

Eliška Jančová - Freťulák je pěkné kvítko

Dobrý den,
mám svou první fretku, respektive freťáka. Nahoře jaem viděla, že píšete, že pokud kouše, tak snažit se hodně mazlit. U nás je problém, že on je náš Bertík se jen tak mazlit nechce, když si ho vezmu z klece ven a chci se s ním mazlit, začne se ohánět po ruce a zakousávat nebo se rovnou vytrhne, vrhne se vpřed a ve většině pří pádů začne kvokat a pokusí se vzít roha z gauče na zem, ani vyběhání v ohrádce nepomáhá. Mě kouše sice málo, ale i tak je to často bolestivé, ale mého přítele kouše opravdu hodně.
Měla bych ještě pár otázek:
Když je v ohrádce, často hrabe do mříží jako by chtěl ke mně, ale když ho vyndám, stejně se mazlit nechce. Nebo se mi často stává, že v ohrádka i v kleci, kdykoliv mu dám nový záchod, začněte vyhrabat kočkolit jako praštěný. Proč to dělá?
Můžu s ním chodit na procházky i když ještě nemá všechny očkování proti psince? Bude hodně vadit, když druhou dávku dostane trochu později? Mám zkoušky ve škole teď na každý den jednu a nejbližší veterinářka, co rozumí fretkám je daleko, až v Praze a nebudu moci hned tak zajet.
Děkuji, Eliška Jančová
Email: Eliska.Jancova@seznam.cz

Veronika-Patricie Doškářová - Fretka Jiminka

P.S.Je jí 2 a půl měsíce.

Jiří - Zlobivý kocourek

Zdravím prosím Vás chtěl jsem se zeptat máme kocourka něco přes 6 let je abnormálě milý a mazlivy až na to,že se někdy zapomene,skočí bez varování na manželku a zakousne se jí do nohy dosti škaredě-zrovna před chvíli .Na mě si to nedovolil za celou tu dobu co ho máme.Zajímalo by mě proč to dělá.
Měl zrologické problémy je vyléčen.
Děkuji za odpověd.
S pozdravem
Jurek
email:stanicekj@seznam.cz
mob.602935620

Alena - Re: Zlobivý kocourek

Dobrý den, je mi líto, ale s kočikama či kocourkama Vám moc neporadím.. ačkoliv máme doma kočky "odmala", jsem pouze prostý chovatel, a ne odborník na kočky.. však obecně bych typovala, že kocourek ve Vás vidí "vůdce" smečky, zatímco ve Vaší manželce "pouze" dalšího člena smečky.. proto si k ní občas něco dovolí a k Vám ne. Ale jak říkám, nevím, zda je to názor zcela správný, protože s kočkama jsem nikdy takovýto problém neřešila.. zkuste se spíše pozetat odborníků na kočky :-) já mohu radit pouze se fretečkama :-) hezký den, Alena N.

Veronika-Patricie Doškářová - Fretka Jiminka

Dobrý den,
dne 28.10.2012 jsem si přivezla fretku Jiminku.
No a potřebuji poradit co s ní kouše,furt se dobývá z klece a je nespokojená i když má pořád čisto a plnou misku žrádla.
Už nevím co mám dělat mému otci prokousla ruku přesně tam jak to máte na těch fotografiích akorát víc u palce :-(.
Mé mamce zase udělala rake díky bohou.
No a tak se chci zeptat jestli byste mi prosím poradila děkuji,Veronika.
P.S.pište na E-mail: veronika-patricie@seznam.cz

Anna Kostková - Dopis

Dobrý den

Dneska jsem dostala fretku,má 4 měsíce a kouše mně i moje kamarády.
Poradte prosím co sní mám dělat,i když má plno žradla tak útočí.Děkuji

Alena - Re: Dopis

Dobrý den, juknětě na naši stránku http://www.fretkyboleslav.cz/clanky/fretka-co-a-jak/jak-vychovat-fretku-aneb-prinesl-jsem-si-domu-mimino----.html
Snad tam najdete pomoc.. kdyby ne, ozvěte se :-)
a.

Milan šesták - Naše fretka kouše

Dobrý den Vážená paní potřebovaly by jsme radu ohledně naší fretky Barunky jelikož jsme 3 majitelé a fretku dávali vždy z důvodu alergie pryč tak nevím zda chování fretky je normální když kouše mou ženu a děti a mne osobně vůbec neublíží. Je faktem že se jí více věnuju ale je to z toho důvodu že ostatní členové rodiny se jí bojí. Dále máme problémy s vyprázdňováním fretky přitom má v každém rohu záchod a přesto nám bobky hází mimo. Fretka má velice veliký výběs se spoustu prolejzačkama ale i přez to ji minimálně 2 hodiny pouštíme po bytě aby se s náma mohla pomazlit (ale jen se mnou) na ostatní členy rodiny je zákeřná. prosím odpovězte mi na e-mail SestaMilanDj.Sesty@email.cz tel. 606348017 s pozdravem Milan Šesták Ps. Fretce je 14 měsíců a je 4 měsíce po kastraci.



 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 10
Celkem: 2834088
Měsíc: 30062
Den: 1292