Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČERVEN, ČERVENEC A SRPEN 2013

 31.8.

O Daminánkovi nemám bohužel tak pozitivní zprávy jako doposud, začaly mu selhávat játra, dostal žloutenku. Nejhorší to bylo ve čtvrtek odpoledne a večer, v pátek už to bylo trochu lepší, musíme počkat, jak bude bojovat o víkendu. Pokud se jeho stav zlepší, udělají se v pondělí plánované kontrolní testy a budeme plánovat jeho návrat domů - což věříme, že bude, pokud už nebude mít sílu bojovat, bude to v podstatě rozsudek smrti.. musíme věřit :-) Damiánku bojuj, máme tě moc rádi :-)

Včera jsme také byli na veterině na očkování s nově příchozími holkami Miou a Kiju. Obě holky bohužel potřebují veterináře, Mia vypadá na nadledvinky a musíme do Brna, Kiju má obrovský zánět kdysi trhaného a přelomeného zubu veterinářem v Praze, kde má obrovský zánět až zánět okostice. Takže musí na operaci, zbytek zubu musí ven a uvidíme, jak to bude vypadat. Jinak jsou holky strašně moc hodné. 

Všichni ostatní jsou také zlatíčka. Pavluška se už zklidnila, už si umí brát pamslky, aniž by mě u toho sežrala a lepší se, zvyká si. Stejně tak Malina. Už kouká co se děje, nesyčí na mě, sice se ještě bojí, když jdu k ní do klece, ale už je to mnohem lepší :-) Tak věřím, že to bude časem také dobré :-) 

No a Atilka by měla zítra odjet, tak jí jdu sbalit, jak se říká, "pět švestek" :-)

 

29.8.

Začneme znovu Damiánkem: Damiánek je OK, je hodně unavený, veškeré lékařské vyšetření a operace mu daly zabrat, ale vše je v pořádku, což je důležité. Pan doktro si ho chce nechat ještě přes víkend, v pondělí udělá další kontrolní vyšetření, a když bude vše OK, budeme plánovat Damiánkův návrat domů  :-) Zároveň  jsme se s panem doktorem radili o Mie, takže ta pojede do Brna jak pojedeme pro Damiánka a pan doktor ji vyšetří a uvidíme, co její pelichání bude znamenat. Holky Mia a Kiju jsou v karanténě, takže jim je trochu smutno, ale jsou moc hodné. Ostastní freťule řádí o 106, zase jsme přestěhovali a vyčistili celou fretčárnu, pořád je tam co dělat :-) Atilka už se chystá pomalu domů, v neděli by měla odjet :-) Máme dopísky od adoptovaného Tedíka, která se má super, a také už máme první mejlík od Cácorky, která si zvyká v novém domově :-) Surrinka nám píše pravidelně, a má se taky super.. Všem za zprávičky moc děkujeme :-) Jsme rádi, že se freťule mají skvěle :-)

 

28.8.

Novinky od Damikánka : Damiánek je po úspěšné operaci, při které mu plánovaně odebrali levou ledvinu s pěticentimetrovou koulí .nic moc. Ale všechny ostatní orgány včetně pravé ledviny jsou v pořádku, což je velmi důležité a pokud se Damiánkovo tělo vyrovná s operací a jednou ledvinou, bude vše OK a Damiánek bude žít !!!! Bomba !!!! Musím říct, že opravdu v Brně MVDr. Hauptman a MVDr. Mináriková (pan doktor Jekl má dovolenou) vytáhli Damiánka hrobníkovi přímo z lopaty ...a to není nadnesené... však jsme ho tam původně jeli nechat uspat :-(. Jsme moc rádi, že jsme to neudělali a že se vše povedlo :-) Tak ještě pár dní držte Damiánkovi palce a snad bude vše OK :-)

Dnes také dle plánu přijely do útulku dvě holčiny, které po karanténně (3 týdny) budou moci jít hned do adopce - ale podmínka bude, že společně, protože jsou na sebe velmi fixované. Jsou to tříleté holčiny, nádherná stříbrňačka Mia a tchořenka Kiju. No, uvidíme ještě co Mia, protože má úplně vypelichané bříško, což se nám zdá být divné, ale majitelka tvrdí,k že vloni měla takto vypelichaný ocásek, dělali v Praze všechny testy a vše je v pořádku. Že jí to doroste.. no, my raději až pojedeme do Brna pro Damiánka, tak vezmeme Miu s sebou, abychom měli jistotu, že je OK a že opravdu může jít do adopce. Holky jsou moc hodné, čistotné, takže věřím, že si brzy najdou rodinu, kde budou pro radost :-) 

To by tak z dneška bylo vše, ozveme se zase zítra :-)

 

27. 8. 

2013-08-25-12.17.16.jpg

Dovolená s fretkou utekla jako voda :-) spíš jako povodeň, protože po ní zůstaly následky, krásné vzpomínky, které někdo z nás při loučení s ostatními i obrečel :-) Plakat se však nemusí, další srazík - ale jen malý - plánujeme hned v říjnu, ale hlavně potom v listopadu bude v pořádí již 3. - 

2013-08-25-12.17.23.jpg

Zámecké fretkování v Brandýse na zámku a první sobotu v prosinci akce Máme rádi zvířata  - pro zvířátka z útulků. Takže se letos ještě uvidíme minimálně 3x :-) Našich setkání se účastní čím dál více lidí - bláznů fretkařů - a musím říct, že jsme super parta, která nemá 

2013-08-25-13.39.52.jpg

chybu a na všechny do jednoho je naprosté spolehnutí, všichni jsou vždy ochotni pomoci a za to všem opravdu obrovské dík. :-) Vše se potvrdilo znovu v pátek večer, kdy k nám přijel Damiánek, který je vážně nemocný, a hned v pátek večer po 21 hodině 

2013-08-25-12.16.12.jpg

jsme ve 3 lidech jeli s jednou nemocnou fretkou na pohotovost na veterinu :-) Damiánek má obrovskou cystu v levé ledvině, která opravdu ohrožuje jeho život, naštěstí dnes se po vyšetření sono vyloučilo postižení i pravé ledviny, a tak zítra půjde Damiánek na operaci, kdy mu bude - stejně jako Forrestkovi - vyjmuta levá ledvina - a pak 

Damian

snad bude Damiánek žít :-) ještě to vypadá na problémy s nadledvinkami a uzlinami, ale to se vše prokáže až přesně v průběhu operace, kdy ho chce pan doktro Hauptman pořádně prohlédnout :-) Takže držte zítra Damiánkovi palce, moc to potřebuje :-)

Jinak jsme si ještě přivezli Dorku, protože Damiánek bez ní nemůže být, a tak na něho čeká u nás :-)

Další plánované přírůstky jsou u nás 6,5 letí šampaňák Míša a tchořenka Zuzanka, kteří jsou naprosto úžasní a pohodoví :-)

Dále máme dnes hlášené další 2 přírůstky :-) tříleté fretčí holčiny, takže je čekáme každým dnem. Ty pak budou moci jít do adopce pouze spolu, protože jsou na sebe zvyklé.

Včera také odjela domů hlídané Carmen, a majitel měl velkou radost, že u nás přibrala, protože jemu se to doma nedařilo, a také jak je úžasná :-)

No, a dnes odjela do adopce vrácená Cácorka :-) odjela ke známým Carmen, takže bude už i pod odborným dohledem, takže se nemusíme ničeho bát a víme, že bude v pohodě, a že když by něco, majitelka se na nás určitě obrátí :-)

No, a to by bylo pro dnešek z novinek vše, co nejdříve přidám fotečky ze srazíku a také fotečky nových freteček v útulku :-)

a zítra zase napíšu, jak to vypadá s Damiánkem.. 

Jo, ještě jsem zapomněla, že bude muset na operaci Brunny, protože má bradavici na zádičkách, ta už začíná občas krvácet, a tak musí pryč.. domluvíme u nás v MB operaci :-) To pak dám vědět včas, abyste mohli na Bruníska myslet. Jinak Brunny se viděla v Brně se svými adoptivními majiteli, a užili si spolu celý den :-) pro spokojenost všech třech :-) 

 

 

13758576852807645324.jpg

 

20.8.

Cácorkap1010486.jpg

Dle plánu dorazily v neděli holky Malina a Cácorka. Cácorka je stále stejně skvělá, hodňoučká, milá, prostě super fretka a může jít hned do adopce. Je velmi přítulná i ke kočkám :-) 

Malina - to bude tvrdý oříšek, je velmi vyděšená, jen na mě syčí a nedá na sebe sáhnout. I doma byla stále kousavka, v podstatě ji v rodině nikdy pořádně nevychovali, nepodařilo se jim to. Je dvouletá, tak má ještě velkou šanci, snad se podaří. Zatím si u nás musí trochu zvyknout, než začneme s výchovou. 

V neděli také přijela na návštěvu Kritýna s rodinou - podívat se na svou Atilku :-) Po delší návštěvě k sobě holky našly cestu, Kritýnka se přestala Atilky bát, a ta už nekousala co byla u nás, takže pohoda. Doma zatím Atilkce staví větší voliérku (bydlela venku ve voliéře a Kristýnka s ní chodila denně na procházky), a také jí staví doma jednu na zimu.. Tak snad i toto pomůže, aby byla Kristýnka s Atilkou více a tím pádem měla Atilka více možností být s lidmi, nebýt sama a tak nekousat :-) U nás byly obě holky naprosto v poho, mám z toho obrovskou radost :-) Jinak Atilka už nemá stehy a po kastraci je vše OK :-) Rodina Atilky také uhradila její kastraci, a tak vložím penízky na účet :-)

snimek-387.jpg

No, a včera přijela Karin. Je úžasná, jak když od nás před cca dvěma lety odešla, škoda, že se o ni rodina již nemůže z časových důvodů starat. A tak u nás bude Karin čekat na novou rodinu, kterou doufám, najde brzy :-) Je suprová a moc si to zaslouží. Přijela včera pozdě večer, a tak si zatím zvyká na změnu :-)

Tak se tak pěkně zase "plníme" - o víkendu si převezeme ještě šestilené Míšu a Zuzku. A budme plní :-). Doufejme, že některá z freteček najde novou rodinu velmi brzy :-)  

 

 

18. 8.

Tak jsem se konečně donutila udělat fotečky :-) 

p1010494.jpg

 

Atilka je u nás na výchovu, ale přišla velmi přeříjená a musela hned na kastraci. Jinak je Atilka hodná, nejeví známky kousání, řekla bych, že její převýchova pramení především z neznalosti mladé majitelky jak se chovat k fretkám, což jí nemůžeme mít za zlé, když dostane od "chovatelky" fretku, která ji párkrát kousne... však tyto příběhy velmi dobře znáte.

p1010492.jpg

Dalším takovým kousavcem u nás je tříletý Fredy.  Fredyho si majitelka koupila už jako velkého ve zverimexu, bylo jí ho líto (taky tyto příběhy znáte). Jenže jak to bývá, Fredy kousal tak, že musela k lékaři na ošetření. A i když má mnoho zkušeností s jinými i velkými zvířaty (koně atd), prostě na "malou" fretku jsou většinou všichni krátcí, když párkrát pořádně kousne. A tak Fredy dostal obrovskou venkovní voliéru, majitelka se mu věnovala, chodila s ním na procházky, ale aby nekousal, to se jí nepodařilo. A tak se obrátila na nás, zda to zvládneme a nejdeme Fredymu potom nový domov, aby se měl dobře. Zároveň se hned přihlásila do akce 100x100, aby pomáhala našemu útulku. Moc děkujeme :-) Fredy je zatím vcelku v pohodě, lítá po fretčárně, a také se nezdá, že by mě chtěl kousout. Perfektně funguje na pastu, a je to opravdu nádherný obrovský freťák. Až se naučí, že člověk je kamarád a ne nepřítel, bude z něho super společník :-)

Kyklop

No a pak jsem konečně vyfotila Kyklopka a jeho maminku Darinu. Bydlí tedy každý zvlášť, protože tak byli zvyklí, ani jeden z nich není zatím kastrovaný. A oba jsou super. Kyklop je vůbec zlatíčko, musím říct, že mi strašně přirost k srdci, je úžasný :-) Krásný, velký, díky říji celý žlutý a velmi milý :-)p1010484.jpgJeho mamča je neskutečně hodná. Milá, taková skromná a neuvěřitelně jemná. Když ji vezmete do ruky, máte pocit, že držíte peříčko. Ale pozor, dokáže se někdy ohnat. Ještě tedy nekousla, jen se na ni musí opatrně. Neumí se mazlit. Když ji hladím, začne mě oblizovat a poté se snaží docela dost zakousnout. Ne, že by mě chtěla kousnout, prostě si neumí hrát.  To však nemění nic na tom, že je naprosto skvělá a miláček :-) časem z ní bude úžasná fretka :-)

p1010485.jpg

Pavluška je na tom co se týče chování a kousání ze všech freteček nejhůř. Je naučená na rukavici, takže to funguje, moc nechce pastu, ale dá se "ukecat" a zvyká si u  nás velmi pomalu. Asi je těch změn na ni v poslední době hodně, a tak si nejdříve musí zvyknout, že tady je opravdu na delší dobu její domov, kde bude v pohodě a nic se jí nestane. I pamlsy a granulky si bere velmi dravým způsobem, jako když musí zápasit o jídlo s někým jiným. Když je pamlsek drobný, klidně si ho vezme i s mým prstem :-) ale pustí.. není agresviní, jen si prostě musí postupně zvyknout. Nevím, možná by ji pomohla fretčí kámoška či kámoš, zkusím vymyslet, s kým by mohla být dohromady :-)

No a protože jsem už dlouho nepsala i o ostatních fretečkách, vezmu to dnes jednu po druhé :-)

Barča - Barča je šoumenka, dělá si co chce. Protože se nám počet freteček v útulku rozšířil, přidala jsem další klece, které byly zatím odloženy "v depoziti" a trochu jsem freťule přemístla dle velikosti, chození na záchůdek a čistění klecí. Protože některé se čistí lépe, jiné hůře, tak i podle čistotni fretek :-) No a Barča je čistotná a dostala velkou klec, ale s většími odstupy mezi mřížkami. A tak si chodí ven kdy chce, a zase se schová před ostatními kdy chce. Potvrůka. Uvidím, jak to bude fungovat dál, a když by pořád takto cestovala, musí dostat jinou klec, aby byla v bezpečí. Na to, že je již starší, je skvělá. Bohužel se s nikým jiným nesnese, a tak bydlí sama.. 

Kluci Artík, Čestmír a Jamal. Z původní pětky "vypadla" Surrinka, která je v adopce, a často nám píše nádherné dopisy, jak se u "babči" má skvěle, hrabe kytičky, a nahání kámošku Kačku, která ječí :-) Ale 

už se holky sbližují, tak snad bude vše časem OK :-) 

lada-a-venda.jpg

Dále z této pětky 

odešel do adopce Vendelínek. Moje obrovská srdcovka. Nádherný a především neuvěřitelně miloučká a kamarádský freťák, se přestěhova na severozápad Čech k fretčí kámošce a dokonce ke psí kámošce. Už u nás si spolu strašně vyhráli. 10ti měsníční štěně labradora a Vendelín. Slast pro oči i pro srdce. A taky už máme fotečky z nové rodiny :-)

No a vrátím se ke klukům. Artík si pořád neumí hrát. Dnes mám další "zářez" na ruce, kdy si Artík přišel hrát. Nemyslí to zle, prostě přijde, přikousne (ale bohužel dost) a s radostí odskáče a říká: Pojď si hrát. No.. to uhod.. a za chvilku budu mít ruku jako cedník.. Nevím nevím, jestli se tohle Artík někdy odnaučí. Bude to ještě běh na dlouhou trať :-(. Čestmírek je zlatíčko. Taky se rád ožene, ale není tak "surový" jako Artík. Čestmírek je vcelku pohodář :-) Nejlepší z téhle "trojky" je Jamalek. Úžasný milý freťáček, který k nám původně taky přišel velmi kousavý, nevychovaný a hlavně psycho. Dnes je z něho skvělý vyrovnaný freťák, velmi hravý a komunikativní :-)

Čtyřka Monty, Denis, Sára a Pavlínka - to je pořád stejné. Monty jemně kousavě hravý, Denis miláček, Sára milá potvůrka a Pavlínka dáma :-) Vedle nich bydlí trojka Servác, Brunny a Meddy. Servácka občas baví holky zlobit. A tak když běhají venku, nahání je a holky ječí.. Musím je občas rozdělit. Medy strašně přibrala, cpe se pořád o 106 a je to taková valivá koulička. Bruňďa jako vždy vyleze a proleze všude a je stále stejně milá. Bruńďa i Meddy s námi pojedou na srazík do Brna, protože se přijde podívat i její virutálně rodina, tak aby se viděli :-) Servácek počká na holky doma, myslím, že to ten víkend zvládne. :-)

Oskárek je stále stejné zlatíčko. Musí každý den dostat žloutek či tekuté kapsičky, a tak má "nadstandart" od jiných fretečk :-) Však mu vše Aďa posílá ze Slovenska poměrně pravidelně :-) Takže má domácí žloutky. Pochopitelně ani ostatní fretečky nezadebáváme, ale ne každá freťule má žloutek ráda. Zatímco Oskárek ho opravdu miluje :-) 

Ízinka - již před časem jsem psala, že z Ízinky se stala super fretka. a tak to platí :-) Ízinka si stále chodí pro svůj pamlsek, který si vezme jen z ruky, jinak ho nesní (dáma :-) ), je velmi čistotná a zlatá :-)

Mikešek - o Mikym jsem tuhle psala, je to zlatíčko. Ale tuhle na návštěvě Carmen jejího pánička pěkně pokousal.. ne ne - cizí lidi na mě sahat nebudou - říká si :-) Hrát si taky neumí, to se už vzhledem ke svému věku, když k nám přišel, nenaučil, ale jinak je to zlatíčko. Jako jediný odmítá jíst graulky, a musí mít ráno i večer konzervičku jako hlavní jídlo - potvrůka :-) A co se záchůdku týče, tak je taky pěkný prasátko. Ale tyhle nedostaky vynahrazuje svou pozorností a komunikativností :-) je to zlatíčko :-)

Samuel - Samík je suprový kluk, který je už co se jídlo týče naprosto v pohodě, vodu musí z mističky, ale jinak je OK. Čistotný. A straasššně hravý :-) Na rozdíl od Mikeška, Artíka, Čestmíra, si tenhle kluk umí nádherně hrát :-) Potřeboval by novou rodinu, kde by mu bylo dobře a měli ho rádi, hráli si s ním a chodili na procházky. Nesnese však jinou fretku, a tak musí být sám.  

Kačka  - je pohodář, zvykla si tu, co se záchůdku týče je pěkný prasátko, chodí zásadně za něj. Na hraní a mazlení však ještě není a tak ani do adopce jít zatím nemůže.

Johny - naše polotchořka Johny se už asi nezmění. Je komunikativní, mazlit se nikdy nebude, do klece se vrátí sama, když se vyběhá, a tak tu spolu žijeme :-)  

Jiřinka -  Jiřinka bydlí sama daleko od ostatních, žije si svým životem - tchořím. Přes den spí, v noci lítá a dlabe. Sní vše, co jí dám.. Pomalu si zvykla a když jdu k ní do klece, nešílí jako dřív, prostě jen leží a kouká, co budu dělat. Pokud jdu jen čistit a měnit mističky a doplňovat přísun granulek a vody (pije jen z misky), tak je v pohodě. Jakmile však natáhnu ruku dál přes pomyslnou hranici, už začne panikařit. A tak ji neděsím a žijeme si tu pospolu vcelku v pohodě :-)

Adélka  je neuvěřitelné sluníčko moje malé. Je tak hodná, že tak hodná snad ještě žádná fretka nebyla. Často spolu spíme :-) a Adélce tato pozornost a láska velmi vyhovuje. Ráno a večer bere prednison, protože má zdravotní problémy, a tak i Adélka s námi pojede na srazík :-)

No a pak jsou u nás na hlídání na prázdniny kluci Felix a Tadeáš, kteří jsou naprostí pohodáři. Jejich pobyt u nás se pomalu krátí a začátkem září by se měli vrátit ke své rodině :-)

Stejně tak je u nás cca na 14 dní na návštěvě Carmen, protože její páníček musel pracovně do zahraničí. Carmen je krásná, ale má ráda jen svého páníčka a mě se snaží kousnout. Potvora :-) Ta se budeme snažit - tedy já - Carmen je to jedno - kouše ona, ne já :-)  - spolu vyjít :-)

Jak vidíte,  je u nás vcelku plno a živo pořád kolem dokola.. práce dost, a tak ani na stránky a ostatní nezbývá tolik času :-(. Také máme nové zprávičky, že se nám z adopce budou vracet fretečky z Prahy, měly by přijet co nejdříve. Vrátí se k nám z důvodu změn v rodině Cácorka a přijede i se svou fretčí kámoškou Malinou a pak se vrátí Karin. Všechny tyto fretky jsou super, vychované, hodné a tak myslím, že po nutné karanténě budou moci jít hned do adopce. Ale promyslím, při adopci přemýšlejte i o tom, co bude se zvířetem (ať je to fretka, či jiné - to je jedno) v případě vašich rozchodů s partnerem, změny zaměstnání a tak.. takové změny se dají v životě předpokládast (nemyslím zrovna rozchod, ale např. stěhování atd), a je nutné myslet i na to, že jste k sobě připoutali živou bytost, která je na vás závislá.

A úplně na závěr jedna moc smutná zpráva: v pátek kolem poledne nás opustila odešla do fretčího nebíčka za Duhový most naše velká kámoška a bojovnice EVELYN.

p1010195ooo.jpg

 Evelyn se k námdo útulku dostala o obrovským zánětem vaječníku a dělohy, které byly větší než její hlava, dlouho bojovala o svůj život, protože následkem zánětu měla 

poposunuté orgány a dlouho se s tím po operaci vyrovnávala. Teprve vloni v srpnu, na svůj svátek, začala sama jíst granulky. To bylo na půl vyhráno. Poté se přestěhovala k Janě B., kde měla opravdu pětihvězdičkový hotel all inclusive, s tím, co má ráda. Jedla hlavně jatýrka, masíčko, běhala jak se jí chtělo. Postupně vzhledem k věku začala být i slepá, narážela, když běhala, ale stále žila !!! a myslím, že byla šťastná. Bohužel zánět vnitřních orgánů se postupně vracel, léčili jsme ho cca před měsícem, kdy se zdálo být vše Ok, ale během měsíce tak vyrostl, že zasáhl střeva, močovod.. a už nebylo pomoci. Při operaci jsme se lékařem na jeho doporučení rozhodli, že už Evelynku probouzet nebude.. A tak tiše, bezbolestně, odešla. Kdyby ji probudil po operaci, prý by stejně - a v bolestech - během 14 dnů sama zemřela. Takže jsme zvolili tuto možnost.. a Evelynku jsme pochovali k ostatním fretečkám u Jany B., kde žila, a kde byla nejvíce milována. Jani, děkujeme, myslím, že Evelyn nikdy nezapomene na Tvou lásku a péči. Stejně tak Gabči a Nellinky, které se o Eve staraly u nás na srazíku vloni. Zapalte prosím Eve svíčku a vzpomínejte s námi :-) tak, radostně, jak Eve posledních 15 měsíců žila. :-)

 

 

 8. 8.

Nebyl by to život, aby v něm nebyly stále změny :-) A tak dovolená nebude v Trnové, ale na naléhání moraváků opravdu ukutečníme dovolenou u nich :-) a tak se poznáme zase s dalšími fretkaři, kteří to mají k nám daleko. Takže víkend s fretkou bude přímo u Renči doma, poblíž Brna,  kde je kapacita míst omezená, a tak se prosím hlaste (ti, o kterých ještě nevím :-) ) nejpozději do úterý 13.8., aby Renča pak měla čas vše zařídit :-) Bude to super, protože přímo u Renči ve vesničce - městečku - jsou hody, s dobovými kroji, koláči a pečenou kachnou s knedlíkem a zelím :-) a tak se moc těšíme. Takže právě kvůli kachně potřebujeme znát počet účastníků do úterka :-) Spaní bude podle stylu: jak si kdo ustele, tak si lehne :-) - ne dělám si legraci, ale kvůli místům se budeme muset tentokrát maličko omezit. Nicméně ti, kteří se chystali do Trnové, nezoufejte, letos určitě alespoň jeden srazík, cca v říjnu t.r. v Trnové uskutečníme :-)  

A teď novinky od freteček: dovezli jsme si dnes novou fretčí kámošku, cca roční holčinu Pavlušu. Kousavou, i když zatím spíše vyjukanou a vystrašenou... Tak uvidíme, jak to s kousáním bude dál :-)

Atilka po kastraci je v pořádku, bere ATB, ale díky ztrátě krve je slabá. Běhá jen chvilku, a pak jde spinkat. Ale jinak nekouše :-), je velmi čistotná, a tak myslím, že bude brzy OK :-)

Z Mikeška se stal děsnej raubíř a vůbec nehodlá být v kleci.. kouše a kouše klec a dožaduje se volnosti. Dopřáváme mu ji co nejvíce :-)

Darinka si neumí moc hrát a zkouší mě přikusovat... ne, že by mě chtěla kousat, ale neumí si hrát.. tak na ni maličko syknu a pustí :-) jinak je opravdu zlatá.. až se trochu ochladí, domluvíme kastraci jak Darinky, tak Kyklopka, aby mohli oba brzy do adopce. Zaslouží si super novou rodinu, jsou to zlatíčka :-

No, a o dalších zase příště, jdu nakrájem pro naše mlsné jazýčky melouna :-)

 

 

 

7.8.

Dle obrázku asi už tušíte, že opět budeme zvát na malou dovolenou s fretkou, kterou  jsme naplánovali už před časem v termínu 23.-25.8. a už víme i místo - opět pro velký úspěch v Trnové. Původně jsme chtěli na Moravě, aby to k nám měli i Moraváci blíže, a nemuseli  jezdit tak daleko, že bychom přijeli my, jenže po shánění kempu, navíc za přijatelnou cenu a kde by nás nechali s fretkami, jsme zjistili, že nejlevněji a nepohodlněji nám opět bude v Trnové, kde nás nikdo nebude omezovat, máme k dispozici velkou společenskou místnost a na ubytování již 5 pokojů, tj cca 15 - 20  míst. Takže neváhejte a hlaste se, tedy ti, se kterými už nepočítáme :-), abychom případně upravili či doplnili lůžka :-) atd. Fretky samozřejmě s sebou - s platnou vakcinací. K tomu dobrou náladu, plavky, a tak co vás napadne :-)  Příjezd pátek, odjezd neděle pro "víkenďáky", když by se jen tak někdo chtěl přijet podívat, seznámit se s námi a tak, není problém, ozvěte se a domluvíme se, abychom byli "doma" :-) jinak plánujeme výlety dle chuti a počasí (např. kostnice Mělník, hrad Houska, koupání Doksy). Ještě k ubytování - není to luxus, nepočítejte s ubytováním hotelového typu, spíše tábornického :-)  - tj. WC chemické, v koupelně kdo bude chtít teplou vodu si musí ohřát :-), jinak vada je k dispozici :-) a venku pidi bazének o průměru 2,2 m, kde se můžete v horkách smočit a zchladit tak příjemně žhavé tělo :-) 

A teď už zase z útulkku :-). Nová Atilka (která k nám byla dána do výchovy), zvládla kastraci i ve velmi přeříjeném stavu suprově. Říkal náš vet, že tedy měla na mále, už byla opravdu hodně přeříjená, a tak se jí ani nechtělo 2 dny jíst, ale zvládla to holka skvěle. Je mladá, takže plná síly, naštěstí :-) jinak je zlatá.. bojí se, tak se občas opatrně nevěřícně podívá, co jdu nedělat,když ji beru do ruky,  ale pak je v pohdoě. Nechá se hladit. Myslím, že bude brzy v pohodě a budeme ji moc majitelce vrátit :-)

Vedra se u nás na fretčí půdě naštěstí nekonají, izolace funguje, v největších vedrech je na půdě 26 stupňů, takže ještě poměrně přijatelně. Při větších vedrech máme připravený větráček, ale prozatím není potřeba. Nechceme ho pouštět jen tak, aby náhodou nějaká fretečka neofoukla, a nebylo více problémů, než užitku. Fretky jsou totiž na střídačku puštěné celé dny i noce, takže mohou během této doby kamkoliv, tak aby nezůstaly dlouho před větrákem. Fretečky mají pořád otevřené okno (samozřejmě s krásnou kovanou mříží, aby nevypadly), a tak jim jde do místnosti chladu ze západu, protože před oknem je ještě obrovský ořech, který stíní přímým ostrým slunečným paprskům. Takže se freťule i v těchto vedrech mají opravdu fajn :-) A tím, že mají celodenní péči, to nemá chybu :-)

Kdo sledujete pravidelně náš účet jste si asi všimli, že nám přišla vratka DPH v poměrně vysoké částce, přes 20 tis Kč. Jsme moc rádi, protože musíme doplatit spotřebu elektrické energie za ziimu, kdy jsme fretečkám topili díky darovaným přímotopem (panu Antonínovi za kamínka stále moc děkujeme, opravdu byly a budou hojně využívány, protože na půdě není jiná možnost topení), ale bohužel to "trochu" leze do peněz - což nevadí, hlavně že je fretečkám i v zimě teplo :-), a tak tuto částku ve výši 12 tis použijeme na úhradu těchto nákladů. 

Pak se ještě vrátím k obchůdku.. roury se rozprodaly velmi rychle, máme jednu poslední červenou na prodej, ale plánujeme další dodávku ještě s dalšími doplňky. Až bude vše u nás, budeme vás opět informovat. 

Meddy tu do mě celou dobu šťouchá a povídá, abych napsala, že jim nejvíce chutná meloun!!! že se jím i krásně zchladí a pořád chtějí víc a víc.. marně se jí snažím vysvětlit, že nemohou sníst celý melou každý den, že jim to musím střídat, tu okurku, tu jiné pamlsky, protože by jinak byly průjem.. prostě meloun je meloun a někdy jsem ráda, že fretky neumějí mluvit, protože v tom množství u nás by se to asi nedalo vydržet.. ono jen těm žadonícím očkám se dá těžko odolat, ale musí zvítězit zdravý rozum. Včera byla okurka, dnes bude opět melounek - Meddy - OK? Tak jdeme na to :-) 

přejeme všem krásný den a zase se brzy ozveme. A vy se ozvěte ohledně víkendu, těšíme se moc na vás :-) 

 

 

 

2013-07-23-20.32.35.jpg

 

4.8.

Dnešní zprávičky z útulku :-)  

 Včera přijela dle plánu do výchovy roční fretečka Atilka. Atilku si 14tiletá majitelka koupila před rokem od "chovatelky", z venkovního chovu, tudíž ji hned začala kousat. Je jasné, že si takováhle holčina s freťulí nemohla poradit.. Atilka bydlí ve venkovní voliéře a majitelka s ní chodí každý den na procházku. Pro převýchovu to nestačí, a tak se Atilka ocitla u nás. Řekla bych, že to pro Atilku bylo štěstí ještě z toho důvodu, že je maximálně přeříjená. Má vypelichané celé bříško, začínají ji pelichat zádička, má vypelichaný ocásek, vulvu obrovskou. Na zítřek na 8.hod ráno jsme objednáni na kastraci s tím, že majitelka si tento zákrok uhradí. Jinak se mi Atilka nezdá nijak agresivní. Je nevyběhaná, takže lítá po fretřárně, když kě mě přijde, čuchne a jde si po svém.. nekousne. což je super. Vitamínovou pastu mi líže z ruky. Myslím, že převýchova nebude nijak složitá, ale bude následně vyžadovat velkou péči majitelky.

Co se týká dalších "kousavek" přijatých z tohoto důvodu k nám do útulku - Kyklopa a Darinky - je nutno říci, že oba jsou úžasní mazlíci. Kyklopek je v plné říji, a přesto si hraje, nekouše, prsty mu mohu dát do tlamičky, kde olíže pastu a je opravdu naprosto v pohodě. Darinka taky.. nevím, jestli jsem to už psala, ale Darinka je taková "křehká" - heboučká jako peříčko. Je úžasná :-) Darču i Kyklopa čeká také kastrace a pak mohou hned jít do nové rodiny :-)

Dostávám hodně zpráviček, že fretečky mají problémy s jídlem, hubnou, nechtějí jíst.. snad to může být tím vedrem, i my se s tím u dvou freteček potýkáme, a tak krmíme kaší. Snad to však nebude nic vážného, každý snáží tyto vedra jinak a věřím, že vše bude OK. Když byste měli i vy problémy, hlídejte především pitný režim fretky, případně doplňte cukr (vodou s medem např)) a kontrolujte i přísun potravy. Musíte najít způsob a něco, co fretka sní. Když by se nedařilo, je namístě navštívit veta..

 U nás je jinak vše OK, fungujeme normálně, tedy s přísným opatřením, že k nám ani od nás nesmí "přes práh" neočkovaná fretka. To je jediný způsob, jak předejít problémům do budoucna,  a toto 100tně dodržujeme :-)

To by bylo pro dnešek vše, zase se brzy ozveme :-)

 

 

 

 

3.8. Tak se konečně hlásíme zpět :-) Počasí nám o prázdninách více než přeje, a my - fretečky - se na půdě máme skvěle. Díky izolaci nemáme vůbec teplo, naše půdička je západ a před ní je vysoký ořech, takže i v těchto vedrech se máme super. A když je opravdu velké horko, pustí nám dvounožci větrák, takže paráda :-) Máme se stále fajn :-) Máme hodně melounku, okurek, ty máme nejraději :-)

Úvodní fotka je z dovolené - Gábi a Dino :-) velcí kámoši :-)

K Soni přijeli nové fretečky, které časem přemístíme k nám,  jsou to již šestileté fretečky, které z důvodu stěhování dala majitelka k nám do útulku. Jsou ale moc hodné, a už se na ně těšíme :-)

Taky přijede brzy jedna holčina do výchovy, kousavka, a příští týden tříletý klučina původně ze zverimexu do útulku, také velmi kousavý, a tak je u nás pořád rušno :-) vracíme se pomalu do starých kolejí :-)

Psala nám Surrinka z nového domova, že se má super, že občas zlobí babču vyhrabáním kytiček a že kámoška Kačka se jí pořád bojí, ale jinak že se má super :-)

Kačka vegetí :-)

Na fotečce včera vegetila naše Kačka :-)

 

No, ale bohužel ne všechna zvířátka se mají tak, jako my, a pokud byste chtěli pomoci i těm jiným, kteří jsou určené pro vás - dvounožce -ale myslíte si, že i tak by měla mít důstejné podmínky během života, jukněte dále.. my se určitě přidáme. Moc nás tohle bolí... 

 

Společnost pro zvířata

Vážení přátelé,

 

organizace Compassion in World Farming odhalila kruté podmínky na 31 farmách ve Španělsku, Itálii, Irsku. Zemědělci se doslova vysmívají  EU směrnici pro prasata, která má sloužit k ochraně všech 140 milionů prasat, která se nyní v EU chovají.

Připojte se s námi k petici adresované Radě ministrů EU
aby zajistila stejné podmínky pro prasata ve všech členských zemí EU

Chceme společně celému světu sdělit, 
co hrůzného se za zavřenými dveřmi prasečích farem odehrává!

Vyšetřování odhalilo:

  • Prasata v kotcích plných výkalů;
  • Známky kanibalismu způsobených špatnými podmínkami a extrémní nudou;
  • Prasata ponechána nemocná nebo zraněná, někdy i mrtvá na holých chodbách;
  • Plné koše mrtvol, na kterých bylo jasně vidět, v jak hrozných podmínkách musela prasata žít;
  • a další závažná pochybení.

Pomozte toto týrání zastavit! Připojte se k petici!

Dejte vědět i přátelům
Děkujeme Vám!

 

S pozdravem

Jaromíra Horáková

Společnost pro zvířata - ZO ČSOP (Society for Animals)
Dům ochránců přírody
Michelská 5, 140 00 Praha 4, ČR

E-mail: pomahame@spolecnostprozvirata.cz
www.spolecnostprozvirata.cz
Tel: +420 222 511 494

č. účtu: 158182860/0300
Chci podpořit Společnost pro zvířata!


 

 

 

D O V O L E N Á 

15. - 31. 7. máme dovolenou. V této době nebudou aktualizovány stránky, nebudeme mít možnost odpovídat na e-maily ani vyřizovat objednávky v e-shopu. Vše bude vyřízeno co nejdříve po návratu z dovolené. 

O fretečky je samozřejmě odborně postaráno. Po dobu dovolené však fretky nepřijímáme ani nevydáváme. 

V případě nutnosti nás můžete kontaktovat na stávajícím telefonním čísle 773082536. 

15. 7.

Po víkendu stráveném s Darinkou a Kyklopem musím říci, že jejich převýchova nebude nijak složitá. Kyklop je vůbec zlatíčko, jen se trochu bojí, ale je to krásný a hravý kluk. Darinka se tolik nebojí, o to více je divočejší, ale nemá snahu kousnout. Budou OK :-)

Jinak je u nás vše v pořádku, a právě proto útulek zavíráme a odjíždíme na zaslouženou dovolenou :-) O fretečky je pochopitelně postaráno jak nejlépe je to možné, jsou v rukou odborníků, studentky a absolventa střední veterinární školy, kteří s nimi mají bohaté zkušenosti, takže by vše mělo být OK :-)

Nebudeme na příjmu e-mailu ani telefonu, ale v případě nutnosti ano - telefon bude fungovat. Tak se když ta ozvěte.  Přejeme i vám všem krásné léto, prázdniny a brzy zase ahoj :-)

 

 

 

11. 7.

Surrinku jsme dnes odvezli do nového domova až k hranicím s Německem :-) a víme, že se bude mít skvěle. S kámoškou Kačkou nejdříve vypadaly docela v pohodě, pak však menší Kačka dostala strach, co se do ní prvně Surry zakousla, a tak pištěla. Ale myslím, že to bude dobré, majitelka je již zkušená fretkařka a s holkama si poradí :-) 

Darinka a Kyklop se zabydlují, a zatím vypadají v pohodě. Kyklop chodí i na záchůdek, zatímco dáma Darinka zásadně mimo - potvora :-) Zatím ale koušou, proto je k nám také majitel dal, a tak zvykací proces bude dlouhodbější :-) Kyklop má jedno očičko - levé -menší než pravé, údajně proto, že ho jako malého  jeho otec škrábnul do oka. Nijak mu to však nevadí, jen to vypadá divně, protože Kyklop je "kus" chlapa a to očko je takové malé vzhledem k jeho tělu. O to je však rozkošnější :-) 

Jinak vše v pohodě :-) Plánujeme zase další srazík, protože ten právě proběhlý byl opravdu velmi skvělý, a tak zatím hledáme kemp, kde by nás nechali s fretečkama na Moravě, ale uvidíme, jak to vyjde. Když by ne, bude opět v Trnové, pro velký úspěch, protože se tam všem velmi líbilo. Moravu plánujeme spíše pro Moraváky, aby to měli jednou blíž. Kdo by se chtěl zúčastnit, hlaste se na našem mejlíku. Srazík je v termínu 23. - 25. 8. Když tak napište kde byste ho chtěli, a kam vám nevyhovuje jet, počet osob a počet čtyřnohých společníků :-) 

10.7.

dnes po druhé :-) - Dolfík je doma ku radosti jeho i jeho paničky :-)

Máme doma nové kámoše Kyklopa a Darinku. No, oba jsou kousavky, proto jsou také u nás :-) Darinka je již 4letá holčina, v říji, takže nás čeká ještě kastrace, a Kyklop je její syn, tříletý klučina, také nekastrovaný. Dnes jsme již navštívili veta, oba josu v pořádku, očkovaní, tak jsme jen přeočkovali a oba putovali do karantény. Uvidíme časem, jak se budou jejich povahy vyvíjet :-)

Surry jede zítra do nového domnova, uvidíme, jak si bude rozumnět s domácí fretčí holčinou, zda se vše povede :-)

Návštěva v útulku v Mělníka nebyla radostná, útulek je téměř vyklizený, a jen se čeká, jak "boj" stávající útulek versus Dogpoint dopadne. Bohužel pravděpodobně ve prospěch Dogpointu :-(

a jedna radostnější zpráva: nově v našem obchůdku budete moci najít nové velmi kvalitní granulky, kterými začínáme v útulku 

krmit i my a které budeme po dohodě s výhradním dovozcem do ČR prodávat. Jedná se o granule Visán Optima ferrets  se složením: 

visan1.jpg

 čerstvé kuře (>40%), sušené drů

beží maso (30%), rýže, celé sušené vejce, kuřecí tuk, rýžová bílkovina, kvasnice, hydrolizát kuřecích jater (5%), lněné semeno, řepná dužina, chlorid sodný, inulin (zdroj frukto-oligosacharidů 0,1%), manano-oligosacharidy 260 mg/kg, extrakt z citrusových plodů bohatých na bioflavonoidy.

visan2.jpg

Rozbor složení: surová bílkovina 40%, surové tuky a oleje 22%, omega mastné kyseliny 6: 3,7%, omega mastné kyseliny 3: 0,5%, surová vláknina 1,5%, dietní vláknina celkem 5,7%, surový popel 7,5%, vápník 1,4%, fosfor 1,1%, vlhkost 9%. Přísady: živiny - vitamín A 27.500 m.j./kg, vitamín D3 1.600 m.j./kg, vitamín E 500 mg/kg, vitamín C 30 mg/kg, L-taurin 2.500 mg/kg, L-lysin HCI (78%) 7.100 mg/kg, DL-metionin 2.400 mg/kg, železo (monohydrát síranu železnatého) 275 mg/kg, zinek (oxid) 210 mg/kg, měď (pentahydrát síranu měďnatého) 14 mg/kg, mangan (monohydrát síranu) 12 mg/kg, jód (jodid draselný) 4,5 mg/kg, kobalt (heptahydrát síranu kobaltnatého) 1,40 mg/kg, selen (seleničitan sodný) 0,75 mg/kg. Technologiské přísady: chráněno přírodními oxidanty (tokoferoly) s protistárnoucím účinkem, odstraněním volných radikálů (způsobující nádorový růst). 

Granule jsou velmi dobře fretkami snášeny a nemají problémy s přechodem na tyto jiné granulky.. alespoň naše fretečky a prozatím fretečky, které tyto granulky ochutnaly. Granule budou v našem obchůdku k dispozici rozvažované cca za 3 týdny za cenu 130,- Kč za 1 kg. Při odběru nad 5 kg sleva ve výši 10 %. Pro zájemce můžeme zatím zaslat (zdarma) vzorek na ochutnání :-) 

 

prolezaci-roury.jpg

Také nově nabízíme prolézací barevné roury za cenu 490,- Kč. Roury jsou kratší než klasické Thru way, nicméně mají pevné plastové okraje, které brání vylézání drátku, a tak jsou pro fretky bezpečnější a více vydrží :-) Máme je zatím v barvách: žlutá, červená, fialová a zelená. Můžete již objednávat přímo v našem obchůdku.  

 

a to je pro dnešek vše, ozveme se zase zítra :-)

 

Dnes máme práci v útulku velmi nabitou.. vezeme hlídaného Dolfíka do Prahy a  jedeme vyzvednout nové fretečky. Cestou jedeme na návštěvu do spřáteleného útulku :-) do Mělníka, abychom zjistili situaci, jak to u nich vypadá, zda opravdu budou muset svůj útulek opustit a převezme ho Dogpoint. Možná tuto kauzu pamatujete, i na našich stránkách je k dispozici petice za zachování tohoto útulku před jeho "ukradením ". Ano, píšu ukradením.. protože jak jinak si vysvětlit, že někdo, kdo se původně rozhodl pomáhat opuštěným zvířatům (psům), založil si vlastní útulek - Dogpoint - i kdy my jsme se jim snažili v rámci akce Máme rádi zvířata na zámku v Brandýse pomoci, a oni místo toho, aby stáli na vlastních nohách, se snaží zničit jiný léta fungující útulek, kterému jeho tvůrci dali vše co mohli, jako my. Tohle mi prostě rozum a srdce nebere. Považuji to za velmi ubohé. Tato situace se vleče již od podzimu loňského roku, kdy stávající útulek Mělník stále bojuje za své pozice, ale vypadá to, že tak, jak to u nás v republice fugnuje, nevítězí zdravý rozum, ale jiné "zásady". Straně moc mě toto trápí, a snad musela jsem se o to s vámi podělit. Takže jedeme zjistit, co a jak se děje, i přesto, že situaci sledujeme celou dobu "na dálku" a není nám lhostejná. 

Dále ještě přikládám fakturu za krevní testy v německém Laboclinu, kam jsme posílali testy freteček koncem května, abychom měli jistotu, že nemoc už opravdu u nás není a vše je v pořádku. Fakturu jsme hradili z našeho fretčího účtu dnes. Že to není částka malá, vidíte sami  FA LABOCLIN, a co nás vlastně celá nemoc stála finančně, raději celou částku ani počítat nebudu. Dostala bych se celkem do závratné sumy :-(  Důležité je, že fretečky jsou už v pořádku, pomalu ale jistě můžeme začít fungovat, pochopitelně za dodržení všech daných karanténních opatření. Jak jsem již zmínila, naše karanténní doba pro fretečky, které k nám přijdou bez platného očkování (vzteklina, psinka), bude 3 týdny, abychom vyloučili jakokouliv možnou nemoc. 

Jinak je u nás vše Ok, fretečky se doslova cpou okurkami, melounem, a tak si léto opravdu užívají. :-) 

9.7.

Tak se opět hlásíme, svítí sluníčko, a my máme radost :-) Máme novou mříž na okně ve fretčárně, a tak je nám zase o něco příjemněji :-) jinak nám teplo není, ačkoliv jsme na půdě, protože máme místnost směrem na západ a ještě ooobrroovský ořech, takže stínu máme hodně a v těchto horkých dnech je to paráda :-)

Adélka a Ízinka byly o víkendu na výletě, Adélka je zvyklá cestovat, zatímco Ízinka byla po hooodně dlouhé době poprvé venku, tak to bylo překvápko, ale zvládala to na výbornou. A dokonce se jí i tak líbilo, že zapomněla za jakékoliv kousání a spokojeně spinkala v batůžku, když zrovna necourala na vodítku :-) prostě super :-)

Surry do nového domova necestuje, paní si měla přijet před týdnem ve středu, ale jaksi se ani neozvala, ani nepřijela, a tak Surry zůstává u nás :-)

 Na 2 měsíce k nám přijeli opět na návštěvu kluci Felix a Tadeáš, kteří jsou tedy obrovští a stále suproví :-)

A zítra bychom si měli vyzvednout jednoho klučinu a jednu holčinu, cca 2-3 roky staré, kousavky :-) tak uvidíme, jací budou :-)

No a pomalu se blíží konec návštěvy Dolfíka - původně od nás z útulku -krásného hodného stříbrného samečka, který se tento týden již bude stěhovat zpět domů, kde se na něho již majitelka velmi těší :-)

A to je pro dnešek vše, ozveme se zase s novinkami :-) 

 

 

1.7.

Vánoce a Silvestr v Trnové proběhly naprosto úžasně. Všem nám bylo líto, že víkend je jen od pátku do neděle, a že se zase musíme rozjet domů. Sešlo se nás 15 a opravdu jsme si to užili :-) Ryba byla skvělá, stejně jako všechno ostatní. O co všichni, a především všechny útulkové fretečky dostali dárků !!!! Nepočítaně. Dnes se chystám všechny fretečky jimi potěšit a všem dát nové hračky a pelíšky :-) Na srazíku našel nový domov i útulkový Fredy, který rovnou ze srazíku odjel k Lemonkovi, též adoptovanému od nás z útulku :-) Kluci si vcelku padli hned do oka a celý víkend už byli spolu, odjeli spolu domů v jedné přepravce a i z domova máme hlášení, že vše je OK :-) Vyšlo i počasí, a prostě to nemělo chybu. A komu by bylo líto,  že se neúčastnil, máme super zprávu, další srazík se bude dle plánu konat o víkendu 23.-25.8. na Moravě. Přesné místo ještě upřesníme podle toho, jak se nám podaří vše zajistit. Praztím opět plánujeme cca 15 osob, takže se hlaste,  kdo chcete jet s námi poprvé, abychom s vámi počítali :-) 

 

 

22. 6. 

Přípravy na naši akci Malé vánoce a Silvestr 2013 v Trnové jsou v plném proudu, a těšíme se na pátek, až se se všemi setkáme. Více info o této akci můžete najít sekci Akce 2013. 

Nový Freďoušek zatím nechce moc papkat, doma mu dávali kočičí granulky a občas masíčko, to si Fredy dá, tak snad se nám podaří toto vyladit :-). Jinak je skvělý. Běhá venku po zahrádce a je to děsný mazel :-)

Také máme novou - nefretčí - kámošku u nás doma -  tedy, kámoška pro fretky to moc nebude - ale vzali jsme si nevhodný dárek  od jedněch lidí, a to 2,5 měsíční potkanku Goudy. Goudy je skvělá, ačkoliv je u nás den, už vydří sedět na rameni a sledovat okolí, vydrží v náručí venku a až poporoste, hned dostane také kšírky :-). Počítáme, že doplní naši výuku dětí ve školách, kteří jinak nemají možnost setkat se s těmito potvrůkami. Tak jen musíme Goudy pořádně rozmazlit, a to nebude problém :-)

A Meddy mi říká, ať nezapomenu napsat, že ta koupel včera byla naprosto skvělá :-) prý by ji rádi častěji zopakovali :-) - a já dodávám - není problém, jen ten úklid potom je horor :-) 

tak zase všem přejeme krásný den a zase brzy - na napsanou :-)


21.6.

Tak se opět hlásím, a tentokrát s novinkami :-) Včera jsme si vyzvedli v Náchodě freťáčka Fredyho, nar. 2009, který putoval v rodině od jedné osoby ke druhé, nikdo na něho neměl čas, smrděl jim, takže byl nakonec umístěn dlouhodobě ve venkovní voliéře, kde se mu  vůbec nevěnovali, pouze zajistili "základní" péči. Naštěstí byli majitelé natolik uvědomělí, že se naštěstí rozhodli  ho dát pryč,  než by ho trápili. Ani tak to však nebylo jednoduché, ačkoliv majitelé tvrdili, že jim jde především o freťáka, přeci jen byla velmi diskutovan otázka finanční, jelikož majitel požadoval za freťáka nemalou částku a odmítal ho vydat zdarma. Nicméně jsme se nakonec dohodli, a tak jsme si Fredyho přivezli :-) Fredy je moc hodný, menší, již čtyřletý freťák, pohodář. Žil sám, bez komunikace s jinýámi zvířaty, a tak po zjištění, jak se bude Fredy chovat, po stanovené karanténní době 3 týdnů, bude Fredy moci jít do nového domova. V případě zájmu si ho již dnes však můžete rezervovat. Fredy je umístěn v našem depozitu mimo náš hlavní útulek, stejně jako byl Kevinek, který je již v adopci. 

Ale i tímto způsobem poměrně dobře fungujeme, a tak je to super. Za to všem, kteří s námi zvládají tuto krizovou situaci opravdu obrovské díky :-)

Moc mě mrzí, že nemůžeme dávat zatím fretečky do adopce, mám poměrně hodně zájemců, a tak by mohly téměř všechny fretečky k adopci od nás nalézt nový domov, ale bohužel to prostě nejde :-(. Musíme počkat až proběhne doba karantény, aby bylo vše OK :-) 

A opět něco veselejšího :-) Byla jsem na pracovním školení v Brně, a tím pádem na několikadenní  návštěvě u Renči, která má od nás hodně freteček (už se to snad ani nedá spočítat - ne kecám, jasně že dá :-) - je to Vanilka, Cipísek, Timík a Simonek. K tomu své původní fretečky - Aki a Bártíka, divošku Čiki a nově přibylo mimčo Dixi :-) už tak dlouho jsem neměla v ruce fretčí mimčo, a tak jsme se s Dixikem pořádně vyřádili. Je to úžsný rošťák. A protože bylo vedro, freťule dostaly k dispozici malý bazenék v podobě pekáče s vodou :-) myslím, že Renče nebude vadit, když přidám jedno malé video :-) - bohužel nepřidám. estranky na toto nemají funkci.. pouze přes youtube atd. Pokusím se časem vytvořit přihlášení tam, abych vám mohla alespoň takto odkazem videa dávat k dispozici. Renče ho posílám mejlíkem :-)

A ptáte se co fretečky doma? I v těchto vedrech jsou v pohodě a v pořádku, na půdě funguje izolace, takže je tam poměrně příjemně, navíc větrák a větrání a celodenní odborná péče Filipa byly super, takže freťule se mají také super :-). Meddy jako zástupce říkala, že to zvládají, že by také rádi nějakou tu koupačku, tak jim ji hned jdu připravit. Už po bouřce zase vylézá sluníčka, a tak hurá na to :-) Přejem všem krásný pohodový den, a zase se ozveme :-) Hlavně s fotečkami nového Fredíka. :-)

 

 

 

18.6. 2013

Tak  se opět po čtrnácti dnech hlásíme z útulku, kde vše probíhá v klidu a v pohodě :-) Fretečky jsou v odborné péči Filipa a já píšu od Renči ze Slavkova :-) Pravda, Renča mi vyčítá, že nejsou pravidelné informace na stránkách, a má pravdu.. Jenže.. tím, že máme omezený provoz, tak nějak se nic moc neděje :-) Freťule jsou v pohodě, stálé složení útulku, takže se neděje nic vyjímečného. Co se týká proběhlé nemoci, ještě řešíme co a jak, jak karanténa, jak ověřit vše potřebné, není to totiž jednoduché a najít odborníky, kteří udělají potřebné testy pro fretky je velmi těžké. Existují totiž testy pro psy, kočky a jiná "obvyklá" zvířata, ale fretky mezi ně nepatří. Takže na tomto pořád společně se všemi zúčastněnými vety pracujeme :-) Je to opravdu běh na dlouhou trať :-) Ale když nepíšu, není to, že bychom nic nedělali a na vše se jako "vykašlali" :-) 

Kevinek už našel nový domov, stěhoval se k Bětce, která pochází z útulku Klubko a byla adoptována na podzim 2012, k Mělníku. Kupodivu si rozumněli hned, odjeli spolu v jedné přepravce a vypadali, že z nich budou super kámoši. Jsem moc ráda. Bětka má zase super kámoše, paní se Kevinek moc líbila a neskutečně milý a mazlivý Kevinek má super milující domov. Hned po příjezdu mi paní psala sms a poslala mms s fotečkou Kevinka v novém domově. Moc díky a všem přejeme nejen krásné toto léto :-)

Jinak je u nás vše super :-) Naše Peťulka, vnučka mé Žofky, mi nahradila doma Žofinku, je to její věrná kopie se vším všudy, a tak je u nás doma zase veseleji :-) Kámoše jí dělá Mahoni. Neskutečně milý rošťák, který si ze všeho nejvíce oblíbil dosud pro fretky nedostupný odpadkový koš a tak vždy, když potřebuji najít Mahoniho, stačí otevřít odpadkáč :-) už do něho ani neházíme odpadky, prostě odpadkáč je nový pelíšek Mahoniho :-)  

Správná je taky pětka Vendelín, Artík, Čestmír, Jamal a Surry. Co tihle dokáží vymyslet, to by jeden nevěřil. Nádherně si spolu vyhrají, spí na jedné "hromadě" a je vidět, že se mají velmi rádi.  

Skvělá je taky čtyřka stálic - Pavlínka, Sára, Denis a Monty. Nedávno dostali od původních majitelů balíček s granulkama a dobrotkama, moc děkujeme :-)

Velmi se uklidnila Kačka, která už se dá vzít v pohodě do rukou a pomalu ale jistě se z nís stává mazlíček. Je úžasná :-)

Ízinka je taky skvělá. O nějakém kousání není ani památky, a když Ízinka běhá, kolem dokolečka si chodí pro pamslky.. je u toho skvělá :-) vždy si stoupne k mým nohám, někdy na zadní, a kouká na mě nahoru a čeká.. :-) a tak si postupně odnosí doslova horu pamlsků, kterou různě poschovává, a tak další běhající mají potom úrodu :-) Čas od času se ozve její původní panička s dotazem, jak se Ízinka má, a zda se na ni může přijet podívat. Vždy však zůstane pouze u toho mejlíku, a skutek utek.. Ízince to ani neříkám, aby ji to nemrzelo, a tak je v klidu a v pohodě :-)  

I Samík už papká granulky, ale konzervičkám dává přednost, ale když ji spapká, vezme za vděk i granulkama. A sušené masíčko už má jen jako pamlsek :-)

Jediný, kdo stále trvá na konzervičkách a granulkama pohrdá, je Mikešek. Ale jinak je Mikešek zlatíčko :-)

Adélka, sluníčko moje, je stále na prednisonu. Dostává půl ráno a půl večer, je to hodně, ale při těchto dávkách je Adélka v pohodě a její zdravotní stav je v pohodě :-) Stále je to neskutečný mazlíček :-)

No, a o ostatních fretečkách, jak se mají a co dělají napíšu zase příště a slibuju, že to bude dříve než za 14 dní, abyste měli co číst a Renča se na mě nezlobila :-) Jinak dávejte pozor v těchto vedrech na fretečky, jsou náchylné k přehřátí, trocha vody na proběhnutí jim určitě bodne, ale pozor na velké změny teplot, aby nenastydly.. Prostě pro fretky je toto počasí ještě náročnější, než pro nás. 

 

 

 

 

 

4.6.2013

 

 

 

 

 

Ahoj všem a konečně zase jeden slunečný den :-) Hlásí se Meddy :-) že u nás je vše OK.. Po nemoci ani známky a jen počkáme na konec karanténní doby a zase budeme fungovat. Už se moc těšíme.. moc nám komunikace s ostatními a se světem chybí :-(. Ale jinak se máme super.. Máme celodenní péči dvounožců a tak si pořád můžeme hrát, běhat, honit se, žebrat o palsky a veškeré dobrotky, kterých nám je dáváno dostatek.. dostáváme na střídačku syrové masíčko, jatýrka (ty tedy někdo nemusí, ale to nevadí, my ostatní je za ty "vybíravce" moc rádi smlsneme :-) ), k tomu okurky a papriky, pak zase sušené masíčko a melouna.. Teď už se daří sehnat i melouna levněji, a tak ho máme častěji :-) ten máme totiž ze všeho nejraději.. ale budete se asi divit, jsou mezi námi i tací, jako např. Rozárka, která melouna nejí.. no chápete to? já tedy ne.. Ale nevadí.. Rozí jako Alči oblíbenkyně dostane náhražkou něco jiného, co jí chutná, zkrátka nezůstává :-)

 

 

  

 

 

No, a od včerejška máme nový přírůstek.. nádherného klučinu ... tedy, mohu jen říkat, co jsem slyšela, protože jsme ho nikdo neviděl, to víte, díky té karanténě k nám stále ještě nikdo nesmí, a tak jsme ochuzené právě i nové přátele....ale nedá se nic dělat. Však vše jednou skončí :-) No.. a o tom klučinovi.. odhytla ho Městská Policie v Nymburce a volala k nám do útulku.. našli ho v neděli večer ve 21 hodin běhat po městě.. tak ho dali do přepravky, nakrmili ho, a moc hezky se o něho starali, i když to byla jejich první fretka a vůbec nic o nás - fretkách- nevěděli. Ale našli nás, a tak jsme si hned pro kámoše - pojmenovali jsme ho KEVIN - dojeli. Jeli jsme hned s Kevinem k lékaři, aby se na něho podíval, ale měli těžkou operaci a nevěděli jsme, kdy skončí,  a tak jsme tam nečekali a my pojedeme dnes znovu. Kevinek dostane očkování, aby byl v pořádku chráněný, pan doktor ho zkontroluje a počkáme, jestli se neozve někdo z Nymburka, komu musí takový náhderný, a hlavně hodný, asi 2-3 roky starý úžasný klučina chybět. Dnes budeme mít i fotečky, tak je hned přidáme, abyste viděli, jak je Kevinek kráásnýýý :-)

 

 

 

 

 

 

 

jsme trochu - tedy dvojnožci - trochu pozměnili původní plány a hlavně už začali plánovat společná setkání. Takže poslední víkend tento měsíc budou mít Silvestra a vánoce jako takové (s Jéžíškem a dárkama). Akce se bude konat v Trnové u Katusic u Mladé Boleslavi. Už je přihlášených asi 14 dvojnožců, a kdož byste se ještě chtěl přidat, tak se Alče ozvěte. Spinkat se bude v domě, nebo bude možné postavit i stany. No, to se s Alčou když tak domluvíte. 

 

 

 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 11
Celkem: 2839942
Měsíc: 30300
Den: 1088