Jdi na obsah Jdi na menu
 


UŠNÍ SVRAB - OTOSPECTRINE

UŠNÍ SVRAB

aneb použití špatného léku na léčbu ušního svrabu u fretky - léku OTOSPECTRINE !!!!

 

9.9.2011 Včera mi volala úplně zděšená Aluki, že jejím 2 miminům již v nové rodině jakýsi veterinář na léčbu zánětu v oušku (nevím, o jaký zánět šlo) - naordinoval Otospectrine. Přišla na to náhodou, když jí nová rodina přivezla mimča na hlídání.. a ona rozbalila jejich věci .. a ... dnes půjde s mimčem na veterinu, ale snad zatím nebralo otospectrine tak dlouho a obejde se to tentokrát bez následků. Však prosím - buďte opatrní!!!!! Ne každý veterinář rozumí fretkám a podle rčení "2x měř a 1 řež" si raději vše ověřte!!!!

 

jak že to vlastně celé je?:

Bohužel ušní svrab je takový nechtěný, nevolaný, parazit a bohužel často "průvodce" fretčím životem. Navíc se potvora velmi špatně léčí. Myslím, že všichni, kdo se s ním dostali do styku, resp. do křížku, mi to potvrdí. A co je ze všeho nejhorší, mnoho veterinářů stále léčí ušní svrab lékem OTOSPECTRINE... Tento lék bohužel více uškodí, než pomůže, je určen pro léčbu ušního svrabu pro psy a kočky, ale v žádném případě ne pro fretky. Fretkám po něm odpadávají ouška.. A znovu - bohužel - máme stále nové a nové "případy" odpadlých oušek... a jak že to potom vypadá? když se fretčí ušní svrab léčí tímto lékem - otospectrin? 

Takto - jen pro silné žaludky prosím :-(

 

p1030081.jpg

Freťulka má do hlavy díru, která hnisá, a většinou ani veternáři nevědí, co s tím, a jak si má pak poradit chudák majitel fretečky? :-( a co fretečka samotná? co musí vytrpět zbytečné bolesti, kterou ji lidi způsobili? 

Pokud by se vám náhodou něco takového stalo, neváhejte nás kontaktovat, jako to udělala právě majitelka freťáčka na fotce.. uděláme, co je v našich silách, pomůžeme radou a ve spojení s MVDr. Jeklem z Brana i odbornou pomocí. Tento freťáček je po cca 10ti denní léčbě - na dálku - na tom již o mnoho lépe a jeho ouška už vypadají takto:

p1030179.jpgp1030180.jpg

 

 

 

 

 

 

To znamená, že ouška už jsou "stabilizovaná", odpadlé ušní boltce, přestávají hnisat a léčí se. Není však všemu konec a ještě není vyhráno...  Až budou ouška lepší, další foto sem dáme taky, majitelka svolila umístit fota freťáčka sem, a varuje spolu s námi před použitím tohoto léku pro fretky, má domluveno, že MVDr. Jekl operativně jejího fretáčka doléčí. Je totiž nutné "naistalovat" fiktivní zvukovod do ouška, jako to má naše Meddynka - která prošla tím samým, stejně jako její fretčí kamarád Spotty, a Meddynka má tento "falešný" vývod, protože jak jí ouška zarostla, tak se jí na hlavičce - malé fretčí hlavičce - udělala boule cca 3 cm - plná hnisu - ušního mazu, který neměl kudy odcházet.. a z toho dostala zánět kosti, který pak MVDr. Jekl léčil... Nyní očekáváme ještě podobnou situaci s druhým ouškem, ale již je pod odborným dohledem MVDr. Jekla a tak už o ni nemáme strach.. Však víme, že ani Spotty, ani Meddy, ani freťáček na fotce - nejsou ojedinělými případy následků po použití léčby Otospectrinu na ušní svrab pro fretky.. Na léčbu ušního svrabu je vhodný např. lék Advocate.. Z "domácí" lékarny také lze použít "obyčejný" olivový olej - máme s ním také dobré zkušenosti, kterým lze ouška vytírat a také zakápnout.. olivový olej je hustý, neublíží, "udusí" ty potvory svrabové a tak pomůže k léčbě - poměrně nenákladně a s velmi dobrým výsledkem.  Je to však taková ta "babská" rada.. takže kdo máte raději odbornou léčbu, lék Advocate je super :-)

Nechci tímto dělat nikomu žádnou reklamu, apod - prostě popisuji jen skutečný stav, tak, jak se to děje. 

A jak že to vypadá naše Meddynka - tedy léčba oušek po použití léku Otospectrine téměř na konci léčby - tedy vyléčení? 

takto:

 

meddy01.jpg

na fotce Meddy po operaci ouška..

p1010047.jpg

a Meddy dnes - prostě fretečka bez oušek, hluchá, ale živá,  jinak zdravá a hlavně šťastná - a za to opravdu vděčíme jen MVDr, Jeklovi a moc moc moc ani se nedá napsat jak moc, mu za vše děkujeme.. i za rady freťáčkovi, kterého léčí teď a za všechny jiné fretečky :-)

A to jsem ještě nezmínila druhou - finanční stránku věci...:-(

pochopitelně celá další léčba je velmi nákladná i pro kapsu majitele fretečky.. a to v řádu desetitisíc korun ... 

Prosíme, hlídejte si léky, které Vám váš veterinář dává pro Vaše freťulky... bohužel ne každý veterinář zná všechna "úskalí" léčby freteček.. většinou fretky berou jako kočky, ale to je prostě omyl... :-(  Stále platí staré pravidlo - lepší je 10x se zeptat a ověřit si, než dopadnout takhle :-(

I my jsme pochopitelně kdykoliv připraveni Vámi i Vaší fretečce pomoci :-)

 

3.3. nové fotečky Bédíčka, cca po 14ti dnech léčby:

p1030232.jpg

p1030230.jpg 

 

 

 

 

 

 

10.3.2011 fotečky po další Bédíčkovy léčbě:p1030252.jpgp1030257.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

a trochu detaillu :

 p1030262.jpg

 

15.3.2011

 Hanka s Béďou jedou v úterý 22.3. k MVDr. Jeklovi do Brna na odstranění znekrotyzovaných částí oušek a pak se uvidí, co bude dál..  

 

22.3.2011

Hanka s Béďou byli v Brně u MVDr. Jekla.. cituji dopis Hanky po návratu:

Tak jsem se teď vrátila z Brna a dokonce i s Bédíčkem.. :-) Máme moc dobré  zprávy, tedy podle MVDr Jekla.. :-) Pan doktor říkal, že je to sice veliký  rozsah poškození té tkáně, ale že by k té plastice nakonec vůbec nemuselo dojít,  že se mu to moc hezky hojí a že vnitřní část oušek (sluchovodů) nemá tak  poškozenou, jak myslel a jak to vypadalo, takže by ani neměl přijít o  sluchovody, takže bude dál slyšet. :-) Jupííííí :-) Mám obrovitánskou radost a  na tom máte podíl vy všichni.. :-) Moc, moc děkujeme.. :-)  
Pan doktor přispal Bédíčka inhalační narkózou a ořezal mu tu nekrotickou tkáň,  vydesinfikoval mu to, za hodinu jsme si pro něj přišli a pan doktor nás poslal  domů, že ho nebudeme trápit hospitalizací, že jí nijak zvlášť nepotřebuje.. :-)  Ale cca za 14-21 dní budeme muset zákrok opakovat znova a znova, dokud se to  neodhojí..
Pošlu fotečky, hned jak to nafotim.. :-)  
 
Hanďa a Béďa
a fotečky, které Hanka hned poslala:beda-22.3.11_31.jpg

 

 

beda-22.3.11_11.jpg

 

 

  přiznám se, že z těch fotek se dělá nevolno i mě, a to si myslím, že mě jen tak něco nepoloží.. Příspěvky, které Hance přišly na léčbu Bédíčka jí posíláme a když by něco bylo potřeba, dáme vědět.. zatím všem, kdo pomohli, ať jsou ze Slovenska, Čech, z Brna či Pavla Z. - moc moc moc děkujeme :-).

"Bédíčkem" jsme "nastartovali" akci PROTI OTOSPECTRINE a nepřestaneme, dokud nebude zařízeno, že už další fretečce nebude takto zbytečně ubližováno. Velmi v tomto podniká předsedkyně českého fretčího klubu Majda, se kterou jsme neustále ve spojení, Majda píše jak na vety, volá distributorovi, píše dopisy na lékař.komoru, i my máme letáčky a píšeme postupně všem veterinářům, aby o této situaci byli informování a věděli předem, co může Otospectrine zapříčinit, když se dá fretečce.. Trochu problém je, že Otospectrine je zatím určen jen pro cílovou skupinu zvířat psi a kočky a u ostatní záleží pouze na vetovi, zda použije či ne, ale vet - pokud se s tím nesetkal - tak nezná důsledky použití tohoto léku. Takže právě proto chceme veterináře s tímto seznámit a pomoci jim předejít takovýmto až fatálním následkům. Věřím, že se nám to společnými silami nakonec podaří :-) 

30.3. Máme nové foto Bédíčka - 15 dní po operaci.. ouška už jsou lepší, krásně sse hojí, nekrotizuje jejich část, která se musí odstříhávat, ale už to vypadá lépe.. stále však je Bédíček v léčbě.. :-) beda303.jpg

 

beda3031.jpg

 

 

                                                                                          8.4.2011 - od minulého týdne postupně obesíláme všechny veterináře v České republice, s informací, co "umí" Otospectrine způsobit.. musím říci, že mnoho z nich nám odpoví, poděkuje, a nebo dokonce napíše více, většina z nich napíše, že tento lék nepoužívají a mnoho z nich je důsledkem překvapeno.. MVDr z Lanškrouna nám napsala, že za 30ti letou praxi nic takového neviděla.. ... Včera mi MVDr. z Přerova volal, že se s tímto  osobně setkal a řešil ho společně s MVDr. Jeklem z Brna.. ... Takže, pracujeme na tom stále, a snažíme se, aby se už toto žádné fretečce nestalo, jak nejvíce můžeme.

12.4. Dnešní fotečky Bédíčka.. jedno ouško už je vcelku dobré, druhá stále hnisá, musí se mu vymačkávat hnis, což ho bolí... v pondělí jede na kontrolu do Brna k MVDr. Jeklovi..

beda12.4.jpg

 

 

 

 

 beda12.4.1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

13.04. Nové fotečky Bédíčkových oušek po odstřižení znekrotizovaných částí....jak je vidět, jedno ouško je vcelku OK, druhé je plné smradlavého hnisu.. a ještě se musí léčit. V pondělí je Bédíček na kontrolu do Brna.. tak pak dáme další info :-) 

beda13041.jpgbeda1304.jpg

 

 

 

 

 

 

18.4. Co se naší akce v tomto týká, obeslali jsme e-mailem s dopisem všechny vety po celé republice... Většina z nich poděkovala za informaci a snad už se toto žádné fretečce nestane... Nicméně, buďte přeci jen ostražití, co Vám váš vet dává za léky.. přeci jen.. :-)

21.04.2011 SUPER ZPRÁVA!!! Bédíček byl v pondělí na kontrole v Brně u MVDr. Jekla a i sám pan doktor měl velkou radost, jak se Bédíčkovi při Hančině péči ouška hojí!!!! Bude sice bez ušních boltců, ale bude slyšet!!!! a bude v pořádku !!! Takže nakonec má Bédíčkův osud s ouškama šťastný konec :-). A jak se říká, vše špatné je pro něco dobré, takže ve výsledku se "díky" Bédíčkovi pracuje na tom, aby v letáčku byla informace o tom, že tyto kapky nejsou vhodné pro fretky, informovali jsme o tomto všechny veterináře s e-mailovou adresou po celé naší republice a tak snad už se toto nikomu nestane :-) Bédíčkovi přejeme pohodový a krásný život, má super paničku, která se za něho vždy postaví a co víc si takový fretčí puberťák na 1 roce života (právě slaví narozeniny :-)) může přát :-)

Všem kdo pomohli děkujeme za podporu a pomoc, veterinářům za příznivé odezvy na náš mejlík :-)

za všechny - za Bédíčka, Hanku a náš útulek :-)

Alena

11.5. Nové fotečky oušek Bédíčka... zahojilo se mu to moc krásně :-) beda1105.jpgbeda11051.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

září 2011 - výsledek jednání:

Musím poděkovat Majdě z českého klubu fretek, která převzala veškerou iniciativu v této záležitosti a jednala se všemi úřady a zařizovala vše pro to, aby v příbalovém letáčku byla informace, že tyto kapky nejsou vhodné pro fretky, naopak, že jim škodí.. však.. kopíruji článek ze stránek českého klubu fretek (http://www.fretka.cz/nebezpecny-otospectrine/): 

 

Nebezpečný Otospectrine!!

nebezpečný Otospectrin, foto archiv MMBohužel přes veškeré (nejen) naše úsilí, desítky telefonátů, mailů, shromažďování fotodokumentace, vyplňování dotazníků, se nám v r. 2011 nepodařilo dosáhnout, aby v příbalovém letáku bylo uvedeno, že Otospectrine není určen pro fretky.

Držitel rozhodnutí o registraci, firma KELA Laboratoria N.V., vyjádřil odbornou literaturou podložené pochybnosti k přímé souvislosti mezi použitím přípravku a výskytem nežádoucího účinku a možný vliv kvasinek Malassezia spp. S tímto stanoviskem souhlasí i Ústav pro státní veterinární kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv v Brně, který celou kauzu řešil.nebezpečný Otospectrine, foto archiv MM

Nezbývá nic jiného, než aby si sami chovatelé fretek dávali pozor, co v případě zánětu v uších nebo výskytu ušního svrabu aplikuje jejich fretce veterinář. A jak jsme se přesvědčili v září 2011, zmiňované kapky dost veterinárních ordinací stále u fretek používá.
Pokud nechcete, aby Vaše fretka přišla o sluch a o ušní botlce, jako fretečky na přiložených fotografiích, odmítněte léčbu kapkami Otospectrine, Oticure a Dexoryl!!

nebezpečný Otospectrin, foto archiv MMčtěte více v článku
Léky pro fretku nevhodné



Další informace k těmto kapkám ve veterinární poradně na stránkách slovenského klubu, v článku MVDr. Zuzany Punčochářové Nežiadúce účinky ušných kvapiek u fretiek.

 





Naše poděkování za pomoc při shromažďování podkladů patří zejména
MUDr. Pavle Z. a útulku Fretky Boleslav.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

David - vyrazka

Dobry den chtel bych se zeptat jestli nekdo nevite co u fretek znamena vypadavani srsti a vyrazka na brise. Fretak je hravy a aktivni, tak se chci zeptat co by to mohlo byt.
MOC DEKUJI ZA RADU.

Alena - Re: vyrazka

Dobrý den, v této otázce takto bohužel nemohu poradit. Může to být alergie, cokoliv. Raději bych navštívila veta. AN

Lenka - KAPIČKY MITEX

Dobrý den,
Anetka dostala ušní svrab, chci se zeptat máte někdo zkušenost s kapičkami Mitex? Děkuji za odpověď

Alena - Re: KAPIČKY MITEX

Dobrý den, kapičky Mitex neznám.. raději se držím osvědčených metod :-)

Pejan - taky jsem se ptal na tyhle kapky

Měli jsme nějaký sajrajt u uších, prej nějaký kvasinky, tak nám vet taky dával kapky, tak jsem se ptal, co to jsou za kapky, abych vyloučil tyto, tak jsme se o to začali bavit, říkal, že je taky má, že jsou silnější, ukazoval jsem mu tyhle fotky, až se divil, ale říkal, že to není možné, že tohle bylo způsobeno asi nesprávným ředěním a dávkováním. Prý on tyto kapky ředí a ještě obyčejně říká, že se mají podávat tak jednou na 4-5 dnů. Pokud je prý někdo podával třeba každý den, mohly něco takového způsobit.

Hanka a Bédíček - Děkujeme :-)

Ráda se s velkým díky připojuji.. Opravdu se potvrdilo, že všechno zlé, je k něčemu dobré :-) Hlavně, že už máme všechno špatné za sebou.. Dnes je Bédíčkovi 1 rok, tak měl doma oslavu :-) Určitě si jí za to všechno zasloužil.. :-) Tak ještě jednou VŠEM moc moc děkujeme... :-)

pavla - OTIBIOVIN

chci se zeptat já jsem od veterináře dostala taky kapičky do uší a jmenují se Otibiovin, není to určené pro fretky ale pro psy a kočky, má s tím někdo zkušenost?? Jinak je to opravdu ošklivé, chudáci:(

Alena - Re: OTIBIOVIN

Ahoj Pavlo, prosím tě, tento lék lze použít pro fretku, abychom mohli přesně odpovědět, na léčbu čeho jste je dostali? na zánět v oušku? Díky předem za odpověď.. Alena

Aďa - Príspevok

Hanka,
hlavne,aby operácia dopadla výborne a Bédíček sa v rámci možností uzdravil,nech sa už toľko netrápi a zajtra na vás budeme veľmi silno myslieť.
Hubík,Ozýk a Elvis

Hanka a Bédíček - Příspěvek

Moc děkujeme JôLIUS OHRISKA za příspěvek na Bédíčkovu operaci.. :-)

Hanka a Bédíček - Poděkování

Moc děkujeme... :-)

MajaZ - Otospectrine

Na problem s Otospectrinom sme upozornovali uz v roku 2003, ked sa v SR prevalila vlna svrabu. Jedna z fretiek tiez vtedy prisla o usi. Bohuzial ludia necitaju a kvoli inym problemom (ECE, Canvac)to zapadlo do zabudnutia. Veterinari nas vtedy nepovazovali za rovnocennych partnerov (obdobne ako v pripade afery Canvac) a nebrali nase pripomienky na vedomie. A ti, co nas brali ako partnerov Otospectrine nepouzivali. Nikomu ale nenapadlo podat upozornenie na na neziaduce ucinky. Dufam, ze tentoraz sa to podari.

Alena - Re: Otospectrine

Ahoj Majo, doufám,že se nám to podaří.. Majda již kontaktovala výrobce, uvidíme, jak se k tomu postaví. Já jsem to probírala s naším vetem - jaký je možný postup - ukazovala jsem mu fotky Bédi - a na to, že je to zkušený veterinář, tak tomu ani nechtěl věřit.. My máme těch případů více - Meddy, Spotty, jedna holčina na fóru psala, ´Béďa, a doufám, že se nám ještě někdo ozve, protože je toho určitě více.. Zní to blbě, ale čím více podkladů budeme mít, típ lépe - pro řešení, podporu a hlavně výsledek.. Je také možnost podat žádost na prošetření na lék.komoru v Brně - uvidíme, jak se k tomu postaví výrobce. Vím, že ten problém už trvá dlouho... bohužel :-) Tak snad když spojíme síly, se nám to tentokrát podaří :-) Alena

Hanka a Bédíček - Re: Otospectrine

I my se snažíme šířit všude kde se dá, že Otospectrin ne a jsem vážně překvapená, že ještě ani jeden z pěti doktorů, které jsem kontaktovala a ukázala jim Bédíčka, o ničem takovém vůbec nevěděli a neslyšeli, že by se něco takového mohlo stát a byli z toho v šoku, teď je otázka druhá, jak se k tomu postaví.. Zda-li nad tím mávnou rukou a nebo to přestanou dávat pacientům a začnou to šířit mezi další kolegy.. Ale my věříme v úspěch.. :-)

Máňa-Trip - Držím palečky ;)

Cawky !!! Já a moje fretky fandíme všem takto postíženým fretečkám !!! Hlavně ať jsou všechny v pořádku...přeji hodně štěstí s léčbou atd. ;)
Máňa

Aďa - Bédíček

Ahoj Hanka,silno držíme Bédičkovi palce a prajeme mu skoré uzdravenie,nielen ja ale aj naši kluci Hubík,Ozýk a Elvis.

Hanka a Bédíček - Re: Bédíček

Ahoj Aďo, moc děkujeme.. :-) Podporu budeme určitě potřebovat.. Není to žádná sranda.. Bédíčkovi už uačínám lezt dost na nervy tím, jak mu to pořád mažu a už se nechce ani pomazlit.. :-( Už aby jsme to měli za sebou..

Alena - ouška

Ahoj Hanko, díky moc za příspěvek. Na Bédíčka mysllíme a držíme mu hlavně s Meddy všechny nožičky, ručičky a tak :-) A MVDr. Jekl je skvělý, vyřiď Bédíčkovi, že se už nemusí ničeho bát :-) Alena, Lucka, Meddy a všechny fretečky

Hanka - Re: ouška

Ahojky.
Moc děkujeme, teď už se Béďíček vůbec nebojí ale já pořád jo :-) Panu doktorovi věříme a vlkádáme do něj všechnu naši důvěru.. Bédíčkovi jsem to vzkázala a moc Vám všem děkuje a už se těší na výlet do Brna a na to, že s námi možná pojede teta Pavla a že poprvé uvidí jinou fretečku než sebe v zrcadle :-)

Hanka - Otospectrin..

Ahoj. Jsem překvapena, že tato rubrika byla vytvořena doslova bleskově :-)Musím naprosto se vším souhlasit..

Jsem moc ráda, že jste ochotni zveřejňovat tyto hrozivé a nežádoucí účinky Otospectrinu a proto Vám budu samozřejmě postupně zasílat fotečky, jak nekróza postupuje a co se lepš a co ne, snad nám to dopadne tak dobře jako Meddy.. Až pojedeme do Brna napíšeme a budeme moc rádi, když nám budete držet všichni všechny palečky, ať nám to snad dopadne.. :-)

Takže ještě jednou bych Vám moc chtěla poděkovat, že jste mě seznámily se suprovou a obětavou Pavlou Z. a ta mě a Bédíčkovi pomáhá ze všech sil a komunikuje s p. MVDr Jeklem a ten nám radí co a jak a také, že jste použily Bédíčkovo děsivé fotky do této rubriky jako odstrašující případ, což se vám SNAD povedlo i já se proto přimlouvám OTOSPECTRIN PROSÍM NEEEE!!!!! Za vše moc děkuji

 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 15
Celkem: 2839526
Měsíc: 30212
Den: 1168