Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vítáme Vás na stránkách nejstaršího a zároveň největšího fretčího útulku v České republice - určeného výhradně pro třetí domestikovanou šelmu - FRETKU.

Náš útulek vznikl v dubnu 2010 a za 13 let naší činnosti naším útulkem prošlo více než 700 fretek a jsme na to pyšní :-)

Postupně časem fungování útulu, a naší aktivitě, se i změnil důvod přijetí fretek do útulku, a ačkoliv dříve to bylo ze 40 % fretky nalezené jak lidmi, tak odchycené městkou policií a z 60 % se do našeho útulku dostanou fretky přímo od majitelů, fretky nechtěné, nevhodně darované, neuváženě zakoupené či fretky nezvládnuté a dále fretky, o které se z jakéhokoliv důvodu již majitelé nemohou starat, v současné době se k nám z 80ti procent dostávají fretky přímo od lidí... buď rovnou od majitelé, anebo už zprostředkovaně, že se někdo snažil fretku od někoho zachránit, ale toto se nepovedlo (hlavními důvody je nesocializovat převzaté fretky). Osobně toto vidím jako pokrok, i když někdo si myslí, že by útulky měly být pouze pro zvířata nalezená, ale já mám za to, že je lepší vzít fretky od lidí, než čekat, až je někde pustí a fretky se pak k nám ani nemají šanci dostat. Jsem tedy ráda, že se náš útulek dostal už do podvědomí lidí tolik, že vědí, že se na nás mohou obrátit.

K tomuto bodu bych však ráda podotkla, abyste zvážili nutnost umístění fretky do útulku. Fretky, které nejsou zvyklé na různé prostředí, starší (nad 4 roky), velmi špatně změnu snáší. Fretka je úžasné stvořeníčko, které si dokáže vybudovat velmi silný vztah jak k jiné fretce, tak k lidem. A proto jakoukoliv změnu nesou těžce, většinou přestanou jíst a tím pádem v novém domově poůsobí velké starosti novým majitelům nebo nám v útulku. Pokud už se k takovému kroku rozhodnete, fretku na to připravte. Jak na to, najdete v sekci Podmínky pro přijetí fretky do útulku. Všeobecně lze říci, že naše podmínky se týkají pouze fretek, informací o nich. Jinak neklademe žádné podmínky a ve většině případů přijmeme vždy všechny fretky. Máme za to, že je lepší fretku přijmout od majitele, než ji odmítnout a pak nechat na majiteli, jak se fretky zbaví.. že to mnoho lidí dělá nevhodným způsobem, si nemusíme povídat.. důkazem jsou např. psi uvázaní v lese, u útulků, u obchodních domů apod. Bohužel fretka takto uvázat nejde, a tak končí v lese apod. Jenže fretka nedokáže ve volné přírodě přežít. Nezná své přirozené nepřátele, neumí se uživit, není připravena na zimu.. ve většině případů uhyne. Když má štěstí, někdo ji najde... Proto bereme bez zbytečných dotazů veškeré fretky k nám do útulku.

Výhrady mám pouze u fretek opravdu starých, 6ti letých a starších, jelikož jejich přestěhování do jiného domova je opravdu velmi komplikované, je to jako přestěhovat svou starou babičku... Velmi špatně to snáší.. Pokud však je i toto z nějakého vážného důvodu nutné, přijmeme i tyto fretky, ale ty už nemůžeme zařadit do další adopce, a tak jsme pro ně vytvořili DFD - Domov fretčích důchodců, což znamená, že u nás fretky zůstanou napořád, dostane se jim lásky, péče po stránce ošetřování, když je potřeba, krmení atd, a i lékařské. Náklady však jdou k tíži majitele, který se zaváže měsíčně na takovou fretku přispívat a hradit veterinární náklady. Smutné je, že v žádosti o přijetí takové fretky, jsou důvodu alergie, stěhování, narození dítěte atd, prostě důvod, proč si fretku nechat nemohou, ale jak se zmíním o podmínkách DFD, najednou najdou příbuzného, ke kterému fretku dají, aby nemuseli hradit náklady na fretku.. Je jasné, že důvody jsou pouze výmluva, ale my se opravdu při téměř 100 % naplněné kapacitě útulku nemůžeme starat o takto staré a mnohdy nemocné fretky a veškeré náklady hradit... Toto je opravdu ke svědomí majitele. 

 

Fretky milujeme, a jsme tu právě jen pro ně, ale musíme také myslet hlavou.. tedy za mě osobně myslí hlavně naše účetní :-)

V každém případě nás se žádostí o umístění fretky k nám do útulku, tak v případě zájmu o adopci můžete kontaktovat na telefonu 

        602 692 130 

Pokud nebudeme telefon zvedat, zavolejte později či pošlete sms, ozveme se zpět. Naším prvořadým úkolem je péče o fretky, a ne vždy můžeme být stále na příjmu. Děkuji za pochopení. 

Kontaktovat nás můžete také prostřednictvím e-mailu: info@fretkyboleslav.cz a facebooku: Fretky Boleslav, Útulek Fretky Boleslav, taktéž náš najdete na instagramu.

 

 

Adresa útulku: Trnová 15, 294 25 Katusice

 pošta 294 26 Skalsko

 

 

číslo účtu útulku je 2300101259/2010 a je transparentní, pohyby, vaše platby atd můžete sledovat zde: 

https://www.fio.cz/scgi-bin/hermes/dz-transparent.cgi?ID_ucet=2300101259

 

pro platby z ciziny je zde kontakt:

 IBAN:CZ6920100000002300101259

BIC/SWIFT:​ FIOBCZPPXXX

 

  Navštívit je nás možno po předchozí domluvě. Návštěvy v útulku jako takovém jsou omezené, a to především ze zdravotních důvodů a ochrany zvířat, v zimním a jarním období kvůli nemocem, chřipkám, atd., celkově kvůli možnému přenosu nemocí.

Samozřejmě adoptovat si fretku či přivézt nám zvíře do útulku můžete téměř kdykoliv, v pracovní dny cca od 9 do 17 hodin (nutno vždy přesný čas domluvit předem), o víkendech po dohodě. 

 

No, a ptáte se, jak na to, když si naopak chcete od nás fretečku adoptovat? I na toto jsme vcelku přísní, a chceme, aby fretky měly opravdu jen ten nej nej domov.. Více najdete v sekci Podmínky k adopci. Napište nám o sobě co nejvíce, nebo se přijeďte podívat. Vítáme každou návštěvu :-), i když si nechcete fretečku adoptovat, a chcete se jen podívat, jak to u nás vypadá, či plánujete zakoupení fretečky z CHS a chcete se nejdříve s toutou šelmičkou seznámit. I v tomto rádi poradíme a seznámíme vás s touto někdy komplikovanou šelmičkou. Když se však správně vychová, není snad lepšího mazlíčka, kterého můžete vzít všude s sebou, protože je "malý a skladný" a hodný :-)

 

  Také velmi rádi pomůžeme, poradíme s výchovou Vaší fretky, se kterou si nevíte rady.. ať je to z jakýchokoliv důvodu, zakoupená ve zverimexu, nesocializvoaná atd. Poradíme "na dálku" a pokud se nepodaří, fretečku si od vás převezmeme a vychováme zde. Máme zkušenosti, že taková "převýchova" trvá 2-3 měsíce, není to však záruka pevného termínu. V tomto případě máme také podmínky (po zkušenostech), které také najdete na našich stránkách detailně popsané. Můžete také navštívit námi pořádané akce, i víkendové, kde se můžete dozvědět o této šelmičce mnoho užitečného a během této doby vás můžeme naučit, jak s vaší fretečkou zacházet :-) Kdy tyto akce budou se dozvíte vždy včas v našich aktualitách a sekci Akce. 

 

  Poradíme i v případech nemoci a zdravotních problémů vaší fretečky, pokud budeme vědět. Nejsme však veterináři, a tak poslední slovo bude mít vždy veterinář, tedy veterinář znalý této šelmy :-)

 

V případě dalších dotazů nás neváhejte kontaktovat. Pokud možno, a situace není vážná,  max do  20 hodin. V případě, že jste nalezli fretečku a potřebujete ji k nám umístit či odchytit, tak téměř kdykoliv :-). 

NAJDETE NÁS také NA FACEBOOKU https://www.facebook.com/fretky.boleslav 

a INSTAGRAMU https://www.instagram.com/ferret_shelter_boleslav/

Na YouTube máme kanál, kde můžete shlédnout videa o fretkách, jejich chovu, co je pro ně potřeba, jak fretky seznámit a mnoho dalších užitečných rad. Videa postupně doplňujeme, tak nás sledujte :-)   https://www.youtube.com/channel/UCUa0UBmoV5eBE_1S9COM55A

 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 15
Celkem: 2831491
Měsíc: 29812
Den: 1104