Jdi na obsah Jdi na menu
 


ŽOFINKA a ČENDA (MIKI)

ŹOFIEMIKIV pátek 18.3.2011 nám psala paní, zda nám může dovézt 2 freťulky.. tak nám přibyla cca 3-4 letá tchoří samička ŽOFINKA a dvouletý tchoří sameček MIKI - její syn. Žofinka je strašně moc hodná, Miki když se rozdovádí, tak trochu kouše, ale nic "vážného". Žofinka musí hned na kastraci. Takže jsou nyní v karanténě a po vyléčení Žofky budou k adopci.. protože jsme je dostali společně a jsou na sebe zvyklí, tak opět platí že buď společně, to by bylo nejlepší, nebo alespoň k jiné fretce v rodině, se kterou by se snesli.. nejsou zvyklí být sami, takže proto :-) nechceme jim působit trauma..

21.3. Žofinka i Miki jsou strašně moc hodní... ani jeden z nich vůbec nekouše, ani náznak, fakt jsou super. Žofince ještě zařídíme kastraci, když tak i Mikimu a mohou jít do adopce.. řekla bych, že Žofinka i Miki jsou poměrně soběstační, takže mohou jít do adopce k jiné fretce v rodině i samostatně. Nejsou na sobě tak závislí..

26.3. V týdnu ještě plánujeme kastraci pro Žofinku, která začíná říjit a pro Mikiho :-) jinak jsou to pohodáři :-)

29.3. Žofka Miki nám přestali papkat.. už několik dní je Lucka krmí kaší, občas spucnou konzervičku, ale hubnou ze dne na den.. jestli jim nesvědčí změna prostředí, těžko říci.. ale občas je vidět, že si už dají i granulky, tak snad se vše brzy zlepší..

2.4. Žofí a Miki se lepší... začínají papkat sami, zatím ještě kašičku a občas granulky, ale už to vypadá lépe :-)

4.4. Žofka a Miki jsou čím dál lepší, už papkají sami, i granulky.... ještě dostávají probican pastu, vitamíny, kašičku a viyo kapsičky, ale už začínají papkat granulky a tak věříme, že už budou brzy OK..

8.4. Žofka i Miki už papají sami a začínají nabírat zpět pořádnou figuru :-) snad už bude vše OK :-)

11.4. Žofinka a Miki odjeli v pátek do Třeboně, do záchranné stanice pro vydry.. ososbně jsem je tam vezla a musím říci, že se budou mít suprově.. Zuzka ze ZS a ostatní "holky" se na ně hned vrhli, mazlili, a připravují jim velkou voliérku, kde budou moc řádit.. :-) v zimě budou pochopitelně bydlet doma :-). Kdo je z okolí, doporučuji tuto ZS navštívit.. volně tu chodí volavka (slepá, srazilo ji auto), krmí ji rybkami, no prostě k nevíře :-), mají tu krásně ochočenou lišku, kunu a jiná zvířátka, se kterými chodí na výchovné akce do škol a školek.. takže se i můžete časem s Mikim a Žofkou někde třeba setkat.. Jakmile budu mít zprávičky, napíšu :-)

29.4. Bohužel zprávičky z adopce nebyly vůbec dobré.. Miki, přejmenovaný na Čendu, přestal po pár dnech jíst a hubl a hubl.. ačkoliv navštívili 2x svého veterináře, posílali jsme jim balíček s výživnou kaší, Viyo kapsičkami, sušeným kuřecím masíčkem, Čendy stav byl jednou lepší, jednou horší... Rozhodli jsme se, že Čenda poputuje zpět k nám, a pokusíme se ho dát dohromady.. Ihned po příjezdu jsem s ním zašla k našemu vetovi... kde zůstal a zatím je tam pořád.. dostal podkožní výživu (kapačky), ATB, a zatím papká - sám - rekonvalescenční kaši... rád by i granulky, čumáčkem šmejdí v misce, ale nemá sílu je rozkousat... zadníma nožičkama stále leží... když ho postavím, chvíli stojí, ale zase postupně si pomalu lehá.. neudrží se na nich.. Odpoledne bychom si ho měli vyzvednout, tak doufám, že se jeho stav zlepší a uvidíme, co dál.. snad se nám podaří ho dát dohromady..

Zároveň s Čendou se k nám vrátila i Žofka.. přišla do říje a tak jsme si říkali, že kastrace bude lepší u nás, když náš veterinář má již mnoho zkušeností s kastrací (nejen našich) freťulek :-) Takže Žofka hned včera večer podstoupila kastraci, od veta jsem si ji brala před 11 hodinou v noci, a dnes je pod stálým dohledem Lucky.. odpoledne jedeme na kontrolu.. Žofka je jinak v pořádku, tak snad bude vše OK :-)

6.5. Žofinka je po kastraci úplně v pořádku, brzy budeme vytahovat stehy.. Miki Čenda se lepší, papká sám, konzervičky, a je tak nějak v pohodě a jeho stav je opravdu již stabilizovaný. Jen co bude Čenda silnější, půjdeme na kastraci, aby se stálou říjií zbytečně nevysiloval.

9.5. Čenda už je OK, takže během 14 dnů bychom chtěli naplánovat kastraci :-)

30.5. Žofinka je už úplně v pohodě, Čenda také, jen je pořád ještě hubený.. nějak nejde "vykrmit", budeme muse asi k babě Jaze na rady, jak na to :-) jestli dávat perníček.. ne, dělám si legraci.. papká pěkně, ale jen baby totalky, a opravdu nepřibírá.. na správnou fretčí chlapskou váhu... takže stále ještě i váháme s kastrací, než bude více v pořádku.. prozatím tedy zůstávají oba u nás... 

22.6. z Čendy je už krásný freťák jak má být... začal papkat i jiné granulky než totally ferret baby... což začal trochu problém se Žofkou, protože ta si na ně zvykla a odmítá jíst jiné granule.. potvůrka :-)

7.7. pro Čendu pomalu plánujeme kastraci a se Žofinkou se stále potýkáme s jídlem... tedy, Žofka papká, ale nějak nám pohubla, tak se obáváme, aby to nebylo něco horšího.   Domluvíme s vetem testy na inzulinom a nadledvinky a uvidíme..

 

11.7. Žofinka byla v pátek u veta na testech na inzulinom....je pořád taková hubená, tak jsme měli obavy..... ty se však nepotvrdily, její hodnoty jsou 5,6, takže v normě a snad se vše časem zlepší :-) 

19.7. Žofince úplně vypelichalo bříško, a tak jsme pro jistotu s ní byli včera v Brně.. MVDr. Jekl nezaznamel nic zvláštního, od čeho by Žofince mohlo bříško pelichat a tak musíme Žofku pozorovat, jak se bude situace vyvíjet dále.. pokud by bříško začalo zarůstat, bude to OK, pokud ne, bude muset na operaci, aby se pan doktor podíval "zevnitř" na možnou příčinu problémů.. takže Žofinka a tím pádem i Čendík - Miki - musí ještě zůstat nějakou dobu u nás.. 

22.8. Miki - Čendík byl včera na kastraci, večer jsme pro něho byli, vše zvládl na jedničku. Dnes kontrola, další ATB :-). Čendík je však naprostý pohodář, miláček :-) 

23.8. Včera byl Čendík na kontrole, vše OK, dostal ATB a dnes jdeme na kontrolu znovu :-) 

24.8. Čendík byl včera na kontrole, panu doktorovi se líbil, dostali jsme ještě ATB do neděle a v úterý znovu na kontrolu :-)

Čendík je miláček nad miláčky.. je strašně hodný.. přítulný, mazlivý, přijde se pomazlit, když vejdete do místnosti či jen rozespalý vykoukne s provizorního pelíšku, který si udělal z mého trička :-) no prostě je k sežrání :-) 

30.8. Čenda byl včera na kontrole, vše je v pořádku, ATB už brát nemusíme a Čendík už vesele dovádí se Žofkou :-)

1.9. Koukám, že u Žofinky s Čendou zaostáváme s fotkama... a přitom jsou oba tak krásní a tak nádherně umí dovádět :-) Žofinka je taková ospalejší.. mnohem více spinká než Čendík..Žofka je proběhne, pohraje si a jde "na kutě".. ale Čendík? to je správný uličník.. lítá hodiny a unavený není vůbec :-) skotačí blbne, chodí se mazlit a s oblibou když se nic neděje tak začne kousat to palců u nohou - přesně jakoby říkal.. pojďte si se mnou hrát :-) je skvělý :-) 

8.9. Žofinka a Čenda to jsou takové "stálice" .. jak v útulku, tak chováním.. skvělé vyrovnané fretky, které se zcela jistě hodí i k začátečníkovi. Jsou na sobě hodně závislí :-) a vděční za cokoliv :-)  A nejraději se mnou uklízí.. Čendu děsně baví tahat hadr z kýble :-) super sport - prý :-) - máme to vyzkoušet :-)

9.9. Žofinka s Čendou jsou skvělí.. jeden bez druhého tedy ani ránu, ale nádherně si hrají.. včera jsem je také fotila, fota dodám :-)

14.9. Žofinka s Čendou jsou skvělí.. neskutečně hodní, nekousnou nikdy, ani ve hře ani do holých nohou.. jsou to úžasní rošťáci.. jeden bez druhého ani ránu.. všechno dělají společně.. společně běhají, společně spinkají, prostě jsou skoro jako k sobě srostlí.. ale jsou bombastičtí :-). Nová milující rodina by jim opravdu velmi prospěla.. :-) 

23.9. Žofinka s Čendou jsou úžasní.. Čenda se občas trochu rozvášní a tak i maličko při hře kousne, ale opravdu jen maličko.. oba jsou trpěliví, hodní, čekají, kdy na ně přijde řada a budou se moci proběhnout, pak řádí :-) jsou čistotní... Mám je oba moc ráda.. moc bych jim co nejdříve přála novou rodinu, kde by byli milováni :-) jsou to skvělí společníci. Jeden bez druhého ani ránu :-) navíc Žofka je na freťulku velká a Čenda je takový velikostně průměrný freťák, takže když je beru do ruky, jsou skoro stejně velcí, stejně barevní, je to fakt skvělá dvojka :-)

26.9. Žofka s Čendíkem jsou velmi společnští a velmi nekonfliktní.. pořád koukají, kdy budou moci běhat a vyvádět skopičiny.. tak jsem je pustila společně s trojkou - Meddy, Brunny a Servác.. a světe div se.. nic se nestalo.. Servác se chvíli po Čendíkovi vozil, aby mu dal najevo, kdo je tu pánem toho harému, ale Čendík nic.. prostě se jen Servácovi vyvlékl a šel si po svém.. pak už spiknali společně.. Servác s Čendíkem a Žofka s Meddy.. Brunísek se nějakým zázrakem dostal až k televizi a uklízela nám techniku (naštěstí jí to moc nešlo) :-) a vše zůstalo na místě :-). Ale bydlet šli pak všichni společně do velké patrové ferretky, kterou zatím obývali "jen" Meddy, Servác a Brunny.. Ale i v 5ti se tam krásně vejdou :-) je to správná pětka :-)

10.10. Žofinka nám asi pomalu odchází... přeci jen jí je už 5 a je to na ni znát..... žofinka už chodí jako babička (mohu porovnávat se 6ti letou Sisi) a strašně moc spí.. v postatě pořád spí.. jen když ji probudím, tak se maličko proběhne a zase jde spinkat.. Nevím, jak dloho Žofinka bude ještě mezi námi.. třeba rok, je to možné, ale v žádném případě už nemůže jít do adopce. A protože Čendík je na ŽOfince závislý, mám strach, co to potom udělá s ním. Momentálně všichni bydlí s trojkou Servác, Meddy a Brunny ve velké patrové ferretce, takže bych to tak i nechala. Kdyby náhodou Žofinka odešla, Čendík by byl dále mezi fretkami, které zná a snad by se s případno ztrátou lépe vyrovnal. Takže i Čendík  už zůstává u nás. Nebudu ho nadále stresovat další změnou. Prozatím je tedy přesouvám do virtuální adopce.. :-) a věřím, že Žofinka mezi námi ještě bude déle :-)

28.11. Žofinka se "stabilizovala", zvykla si na chod nového domova a zase ožila.. sice stále spí nejvíc z celé "pětky", ale přeci jen už na ni vidět "život" :-) Mám z toho velkou radost.. 

Čendík je však miláčkem celé naší rodiny a nejúžasnější fretečka (kromě Čikouška), kterou jsme kdy měli.. je velmi chytrý, vnímavý, společenský, a správně asertivní.. Umí si říct co potřebuje.. Dokáže si hodiny hrát (nejvíce s mou drahou polovičkou), hodiny se honí, blbnou, Čenda je k neunavení.. a jakmile se ho nevšímáme, normálně na férovku nás začne kousat do nohou.. ne malé štípnutí - ale trošku větší štípnutí.. prostě říká: JSEM TU, TAK SI MĚ VŠÍMEJTE.. a my si všímáme.. A přitom když se mazlí, nekousne ani maliličko nikdy.. prostě ví, co chce.. Je opravdu úžasný :-) Jsem moc ráda, že ho máme, dodává našemu domovu tu správnou fretčí šťávu :-) dokáže potěšit každý den, svou milou a veselou povahou :-) 

2.2. Čenda je opravdu nej nej nej větší rošťák ze všech fretek u nás doma.. jakmile sedím u počítače a něco mě začne štípat do nohou, ani se musím koukat, kdo z té pětky to je, a vím, že Čenda.. jakmile má pocit, že nemá dostatek pozornosti, automaticky si o ni jemným štípnutím řekne.. je to děsný rošťák a uličník.. nejraději by byl pořád na volno, vůbec nespal a jen vyváděl skopičiny :-). cenda.jpgČendík je nejoblíbenější fretkou u nás doma :-)

Žofinka je taková "normální" fretka.. přijde, pohraje si, pomazlí se, je čistotná, hodná :-)

24.2. aktuální fotečka Čendíka :-) 

04.05. Žofinka i Čenda s námi také jedou na dovču.. aby si užili pohyb venku :-) Čenda je (po Čikouškovi) nejúžasnější freťáček, co u nás byl.. prostě úžasné třeštiprdlo. Nejdéle ze všech vydrží blbnout, skotačit, vyvádět, vymýšlet lotroviny :-) a mazlit se.. a vynucovat si pozornost.. přesně vím, že když např. myju nádobí a někdo mě u toho kouše do nohou - je to Čenda, který má pocit, že se mu nevěnuju :-)    

30.7.13 Čenda podlehl jako druhý epidemii psinky i nás v útulku v únoru t.r. Byl skvělý a není dne, kdy si na něho nevzpomeneme, především Martin, protože ten Čendu opravdu miloval. Žofinka odešla krátce po něm :-(. Děkujeme, že obohatili náš život. Nezapomeneme. 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Monika - Žofinka a Miki

Doufám, že už budou baštit. Nejraději měli granulky z Kauflandu pro kočky, takové v modrém balení s rybou... držím jim moc palečky. M.

Hanka a Bédíček - Žofinka a Miki

Jakto, že chlupáčci nepapají??

 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 15
Celkem: 2841409
Měsíc: 30683
Den: 1349